Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 15:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Poukraińskie depozyty
PostNapisane: sobota, 29 października 2016, 23:01 
Malkontent

Kaczeńczyk ...
O czym Ty piszesz ?
- grupy zbrojne , sympatycy , struktury ...
Nie przyszło Ci do głowy że to byli zwykli bandyci , których jedynie Adolf mógłby odznaczyć za '' wierność ideałom III Rzeszy '' ?

Robi się ciekawie ... ale cóż - studentów z UPA-iny u nas mnogo ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 29 października 2016, 23:37 
Moderator
Moderator

viss21 napisał(a):
Och, dziękuję za szczere życzenia. Tylko że ani ja, ani moi rodzice czy dziadkowie nikogo nie mordowaliśmy. Czyżbyś nie wiedział że akcja "Wisła" była konieczna ponieważ bandy UPA miały oparcie w cywilnej ludności? A i sami ci "cywile" nocami przeistaczali się w morderców? To było jedyne wyjście, inaczej bandy UPA mordowały by jeszcze przez wiele lat. A za swoje byle jakie budy otrzymywali o niebo lepsze gospodarstwa poniemieckie. Jak można bronić morderców, a ty właśnie stanąłeś w ich obronie.
Nie matacz misiu i nie dopisuj mi intencji. Nie napisałem ani słowa o tym czy coś było lub nie konieczne, słuszne czy niesłuszne. Owszem, wystąpiłem w obronie. W obronie prawdy. Powtarzasz stare, komunistyczne pierdoły o tym jak to rycerscy, polscy żołnierze zapraszali Łemków do wygodnych, ogrzewanych wagonów i wieźli do lepszego świata. A kierunek wskazywał im bohater z Hiszpanii, "co się kulom nie kłaniał", człowiek o jasnym czole i szczerym sercu. Nasłuchałem się tych kłamstw za poprzednich bolszewików i wystarczy. Nie jesteś na spotkaniu swojej komórki partyjnej, towarzystwo jest tu światopoglądowo mieszane.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 00:07 
Moderator
Moderator

Olek_65 napisał(a):
Kaczeńczyk ...
O czym Ty piszesz ?
Nie przyszło Ci do głowy że to byli zwykli bandyci , których jedynie Adolf mógłby odznaczyć za '' wierność ideałom III Rzeszy '' ?

Ci bandyci, poza tym ze byli bandytami, byli ( niestety dla nas) całkiem przyzwoicie zorganizowani, mieli swoje struktury konspiracyjne, swoj wywiad , swoje oddzialy zbrojne i tego im odmowic nie mozna, potrafili sie utrzymać relatywnie dlugo na terenach gdzie działali, a nawet probowali z umiarkowanym powodzeniem odtworzyc te struktury czy formacje zbrojne na terenach gdzie ich przesiedlono, to nie jest niczyje widzi mi sie, a suche fakty historyczne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 00:10 
Malkontent

Dokładnie Renald - prawda leży po środku ...
Przykre jest to , co obecnie tam się dzieje - ale to już inna bajka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 00:22 
Malkontent

Argo - w pełni się z Tobą zgadzam !
Niezbyt przejrzyście sformułowałem myśl. Wydaje mi się , że Kaczeńczyk próbuje ich tłumaczyć - stąd mój wpis by nie traktować zbrodniarzy w kategoriach cywilizowanych społeczności .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 02:10 
Plutonowy
Plutonowy

BRAT_MIH napisał(a):
Skąd Ty o Polakach w UPA się dowiedziałeś ?? Podaj źródła.

Książki, artykuły, protokoły przesłuchań, wywiady z ludźmi biorącymi udział w tamtych wydarzeniach. Jeśli chcesz, to jutro napiszę precyzyjniej.

Olek_65 napisał(a):
Kaczeńczyk ...
O czym Ty piszesz ?

Argo napisał(a):
Ci bandyci, poza tym ze byli bandytami, byli ( niestety dla nas) całkiem przyzwoicie zorganizowani, mieli swoje struktury konspiracyjne, swoj wywiad , swoje oddzialy zbrojne i tego im odmowic nie mozna, potrafili sie utrzymać relatywnie dlugo na terenach gdzie działali, a nawet probowali z umiarkowanym powodzeniem odtworzyc te struktury czy formacje zbrojne na terenach gdzie ich przesiedlono, to nie jest niczyje widzi mi sie, a suche fakty historyczne.

