Teraz jest piątek, 12 września 2025, 21:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 20:16 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Pomiar jest realizowany tylko w oparciu o wartość/wielkość amplitudy z kanału ALL METAL, i jest zazwyczaj kalibrowany dla przedmiotu wielkości monety. Oczywiście jeśli pod sondą znajdzie się większy przedmiot, który zostanie wykryty z większej odległości, to wynik pomiaru nie będzie już wiarygodny.

W GTI2500 pomiar jest bardziej wiarygodny ponieważ opracowali oni tzw. Imaging, który wykorzystuje pomiar amplitudy z dwóch cewek odbiorczych.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 22:23 
Kapral
Kapral

Kolego Front. Ta modulacja na końcu zasięgu "plumkanie" jest cechą wielu wykrywaczy. Jeśli o to ci chodzi zrobiłem specjalny test Altera z identycznymi monetami plus dwa śmiecie. Zwróć uwagę na plumkanie na końcu zasięgu, "moduluje" wszystkie rzeczy, zastanów się z czego to wynika. Na twoim filmie machałeś wszystkim w środku zasięgu i stąd wyniki. test: https://youtu.be/QwR8utAI04c

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 23:12 
Pułkownik
Pułkownik

Front, obejrzałem filmy. Dzięki wielkie, za poświęcenie czasu i rzetelne testy! Specjalnie dla Ciebie, Kolego wrzucam swój tajny, :lol: dopracowany dla Altera profil dźwięków:

1 --- 98 Hz
2 --- 100 Hz
3 --- 102 Hz
4 --- 104 Hz
5 --- 106 Hz
6 --- 108 Hz
7 --- 110 Hz
8 --- 112 Hz
9 --- 114 Hz
10 --- 117 Hz___
11 --- 123 Hz
12 --- 125 Hz
13 --- 128 Hz
14 --- 131 Hz
15 --- 133 Hz
16 --- 136 Hz
17 --- 139 Hz
18 --- 141 Hz
19 --- 144 Hz
20 --- 147 Hz___
21 --- 156 Hz
22 --- 159 Hz
23 --- 162 Hz
24 --- 165 Hz
25 --- 168 Hz
26 --- 171 Hz
27 --- 175 Hz
28 --- 178 Hz
29 --- 181 Hz
statyk --- 220 Hz
30 --- 262 Hz
31 --- 265 Hz
32 --- 268 Hz
33 --- 271 Hz
34 --- 274 Hz
35 --- 277 Hz
36 --- 280 Hz
37 --- 283 Hz
38 --- 286 Hz
39 --- 290 Hz
40 --- 294 Hz
41 --- 297 Hz
42 --- 300 Hz
43 --- 303 Hz
44 --- 307 Hz
45 --- 311 Hz___
46 --- 330 Hz
47 --- 333 Hz
48 --- 337 Hz
49 --- 341 Hz
50 --- 345 Hz
51 --- 349 Hz
52 --- 353 Hz
53 --- 357 Hz
54 --- 361 Hz
55 --- 365 Hz
56 --- 370 Hz
57 --- 374 Hz
58 --- 378 Hz
59 --- 382 Hz
60 --- 387 Hz
61 --- 392 Hz___
62 --- 415 Hz
63 --- 420 Hz
64 --- 425 Hz
65 --- 430 Hz
66 --- 435 Hz
67 --- 440 Hz
68 --- 445 Hz
69 --- 450 Hz
70 --- 455 Hz
71 --- 460 Hz
72 --- 466 Hz
73 --- 471 Hz
74 --- 476 Hz
75 --- 482 Hz
76 --- 488 Hz
77 --- 494 Hz___
78 --- 523 Hz
79 --- 529 Hz
80 --- 535 Hz
81 --- 541 Hz
82 --- 547 Hz
83 --- 554 Hz
84 --- 560 Hz
85 --- 566 Hz
86 --- 573 Hz
87 --- 580 Hz
88 --- 587 Hz
89 --- 594 Hz
90 --- 601 Hz
91 --- 608 Hz
92 --- 615 Hz
93 --- 622 Hz___
94 --- 659 Hz
95 --- 667 Hz
96 --- 674 Hz
97 --- 682 Hz
98 --- 690 Hz
99 --- 698 Hz
100 --- 706 Hz
101 --- 714 Hz
102 --- 722 Hz
103 --- 731 Hz
104 --- 740 Hz___
105 --- 784 Hz
106 --- 793 Hz
107 --- 802 Hz
108 --- 811 Hz
109 --- 821 Hz
110 --- 831 Hz
111 --- 840 Hz
112 --- 850 Hz
113 --- 860 Hz
114 --- 870 Hz
115 --- 880 Hz___
116 --- 932 Hz
117 --- 943 Hz
118 --- 956 Hz
119 --- 971 Hz
120 --- 987 Hz

