Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 09:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Flaga na nramienniku nieimecka a nie polska
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 22:41 
Kapitan
Kapitan

Dziękuję BRAT, że mnie zrozumiałeś.
Ogólnie nie chodziło mi o to, że niemiecka flaga jest zła, absolutnie. Chodziło mi o to, że coś pasuje do czegoś albo nie. Myślę, że to się czuje albo nie. Absolutnie mój post nie stanowi petycji o zdejmowaniu niemieckich flag - jeśli chcesz możesz i nikt Ci tego nie zabroni, a czy wypada to już Twoja kwestia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 22:43 
Generał Broni
Generał Broni

Mnie również razi jak ktoś łazi z niemiecką flagą na ramieniu . :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 22:51 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Niestety na zdjęciu to nie ja :(.
Wracając do tematu to flaga na mundurach bundeswehry nie ma kompletnie nic wspólnego z nazizmem i symbolami z tamtych czasów.Dla kupującego taki uniform z demobilu to raczej znaczek gwarantujący jakość . Mnie osobiscie nie przeszkadza jak występuje na zdjęciach w połączeniu z naszymi narodowymi emblematami .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 22:53 
Moderator
Moderator

panowie patrioci, płacić podatki i robić nowych obywateli, a nie jarać sie głupotami, typu kto ma co naszyte na ubiorze wykopkowym

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 22:54 
Specjalista
Specjalista

No właśnie coś mi tu nie halo.

"Bardzo często widuję niemiecka flagę na mundurach bundeswehry. Rozumiem... ubrania tanie, mocne, ogólnodostępne . Zastanawia mnie jedynie fakt noszenia po zakupie munduru niemieckiej flagi ?
Czy nie lepiej byłoby odpruć flagę lub naszyć naszą Polską ?"

Super, kupić niemiecki mundur, bo między innymi "tani" a potem narzekać, że "niepatriotyczny". Przypomina mi to nieco scenę z "Dnia świra":

Sąsiad: Albo Wietnamczycy! Patrz pan, co te żółtki, patrz pan jaka perfidia. Zalewają nasz rynek skarpetkami z gumką, specjalnie to robią. A wiesz pan dlaczego?
Adam: Tak?
Sąsiad: Żebyśmy podostawali buergera. Żeby nam, panie, nogi, panie, żyły uciskało, tamowało krwiobieg i w trzy miesiące, panie, buerger. I kolejne amputacje, stopy ciach, kolana ciach, uda...
Adam: Ale jak stopy ciach, to już pan skarpetki nie, na skarpetki nie...
Sąsiad: Wszystko jedno. Skarpetkami chcą nas, panie, powyzabijać. Ale nie mnie! Te żółte kurduple za chude są w żółtych uszach. Patrz pan. O, widzisz pan? Kupuję... u tych gupków, tę ich taniochę uciskową. Iii ciach! Żyletką gumki. I skarpetka bezuciskowa, zdrowa. Bezuciskowe skarpetki, zdrowe, bezuciskowe.

No i dlaczego mamy wciąż do tych Niemców czuć taką odrazę? Szwedów też powinniśmy wciąż za potop nienawidzić? A może i Czechów za to, że nam grody popalili w XI wieku? Mam rozumieć, że niechęć do niemieckiej flagi jest uzasadniona tylko dlatego, że akurat to wojna z nimi jest "najbardziej świeża"? A może... skoro za 200 czy 300 lat podchodzić będziemy do II Wojny tak, jak dziś do Potopu, po prostu warto przyspieszyć ten proces i już dziś przestać się zamęczać tak w sumie błahymi sprawami?

Ogółem - każdy ma prawo chodzić jak chce. Jak komuś przeszkadza chodzenie w kurtkach z niemiecką flagą - to niech nie chodzi i tyle, wolna droga. Ale nie uważam, że powinien z tego powodu odgrywać rolę moralizatorską i pouczać innych jak oni powinni się ubierać. A już nieco kuriozalnie brzmią takie fasadowe hasła o "patriotyzmie" związanym wyłącznie z "problemem" flagi z jednoczesnym uzasadnianiem kupowania niemieckiej kurtki (bo "tania, mocna itp") zamiast jakiejś polskiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 22:58 
Kapitan
Kapitan

trombek napisał(a):
Ja za to powiem tyle: "po owocach ich poznacie". Nie noszę kompletnie żadnych symboli czegokolwiek, a przerabianie kurtki bundeswehry przez podmianę flag jest jak naklejanie "poloneza" na mercedesa. Bez niemieckiej flagi to będzie nadal niemiecka kurtka, więc jak kogoś od niej pieką cycki, to niech chodzi w polskiej i tyle :)
Może jakiś dziwny jestem, ale dla mnie patriotyzm to czyny, nie emblematy.

