Teraz jest piątek, 12 września 2025, 17:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 18:31 
Pułkownik
Pułkownik

Temat się pięknie rozwija :1 ,jakbyś z czasem ułożył już całość to mile widziany by był taki test,kilkanaście różnych przedmiotów po kolei co by usłyszeć w realu jaki potencjał ma takie ustawienie(filmik jak się da oczywiśćie),wiem że to problematyczne bo by musiał się uporać z nagraniem jak najbardziej realnego dzwięku ,wizja już sprawa drugorzędna. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 18:47 
Pułkownik
Pułkownik

Pewnie bym chciał, ale wierz mi, u mnie z komputerem to tak słabo. Nie potrafiłbym sformatować i wrzucić tego filmiku w sieć. Ja już korzystam z tego profilu dźwięków. Łatwo go wprowadzić i myślę, że jednak najlepiej, jak każdy usłyszy jak to działa na jego sprzęcie. Na sucho to będzie brzmieć jak wciskanie kolejnych białych klawiszy w keyboardzie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 19:23 
Pułkownik
Pułkownik

Myślę, że jestem to w stanie jeszcze lepiej wyjaśnić i już kończę te, oczywiście związane z tematem ustawień, ale dość specyficzne rozważania. No więc:
Jeszcze raz: to, o czym pisałem wynika z faktu, że dźwięk jest falą o pewnej DŁUGOŚCI drgań przemieszczającą się w PRZESTRZENI w czasie.
Jakby to pokazać praktycznie?: czy łatwiej odróżnić kij długości 99cm, od takiego 100cm, czy może łatwiej taki 5cm od 4cm? A różnią się tą samą wartością - 1cm. Lub raczej tak: Czy łatwiej odróżnić kupkę 100 kasztanów od 99, czy może 4 od 5? Różnica ta sama - 1. To oczywiście tylko porównanie, jednak podobnie będzie z odróżnieniem dźwięku o wysokości 100Hz od dźwięku 99Hz, oraz dźwięku o wysokości 4Hz i 5Hz. Wciąż to ta sama różnica 1Hz.
To kwestia zdolności percepcji, do swobodnego odróżnienia czegokolwiek (masy, ilości, długości, częstotliwości) potrzeba człowiekowi około 10% różnicy. Jest tak: 10 % z 10 to 1, a 10% z 1000 to 100. Czym większą mamy liczbę, ilość (również Herców), tym większej różnicy w ilości (ok 10%) potrzebujemy do swobodnego odróżnienia dwóch wartości. No, to już chyba skończyłem z tymi dźwiękami :8)
Chyba, że jeszcze pojawią się jakieś wątpliwości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 19:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

altertomek napisał(a):
Gdybyś sobie według tego mojego schematu ustawił profil w wykrywaczu i przejechał po kolei, usłyszysz gamę C-Dur (z przerwą na statyka).

Podzieliłeś skalę ID by pomieścić Twój schemat, ale jednocześnie zmniejszyłeś rozdzielczość identyfikacji, zamiast 120 tonów jak np. w moim masz ich 19, czyli wg mnie ograniczyłeś zdolność identyfikacji obiektu tylko na słuch. IMO skórka nie warta wyprawki. To może być dobre dla ludzi którzy mają nie najlepszy słuch lub przytępiony, ale mi zupełnie nie odpowiada - po to jest podział 120 pkt ID i możliwość przypasowania dźwięków, by z tego korzystać i wyciągnąć co się da.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 listopada 2016, 19:54 
Pułkownik
Pułkownik

Rozumiem to w pełni. Może jesteś obdarzony wyjątkowym słuchem, niektórzy mają taki dar. Piszę serio.
Co do mojego programu, to nie chodziło o to, by tam wkomponować akurat gamę. W moim programie mieszczą się akurat dwie gamy i trochę. Chodziło mi tylko o zachowanie różnicy w wysokości dźwięków, którą będę w terenie łatwo ogarniał przy dużej ilości dźwięków wydawanych przez wykrywacz. Taka różnica, jaką zastosowałem, to jest dla mnie minimum dla komfortowej, jednak wystarczająco precyzyjnej identyfikacji. A, że wyszło akurat 19 tonów? To przypadek, a właściwie taki, a nie inny efekt realizacji założeń przy opracowywaniu tego profilu dźwięków.
Tak wiec każdy sobie coś może ułożyć według potrzeb, zdolności i predyspozycji. Tak jak pisałeś, różnie ludzie słyszą, dla niektórych te 900Hz to może być już próg słyszalności.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2016, 21:27 

