Teraz jest niedziela, 10 sierpnia 2025, 08:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Skarb w domu poszukiwacza
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2016, 23:26 
Generał Broni
Generał Broni

:roll: Cały czas wstawiacie linki do tych samych dwóch przypadków

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2016, 23:31 
Generał Broni
Generał Broni

Panika jest konkretna :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2016, 23:33 
Malkontent

Dokładnie Belhior.
Wielu z Was zapewne pamięta jak wyglądała tzw. '' panika '' w wojsku lat 80-tych... :D
Tu jest podobnie...

He he - zedytuje jako że Bjar też o panice raczył napisać kiedy gryzmoliłem posta ;)

Bzdury Mości Panowie , bzdury .

Ostatnio edytowano czwartek, 10 listopada 2016, 23:37 przez Olek_65, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2016, 23:33 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Zobaczymy ilu wyłapią po tym weekendzie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2016, 23:40 
Kapitan
Kapitan

Raczej nie będzie na co patrzeć...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2016, 23:45 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Olek_65 napisał(a):
Kto jest pasjonatem historii Warlock ? Archeolodzy ? :lol: :lol: :lol:
Bóg kolegę opuścił , czy cóś ? :) Większość to firmy ustawione na zarabianie kasy przy dużych inwestycjach .
Tak samo interesuje ich historia - jak mnie życie chowaczka czterozębnego - taki robal , szkodnik ogrodniczy :)

Kol. Pułkowniku - jedynie możemy łzy krokodyle wytoczyć ze ślepiów - tyle nam zostało ...

Pozdrawiam - olek.

Odpowiem w ten sposób.

Mieszkam w Niemczech, w Landzie Schleswig-Holstein. Moją przygodę z detektorem rozpocząłem mniej więcej 3 lata temu. Kupno pierwszego detektora, pierwsze wyjścia i różne znaleziska, wszystko zupełnie bez doświadczenia jakiegokolwiek(prócz mojego zainteresowania i wiedzy z zakresu historii). Pomocy szukałem oczywiście w necie. Znalazłem ją. Tu przyszło otrzeźwienie, dotyczące nielegalności(???) moich poszukiwań.
Nielegalne nie jest, ale... . Szara strefa poszukiwań obiektów niezabytkowych była(i jest) dla mnie jasna.
Poszukiwania prowadziłem dalej.
Przyszedł cios. W lutym 2015 roku, w moim Landzie wprowadzono zakaz stosowania urządzeń mogących służyć do wykrywania obiektów zabytkowych!!! A było tak fajnie!
Postarałem się o pozwolenie na przeszukiwanie plaż i jednocześnie zgłosiłem się na kurs, którego ukończenie pozwoliłoby mi na poszukiwania legalne, i nie tylko plażowe.
Czas oczekiwania 2 lata!!!
A ja właśnie kupiłem CTX`a. 2 LATA!!!
Plaża, woda, woda, plaża... Po jakimś czasie nawet złote obrączki przestały mnie zadowalać. To nie było to, co chciałem poszukiwać.
Detektor zamieniłem na muchówkę i wspaniale się "odnalazłem"- to na pewno będzie problemem w przyszłości.:) Poszukiwania vs łowienie. ;)
W sierpniu, tego roku. przyszedł mail.
Kurs na zertyfikat poszukiwacza rozpoczyna się 9.11. i czy jestem dalej zainteresowany.
Odpowiedź mogła, i była tylko jedna. TAK.
Tutaj muszę dodać, że miałem mieszane uczucia, a wynikały one z wielu negatywnych opinii różnych ludzi, którzy wypowiadali się na ten temat w kilku forach. Demonizowanie archeologów ma nie tylko tutaj miejsce.
Zdecydowałem się i odwrot nie wchodził w rachubę.
Rozpoczęło się od rozmowy z tzw. mentorem, który wprowadzał nas(kilka osób)w temat poszukiwań i współdziałania z archeologami. Kilka spotkań na polu, próbne poszukiwania pojedyńcze, później grupowe.
Kolejny mail.
Zaproszenie na rozmowę poznawczą w ALSH(Archäologisches Landesamt Schleswig-Holstein).
Spotkanie z "demonem"!!!
Byłoby kłamstwem twierdzenie z mojej strony, gdybym napisał, że spokojnie spałem w noc poprzedzajacą spotkanie. Byłem podekscytowany i jednocześnie... no tak, demony!
Spotkanie. Boże, to jak przed egzaminem maturalnym.:D
Bardzo szybko zostałem z piekła sprowadzony na ziemię i pokazano mi odrobinę nieba."Beton", czy tam "demon" mówił tym samym językiem co ja, i co wspaniałe jest, podzielał moja fascynację. To naprawdę było jak wyzwolenie z więzów.
Kolejny mail z programem kursu.
Kurs.
Niesamowita ilość informacji, większość mi znana ale jednak... Słuchać w jaki sposób ktoś opowiada o epokach i możliwych znaleziskach ich dotyczących, było bardzo interesujące. Zwłaszcza sposób w jaki, w tym wypadku Pani archeolog, je przedstawiała. Z otwartym buziolem słuchałem. ;)
Dzisiaj mieliśmy spotkanie z przedstawicielami grupy detetektorystów, która zainicjowała istniejącą współpracę Poszukiwacze-Archeolodzy.
Świetni ludzie.
Jutro spotkanie z saperami i koniec kursu.
Wkrótce test polowy z umiejętności posługiwania sie detektorem i współpracy grupowej.
A po nim... dostanę identyfikator i pozwolenie na przeszukiwanie terenów, które sam mogę wybrać i na pewno nie będę musiał się rozglądać za policmajstrem ;)

Droga do szczęścia poszukiwacza była może długa, ale na pewno nie trudna. Bardzo bym chciał, by podobnie było w Polsce.
Życzę Wam tego.