Jest zdecydowanie poprawiony. Jeśli będziesz miał tyle dobrej woli, chciałbym zobaczyć podobne testy, jednak z różną (i mniejszą!) prędkością przemiatania. Chciałbym również posłuchać tego w miksie. Gwarantuję, że wtedy odróżnisz tą dużą blachę od polmosa, od feniga i sreberka. Jeśli nie pomoże, to poproszę pinpoint. Dzięki!

Myślę, że nie wyciśniemy z niego tyle, ile by nam się marzyło, żeby tak na 100% wiedzieć co jest pod cewką i jak głęboko. No tak się na razie nie da. Na razie NIE MA takich sprzętów. Jednak potrzeba jest matką wynalazków. Przetestujmy, jakim krokiem w realizacji zaspokojenia tej potrzeby jest nowy Rutus. Nie spodziewam się osiągnięcia celu, lecz kroku naprzód. Dlatego nie jestem zawiedziony, bo ten krok dostrzegam.

P. S. Można wiele pisać o mankamentach Altera, ale po dzisiejszym kopaniu nie uwierzę nikomu, kto będzie twierdził, że jest płytki. Na wyższych częstotliwościach również. Chciałbym na prawdę zobaczyć porównanie ze sprzętami o takiej samej częstotliwości, jaką wybrałbym akurat dla Altera. Wątpiłem w to, ale wygląda, że jest głębszy od MOJEGO Argo. Aż mi przykro :cry: . Może zrobię testy porównawcze.

Ostatnio edytowano środa, 7 grudnia 2016, 23:38 przez altertomek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 23:35 

Witam!
Miałem już wiele wykrywaczy między innymi E-traca, który jest dla mnie jak na razie wykrywaczem nr 1. Alter teoretycznie ma szanse wskoczyć na 1 miejsce... ale to będę mógł stwierdzić dopiero po kilku miesiącach nauki.
Do rzeczy...
E-trac miał opcje jednotonową, dwu tonową, czterotonową i multiton do tego można było przeciągnąć dźwięk opcją "long". Interesujące mnie sygnały, czyli srebrne monety, złote przedmioty były wskazywane w niskich tonach, czyli w tonach w których jesteśmy w stanie odczytać a właściwie usłyszeć głębie, mało tego są tak różne od wszystkich wysokich tonów , które z kolei były przyporządkowane stalowym przedmiotom. W etracu miałem ustawiony multiton plus opcja long - to była jedna wielka dyskoteka. E trac jest raczej mało stabilnym wykrywaczem i daje różne "lewe" sygnały ale z reguły były to wysokie dźwięki. Ale własnie dzięki dużej różnicy pomiędzy ustawieniem tonalnym dla interesujących nas przedmiotów e-trac stał się kombajnem do wyszukiwania monet ze śmietników.
Mam Altera od kilku tygodni i jak na razie nie miałem możliwości zrobić konkretnych testów w terenie, ale ustawienia "audio" powoli dogrywam pod przyzwyczajenia z e-traca. Dzięki takim ustawieniom wyciągam maksymalne możliwości wykrywacza w zaśmieconych miejscówkach gdzie już dobrze działające maskowanie staje się wyśmienicie działającym narzędziem. Na załączonym zdjęciu są widoczne ustawienia audio... jestem Ciekaw Waszych opinii.
Dodam że, dyskryminacja jest ustawiona na 25, od 26 tony już są inne... mocno się obniżają. Dlaczego tak? Zakładamy że moneta leży bardzo blisko stalowego elementu, czyli jej niestabilne ID wynosi około 25- do 35 a nie np 86, ale dzięki takim ustawieniom dźwięk jest niski i stabilny co już zachęca nas do kopania pomimo tego że ID skacze.
Takie ustawienia świetnie działają w trybie jednoczesnym z dyskryminacją ustawioną też do 25. Stalowe elementy są pokazywane w statycznym trybie poprzez ciągły sygnał, a kolorowe "odzywają" się poprzez przerywanie statycznego sygnału co nie robi nam zamieszania w głowie poprzez natłok wysokich sygnałów - po prostu nie zatrzymuje nas nie potrzebnie w polu.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 23:46 
Pułkownik
Pułkownik