Test Sheltona na szybkość: https://www.youtube.com/watch?v=M6FHOGCRRDc

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2016, 22:26 
Plutonowy
Plutonowy

Witam wszystkich
Jestem posiadaczem Argo i Altera. Chciałbym opisać to co zauważyłem. Ostatnio sprawdzałem Alterem las w którym chodzę od 2,5 roku z Argo. W lesie o którym mowa znalazłem MP40 i wiele innych ciekawych fantów żelaznych płytko leżących(do 30cm). W celu zapoznawczym ustawiłem w Alterze:
Filtr B. szybko
Dyskryminacja 0
Zmieniłem tylko Wzmocnienie Audio na 50
Czułość 90
Kopałem wszystkie sygnały od ID 5 do ID 120. Przy ID 5 wychodzą doś duże różne stalowe elementy ale najbardziej zdziwiły mnie duże obcęgi które dawały ID 12.(były na głębokości około 10cm) Te same obcęgi ułożone pionowo w kierunku przemiatania dawały skaczące ID o 1 do 3.
W domu zrobiłem prosty test położyłem gwóźdź i kombinerki. ID gwoźdźia 1, ID kombinerek 7

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 1 grudnia 2016, 22:45 

ID całkiem prawidłowe, Zakres id dla stali jest od 1 do 30.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2016, 14:56 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Mój alter dotarł dziś rano. Jęsli można to pierwsze wrażenia.
Po 1 godzinie testów na sucho i przed domem...chciałem go owinąc o jabłonke która u mnie rośnie :h
Na programach fabrycznych monety,szybki i b.szybki..nie da sie chodzić. Tzn. da się ale ja przyzwyczajony do minelaba nie dałem rady.Ten wykrywacz jest stabilny ale w porównaniu do innych niż np minelab.,zasięgi na programach firmowych..z podkręconą czułascią na 80(wzgledna cisza) takze mnie nie powaliły na kolana...mały przykład.5 groszy wspólczesne zakopane u mnie na ok.30-33 cm jakis rok temu nie były pokazane stabilnie i powtarzalnie,x etrka na cewce 18,75 dawała tu cichy ale stabilny sygnał.
Osobna kwestia to audio i tony. Teraz dopiero jak mam wykrywacz mogę napisać że cała nadzieja w tym że da sie to poustawiać .kiedyś po swojemu. Generalnie masakra bo programy ,,monety,, zalecane przez producenta do chodzenia w tym własnie trybie sa...po prostu do niczego. I tu przyznam teraz racje benkowi który to opisywał(muasiłem to usłyszec i zobaczyc na żywo) ,te dzwieki daja starsznie jednorodny i jednostajny modulacyjnie dzwiek, wszystko pika praktycznie tak samo(oczywiscie w odbiorze subiektywnym),w porównaniu do 4 tonów na terce 705 to tu nie ma informacji. Podobnie jest na reliktach mimo bardziej zróznicowanej charakterystyki czestotliwosciowej.Oczywiście alter 71 ma pełną edycje tych tonów,ale mimo wszystko nie ma tu programu ustawionego przez producenta(chodzi mi o tryb dynamiczny) który nadawał by sie do pwoaznego szukania czy nauki wykrywacza,mysle ze jednak powinien byc taki program. W terce mamy 4 tony gdzie modulacyjnie i w tworzeniu ,,głebi,, ID było perfekcyjnie ustawione. Oczywiscie minelab to juz wiem -zdecydowanie inna filozofia konstruowania takich rzeczy.
W ogóle dla mnie dziwaczne podejscie- teraz widze ze lepsze ID daje w alterze ekran niż dzwięk(do nauki),i tu trzeba bedzie wejsc w swoje ustawienia i spróbowac ustawic ten profil..szkoda tylko ze zajmie to tygodnie. W sumei powinno byc odwrotnie..to dzwieki powinny determinowac nasze kopanie a ekran wspomagac potwierdzac. W trybie fabrycznych ustawien tonów w alterze ja nie bede w stanie na pewno sie nauczyc tej wykrywki. To już wiem. Mam kontakt z deusem...i jednak tam mimo dziwnej barwy dzwieków sa one bardzo zróznicowane.

