Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 18:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Rozkopuja groby ofiar II wojny
PostNapisane: czwartek, 3 listopada 2016, 22:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Renald napisał(a):
Zapomniałeś, że w wersji polskiej pojawia się jeszcze jeden element: egzamin. Oczywiście stroną egzaminującą byliby bezrobotni archeolodzy a egzamin zwyczajowo płatny i można by go powtarzać. Bez końca.
Coś jak egzaminy na prawo jazdy. Sporo nowych, tłustych etatów do obsadzenia.

W wersji niemieckiej też jest "egzamin". Sprawdza się nim umiejętności w posługiwaniu się detektorem metalu, sposób przeszukiwania powierzchni wyzanczonych i praca w zespole(przeszukiwania grupowe).

Poprzedzone to jest trzydniowym kursem, na którym poznaje się np. podstawowe sposoby czyszczenia, konserwacji, i przechowywania przedmiotów znalezionych. Jest też całodniowe spotkanie(najważniejszy dzień z tych 3) z zespołem saperskim.

Cały kurs, jak i egzamin, jest bezpłatny. Nie zdać, raczej się nie da. :)

Mój kurs rozpoczyna się w przyszłą środę. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 00:01 
Generał Broni
Generał Broni

Bez przesady panowie - ostatnimi czasy niestety zabrało się za to hobby wielu handlarzyków, którzy nie mają zasad i rozkopują wszystko co się da, opylając każdy kawałek metalu na allegro albo w skupie, zostawiając za sobą spaloną ziemię - ci robią nam taką właśnie opinię :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 00:02 
Pułkownik
Pułkownik

Kol.Renald nie popadajmy w skrajność,nawet przeciętnego archeologa będziesz potrafił wyłożyć wiedzą na łopatki :1 ,jasno określone zasady są dobre,np.posługiwanie się Gps-em przecież jest podstawą żeby nie wsadzić mordy w miejsce chronione :idea ,i pozbędziemy się w tym przypadku sytuacji: a bo nie wiedziałem że ..........,fanty znalezione i tu raczej się robi problem czy WKZ-towi się będzie chciało przeglądać miliony zdjęć żeby wyłapać to co powinni,a gdyby chcieli to by wspólnie z archeo bez problemu to ogarneli,tylko czy im się będzie chcieć???,idąc tokiem rozumowania że egzamin byłby nie do przeskoczenia to spora grupa archeologów mogłaby już zacząć się pakować ze względu na ograniczony brak wiedzy i tu już mamy spore pole manewru do dyskusji,jeżeli by to było rozwiązanie podobne jak np.NRW Niemcy czy Anglia to czemu nie?,debili w każdej profesji trzeba tępić i mnie też osobiście się nie podoba jak ostatnio np.gówniarstwo bez zasad z kanarkiem i łomem w ręku i wokół rozkopanej krypty ,kupa nawyciąganych gnatów i długie,rude kręcone włosy kobiety rzucone tak ot sobie bo złotej spinki już nie było,masakra jakaś,nigdzie nie ma wolnej amerykanki,no może w Rosji :lol:
Reasumując czy wszycy którzy kupią sobie auto mogą nim jezdzić?,dzwon to nic w przypadku gdy ktoś 5 kilo fibul odda na złom bo nie wiedział że na rondo nie wjeżdza się w lewo :idea

Ostatnio edytowano piątek, 4 listopada 2016, 00:15 przez Pułkownik L, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 00:15 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Kilka tygodni temu Centralne Biuro Śledcze Policji w Rzeszowie odnalazło taki skład wydobytej amunicji, która była na pewno już częściowo zabrana z tego miejsca. 200 pocisków artyleryjskich zostało zabezpieczonych przez policję.

Po co ktoś gromadzi taki arsenał?

Takie przedmioty nie niosą większej wiedzy na temat przeszłości. One mają dla znalazców wartość samą w sobie. Mamy do czynienia z materiałami wybuchowymi, które mogą zostać wykorzystane w bardzo niebezpieczny sposób, szczególnie w sytuacji zagrożenia terrorystycznego. Nigdy nie wiadomo czy takie przedmioty nie trafią w niepowołane ręce.

Jeśli amatorzy zaczynają szukać materiałów wybuchowych, które przeleżały w ziemi kilkadziesiąt lat, to pytanie: czy w takich sytuacjach pojawiają się ofiary śmiertelne? Pirotechnik-amator nie brzmi jak dobre hobby.

Według statystyk policyjnych obejmujących ostatnie pięć lat, przy rozbrajaniu i modyfikowaniu materiałów wybuchowych rocznie ginie średnio w Polsce pięć osób, a kilkadziesiąt zostaje rannych. Skala tego zjawiska jest porażająca. Myślę, że pokłosie "złotego pociągu" niestety tę statystykę w tym roku może zawyżyć.

