Cytuj:
- szybki (czyli dobry na śmietnik), ale jednocześnie z możliwością odpalenia trybu "deep" żeby grzebać głębiej na czystym terenie
Potwierdzam, dla mnie czasami nawet za szybki jest. Dlatego ostatnio chodzę w trybie deep, tam zalecana przez producenta prędkość przemiatania to 1m/s. Separację metali też ma zaskakującą. Kolega od wypadów ma EuroAce - w terenowych testach doszło do brutalnego nokautu kanarka. Teraz znajomy kombinuje jak ukryć przed małżonką wydatek rzędu 2700 zł :D
Cytuj:
- stosunkowo lekki (1,4 kg z bateriami)
Na papierze tak. Moim zdaniem jest źle wywarzony jak EuroAce i At pro. Ciągnie do przodu przez kształt sztycy i umieszczenia uszu cewki w 1/3 jej długości. Chyba zmienię cewkę na nel hunter - ciut większa i ma uszy na środku.
Cytuj:
A korzystasz z funkcji śledzenia gruntu? Jak to działa?
Albo wskaźnika mineralizacji gruntu? Daje to jakieś sensowne informacje w trakcie poszukiwań?
Śledzenie gruntu tylko w trybie all metal, a to tryb bez dyskryminacji skierowany do bardziej zaawansowanych użytkowników. Tam trzeba słuchać, słuchać i słuchać. Nie mam tu doświadczenia, więc pomilczę.
Dla mnie wskaźnik mineralizacji gruntu to tylko bajer. Nie widzę większego zastosowania dla niego oprócz informacji, że grunt jest wysoce zmineralizowany i w związku z tym zasięgi wykrywacza się zmniejszą. Instrukcja twierdzi, że ponadto wskaźnik ten pozwala urządzeniu na eliminację fałszywych sygnałów wytwarzanych przez kamienie o wysokim stopniu mineralizacji (nie wiem jakim cudem wskaźnik ma to robić :roll: ). Fakt, że kamieni nie kopię.
W końcu pojawią się też słuchawki bezprzewodowe, radiowe 2.4 ghz (czerwiec 2016). Podobno nie mają opóźnienia jak bluetooth.