Tomek Mazur (-warlock-)

Ostatnio edytowano czwartek, 10 listopada 2016, 23:50 przez -warlock-, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 10 listopada 2016, 23:47 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Sami twardziele, ciekaw jestem czy co poniektórzy jak ich :cop dojedzie tez będą kozaczyć.Panie i Panowie a tak w ogóle to ten kawałek po części pasuje do tematu https://www.youtube.com/watch?v=2WrL1l_gABI :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 00:09 
Malkontent

Kol. Warlock ... hmmm .
Co by na ziemię Cie sprowadzić proponuję zapoznać się z naszą rzeczywistością .
Ja , jak i wielu kolegów kopiemy w Polsce - ty piszesz o Reichu - inna bajka.

Chcesz sobie popisać z panem Styszem ? Droga wolna . Ja pisałem.
Miałem to kiedyś na kompie - ale milicja mi go zabrała i oddali z uszkodzonym dyskiem. Odwołałem się - nawet do nich pojechałem - dyskusja skończyła się na dyżurce ( to było ABW ) ...nawet mnie nie wpuścili .

Nie pisz głupot Warlock ... proszę .

Pozdrawiam - olek.

A teraz już mi się nie chce ... 51 zadzwoniło 8 listopada br. , mam udanego syna , wnusia - sam się dalej wykazuj - ja mam to w dupie .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 00:29 
Moderator
Moderator

Olek_65 napisał(a):
Nie pisz głupot Warlock ... proszę .

Dlaczego "głupot"? Warlock, szczegółowo i na własnym przykładzie, opisał jak to wygląda w Niemczech. Nie rozumiem z jakiego powodu miałby tego nie robić.
Oczywiście z rzeczywistością polską, gdzie urzędnicza, azjatycka mentalność nie zmieniła się od czasów Mikołaja I, nie ma to za wiele wspólnego. Ale miło poczytać jak się te sprawy mają w Europie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 00:43 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Myślę, że wielu archeologów w Polsce ma podobne podejście, jak niemieccy.
Jak już zauważyłem w moim poście, to grupa detektorystów wyszła z inicjatywą współpracy.
Z tego co wiem, to nie było to tak "różowe" na początku.
Ale początek był.

Ostatnio edytowano piątek, 11 listopada 2016, 00:45 przez -warlock-, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 00:44 
Malkontent

Ależ oczywiście Renald - popieram !
Z uwielbieniem oglądam programy w telewizorze , gdzie szczęśliwi ludzie kąpią się w oceanie i grzeją na piachu tyłki - podczas gdy ja muszę palić w piecu i znosić obecność kota , który zmoknięty i zimny pakuje mi się do wyra ... ;)

Pozdrawiam - olek.

PS. Jakoś ostatnio mało aktywny na Forum jesteś ... też palenie w piecu ? :666

- ja w piwnicy mam 3 balony wina - jakoś przetrwam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 01:04 
Major
Major

Przypomnę, dla ostudzenia głów , że w wielu krajach Europy nie wolno w ogóle chodzić (a w niektórych posiadać wykrywacza), ponadto w większości z nich ludzie dzwonią na policję szybciej niż jesteśmy w stanie rozłożyć sprzęt - jak się ma trochę oleju w głowie, zna prawa i nie pcha pod mury Wawelu to ryzyko jest znikome (prócz łódzkiego :roll: )
Fajnie by było jak by prawo było ścisłe, ALE mogą tak uściślić, że nie będzie linii obrony - a kto ma większe chody - lobby Archeo czy Poszukiwaczy....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 01:20 
Malkontent

Tu masz Bayo słuszność .
Cudowne zniknięcie parowozu , sukces wykopania komnaty na Mazurach , programy TV pod tytułem '' Było i ni ma '' pana Sikorskiego i spółki tylko nam pomogło. Ludzie znowu zaczynają traktować nas jako '' nieszkodliwych idiotów '' i to jest miłe :666

Ostatnio edytowano piątek, 11 listopada 2016, 01:25 przez Olek_65, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 01:22 
Generał Brygady
Generał Brygady

Świetnie to opisałeś Warlock, jeśli to prawda i tak wyglądają sprawy w Niemczech (czy też Twoim Landzie) to szczerze zazdroszczę :0

To tylko pokazuję, że jak się chce to można. Trzymam kciuki aby w naszym pięknym kraju było podobnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 11 listopada 2016, 03:13 
Malkontent

Kol. Warlock chwalił się dość dawno że wykrywacz mu zdechł ( o ile miało co zdychać )
O ożywieniu nie wspomniał ...

Nie to żebym się czepiał , bo i teoretycy są przydatni , ale ...

:666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 193 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]