Teraz jest piątek, 12 września 2025, 15:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 21:23 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

No ale Panowie nie chodzi tylko o takie super techniczne testy. Za chwilę będzie video-introspekcja Spectry v3i i porównanie 24-bitowego przetwornika z v3i do tego, który siedzi w A71. :) I inne takie... :)

Jeśli są chętni i zorganizowani?, to ruszmy temat testów w temacie poszukiwanego celu na konkretnym gruncie. Być może wtedy dojdziemy do bardziej konkretnych wniosków. Do czego dążę? Np. szukamy małego Celtyckiego statera o średnicy 6,5mm , powiedzmy w miejscu, gdzie była domniemana mennica, czyli pod... (...) i sprawdzamy jak dany sprzęt sobie radzi a małym złotem... i dochodzimy do wniosków, że tak małe złoto to sobie siedzi po środku każdej skali ID. I większość sprzętów ustawionych na eliminacje aluminium taką monetę nam odrzuci. Więc...?

Co pisał Saper? W takim miejscu kopiemy wszystko. Testy jakichkolwiek sprzętów będą miały sens tylko w kontekście poszukiwanego celu w konkretnym miejscu. Czy tak? :)

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 22:04 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam !

Przeczytałem dokładnie kilka stron do tyłu i koniecznie muszę coś odkręcić zanim stanie się legendą jak czarna wołga w latach 80-tych....

Alter dźwięk realizuje w każdej pętli programowej !! Kilkaset razy na sekundę . To znaczy że jeśli na kapsel zobaczycie 10 punktów wygiętych w łuk to przy odpowiednim napisaniu profilu dźwiękowego użytkownika usłyszycie 10 różnych tonów. Na pewno ton dźwięku nie wynika z średniej wartości identyfikacji.

Na programie podstawowym - ustawienia fabryczne bez jakiejkolwiek modyfikacji, posłuchajcie stalowego kapsla od piwa i monety - pomachajcie tym kapslem szybciej i wolniej - posłuchajcie jak zmienia się dźwięk i jak odpowiada on wykresowi . Kapsel wyraźnie "szczeka" a moneta daje ładny dźwięk. W uchu może być dokładnie tak samo jak na wykresie. Weźcie tylko pod uwagę,że zmysł słuchu działa inaczej niż zmysł wzroku. Oko ma możliwość liniowego obserwowania obrazu - ucho zaś zarówno w częstotliwości dźwięku jak i głośności odbiera dźwięki NIELINIOWO.

Nie chcę obiecywać bo mam bardzo wiele spraw na głowie, ale postaram się wrzucić filmik na YT , pokazujący dźwięki o których pisałem powyżej wraz z zależnością od wzmocnienia audio. Napisałem do kolegi Benekpe - i będę w kontakcie w celu zrozumienia czego Nasz kolega oczekiwałby po Alterze. Dlaczego ? Nie po to żeby kogokolwiek na siłę zmuszać do tego wykrywacza, ale żeby zrozumieć jak najszersze spektrum różnych oczekiwań poszukiwaczy - użytkowników.

Przecież przy "przypisaniu" dźwięku do średniej wartości ID wykrywacz były podobny do kanarka....;-) Po tylu latach zabawy w wykrywacze takich "prostackich" maszynek już Rutus by nie zrobił... :nicnie

Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 23:00 
Kapitan
Kapitan

Zgodnie z sugestiami Pana Arka jutro kolejne testy z nisko ustawionym wzmocnieniem audio.
Mam nadzieję, że problem tkwił w za wysoko ustawionym wzmocnieniu.
Jeśli rzeczywiście Alter generuje złożone spektrum to zapowiada się ciekawie.
Jeszcze na koniec pytanie techniczne.
Czy szybkość przemiatania sondą ma przełożenie na długość generowanego sygnału w trybie dynamicznym?
Bo jeśli tak, to sygnały warto poddać ponownej analizie poprzez wolniejsze przemiatanie, wówczas przynajmniej teoretycznie uzyskamy dłuższy dźwięk a dzięki temu sygnał złożony niejednorodny będzie bardziej czytelny i przebicie na żelazo bardziej wyczuwalne.
Postaram się też przekonać do trybu jednoczesnego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 25 listopada 2016, 23:16 

Benekpe, nie mieszaj sobie w głowie trybem jednoczesnym. Jak wspominał Pan Arek wzmocnienie audio w tym trybie by było użyteczne powinno być minimum 20. Poszukaj poziomu wzmocnienia audio bardziej odpowiadającego dla Ciebie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 16:27 
Pułkownik
Pułkownik

Witam.
W końcu sprzęt przyszedł i mogłem sprawdzić go osobiście. O testach zasięgu, separacji i związanych z tym zmianach ustawień póki co nie piszę, bo zbyt mało w tak krótkim czasie udało mi się sprawdzić. Myślę, że zasięgi nie są gorsze niż w Argo. Napiszę tylko, że jeśli chodzi o zasięg w statyku na duże cele, bardziej chodzi o ich wielkość, niż masę: lekką ale szeroką łopatkę aluminiową widział bez problemu, nawet na sztorc, w gruncie z metra, ale cięższy, lecz mniejszy powierzchnią aluminiowy motek już nie do końca.

