Teraz jest sobota, 28 czerwca 2025, 15:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Głęboki i szybki sprzęt do monet
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 17:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Poszukiwań idealnego wykrywacza ciąg dalszy... :)

Potrzebuję sprzętu, który wytarga sreberka normalnej wielkości (od trojaka Wazy w górę) z możliwie dużej głębokości. Jednocześnie z dobrym recovery, żeby potrafił je znaleźć także jeżeli leżą płytko, ale przy żelaznych śmieciach. Taki sprzęt do poprawiania miejscówek po kanarkach - wiadomo o co chodzi :) Nie interesują mnie mikro-kolorki typu szeląg Krystyny czy łezka carska, a wręcz będę zadowolony jeżeli wykrywacz nie będzie pierdział na każdą kropkę w ziemi, bo to spowalnia poszukiwania większych krążków. Miło by było gdyby nie reagował na kamienie magnetycznie, aczkolwiek domyślam się, że ten wymóg jest trudny do spełnienia.

Koledzy tu na forum i gdzie indziej, podpowiadają następujące opcje:
- XP Gold Maxx Power II
- XP G-Maxx II
- XP Adventis II
- Golden Mask 4 Pro
- Macro Racer II
- Garrett At Pro
- Rutus Argo
- a może lepiej dwa tanie wykrywacze (jeden z dużą cewką na czysty teren, a drugi z małą na śmietnik)?

Co Waszym zdaniem najlepsze? Lub co innego polecicie do w/w zastosowań?

Budżet: 2000-3000 zł (może być sprzęt używany)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Głęboki i szybki sprzęt do monet
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 18:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

a co z GM4 Pro WD? nie dogadaliscie sie?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 18:24 
Sierżant
Sierżant

Nowa omega 8500 z cewką 11'' dd w zupełności zadowoli kolegę . Zero kamieni , koks w łatwy sposób do zidentyfikowania i głęboko na srebro , częstotliwość 7,8 khz , ma wybór trybów poszukiwań i tryb przeznaczony na zaśmiecone miejscówki .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 18:38 
Pułkownik
Pułkownik

XP Gold Maxx Power II kosa na monetki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 20:00 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Adventis II.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 20:11 
Generał Broni
Generał Broni

yedrek1978 napisał(a):
Adventis II.

Popieram :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 20:23 
Plutonowy
Plutonowy

Może najpierw zdecyduj czy chcesz analoga czy wizualizację. Dam Ci jeszcze jedną dobrą radę. Usiądź i napisz listę rzeczy, które chcesz mieć w sowim wykrywaczu. To jest rodzaj cewki, rozmiar cewki, rodzaj zasilania, słuchawki i ich typ, wagę, vdi czy analoga itp. itd. Im więcej tym węższy będzie wybór.

Zakładając takie tematy wprowadzasz chaos i zamęt nie tylko na forum, ale i w swojej głowie - koniec końców nie będziesz wiedział co kupić, bo każdy lisek pochwali swój ogonek ;) Na przykład ja Ci polecę MR 2 :D :D
Ale chyba nie o to chodzi.

Zrób szczegółową listę cech, ogranicz wybór do 2-3 modeli i pytaj tylko w ostateczności ;) (ja i tak polecę MR2 :666 )

Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 20:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

tobimc napisał(a):
a co z GM4 Pro WD? nie dogadaliscie sie?

Straszny chaos w dźwiękach. Trąbi na wszystko co ma wielkość główki od szpilki, a duże monety które są głęboko łatwo jest pominąć, bo GM sygnalizuje je bardzo cichym i krótkim "pik". Jeżeli dodać do tego, że reaguje taką samą wysokością dźwięku na kamienie magnetyczne to wychodzi totalna kakofonia dźwięków. Tylko tyle i aż tyle. Sprzęt jest szybki i takiego potrzebuję, ale mam wrażenie że drobię nim w miejscu i kopię druciki zamiast iść przez pole jak tornado i ciągnąć same grubasy tak jak robiłem to za pomocą Euroace :) Dlaczego nie zostaję w takim razie przy Euroace? Ano dlatego, że jest wolny jak muł i jak wchodzę na teren bardziej zaśmiecony, to nie da się nim wygrzebać praktycznie nic.

sulik84 napisał(a):
Może najpierw zdecyduj czy chcesz analoga czy wizualizację. Dam Ci jeszcze jedną dobrą radę. Usiądź i napisz listę rzeczy, które chcesz mieć w sowim wykrywaczu. To jest rodzaj cewki, rozmiar cewki, rodzaj zasilania, słuchawki i ich typ, wagę, vdi czy analoga itp. itd. Im więcej tym węższy będzie wybór.

- może być zarówno analog jak i wyświetlacz. Testowałem oba warianty interfejsu i oba mi pasują. Może też być coś pomiędzy jak w Omedze 8500.
- słuchawki na kablu lub bezprzewodowe
- waga max 1,4 kg
- zasilanie z akumulatorków AA
- a co do cewki to liczyłem właśnie na poradę bo tutaj mam zagwozdkę czy iść w coś dużego co sięga głęboko czy małego żeby poprawić separację w terenie zaśmieconym, a może pośredniego czyli 9-11 cali?

sulik84 napisał(a):
Zrób szczegółową listę cech, ogranicz wybór do 2-3 modeli i pytaj tylko w ostateczności ;) (ja i tak polecę MR2 :666 )

Żeby to było takie proste... ;) Właśnie przez to, że na początku sam wybrałem sobie 2-3 modele (jak się później okazało beznadziejne) to muszę teraz określać się nieco dokładniej i dopytywać o pozostałe sprzęty.