Mik_e, powiem Ci, że myślałem nad takim rozwiązaniem i chyba z czasem również to przetestuję. Skoro mówisz, że jest skuteczne, to tym bardziej warto sprawdzić.
Myślałem nawet nad bardziej radykalnymi rozwiązaniami, jak przeplatanie niskotonowych dźwięków z wysokotonowymi, przy wzroście jednych i drugich, lub odwrotnie proporcjonalnie, by uzyskać maksymalną modulację. Ale to z czasem...
Dzięki za na prawdę ciekawy wpis.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 grudnia 2016, 23:58 

Wysokie tony faktycznie można dać na końcu skali, tam gdzie pokazuje duże alu i brąz. Zakres tych przedmiotów jest na tyle daleko, że nie powinien kolidować z innymi dźwiękami, ale jeżeli w bliskich okolicach tych przedmiotów znajdzie się coś stalowego, sygnał i tak obniży nam ton i ID... tak, że to mógłby być niezły pomysł. Poza tym wykrywacz działa w "pentli" czyli 1 + jest 121... hmmmm? Tak też chyba spróbuje zrobić. E-trac brąz i duże alu też "pokazywał" na wyższych tonach. Z tym, że tam było łatwiej bo ID działało jakby w dwóch płaszczyznach i przyporządkowanie dźwięku mogło się odbywać z dużo większą dokładnością.

Ostatnio edytowano czwartek, 8 grudnia 2016, 00:02 przez mik_e21, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 00:01 
Kapral
Kapral

Rzeczywiście bardzo ciekawy wpis kolego mik_e21. Powiedz tylko od jakiego tonu zaczynają się te niskie i na jakim kończą? Na jakim tonie jest statyk?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 00:14 

prete napisał(a):
Rzeczywiście bardzo ciekawy wpis kolego mik_e21. Powiedz tylko od jakiego tonu zaczynają się te niskie i na jakim kończą? Na jakim tonie jest statyk?

Ton sygnału wiodącego 150 Hz
Od 1 do 25 - 777 Hz
od 26 do 120 - 386 do 116 Hz malejąco

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 00:32 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Panowie,wysmienita robota.
Szczególnie zainteresował mnie ten ,,patent ,, z naprzemiennym wysokim i niskim tonem.Tomek to może dać rezultat bo to jedna z uproszczonych metod modulacji czestotliwosciowej w syntezatorach.Szkoda ze nie mamy w alterze drugiej identycznej skali ID dla kolejnych 120 tonów,wtedy mozna by było je nałożyć przesuniete w fazie na siebie- to by było juz duzo..a najlepiej jakby producent wrzucił jakis prosty silnik syntezatora modularnego do zaprogramowania - wtedy to bym jzu zachował altera do samego tworzenia muzyki... :D
Powiem tak. W terce 705 na 4 tonach była taka ilość informacji że nigdy nie uwierze ze 4 tony w alterze to to samo,nawet jakby sie konstruktor na lewą strone przewrócił :)...ale to pokazuje że:
-albo w tym przypadku w terce zrobili to na jakimś patencie z modulacja FM czy coś w tym rodzaju
-albo w alterze da sie to zrobić tylko dostepne nam 999 tonów/półtonów trezba na skali 120 ID tak poukładać ze efekt bedzie własnie taki jak byc powinien.
-albo ..ktoś sobie jaja zrobił przy pisaniu audio na altera..;)

Pozostaje testowac.
Z drugiej strony jednak minus dla producenta ze każe nam tu poprawiać maszynke za 3 klocki i to w tak podstawowej kwestii. Ale może się uda.
Tomek dzieki za kolejny profil jutro wrzuce na pokład okrętu flagowego,Dostałem jeszcze tajny specjalny program od innego kolegi z forum :lol: ,to jutro kolejne testy :)

