Teraz jest sobota, 13 września 2025, 00:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 40  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Alter 71 - ustawienia, testy itp.
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 14:33 
Kapitan
Kapitan

Wiele osób w tym ja preferuje chodzenie z zerową dyskryminacją. Ja lubię czuć pod cewką żelazo. Sygnał monetkowy na tle żelaza ma często inną charakterystykę niż ten sam sygnał z włączoną dyskryminacją. Ten użyty filtr cżęsto wpływa na sygnalizowany dźwięk koloru. Dzwięk jednoczesny na żelazo i kolor paradoksalnie daje dodatkowe informacje- jak chociażby wielkość udziału żelaza w złożoności sygnału. Odniosłem wrażenie, że poziom żelaza w Alterze może byc na mocno zasmieconym terenie przytłaczający - stąd w moim odczuciu koniecznośc jego wyciszenia niezależnie od użytego nastawu dyskryminacji.
W kwestii zastosowania dyskryminacji w torze statycznym - dla mnie ta funkcja jest pożądana. Często korzystałem z tak zdyskryminowanego stayyka przy poszukiwaniach na mocno zaśmieconych terenach - tam gdzie z definicji statyk raczej się nie nadaje. Jednak wyciszone żelazo toru statycznego dawało efekty w postaci jednoznacznej czytelnej detekcji przedmiotów kolorowych - taki przedmiot w otoczeniu żelaza było łatwo wychwycić. Dodatkowo użyty taki statyk w trybie jednoczesnym przełożył by się na lepsze efekty na śmietniku - tam, gdzie raczej dotychczasowy tryb jednoczesny nie miał większego uzasadnienia - mowa oczywiście o mocno zanieczyszczonym terenie.
Kolejna dla mnie istotna sprawa, to dyskryminacja wielkościowa trybu statycznego. W sytuacji, gdzie występuje nakłądanie się sygnałów z wszechobecnych drobinek i kolorowych i żelaznych, takie ich zdyskryminowanie dawalo by szanse w natłoku sygnałów śmieciowych namierzyć te pożądane od monet po małą czy średnią militarkę. Wpływ powierzchniowych zakłóceń przez wszechobecne drobinki mozna byłoby skutecznie wyeliminowac. Połaczenie obu tych dyskryminacji dawało by jeszcze ciekawsze efekty - nie mówiąc już o ich zastosowaniu w trybie jednoczesnym. To takie moje przemyślenia...i delikatne sugestie :)

Ostatnio edytowano piątek, 9 grudnia 2016, 14:36 przez benekpe, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 14:35 

Czytam i czytam i oczom nie wierze... Czy Wy na prawdę używacie mixa na śmietnikach? Mixa używam tylko na względnie czystych miejscówkach i to tylko po to by czegoś nie pominąć. Czegoś co nie ma siły się przebić w dynamiku. Oczywiście taki styl poszukiwań wymusza zerową dyskryminację i faktycznie przydało by się coś takiego jak IRON VOLUME. Co do samych śmietników, jeśli kolor jest maskowany przez żelazo to nie ma mowy o stabilnym ID, kopie się wszystko co może być kolorem. Nie wyobrażam sobie inaczej i nie sądzę by ktoś pomijał np Deusem kolorowe sygnały w takich miejscach. W takiej sytuacji to szybciej ślepy z głuchym by się dogadał niż Wy z Alterem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 14:38 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

altertomek napisał(a):
Front, nie miałem możliwości na razie obejrzeć Twoich filmików, ale widzę, że zrobiłeś sporo testów i wyciągnąłeś z nich pewne wnioski. Jaka, która konfiguracja wydaje Ci się na ten czas najlepsza jeśli chodzi o precyzyjną identyfikację obiektów? [Jeśli chodzi o głębokie kopanie i o poszukiwania wśród śmieci to inny temat.] Bardzo jestem ciekaw, bo sam na razie również jestem w fazie testów i Twoje wnioski na pewno będą pożyteczne.
P.S. Wysłałem Ci pytanie na pw.

altertomek,na tych filmach w sumie na bieżąco coś mamrocze w ramach wniosków.Natomiast chyba za wcześnie na osteczną ocena która by w końcu zamkneła dla mnie ten temat i te testowanie. Tyle że teraz trzeba ruszyć w teren....Myśle że 100 godzin w terenie da mi podstawę do oceny. Na dziś dzień powiem że wycofałem oferte sprzedaży,bo pojawiają sie bardzo pozytywne motywy w alterze,których nie było na paczątku ,natomiast tylko teren da potwierdzenie.
Jesli chodzi ci o twoje tony to ustwienia na 120 które zrobiłes jest super,dobra robota,jest to coś z czym mozna już ruszyć w teren.
Natomiast jeśli chodzi o smietniki...To moim zdaniem program b.szybko sie do tego nie nadaje. Zrobiłem krótki film na jego temat i tam sie wypowiadam.

