Teraz jest poniedziałek, 11 sierpnia 2025, 06:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Skarb w domu poszukiwacza
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 13:19 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):
Kodeks postępowania administracyjnego

to teoria, praktyka jest zupełnie inna :)
mam sporo doczynienia z urzędnikami jako ich klient ale też urzędy są moimi klientami i wiem, że nawet w najprostszej sprawie metodą spychologii i dupochronu potrafią utrudnić co tylko się da. to co ja załatwiam "firma - firma" w 5 minut, w urzędzie potrafi zająć 2 tygodnie i wymaga decyzji 5 osób.

co do WKZ najlepszą metodą rozmowy z nimi jest udawanie naukowca albo działanie nie jako osoba prywatna tylko poważna firma. poważne pismo z pieczątką firmową traktują inaczej niż podpis "jan kowalski". to potrafi przyspieszyć procedury.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 13:34 
Porucznik
Porucznik

"Pamiętaj, jeśli widzisz coś złego- możesz zareagować!" np. na kogoś chodzącego po polu z wykrywaczem.
Chłopak chodził po pooranym polu, miał zgodę rolnika-nie ma tam żadnego stanowiska, przejeżdżał "strażnik" i powiadomił Policję. Dla mnie jest to donosicielstwo. Tym bardziej, że ten strażnik też lata z wykrywką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 13:38 
Specjalista
Specjalista

A co do rejestrów,to trzeba sobie trochę trudu zadać,ale jest to wykonalne:
http://odkrywca.pl/stanowiska-archeolog ... 66115.html
http://www.pasja-eksploracja.com/forum/ ... logicznea/

"to teoria, praktyka jest zupełnie inna :)"jwaldek tak to możemy się przekomarzać.
Urzędnik łaski nie robi.Są instrumenty prawne i należy z nich korzystać i składać skargi na opieszałość postępowania.Miałem taka sytuacje z innej dziedziny.Sprawa spadkowa.Pani sędzia przez 3 miesiące od złożenia dokumentów nie raczyła nawet wyznaczyć terminu rozprawy.Była moja wizyta u prezesa sadu rejonowego,zażalenie na opieszałość sędziego.Wyznaczono innego sędziego i po dwóch tygodniach sprawa została załatwiona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 13:40 
Generał Broni
Generał Broni

odyn12 napisał(a):
Chłopak chodził po pooranym polu, miał zgodę rolnika-nie ma tam żadnego stanowiska, przejeżdżał "strażnik" i powiadomił Policję. Dla mnie jest to donosicielstwo. Tym bardziej, że ten strażnik też lata z wykrywką.

Jeśli "lata", to nic innego to nie było niż tępienie konkurencji :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 14:46 
Generał Broni
Generał Broni

tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i właściwie wszyscy macie rację, łącznie ze Zdzichem :)

ps - tak czy inaczej, przewiduję, że dział "Prosto z pola" zarośnie wkrótce pajęczyną :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 14:50 
Malkontent

[quote="varo"]tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i właściwie wszyscy macie rację, łącznie ze Zdzichem

Tyle że tylko my dostajemy po dupie ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 15:22 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):
"to teoria, praktyka jest zupełnie inna :)"jwaldek tak to możemy się przekomarzać.
Urzędnik łaski nie robi.Są instrumenty prawne i należy z nich korzystać i składać skargi na opieszałość postępowania.

tak ale ja nie mam czasu i z chęci miesiącami użerać się z biurokracją (pisma, odwołania, potem i tak wycieczka do wkz 40 km w jedną stronę) żeby godzinę pochodzić zbierając boratynki, jaki to ma sens aby to była przyjemność, pasja i odstresowanie się od zwykłej pracy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 15:42 
Specjalista
Specjalista

"ja nie mam czasu i z chęci " :D
"jaki to ma sens aby to była przyjemność, pasja i odstresowanie się od zwykłej pracy?"
Ładne odstresowanie jak rozglądać się musisz czy właściciel ziemi z widłami nie nadbiega lub policjant ze strażnikiem leśnym za krzakiem się nie czają.Rozumiem,ze uwielbiasz sport ekstremalny :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 15:48 
Generał Broni
Generał Broni

Po co wdajecie się w dyskusję ze zdzichem, który wykrywacza nie miał w ręku, w polu nie spędził ani minuty więc nie ma pojęcia o czym pisze?
To tak jakby tłumaczyć 2-latkowi teorię względności - niby można, ale szkoda czasu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 16:09 
Major
Major

Cytuj:
Ładne odstresowanie jak rozglądać się musisz czy właściciel ziemi z widłami nie nadbiega

Nie popadajmy w skrajności - nikt mnie nigdy nie przegonił z pola, o widłach nie wspominając...70% wypadów to kicha, więc załatwianie papierów do każdego z nich = lepiej dać sobie spokój; mozna sobie wyobrazić jakieś kwartalne sprawozdanie ze znaleznionych rzeczy i ogólne zezwolenie na tereny danej gminy (poza terenami archeo). To tak jakbyś zbierając monety musiał przed i po każdhm zakupie konsultować się z rzeczoznawca i policją czy nie jest kradziona, zgłoszna jako poszukiwana za granica itp - szybko dal bys sobie spokój (jeszcze musząc placić urzędowi).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 16:27 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):
"ja nie mam czasu i z chęci " :D
"jaki to ma sens aby to była przyjemność, pasja i odstresowanie się od zwykłej pracy?"
Ładne odstresowanie jak rozglądać się musisz czy właściciel ziemi z widłami nie nadbiega lub policjant ze strażnikiem leśnym za krzakiem się nie czają.Rozumiem,ze uwielbiasz sport ekstremalny :D

ja takiego stresu nie mam, rolnik mnie nigdzie nie wygania bo nie chodzę mu po nocy gdy brak pozwolenia, strażnik leśny - nie spotkałem go nigdy.
wolał bym procedury i jasne zasady jak w UK, szybko konkretnie , bez interpretacji, niedomówień, zazdrosnych archeologów, policjantów, którym nie udało się zostać archeologiem czy strażników miejskich, którzy muszą nabić odpowiednią ilość punktów za byle co aby dostać pensję.