Jeeszcze jeden test pseudo mixa :) bo wzm.audio tylko na 20,statyk na 10

https://www.youtube.com/watch?v=yfpwT3Vvny0

Szczerze to nie rozumiem na dziś tych zachwytów rutusowców nad trybem jednoczesnym ,dla mnie niewiele wiecej informacji w kwestii głebokości..ale uprzedzam ze to opinia na dzis,potestuje go jeszcze w glebie w bardziej miarodajnych warunkach i przy lepszych ustawieniach.

polecam jeszcze krótki film jak x terra 705 ze swoim VID + modulacja zalezna od głebokosci na te same przedmioty +błyskawiczny tryb statyczny (nie pinpoint) i wprawny operator wyłuskuje fanty. Pamietam jak oglądałem pierwszy raz to wiedziałem z filmu co bedzie pod cewką :h

https://www.youtube.com/watch?v=tSE-kPoBVfI&t=17s

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 01:26 

front247 napisał(a):
Panowie,wysmienita robota.
Szczególnie zainteresował mnie ten ,,patent ,, z naprzemiennym wysokim i niskim tonem.Tomek to może dać rezultat bo to jedna z uproszczonych metod modulacji czestotliwosciowej w syntezatorach.Szkoda ze nie mamy w alterze drugiej identycznej skali ID dla kolejnych 120 tonów,wtedy mozna by było je nałożyć przesuniete w fazie na siebie- to by było juz duzo..a najlepiej jakby producent wrzucił jakis prosty silnik syntezatora modularnego do zaprogramowania - wtedy to bym jzu zachował altera do samego tworzenia muzyki... :D
Powiem tak. W terce 705 na 4 tonach była taka ilość informacji że nigdy nie uwierze ze 4 tony w alterze to to samo,nawet jakby sie konstruktor na lewą strone przewrócił :)...ale to pokazuje że:
-albo w tym przypadku w terce zrobili to na jakimś patencie z modulacja FM czy coś w tym rodzaju
-albo w alterze da sie to zrobić tylko dostepne nam 999 tonów/półtonów trezba na skali 120 ID tak poukładać ze efekt bedzie własnie taki jak byc powinien.
-albo ..ktoś sobie jaja zrobił przy pisaniu audio na altera..;)

Pozostaje testowac.
Z drugiej strony jednak minus dla producenta ze każe nam tu poprawiać maszynke za 3 klocki i to w tak podstawowej kwestii. Ale może się uda.
Tomek dzieki za kolejny profil jutro wrzuce na pokład okrętu flagowego,Dostałem jeszcze tajny specjalny program od innego kolegi z forum :lol: ,to jutro kolejne testy :)

Jeeszcze jeden test pseudo mixa :) bo wzm.audio tylko na 20,statyk na 10

https://www.youtube.com/watch?v=yfpwT3Vvny0

Szczerze to nie rozumiem na dziś tych zachwytów rutusowców nad trybem jednoczesnym ,dla mnie niewiele wiecej informacji w kwestii głebokości..ale uprzedzam ze to opinia na dzis,potestuje go jeszcze w glebie w bardziej miarodajnych warunkach i przy lepszych ustawieniach.

polecam jeszcze krótki film jak x terra 705 ze swoim VID + modulacja zalezna od głebokosci na te same przedmioty +błyskawiczny tryb statyczny (nie pinpoint) i wprawny operator wyłuskuje fanty. Pamietam jak oglądałem pierwszy raz to wiedziałem z filmu co bedzie pod cewką :h