Ja się ustosunkuję tylko do tych kocopołów, z racji tego, że z tematem amunicji mam bliską styczność. Tylko ostatni dyletant może wierzyć w to, że ktokolwiek odzyskuje na szeroką skalę materiały wybuchowe z pocisków moździerzowych, jak te znalezione ostatnio przez CBŚ. :) Chyba tylko ręczne granaty obronne są jeszcze mniej wdzięcznym obiektem do pozyskiwania takich materiałów, bo ryzyko rozbrajania spore, a materiału tyle co kot napłakał. Z popularnymi "ogórkami" jest podobnie, przeciętny pocisk moździerzowy o kalibrze ok. 80 mm zawiera zaledwie kilkanaście dekagramów trotylu, a żeby go pozyskać, trzeba się poważnie narobić. Zjeździłem pół kraju na rozminowaniach nadleśnictw i stwierdzam, że u nas w Polsce pozyskanie materiału jest rzeczywiście banalne, ale nie z takich masochistycznych dla pozyskującego źródeł. :) Istnieją dziesiątki wysadzisk amunicji do ciężkich dział, gdzie w skutek nieumiejętnego niszczenia granaty artyleryjskie przełamały się na pół, przy czym materiał z nich nie wyleciał. Wystarczy nakopać tonę takich połówek (często był to dzienny urobek 4-osobowej brygady saperskiej), młotek, przecinak i kilka wiader na zgromadzony trotyl... niczego nie trzeba rozbrajać ani wykręcać zapalników. ;) Mimo tego jakoś nikt tego nie robi. Czemu? Ano temu, że czasy porachunków mafijnych przy pomocy bomb samodziałowych mamy już w naszym kraju dawno za sobą, a śniadzi uchodźcy jakoś się po naszym kraju jeszcze nie uganiają z piszczałkami w rękach. :) Pan archeolog w tym temacie straszy dzieci żelaznym wilkiem i tyle. :)

Dobrze jednak wiedzieć, że "takie przedmioty nie niosą większej wiedzy na temat przeszłości", bo już byłem świadkiem tego, jak jedna świeżo upieczona absolwentka archeologii próbowała mi wkręcać, że znaleziony w czasie prac archeologicznych pocisk 10 cm F.H. Granate do haubicy le.F.H 18 jest zabytkiem archeologicznym. :lol:

A tak abstrahując od tematu, strasznie śmiesznie wygląda ujadanie na złych detektorystów, gdy się jest ubranym w firmową czapeczkę Garretta. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 01:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam szanowne grono poszukiwaczy-znajdowaczy.
Cały ten szmaciany artykulik ma jeden cel nastawić do nas wrogo społeczeństwo.Ma ukazać nas jako ludzi bez skrupułów-ograbiających ludzkie szczątki.Będą tacy co w to uwierzą.Mnie irytuje najbardziej to,że wielu panów archeologów ograbia groby,i nie jest tu istotne czy pochówek na lat 70-czy 2000 tyś.W ich mniemaniu nie ma nic nieetycznego w tym że zabiorą z grobu przedmioty które zostały tam złożone by ułatwić zmarłem byt w zaświatach.Jest to brak poszanowania dla innych kultur-zasłaniają się dobrem nauki-A dla mnie hiena to hiena bez względu na pobudki jakimi się kieruje.Swego czasu problematyka ta była poruszana w niektórych kręgach archeologów-był nawet pomysł by w miejsce wyjętych z pochówków przedmiotów wkładać ich repliki.Swego czasu pracowałem z archeologami-jednak szybko się z tej współpracy wyleczyłem.Zapewne wśród archeologów są też porządni ludzie szanujący nasze hobby-jednak są oni w mniejszości,a reszta kombinuje jak nam się dobrać do niskiej partii pleców.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 02:27 
Specjalista
Specjalista

Ta czapeczka Garreta na głowie pana archeologa, wroga detektorystów to tzw.lokowanie produktu. :lol: Charles L. Garrett w grobie się przewraca. :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 09:54 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

No! Wszystko się zgadza i jest OK. Nie znacie tego?:
"Co wolno Wojewodzie to nie Tobie smrodzie".
Albo:
"Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia".

Państwo układów, sprzedawczyków i zawistnych urzędasów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 11:16 
Moderator
Moderator

Renald napisał(a):
Pułkownik L napisał(a):
Kol.Frank tu nie ma co gdybać,forsa z nieba nie leci ,a odwołując się do tak często poruszanego tematu Anglii tak to właśnie działa,bez kwitów ,zrzeszenia się i corocznych składek zapomnij o jakimkolwiek kopaniu,no w sumie pozostaje opcja wypadów komercyjnych za które i tak bulisz mamonę za każdy dzień,więc pomysł wcale nie jest taki głupi,pomyślcie czy nie warto byłoby np.za 50 siąt 100 złotych w roku nie obawiać się że :cop zza rogu wyskoczy i narobi problemów na kilka tysi?coś za coś ;)
Zapomniałeś, że w wersji polskiej pojawia się jeszcze jeden element: egzamin. Oczywiście stroną egzaminującą byliby bezrobotni archeolodzy a egzamin zwyczajowo płatny i można by go powtarzać. Bez końca.
Coś jak egzaminy na prawo jazdy. Sporo nowych, tłustych etatów do obsadzenia.