Ja nie jestem przyzwyczajony do rutusów..ale ganianie po menu...jest dla mnie utopijne:),to juz subiektywnie bo wiem ze to kwestia wprawy,jednak uważam ze wchodzenie w różne profile i nastawy jest starsznie skomplikowane -ale to nie wada wykrywacza tylko moje odczucie jako nowicjusza:)...no i ten hebelek...pod panelem...drażni strasznie tym bardziej ze jest niezbędny.
W kwestii ergonomii nie ma tu zadnego przełomu do innych.wykrywacz jest cięższy od x terry ,od deusa wiadomo..at pro nei trzymałem,tekneticsy tez są lżejsze.
Jedno co mnie troszkę tu zdziwiło to...że na maksymalnie rozłozonej sztycy...jest dla mnie za krótko..o pare centów dosłownie,przyzwyczajony byłem miec cewke dalej od siebie,tutaj bede ją miał pod nogami :)

Mimo ze wykrywacz od tzw. startu mi nie przypasował...nie oddam go i dam mu i sobie czas do póznej wiosny :1
Prosiłbym z góry nie krytykowac od razu ,bo to sa pierwsze wrażenia,i one moga za tydzień bardzo się zmienić. Jednak muszę napisać że z minelabem pierwsze wrażenia były bardzo pozytywne,nie oceniam altera jako niezależny wykrywacz tylko na paczatku w odniesieniu do wczesniej posiadanego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2016, 16:03 
Generał Broni
Generał Broni

Front247
Piszesz że cięższy od Xterki a jak względem niej jeżeli chodzi o wyważenie?
Minelab ciągnie na sondę z racji obciążenia "z przodu" i braku przeciwwagi pod łokciem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2016, 16:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Myślę, że jedną z poważniejszych wad jakie są sygnalizował przez użytkowników tego sprzętu, jest sztyca a raczej jej długość. Myślę, że 180-190cm wzrostu w dzisiejszych czasach to nic nadzwyczajnego i brak możliwości regulacji sztycy pod taki wzrost jest trochę dziwnym posunięciem.

Wysłane ze smartphone

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2016, 16:59 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

damiano napisał(a):
Front247
Piszesz że cięższy od Xterki a jak względem niej jeżeli chodzi o wyważenie?
Minelab ciągnie na sondę z racji obciążenia "z przodu" i braku przeciwwagi pod łokciem.

Powiem tak,wagowo alter jest cięższy o około 300 gram od terry ale jak się chodzi to hmm jest podobnie jak na terce z cewka 10,5 Dd , alter jest fajnie wyważony ,raczej podałem to jako suchy fakt techniczny. Jest normalnie . Ale jesli miałbym równać do wczesniejzych rutusów to przepaść. Natomiast jak w terce założymy tornado...to jest walka z kotwicą :)

Sieni dokładnie ja mam 185 cm i chciałbym te 5-10 centów więcej na sztycy,ale to chyba bedzie kwestia przyzwyczajenia.Alter po uzbrojeniu i zapięciu obejmy jest stabilny nic sie nie chwieje itd. tu naprawde jest super.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2016, 17:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Dla znajomego ze 190cm wzrostu, nie było problemu z dobraniem długości sztycy, chyba jeszcze był zapas, moim zdaniem problemem jest długość ale w drugą stronę - przy moich nie całych 170 przy max skróceniu jest nadal za długi...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2016, 17:28 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Kolejna sprawa która zauważyłem ,strasznie upierdliwe.
Otóz chce ustawić np. ton wiodący czy wzm. audio....żeby usłyszeć zmiany musze wyjść z menu..i dalej chce poprawic i znów to samo wejsc- poszukac- ustawic -wyjsc...
W minelabie nastawy powodowały zmiany słyszalne w czasie rzeczywistym co niezmiernie ułatwiało wychwytywanie róznic miedzy poszczególnymi ustawieniami...uff.
No chyba ze nie znam tego wykrywacza i robi sie to inaczej w rutusie...?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 2 grudnia 2016, 18:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Mam prośbę do posiadaczy Alter71. Chodzi mi o największą możliwą odległość od spodu cewki do środka uchwytu dłoni. Mógłby ktoś zmierzyć i podać, byłbym bardzo wdzięczny?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]