https://www.youtube.com/watch?v=tSE-kPoBVfI&t=17s

A czy ID blachy i monetki było takie samo?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 01:35 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Nie wiem ,bo to testy mające na celu poszukać czy ocenic tor audio altera w trybie dynamicznym,tak generalnie.
Moge tylko ci napisać bo filmu jeszcze nie mam że testowane przedmioty w glebie dają baardzo podobne VID...nie jest w zadnen sposób weryfikowalne po VID ze cos tu jest inaczej z kształtem,wielkością ,głebokością i stopem metalu.
Np. te słynne 50 fenigów na 15 cm w ziemi daje własciwie identyczny sygnał jak ta duża blacha ...ona tez na 15 cm ..w ziemi jest jeszcze gorzej. VID wygladało tak ze oba słupki graficzne malutkie i proste..numery cos koło 97-99 - ....100-104..nie pamietam,na filmie bedzie.
dodam ze polmos obok tez na 15 cm - identycznie.
reasumując gdybym był na miejscówce i kopnął te 3 sygnały to te 3 przedmioty powinny być prawie identyczne - a są rózne. Perzypadek? Nie sądzę ..ponieważ inne przedmioty dają podobne odczucia....
Dodam ze te testowane smieci wykopałem 2 dni wczesniej - alterem....do tego troche skorodowanej stali .
Mozna ustawic nie 4 tony ale 120 czyli max......róznica bedzie taka jak sadze ze zmini sie tylko ton,wysokosc tonu danego ID(przedmiotu). To jest za mało zeby zobaczyc wielkosc kształt głebokość.
Ale jak mówiłem wczesniej moze zdarzy sie cud i jakas konfiguracja plus wzm.audio da jakąs trójwymarowość . Bo dzis to jest analog z jednym tonem czuli łopaty w dłoń i kopiemy wszystko :h
Dodam jako alibi że jest to moje odczucie....iodnosze je wyłacznie do wczesniej posiadanego sprzętu, widocznie terra 705 jesli chodzi o tor audio wysoko podnosi poprzeczke.
Jest pewnie juz duzo ludzi którym alter pasuje jaki jest ,moze maja dosw. z rutusami i sie przyzwyczaili,ja nie dam rady :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 02:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Podstawowea rzecz, którą wyjaśnił p. Rutyna - jeden przedmiot/sygnał daje sygnał składajacy się z 10 próbek, mając 120 tonów nie ma szans byś pomylił monetę z drutem czy innym przedmiocie o nieregularnym kształcie, o ile moneta nie leży na krańcu zasięgu.
Moim zdaniem dźwięki ten wykrywacz ma super, wiele mówią o przedmiocie ale też i wymagają pewnego dopracowania, na szczęście to tylko soft. Dodam że ja chodzę tylko i wyłącznie na 120 tonach, uważam że korzystanie z kilku tonów i chodzenie na słuch jest nieporozumieniem w tym wykrywaczu, po prostu marnowanie jego możliwości. Jeśli chcę, praktycznie nie kopię tym wykrywaczem śmieci, a wybieram monetki, po 20. boratynce już ją poznaję po dźwięku niemal bezbłędnie...
Dlatego nie do końca rozumiem Wasze narzekania. Chyba za dużo wymagacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 02:12 

front247 napisał(a):
Nie wiem ,bo to testy mające na celu poszukać czy ocenic tor audio altera w trybie dynamicznym,tak generalnie.
Moge tylko ci napisać bo filmu jeszcze nie mam że testowane przedmioty w glebie dają baardzo podobne VID...nie jest w zadnen sposób weryfikowalne po VID ze cos tu jest inaczej z kształtem,wielkością ,głebokością i stopem metalu.
Np. te słynne 50 fenigów na 15 cm w ziemi daje własciwie identyczny sygnał jak ta duża blacha ...ona tez na 15 cm ..w ziemi jest jeszcze gorzej. VID wygladało tak ze oba słupki graficzne malutkie i proste..numery cos koło 97-99 -
dodam ze polmos obok tez na 15 cm - identycznie.
reasumując gdybym był na miejscówce i kopnął te 3 sygnały to te 3 przedmioty powinny być prawie identyczne - a są rózne. Perzypadek? Nie sądzę ..ponieważ inne przedmioty dają podobne odczucia....
Dodam ze te testowane smieci wykopałem 2 dni wczesniej - alterem....do tego troche skorodowanej stali .
Mozna ustawic nie 4 tony ale 120 czyli max......róznica bedzie taka jak sadze ze zmini sie tylko ton,wysokosc tonu danego ID(przedmiotu). To jest za mało zeby zobaczyc wielkosc kształt głebokość.
Ale jak mówiłem wczesniej moze zdarzy sie cud i jakas konfiguracja plus wzm.audio da jakąs trójwymarowość . Bo dzis to jest analog z jednym tonem czuli łopaty w dłoń i kopiemy wszystko :h