Po spędzonych dwóch godzinach na polu właśnie do Argo będę się odnosił, bo to mój dotychczasowy sprzęt. Powiem jedno, pomimo zakupu Altera nie mam zamiaru go sprzedawać.
No więc:

1. Ergonomia super, poczułem się prawie jak kiedyś, gdy chodziłem z leciutkim i świetnie wyważonym Eurotekiem Pro 11DD. Na pewno z Alterem da się chodzić dużo dłużej bez bólu i zmęczenia niż z Argo. Tu duży plus, choć jest tak pewnie również kosztem nieco mniejszej cewki. Myślę, że było warto pójść na taki kompromis.

2. Na polu zacząłem od trybu monety. Przywiązany do trybu jednoczesnego od razu wzmocniłem tor statyczny na 5, a po kilku minutach i wykopaniu kilku gwoździ dających wysoki sygnał, na szybko skomponowałem swój profil dźwiękowy. Około 10 różnych tonów w skokach co 20 i większe różnice (50) by oddzielić zakresy 0-20, 20-40, 40-60, 60-110, 110-120. Tak na próbę i na razie znacząco poprawiła się orientacja.

3. Od razu dała o sobie znać częstotliwość! Drobniejsze kolorki, które w Argo można wykopać, ale tylko dzięki dedukcji, poszlakom i wyczuciu, w Alterze w tym trybie dają czytelne sygnały. Nie mówię już nawet o plombie, cze fenigach z marnego stopu - klarowne sygnały. Podoba mi się. Myślę, że tryb "bardzo szybko" nie pominie niczego, do pewnej głębokości. Tutaj właśnie ukazuje się elastyczność tego sprzętu, ograniczenia i korzyści, jakie daje różna częstotliwość jest wielka! Trzeba dużo nauki i praktyki, by to wykorzystać w powiązaniu z pozostałymi parametrami.

4. Kwestia identyfikacji, ostatnio poruszana w wątku. Po pierwsze, jak przypuszczałem, wzmocnienie statyka daje już naprawdę sporo. Przyzwyczajony jestem do mixa i od razu miałem znaczącą, czytelną pomoc z toru statycznego. Kto nie jest obeznany z tym trybem, może go po prostu przyswoić. Warto nawet w przypadku szukania drobnicy. Po drugie: Faktycznie obniżenie poziomu audio dynamika pomaga w identyfikacji, jednak nie jest konieczne drastyczne jej zmniejszanie do minimum, bo wiadomo zawsze jest coś za coś. Na prawdę w identyfikacji celu pomaga bardzo wolny ruch nad (namierzonym podczas szybszego, normalnego przemiatania!) celem. Właściwie przy wolnym ruchu, patrząc na monitor SŁYCHAĆ jak w czasie układają się te kropeczki... Myślę, że z czasem, gdy operator nauczy się dźwięków, a przede wszystkim korzystania i świadomego korygowania maskowania, filtrów gruntu, trybu ID i innych parametrów identyfikacja może być naprawdę dobra. Oczywiście, chcąc jednak kopać więcej ciekawych rzeczy, ZAWSZE kopie się też więcej śmieci. Z każdym wykrywaczem.

5. Sprawa już poruszana. Gdy wykrywacz namierzy cel, lecz nie identyfikuje go wystarczająco precyzyjnie, choćby z powodu głębokości, słychać dźwięk (i tu wielki plus mixa), lecz na ekranie nie pojawia się wykres identyfikacji. To doskonała wskazówka, że cel trzeba sprawdzić. Ośmielę się stwierdzić, że to jedna z większych zalet Altera, pozwalająca na zwiększenie zasięgu efektywnych poszukiwań.

6. Co do minusów i życzeń. Nie mogę tego potwierdzić, bo nie znam tej funkcji, ale regulacja identyfikacji wielkościowej w torze statycznym mogłaby być ciekawa. Identyfikację głębokości można uzyskać odpowiednim poziomem wzmocnienia statyka. Nie wiem, co Wy na to, ale może warte byłoby przemyślenia – duża cewka o cal większa, mała cewka o cal mniejsza. Mogłoby to jeszcze zwiększyć możliwości w obie strony – zasięgu na duże cele i separacji na małe.