UPA nie było bandą. Było dość dobrze dowodzoną, dobrze wyszkoloną, konsekwentną i w miarę skuteczną partyzantką. A że antypolską i ludobójczą? No cóż - taką obrali drogę do celu, który to też (pozbycie się Polaków z ziem, które uważali za swoje) za Bugiem udało im się w dużej mierze osiągnąć. Na terenach którymi się zajmuje (Włodawa i Biała Podlaska) UPA nigdy nie rozwinęła szeroko zakrojonej akcji antypolskiej. Główny powód był prozaiczny - miała zbyt szczupłe siły, w razie próby sił AK-WiN w tydzień wybiłoby ich do nogi. I upowcy byli tego w pełni świadomi. Duże znaczenie miał też fakt, że mniej niż połowa prawosławnych na tych terenach określała się jako Ukraińcy/Rusini. A i to w dużej mierze miał na to wpływ koniunkturalizm, przyjmując ukraińską kennkartę otrzymywało się znaczne ułatwienia w życiu codziennym. A nawet wśród osób tak się określających z przekonania idea ukraińskiego nacjonalizmu nie miała silnego poparcia (do wybuchu wojny na tych ziemiach nie było ani jednej stałej komórki OUN, jedynie przejściowo istniały komórki OUN w Zamołodyczach i bodajże Dębowej Kłodzie, w sumie jakieś-5-6 osób). Miejscowi Ukraińcy byli silnie skomunizowani, po części poprzez nadzieję, że opowiadając się za władzą ludową unikną wysiedleń, co sprawdziło się tylko w małym stopniu.Miejscowi ukraińscy nacjonaliści to głównie młody narybek rekrutujący się spośród uczniów ukraińskich szkół otworzonych przez Niemców. A 90% żołnierzy bojówek UPA działających na tym terenie to rdzenni mieszkańcy tych ziem. Na palcach jednej ręki da policzyć się osoby pochodzące z Wołynia czy Galicji. Na tych terenach UPA starała się zmienić swój niekorzystny wizerunek w oczach miejscowej ludności spowodowany masowymi mordami za Bugiem. Były rozmaite incydenty i zadrażnienia, ale występowały z winy obu stron. Chociażby rekwizycje prowadzone przez partyzantów - początkowo UPA brała tylko u Polaków, a AK/WiN tylko u Ukraińców. A jako że ''przecież nie brali u swoich'', to jedni i drudzy łupili bez opamiętania. W końcu te rekwizycje przerodziły się w reakcję łańcuchową, brano coraz więcej (''bierzemy u nich bo oni biorą u naszych''), aż zaczęło to stanowić realny problem dla ludności. A dochodził do tego jeszcze masowy pospolity bandytyzm - bandyci (jak też niektórzy żołnierze i partyzanci ''po godzinach'') łupili na konto i AK i UPA. Ale po pewnym czasie jakoś się dogadali.

Olek_65 napisał(a):
Robi się ciekawie ... ale cóż - studentów z UPA-iny u nas mnogo ...

Nie jestem Ukraińcem, moi przodkowie również nimi nie byli. Ani studentem ;)

Ostatnio edytowano niedziela, 30 października 2016, 02:25 przez kaczeńczyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 02:16 
Generał Broni
Generał Broni

Obrona prawdy jakoś zawsze u Renalda dotyczy Ukraińców, a nie Polaków. Czy masz z nimi jakieś powiązania ? Za nazwanie ich banderowcami dałeś mi bana na miesiąc. I każde moje wspomnienie tego haniebnego zachowania znika z forum w ciągu jednego dnia. Jak masz "misiu" dążyć do prawdy swojej kosztem mojej/naszej prawdy to może pora zrzec się roli niebieskiego ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 10:24 
Specjalista
Specjalista

Kaczeńczyk...UPA nie była bandą... :o To kurna jak niby ich nazywać. Patriotami ? Moja ś.p. babcia jako nastoletnia dziewczyna w Brodach doświadczyła Ukraińskiego patriotyzmu. Nie pisz koleś historii na nowo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 11:05 
Moderator
Moderator

slimak napisał(a):
Kaczeńczyk...UPA nie była bandą... :o To kurna jak niby ich nazywać. Patriotami ? Moja ś.p. babcia jako nastoletnia dziewczyna w Brodach doświadczyła Ukraińskiego patriotyzmu. Nie pisz koleś historii na nowo.

Hmmm jak by Ci to wytłumaczyc ...SS tez nie bylo bandą, byli zorganizowani, nawet rzekłbym wzorcowo, a byli sqrvysynami do sześcianu, łapiesz analogie ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 11:06 
Malkontent

Jak ktoś się uprze to można i tak ... Ci którzy podkładają bomby i mordują ludzi w Europie - to też bojownicy , którzy obrali taką drogę .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 11:28 
Specjalista
Specjalista

Argo napisał(a):
slimak napisał(a):

Hmmm jak by Ci to wytłumaczyc ...SS tez nie bylo bandą, byli zorganizowani, nawet rzekłbym wzorcowo, a byli sqrvysynami do sześcianu, łapiesz analogie ?

Łapię. Byli wzorcowo zorganizowana bandą. I w sposób zorganizowany przeprowadzili ludobójstwo. Ps. Moja ś.p. babcię przed czymś gorszym od śmierci z rąk UPA uratowali.... Ukraińscy sąsiedzi. Historia prawdziwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 12:19 
Moderator
Moderator

Panowie, powściągnijcie emocje proszę, zaraz wątek przerodzi się w pyskówkę i udowadnianie swoich racji, a jego tytuł nie traktuje ani o polityce, czy też wysiedleniach.
P.S. Później posprzątam niepotrzebne wpisy.
Sopel74

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 12:40 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

Renald ja też się nasłuchałem na apelach w poprzednim ustroju o jednym takim co kulom się nie kłaniał.Ale moje zdanie jest takie... Terrorystyczne działania UPA w Bieszczadach i Małopolsce doprowadziły do Akcji Wisła i przesiedlenia Łemków oraz Bojków.
A w jaki sposób ich wywozili ? w taki jaki sobie na to zasłużyli .Nie neguję tego że wielu którzy nic nie mieli wspólnego z BANDEROWCAMI ucierpiało,przy deportacjach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 14:21 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Proponuję poczytać na ten temat może obejrzeć niedawno nagrany film a najlepiej spotkać się z ludźmi co przez to piekło przeszli i dopiero wtedy piszcie.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 30 października 2016, 14:23 
Moderator
Moderator

Kłódka do czasu posprzątania tematu.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]