Według mnie wielkość, kształt i głębokość najłatwiej będzie nam określić w trybie statycznym. A jeżeli chodzi o głębie dźwięku w trybie dynamicznym, która mogła by wskazać wielkość i głębokość przedmiotu to zawsze mamy minimum 2 wybory, nie zależnie od wykrywacza. Mały głęboki przedmiot będzie dawał cichy sygnał- zakładając że nie podbijemy dźwięku. Duży głęboki przedmiot również da lekki sygnał... o ile w ogóle dany wykrywacz pokaże go na wysokich częstotliwościach swojej pracy! Płytka moneta również da mocny sygnał, ale powinna dać podwójny szybki sygnał i to już jest informacja o małym przedmiocie, który cewka "bierze" na dwa razy. To, że np. zrywka z piwa daje identyczny sygnał jak złota obrączka - identyczny sygnał audio i identyczne ID! Tego nie zmienisz... w żadnym wykrywaczu. Są po prostu przedmioty które są "widziane" w ten sam sposób i tyle. Według mnie istotne jest to, żeby odpowiednio "wyłuskiwać" dane powtarzające się sygnały z całej masy różnych mniej interesujących dźwięków. Zakładamy, że jesteś w miejscu, w którym np między tysiącami stalowych grotów leżą setki srebrnych monet... czy w dalszym ciągu będziesz upierał się żeby odróżnić małego denarka od szóstaka? lub jakiegoś "kolorowego" elementu wyposażenia? Pewno że nie! Mało tego, w takim miejscu powinno się chodzić na all metalu i kopać sygnały- nawet te które nie "odbiją" w dwie strony ale za to są na całkiem innej częstotliwości niż sygnały zwykłej skorodowanej stali,

Tak, że Altera nie można porównać do żadnego analoga gdzie bazowało się na czystości jednego dźwięku oczywiście zakładając, że miało się wysokiej klasy słuchawki.

Co do samych dźwięków i ich brzmienia to sam bardzo chciałbym żeby żywcem były "zgrane" z minelaba ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 08:01 
Pułkownik
Pułkownik

Cyt.:
"Można ustawić nie 4 tony ale 120 czyli max......różnica będzie taka jak sadze, że zmieni się tylko ton, wysokość tonu danego ID(przedmiotu). To jest za mało żeby zobaczyć wielkość, kształt, głębokość."

Gdyby było tak, jak mówisz, to ja pozostałbym przy profilu mającym max. 30 tonów. Jak wcześniej pisałem, jeśli różnica między dwoma dźwiękami jest mniejsza niż półton muzycznej skali tonicznej (różnica między dwoma sąsiadującymi klawiszami w pianinie), to rozróżnienie ich przez zwykłego człowieka staje się wątpliwe. W rozpiętości częstotliwości Altera (od 60 do 999) takich półtonów pomieści się 50 i właściwie teoretycznie nie ma sensu układanie profilu zawierającego więcej dźwięków, bo i tak słuch ludzki nie jest w stanie ich rozróżnić. Te 50 częstotliwości półtonów podawałem już w tym wątku.