Na przykład taki Teknetics G2 - niby same ochy i achy, a później natknąłem się na wątek z którego wynika, że jest płytki jak cholera (co zapewne wynika z zastosowania takich a nie innych filtrów gruntowych):
http://odkrywca.pl/teknetics-g2-bardzo- ... 93478.html
Czyli moich założeń w ogóle nie spełnia.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 maja 2016, 21:00 przez konrad_wawa, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 20:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

xp gmp z cewką 11 ale 9 też daje radę

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 21:19 
Sierżant
Sierżant

kolego o jakiego tekneticsa G2 ci chodziło G2 czy G2 + z jaka wersją oprogramowania , ten drugi to nowość i nikt o nim nic nie pisze .te pierwsze z przed 6 lat miały problem z softem ale producent moment usunął problem . Pisałem ze nakopiesz sie kamyków tym co kupiłeś .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 21:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

xp gmp z cewką 11 :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 21:29 
Plutonowy
Plutonowy

Chyba jednak z analogiem nie poszło Ci najlepiej. Lepiej zostań przy VDI z bardziej zaawansowanym audio niż poczciwy kanarek. Ja stwierdziłem, że po kanarku analog to jednak za wysoka półka (też dumałem nad którymś z produktów XP albo Golden Mask).

Cytuj:
- może być zarówno analog jak i wyświetlacz. Testowałem oba warianty interfejsu i oba mi pasują. Może też być coś pomiędzy jak w Omedze 8500.
- słuchawki na kablu lub bezprzewodowe
- waga max 1,4 kg
- zasilanie z akumulatorków AA
- a co do cewki to liczyłem właśnie na poradę bo tutaj mam zagwozdkę czy iść w coś dużego co sięga głęboko czy małego żeby poprawić separację w terenie zaśmieconym, a może pośredniego czyli 9-11 cali?

Z tego i wcześniejszych wpisów w tym wątku wynika, że ..................................... chcesz MR 2 :666 (obiecuję, że to ostatni raz :D)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 21:46 
Moderator
Moderator

konrad_wawa napisał(a):
Poszukiwań idealnego wykrywacza ciąg dalszy... :)

Potrzebuję sprzętu, który wytarga sreberka normalnej wielkości (od trojaka Wazy w górę) z możliwie dużej głębokości. Jednocześnie z dobrym recovery, żeby potrafił je znaleźć także jeżeli leżą płytko, ale przy żelaznych śmieciach. Taki sprzęt do poprawiania miejscówek po kanarkach - wiadomo o co chodzi :) Nie interesują mnie mikro-kolorki typu szeląg Krystyny czy łezka carska, a wręcz będę zadowolony jeżeli wykrywacz nie będzie pierdział na każdą kropkę w ziemi, bo to spowalnia poszukiwania większych krążków. Miło by było gdyby nie reagował na kamienie magnetycznie, aczkolwiek domyślam się, że ten wymóg jest trudny do spełnienia.

Koledzy tu na forum i gdzie indziej, podpowiadają następujące opcje:
- XP Gold Maxx Power II
- XP G-Maxx II
- XP Adventis II
- Golden Mask 4 Pro
- Macro Racer II
- Garrett At Pro
- Rutus Argo
- a może lepiej dwa tanie wykrywacze (jeden z dużą cewką na czysty teren, a drugi z małą na śmietnik)?

Co Waszym zdaniem najlepsze? Lub co innego polecicie do w/w zastosowań?

Budżet: 2000-3000 zł (może być sprzęt używany)

No niezła lista życzeń - ja w zupełnie innych sposób wybierał bym wykrywacz no ale wracając do tematu to wygląda na to że ex2/se/etrac to dobry wybór dla ciebie . Miałem jednie trzy explorery jednak zawsze pamiętam że wykopywałem nimi mało śmieci a wykopane fanty były wysokiej jakości , to dobry wybór na większe monety miedziane , srebrne i inne kolorki - głęboki sprzęt z super identyfikacją i ma duszę :lol: . Jasne minelab super szybki nie jest jednak pamiętaj że wszystko zależy od proporcji wielkościowych żelazo - fant - jeśli fant większy to się przebije , ceny używanych minelabów są teraz dość niskie - tak do 2000zł więc jak nie siądzie to sprzedasz bez straty .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 maja 2016, 22:00 
Generał Brygady
Generał Brygady

O minelabie SE Pro słyszałem, że jest głęboki ale wolny na śmietnikach, a poza tym beznadziejnie wyważony i po 2 godzinach spacerowania ręka odpada.

Prymek, a testowałeś może tego całego Makro Racera? Ponoć pieruńsko szybki, do tego ma tryb "deep" i jak widać wyżej koledzy sobie bardzo chwalą :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 maja 2016, 06:28 
Moderator
Moderator

Nie miałem Racera więc nie mam zdania . Minelab jest bardzo dobrze wyważony jednak są wykrywacze lżejsze - mimo wagi mi się z nim chodziło bardzo przyjemnie . Teraz to wykrywacze mają podobne możliwości więc bardziej się trzeba skupić na tym by wykrywacz spasował w osobiste gusta ( a nie sugerować się gustami innych osób ) , szczególną uwagę zwróć na audio ( jak wykrywacz gada ) bo to chyba klucz do sukcesu , w nicku masz wawa więc chyba tam macie jakieś sklepy z wykrywaczami więc idź i "pomacaj" to też bardzo pomaga . Wybieranie wykrywacza dla kogoś to raczej niewykonalne .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]