Może na razie tyle. Jak na pierwsze dwie godzinki, to już i tak się napisałem. Skoro korzystam z wielu cennych wskazówek z forum, to czemu też nie pomóc?

P.S. Panie Arku, gratuluję.
I bardzo proszę o kontakt na PV.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 listopada 2016, 21:51 
Pułkownik
Pułkownik

Alter jest wygodny i wyważony. Tym razem bez odniesień i porównań. To nie tylko moje zdanie. To mój ostatni wpis w kwestii wyważenia.
Myślę, że po wielu godzinach zacznę dostrzegać i opisywać jego braki. Póki co, jestem zadowolony z zakupu, więcej, nie mogę się doczekać dalszego go poznawania. (nie, nie, tonie jest miłość ;) , tylko realne spojrzenie) Widzę potencjał, muszę dokładniej poznać jego zalety i to, czego bym sobie jeszcze życzył. Nie nazwę tego na razie wadami, bo potrzeba jest matką wynalazku. W przypadku Rutusów jest to bliskie, wręcz namacalne i to jest niepowszechne. Daję +.

Jeszcze proszę, to jest wątek dotyczący ustawień i testów, nie rozwadniajmy go, ani do tego nie prowokujmy. Sam wiem jak to jest przebijać się przez dziesiątki stron, by wychwycić zaledwie kilka cennych uwag.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 10:15 
Specjalista
Specjalista

Ziggyjinx test ALTERA v terene https://www.youtube.com/watch?v=XWBAC7A ... e=youtu.be

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 11:22 
Kapitan
Kapitan

https://www.youtube.com/watch?v=H8JnNHFGWJE
Rewelacyjnie sobie poradził z testem Nail Board - w najtrudniejszym położeniu, z którym wiele topowych wykrywaczy w tym i deus ma problemy, Alter poradził sobie bezbłędnie (na końcu filmu). To wróży Alterowi dużą skuteczność na polu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 12:39 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Jeszcze alter 71 w akcji, można posłuchac dzwieków itd.

https://www.youtube.com/watch?v=fbAcTSXpBg8

https://www.youtube.com/watch?v=pIARnwWkBXM&t=863s

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 15:56 
Kapral
Kapral

benekpe napisał(a):
https://www.youtube.com/watch?v=H8JnNHFGWJE
Rewelacyjnie sobie poradził z testem Nail Board - w najtrudniejszym położeniu, z którym wiele topowych wykrywaczy w tym i deus ma problemy, Alter poradził sobie bezbłędnie (na końcu filmu). To wróży Alterowi dużą skuteczność na polu.

Ten test jest na cewki DD , tu jest z koncentryczną. Każdy tesoro robi to bez problemu na cewce koncentrycznej.
Problem w tym żeby przejść ten test na cewce dd która daje przeciążenia na gwoździe leżące w poprzek , bardziej trik ne wyczyn. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 16:06 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Również uważam ten test za Trick, w większości robiony w nieświadomości.
Wystarczy użyć nieco innych gwoździ i będzie "totalna klapa" lub wręcz odwrotnie.
Ale jest to też jakiś wyznacznik, ponieważ część wykrywaczy mimo szczerych chęci nie przejdzie tego testo-tricku ;).

Wiedząc że zbyt wiele zjawisk wpływa na poprawność maskowania, a chcąc wyciągnąć dobre monetki z bardzo zaśmieconego miejsca, jesteśmy zmuszeni wyciągnąć te śmiecie. Nie było, nie ma i raczej długo nie będzie innej rady.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2016, 22:23 

Po około 20h chodzenia z Alterem powiem mniej więcej jakie dźwięki dają popularne śmieci w glebie. Dla programu 120tonów:
- od 1-19 131Hz,
- od 20 do 29: 260Hz,
- od 30 do 120 począwszy od 500Hz skok co 5Hz. 120-ty ton na 950Hz.

1. Krótkie aluminiowe druciki dają sygnały jak mikro kolorki
2. Splotki drutów, kilka, krótkich dźwięków pod rząd.
3. Kapsle, szczególnie te pordzewiałe, ładnie brzmią i dają stabilne ID. Nowe niepordzewiałe kapsle latają po skali i szczekają podobnie jak w Argo przy programie dźwiękowym Regisa.
4. Blaszki, stabilne id ale na to nie ma sposobu.
5. Folie, bez problemu da się wychwycić.
6. Puszki po żubrze, wyją baardzo głośno (odradzam chodzenie na dużym wzmocnieniu audio).
7. Polmosy, jak ktoś spamięta ID to nie będzie problemu, prawie zawsze takie samo oraz głośny mocny sygnał jak od dużego obiektu.
7. Odłamki stalowe, w 95% przypadków na początku skali. Bardzo stabilne id.
8. Duże stalowe elementy szczególnie pordzewiałe przebijają na kolor. Dźwięk jest specyficzny i bez problemu da się odróżnić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2016, 13:22 
Moderator
Moderator

Trochę postów przesunąłem do wątku ogólnego o alterze - który bardziej pasuje do prowadzonej " wolnej dyskusji" . Zachęcam użytkowników do pisania swoich opinii które są bezcenne :lol: - piszcie w tym wątku . Dla użytkownika Front : ty po prostu nie szanujesz opinii innych - taka retoryka niszczy to forum i do niego nie pasuje .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2016, 18:11 
Pułkownik
Pułkownik

Dzisiaj testy monet w skarpie i wyjście do lasu z dużą cewką DD.