Dlaczego więc program 120 tonów? Założenie było takie:
Jak czytamy powyżej: "Podstawowa rzecz, którą wyjaśnił p. Rutyna - jeden przedmiot/sygnał daje sygnał składający się z 10 próbek".
Teraz tak, jeśli widzimy na monitorze wykres ID, ważne jest, czy te 10 punktów układa się idealnie pionowo, czy też rozciągnięte są one w poziomie - czy słupek jest wygięty w łuk, pochylony, czy idealnie prosty. Jeśli każdemu z tych punktów identyfikacji graficznej przyporządkujemy jeden ton identyfikacji dźwiękowej (tak jest przy 120 tonach), to sens tego zawiera się nie w tym, że różne przedmioty będą miały różną wysokość dźwięku, bo do tego wystarczyłoby max 50 tonów. Sens jest taki - w identyfikacji jednego przedmiotu mamy możliwość usłyszenia wielu (10) tonów - każdy odpowiadający jednemu punktowi identyfikacji graficznej. To właśnie jest modulacja. W zależności od tego jak te punkty układają się na wykresie w poziomie, tak bardzo zróżnicowane tony usłyszymy w słuchawkach. Jeśli słupek identyfikacji graficznej jest idealnie pionowy, usłyszymy dziesięć takich samych tonów zlewających się w jeden głośny. Jeśli wykres graficzny jest rozciągnięty w poziomie usłyszymy dźwięk o wznoszący i opadające w wysokości tonu. Nawet jeśli te 120 tonów oddzielonych jest od siebie zbyt małymi dla słuchu ludzkiego różnicami częstotliwości, to już 10 takich tonów jeden po drugim może dać dobrze słuszalny spadek lub wzrost tonu, co w efekcie daje niejednorodny, modulowany dźwięk zdecydowanie ułatwiający identyfikację. Wysokość słupka powinna przełożyć się na głośność i długość trwania dźwięku. Taka jest idea profilu 120-tonowego - przede wszystkim modulowane dźwięki, a nie tylko różna wysokość tonów w zależności od wielkości liczby ID na wyświetlaczu. W praktyce to działa. Nie wszędzie i nie zawsze, ale w odpowiednich warunkach poszukiwań na pewno będę z tego profilu korzystał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 grudnia 2016, 08:49 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Ja bym pragnął żebyście mieli racje ,naprawde.
W takim razie wytłumaczcie jedną rzecz.
Nie mam akurat np. x terry ,,przy sobie,,,ale jesli ktoś ma i udało by się łeb w łeb nagrać 4 tony w alterze i 4 w minelabie. Ja wiem ze różnica jest kolosalna.

Jeszcze jedna sprawa. Pamietam jak miałem x terre i zaczynałem na 2 tonach...natomiast ostatecznie skonczyłem na 4,bo 99 tonów nie dawało mi jakoś więcej informacji,natomiast na 99 tonach to była dla przecietnego usera totalna kakofonia ilość tonów i zmieniajacych sie szybko modulacja powalała.
Nawet w deusie na multitonach biega dużo osób i tam mimo ze jest tez duzo informacji to te dzwieki juz sa krótkie i daje sie chodzic na tym sa maniacy :)

Natomiast ja biore altera wklepuje 50 tonów ,14,8,4...i słyszę jak zmienia sie wyskość tonu..inic żadnej kakofonii wszystko czytelne ale..płaskie. To nie jest przypadek.
Powiem wam jak wyruszyłem z alterem pierwszy raz w teren,gdzie pisałem na forum wczesniej ze to VID jest tu dla mnie swietne....to ja sie na tym złapałem ze po 15 minutach przestałem bezwiednie patrzec na ekran...bo próbowałem na słuch odebrać cokolwiek - a tam była dla mnie pustka. Jakbym słuchał pustych pojedynczych tonów w czystej sinusoidzie.
Zresztą podobny problem zauważyły 4 osoby a to premiera altera własciwie. To co mówi mi propducent ja dzielę przez 4,ufam temu co słysze i poruwnuje.

kometes,dziś bede robił testy na programach tutaj od altertomek,bedzie dużo tonów..zobaczymy jak to się sprawdzi.

jesli 120 tonów w alterze da taką ilość info jak chociąz3 tony w minelabie to juz bedzie ok,naprawde.

Tylko doprawdy nie rozumiem dlaczego producent pisze w instrukcji 2 rzeczy które są moim zdaniem całkowicie nie do przyjęcia. Pierwsza to ze stanowczo zalecamy chodzenie w trybie dynamicznym na profilu ,,monety,, - ten profil jest martwy i powie to kazdy uzytkownik jakiegokolwiek wykrywacza z innej stajni.
A drugie to to ze wzm.audio w dynamiku tworzy głebie. Nie tworzy,tylko moim zdaniem przesuwa dlikatnie próg zadziałania.detekcji- takie bardziej skopplikowane volume.
Więc jesli takie rzeczy są w instrukcji to ja sie obawiam .
Mik e21 - ja to wiem o czym piszesz ale nie mowimy tutaj o zbieznosci 2 przedmiotów na skali....tylko o zbiezżnosci tonalno/modulacyjnej 10 losowych przedmiotów wykopanych tym wykrywaczem na czuja. To jest traumatyczne doswiadczenie kopać - na sygnał :),zrywki to jest problem plaży -ja ich prawie nie kopiena polach. Za to kopie dużo kolorowych drobnych śmieci.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]