Ciekawe jaką przyjemność miałbyś gdyby każda nowa boratynka w kolekcji wiązała się ze zgłoszeniem do WKZ, udowodnieniem, że pochodzi z legalnego źródła i kilkumiesięczym ustalaniem papierów zanim oficjalnie mógłbyś ją do klasera włożyć? Jaki to miało by sens gdyby tak wyglądało kolekcjonowanie? w takim przypadku też pewnie większość kolekcjonerów zeszła by "do podziemia" i nie bawiła się w niejasne procedury

ps. widzę, że kolega wyżej podobny przykład dał :)

ps2. lipek tak wiem, że to dyskusja tak jak z dziewicą rozmawiać o seksie bo zdzichu to taki "poszukiwacz dziewica" co zna "seks " ze szkolneego podręcznika biologii ale nie zaszkodzi nieco go uświadomić jak to wygląda w praktyce :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 18:45 
Porucznik
Porucznik

Waldek szkoda twojego pisania nie ktorym ludzia mozna pluc w oczy a oni beda twierdzic ze deszcz pada i na kazdym skrawku ziemi beda widziec jakies stanowiska nawet na srodku basenu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 18:56 
Specjalista
Specjalista

zdzichu to taki "poszukiwacz dziewica" :lol: :lol:
Dobre :1 może sobie nick na taki zmienię :za

Co do dyskusji,to pragnę skromnie nadmienić,że sprawa poszukiwań wykrywaczem nie dotyczy tylko poszukiwaczy,ale sporą ilość ludzi zatroskanych o zabytki przeszłości naszego kraju i właścicieli ziemi też.
Jak widzę zdjęcia pól i lasów zrytych doszczętnie,pełnych niezasypanych dołów to mnie trafia szlag.
Jak czytam o plądrowanych grobach,a przecież w każdej religii mogiła jest rzeczą świętą,to życzę takiemu....
najwyższych możliwych kar łącznie z publikacją jego danych osobowych w miejscu gdzie mieszka.O takim "pasjonacie i miłośniku historii",który plądruje stanowiska archeologiczne wprost mówię,że to przestępca i złodziej i nie tylko ja tak myślę.Podobnie z szukaniem bez zgody właściciela ziemi.Wtargniecie i wszelkie działania na terenie prywatnym jest wykroczeniem zagrożonym karą grzywny i zwracam uwagę na art.222 kodeksu cywilnego i jeśli poszukiwacze będą lekceważyć święte prawo własności,to nie ma co liczyć na zmiany prawne korzystne dla poszukiwaczy.Kto ucierpi?porządni ludzie jak zwykle

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 19:06 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

A czy nie jest tak, że jeśli pole nie jest ogrodzone, to mogę sobie po nim chodzić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 9 listopada 2016, 19:22 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):
Wtargniecie i wszelkie działania na terenie prywatnym jest wykroczeniem zagrożonym karą grzywny i zwracam uwagę na art.222 kodeksu cywilnego i jeśli poszukiwacze będą lekceważyć święte prawo własności,to nie ma co liczyć na zmiany prawne korzystne dla poszukiwaczy.Kto ucierpi?porządni ludzie jak zwykle

wejść na teren nieogrodzony można, tego prawo nie zabrania ale rolnik ma prawo cię wygonić :) a święte prawo właśności i tak jest u nas ograniczane, już niedługo rolnika będzie mógł wyprosić z własnej ziemi każdy myśliwy (jeśli propozycja stanie się prawem). zresztą już teraz rolnik nie może dowolne dysponować swoją własnością a państwo może to prawo sobie ograniczać według własnego widzimisię.

rozkopywanie grobów - tego nie robią ludzie z wykrywaczami/poszukiwacze/detektoryści, nie wiązał bym tego z wykrywaczami, zdarzało się to od zawsze i nie potrzeba do tego specjalnego sprzętu, zwykle wystarczała łopata. pewnie niejeden poszukiwacz spotkał się z rolnikiem, który go ciągnął na stary cmentarz bo tam warto pokopać. ja miałem 3 takie przypadki i za każdym razem musiałem tłumaczyć rolnikowi, że nie mam ochoty kopać na cmentarzu

uogólniasz i łączysz kwestie, które są oczywiste z tematami, które już tak oczywiste nie są a samo przestrzeganie prawa nie rozwiąże problemu bo byśmy ugrzęźli w absurdach urzędniczych procedur. zaproponuj coś konstruktywnego co zadowoli archeologów i zadowoli te dziesiątki tysięcy poszukiwaczy - jjedna mądra propozycja zamiast gadania o kulawym prawie i kulawych urzędnikach.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]