Zaśniedziałe współczesne 5gr. w teście powietrznym na programach "podstawowy" i "monety" - granica powtarzalnych dźwięków pomiędzy 35, a 40 cm. Nowiutka świecąca pięciogroszówka sporo mniej.

Testy w skarpie, faza gruntu ok. 87, leśny piaseczek, czułość 90.- na tych samych programach ta zaśniedziała odzywała się z ok.33, max. 35cm. Duża miedziana pięciokopiejkówka odzywała się z około 40cm. I teraz ważna uwaga: po zmniejszeniu filtra gruntu o dwa stopnie (np. z 4 do 2) zasięg poprawiał się o kilka centymetrów (!). Myślę, że w kwestii zasięgów jest to parametr kluczowy, wraz z czułością. Oczywiście nie da się wszędzie chodzić na tak obniżonym filtrze, gdy inne parametry (np. czułość, maskowanie) z nim nie współgrają, to będę chciał jeszcze zbadać i zrozumieć w praktyce. Są jednak takie miejsca, choćby bogate w znaleziska piaszczyste ugorki, które są czyściutkie, bo wiele osób już tam wszystko wyzbierało. W takich sytuacjach obniżenie filtra przy dość niskiej częstotliwości mogłoby świetnie poskutkować. Tak więc sprzęt jest elastyczny, kwestia tylko jego zrozumienia i wykorzystania zależnie od okoliczności.
Dość ciężkie, ale niewielkie (15 cm długości) zardzewiałe żelazko na duszę, w programie statycznym, bez modyfikacji, bez problemu do znalezienia z 1m.

Las - czułość 85, faza 86,7.
Napisałem program dźwiękowy, który się sprawdził, postaram się go niedługo wrzucić. Chodziłem na programach: podstawowy i monety, obydwa z obniżonym o 1 filtrem gruntu, włączonym na 5 torem statycznym ze wzmocnienie tego toru na 10. Myślę, że w "monetach" zmniejszę tor statyczny, lub z niego zrezygnuję i na razie będzie to mój wyjściowy program na pola, natomiast program podstawowy, z takimi modyfikacjami, będzie to program do rekonesansu w lesie z nastawieniem "na wszystko". [Jeśli chodzi o głębokie i duże, to wiadomo - statyk, a tam, gdzie powinny ( ;) ) być denarki, oczywiście szybsze programy].
Nieco zmodyfikowane programy sprawdziły się świetnie w tych warunkach. Myślę, że niedługo będę mógł przeprowadzić testy porównawcze z Argo, ale podejrzewam, że nieco podkręcony Alter wyjdzie zwycięsko we wszystkich kategoriach. W lesie dawał na prawdę czyste sygnały przy niemałych głębokościach. Taką ośmiokątną, przeżartą cynkową 20 spielmarke wyraźnie sygnalizował z prawie 20cm. Myślę, że przy takim metalu Argo owszem, może by i ją widział ale sygnał pewnie by nie był do kopania. Okazało się w przypadku polmosa wśród żelastwa, że separacja w programie "monety" też niczego sobie, więc pewnie wyższe częstotliwości dadzą radę i na śmietnikach. Z identyfikacji przy moim programie tonów jestem zadowolony - to będzie kwestia czasu, by się nauczyć co mówi Alter o przedmiotach znajdujących się pod cewką. Oczywiście kopiąc tylko nieskazitelne sygnały powyżej 60 wiele rzeczy pominiemy, choćby takie spielmarke. Jak kto chce.
Napiszę jeszcze raz, gdy cel zostanie namierzony podczas zwykłego poruszania cewką, można zdecydowanie spowolnić nad nim ruchy, wtedy wykres ID rozciąga się w czasie i to, co słyszymy jest dużo bardziej zbliżone do wykresu z monitora - to duża pomoc w identyfikacji. W przypadku niepewności warto oczywiście odgarnąć warstwę ziemi, szczególnie, jeśli brakuje wykresu ID na monitorze, a słychać odpowiedni dźwięk, lub widać liczbę ID powyżej 10.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2016, 18:24 
Moderator
Moderator

Właśnie takie posty budują to forum :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]