Człowieku nie o cycki tu chodzi ale jak widać tylko na tyle Cię stać. Nie nosisz polskich emblematów ok. Ale to nie znaczy, że ktoś ma ich nie nosić i być dumny z tego. Nie chodzi mi tu merytorycznie o podmienianie flag ale o coś innego.
Jakbyś był na obchodach rocznicy Monte Cassino i będąc w bundeswehce z niemiecką flagą dostał byś od polskiego kombatanta w mordę to byś szybko załapał o co chodzi.

Modzie proszę Cie tak jak nigdy nie blokuj i nie kasuj.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 23:05 
Moderator
Moderator

Manitu poruszył niezwykle ważny i aktualny temat. Absolutnie zgadzam się, że symbole najeźdźców powinny zostać z okrycia wierzchniego odprute. Jeśli właściciel okrycia tego nie rozumie, to wkrótce znajdą się tacy, którzy zrobią to za niego! To samo dotyczy sprzętu. Czy godzi się, abyśmy kopali w polskiej ziemi (Tej Ziemi) saperkami Bundeswehry? Albo bezmyślne ustawiali wrześniowe łuski na półce ze szwedzkiej (Częstochowę pamiętamy!) Ikei? Targowica!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 23:14 
Moderator
Moderator

manitu napisał(a):

Jakbyś był na obchodach rocznicy Monte Cassino i będąc w bundeswehce z niemiecką flagą dostał byś od polskiego kombatanta w mordę to byś szybko załapał o co chodzi.

Byłem na kilku....dziesięciu :666 inscenizacjach i komabatanci bardzo chetnie robili sobie ze mna fotki mimo , (albo moze dlatego ) ze bylem w niemieckim mundurze, a z ich wypowiedzi wynikało ze ogolnie byli zadowoleni z poziomu realizmu z jakim odgrywalismy tych fryców, natomiast po ryju to ( podejrzewam) ze bysmy od nich zaliczyli, gdybysmy pokazali Frycow jako skończone ofermy, bo uwłaczaloby to herozimowi polskiego żołnierza, ktory z nimi walczył ...to tyle jesli idzie o reko widziane od kuchni :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 23:29 
Kapitan
Kapitan

Oglądałem kiedyś relację z obchodów rocznicy Monte Cassino. Widziałem co mówi polski kombatant na temat niemieckich pilotów i pojednania. Nie jestem i nie chcę być tu sędzią ale myślę, że o pewnych sprawach zapominamy i koloryzujemy.
Powtarzam jeszcze raz - do niemieckiej flagi nie mam nic jak do każdej innej, zastanawia mnie tylko dlaczego często nie nosimy polskiej a niemiecką ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 23:34 
Moderator
Moderator

...a dlaczego nosimy jakąkolwiek ? naprawde jestes tak slabej wiary ze swoje przekonania musisz nosic wyszyte na rekawie, by sie w nich co chwila utwierdzac ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 23:41 
Kapitan
Kapitan

I Ty pytasz się dlaczego nosimy jakakolwiek ? Człowieku kpisz sobie teraz czy już jesteś takim europejczykiem, że zapomniałeś gdzie Twój początek a gdzie koniec ?

Nie jestem słabej wiary. Czytaj ze zrozumieniem to zrozumiesz. Napisałem wyraźnie - dlaczego często nosimy niemiecką flagę np. na naramienniku zamiast polskiej ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 23:43 
Specjalista
Specjalista

Z mojego doświadczenia zauważyłem, że bardzo często ci, którzy tak obnoszą się ze swoimi symbolami patriotycznymi są fatalnymi realnymi patriotami. A nawet, przez swoją nieco fanatyczną postawę potrafią naszemu wizerunkowi nieźle zaszkodzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 23:46 
Kapitan
Kapitan

Trafnie napisałeś ,,obnoszą się"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 23:47 
Podporucznik
Podporucznik

manitu napisał(a):
I Ty pytasz się dlaczego nosimy jakakolwiek ? Człowieku kpisz sobie teraz czy już jesteś takim europejczykiem, że zapomniałeś gdzie Twój początek a gdzie koniec ?

Nie jestem słabej wiary. Czytaj ze zrozumieniem to zrozumiesz. Napisałem wyraźnie - dlaczego często nosimy niemiecką flagę np. na naramienniku zamiast polskiej ?

Ja jestem Europejczykiem od urodzenia, a nie Azjatą czy Amerykaninem Południowym. Wynika to z miejsca urodzenia, jakim jest Europa. Ale mój niebieskooki brat blondyn jest w sumie Azjatą, bo się urodził w Azji :D Co to w ogóle ma do rzeczy? Równie dobrze mogę powiedzieć, że jestem Ziemianinem albo jakimś "Układosłonecznianinem", powiększając skalę :D
Nie noszę żadnej flagi, ale kiedyś miałem bundeswehrę i Ci powiem, że przez pierwsze 3 minuty niemiecka flaga trochę mnie swędziała. Szybko przestała.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 5 kwietnia 2016, 23:50 
Kapitan
Kapitan

A wiesz dlaczego przestała Cię swędzić ?
A dlatego bo ludzie się szybko przyzwyczajają, Ty się szybko przyzwyczaiłeś.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]