O ile te stowe rocznie mogłbym wyasygnowac, ( na PZŁ wywalam wiecej i nie narzekam) o tyle, jak słuznie zauwazył Renald " egzamin " kładzie sprawe i w naszych realiach w zyciu to nie zadziała ( ludzie oleja temat ) , zwlaszcza jesli bede musial najpierw wysłuchiwac słodkeigo pierdzenia archeo, a potem koniugowac sie przez nimi na tzw "egzaminie" z jakichs totalnie dla mnie abstrakcyjnych tematow archeologicznych, ktorych to w mojej blisko 30-letniej karierze poszukiwacza militariow nie udało mi sie trafic ani razu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 12:01 
Specjalista
Specjalista

Filip napisał(a):
To że są ludzie robiący to celowo, jest to pewne na 100% ale dlaczego chcesz łączyć te fakty z forum?

Absolutnie nie chcę łączyć tych faktów z forum.Nie mam żadnej wiedzy na ten temat,a tylko nadzieję,że wśród 23 tysięcy uczestników naszego forum nie ma takich osób.Żle mnie zrozumiałeś.Ja nie lubię wypowiedzi ad personam,bo niczego do dyskusji nie wnoszą.Wolę ad rem,takich jak w tym wątku kolegów
Pułkownik L,-warlock-,varo czy Voucur.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 12:16 
Pułkownik
Pułkownik

Szkoda, że poszukiwacze mający jakieś kontakty z mediami (na pewno niejeden z was ma kolegów w gazetach) nie próbują czegoś zrobić aby pojawiły się artykuły z wypowiedziami z punktu widzenia poszukiwaczy a nie tylko archeologów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 12:37 
Generał Broni
Generał Broni

Przecież takich artykułów trochę się już pojawiło i nadal pojawia. Ale dla większości ludzi czy dziennikarzy większym autorytetem jest byle archeolog (nawet jeżeli opowiada totalne bzdury jak pan w czapeczce Garreta z omawianego artykułu) niż poszukiwacz.

Poza tym często takie artykuły są pisane z inspiracji i pod z góry określoną tezę. Dodaj do tego dziennikarza, który nie ma zielonego pojęcia o temacie i wychodzi pasztet jak ten artykuł z WP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 12:44 
Pułkownik
Pułkownik

Lipek napisał(a):
Przecież takich artykułów trochę się już pojawiło i nadal pojawia. Ale dla większości ludzi czy dziennikarzy większym autorytetem jest byle archeolog (nawet jeżeli opowiada totalne bzdury jak pan w czapeczce Garreta z omawianego artykułu) niż poszukiwacz.

Poza tym często takie artykuły są pisane z inspiracji i pod z góry określoną tezę. Dodaj do tego dziennikarza, który nie ma zielonego pojęcia o temacie i wychodzi pasztet jak ten artykuł z WP.

właśnie mało jest pozytywnych artykułów w tej bardziej popularnej prasie. dziennikarze to obecnie lenie pracujący często na zasadzie kopiuj-wklej więc pewnie przyjęli by do druku coś co by nieco pokazało tą lepsza stronę poszukiwaczy nie tylko związaną ze spektakularnymi sprawami skarbów/depozytów tylko ktoś musiał bym im takie materiały i tematy podsunąć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 13:10 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...żadne szkolenia, egzaminy, składki nie zmienią mentalności niektórych poszukiwaczy i jak się niektórym wydaje, nikogo nie zwolnią z przestrzegania obowiązującego prawa, a niestety jakość egzekwowania prawa odzwierciedla mentalność naszych urzędników, której jeszcze długo nic i nikt nie zmieni. Poza tym szkolenia archeologiczne, uświadamianie poszukiwaczy co mogą znaleźć, na co mogą natrafić, na pewno nie byłoby na rękę WKZetom.

...prawdziwym zagrożeniem dla jeszcze nie odkrytych zabytków archeologicznych są firmy budowlane i bardzo wątpliwej skuteczności nadzory archeologiczne na prowadzonych inwestycjach. Często detektorystów wyrzuca się z terenu budowy, nie ze względów jakby się wydawało, bezpieczeństwa, a dlatego bo jeszcze coś znajdą, co może skutkować wstrzymaniem inwestycji.

...dobrym sposobem na oznaczenie cennych lub zagrożonych stanowisk archeologicznych, byłoby rozrzucenie na obszarze stanowiska niewielkich aluminiowych krążków z wytłoczonym napisem WKZ. Stanowisko dalej nie byłoby ogólnie znane, ale trafiając przypadkowo na miejsce z takimi krążkami wiemy, że mamy się wycofać, że ryzykujemy odpowiedzialnością karną, bo wtedy nie będzie wymówek, że ktoś nie wiedział gdzie kopał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 15:08 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
Poza tym szkolenia archeologiczne, uświadamianie poszukiwaczy co mogą znaleźć, na co mogą natrafić, na pewno nie byłoby na rękę WKZetom.

Nie wiem jak w innych regionach,ale w lubuskim takie szkolenia,spotkania z archeologami i WKZ trwają od 2 lat. http://www.lgenadodrze.pl/40/posiedzeni ... -7-062015r

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 4 listopada 2016, 15:26 
Generał Broni
Generał Broni

I co konkretnie z nich wniknęło?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]