Zresztą od czasu powstawania wykrywaczy tzw. ,,szybkich,, jest amba w gadaniu o śmietnikach itd. Nie wiem ale ja przez kilka lat trafiłem na 2 smietniki zresztą czyste na maxa bo juz przekopane przez tabuny detektorystów.Plus okopy zsiane łuskami których odróznienie w ID nie stanowi najmniejszego kłopotu dla wolnej terry. Ja dla siebie w ogóle nie potzrebuje szybkiej wykrywki tym bardziej że kopanie na miejscówce gdzie ubita ziemia zmieszana jest z cegłami(mam taką miejscówke smietnik) .....sygnał na sygnale...tam nie jest potrzebny w ogóle wykrywacz..tylko kilof,wiaderka i łopata....i pinpointer.

Ostatnio edytowano piątek, 9 grudnia 2016, 14:45 przez front247, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 17:04 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Obiecany film i ciekawostka..oczywiście z pewną dozą dystansu..;)
https://www.youtube.com/watch?v=2biJb25SUE4

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2016, 19:35 

Mam nadzieję, że P. Rutyna wyciągnie odpowiednie wnioski i nie zrobi przy następnym sofcie z Altera Deusa bo chyba się załamię. Oczywiście podzielam zdanie, że dźwięki nie są doskonałe ale można się osłuchać. Do tego brakuje kilku funkcjonalności. I mam nadzieję, że ta dyskusja to na producencie wymusi bo w natłoku postów da się znaleźć rodzynki, które warto zaimplementować. Podstawa to własny program i w pole nikt za Was dołków nie wykopie. Tego nie da się uniknąć. A jak zajmuje komuś osłuchanie dwa lata to znaczy, że to wykrywacz nie dla niego, niech kupi sobie dwu-tonowca analogowego i tyle w temacie.

Ostatnio edytowano piątek, 9 grudnia 2016, 19:38 przez Dragster, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 00:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

No to teraz się będzie działo. Kolego to jest spostrzegawczy nie ma co. :P
Teraz ruszy fala teorii spiskowych, że te ze znaczkiem to jakieś super tajne wzmacniacze mają co NASA do testów dała.
A te bez znaczka to puszki od monety nie odróżniają :P.

A tak na poważnie, napisałem druga część poradnika ABC ALTERA, choć informacje tam zawarte jak najbardziej są uniwersalne dla posiadaczy wykrywaczy.

Jak, lub gdzie to dać by można było sobie to z linka ściągnąć ? nie znam się na tym, a wysyłanie każdemu na pocztę strasznie jest męczące.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 00:37 
Szeregowy
Szeregowy

saper napisał(a):
No to teraz się będzie działo. Kolego to jest spostrzegawczy nie ma co. :P
Teraz ruszy fala teorii spiskowych, że te ze znaczkiem to jakieś super tajne wzmacniacze mają co NASA do testów dała.
A te bez znaczka to puszki od monety nie odróżniają :P.

A tak na poważnie, napisałem druga część poradnika ABC ALTERA, choć informacje tam zawarte jak najbardziej są uniwersalne dla posiadaczy wykrywaczy.

Jak, lub gdzie to dać by można było sobie to z linka ściągnąć ? nie znam się na tym, a wysyłanie każdemu na pocztę strasznie jest męczące.

Dodaj plik w poście najprościej będzie , kto będzie chciał to ściągnie sobie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 12:50 

Zrobiłem kolejne ustawienia audio, dzięki którym jestem w stanie usłyszeć bardzo dużo...
- głębokość
- wielkość
- kolor 50/50

Ale dźwięki są mało przyjemne dla ucha, przynajmniej te głębokie brzmią jak szum.. ale właśnie dzięki temu wiemy, że to głęboki przedmiot kształtem przypominający monetę.

Zachęcam do sprawdzenia takich ustawień!

Płytkie stabilne sygnały nie odbiegają od pionu w wykresie, a jeżeli odbiegają to są z reguły niskie więc amplituda dźwięków nie rozciąga nam się zbyt mocno na lewo i na prawo. Wszystko działa! nawet lepiej niż w x terze! choć dźwięki są mniej przyjemne, być może wystarczy podciągnąć tony w góry i będzie muzyka dla uszu, ale czy usłyszymy tak wiele. Płytka puszka po piwie robi "przesilenie", puszka na średniej głębokości ma wysoki "słupek" który gnie się na lewo i prawo- dźwięk jest tak specyficzny, że nie ma szans pomylić z monetą. Natomiast głęboka puszka daje specyficzny szum na totalnie innych tonach niż szum z głębokiej monety.

Kolejna przewaga nad xterra to zasięg, i to zasię mierzony w terenie- w glebie nie w powietrzu! Alter z całą pewnością jest czulszy na totalną drobnice i to na programie monety. Oczywiście w X terze była założona oryginalna cewka 18,75 i obsługiwał ją kumple który używa jej od 2 lat i ma pojęcie na temat tej maszynki.

Tylko pytanie po co to wszystko skoro jest ID.... Dla mnie i tak najważniejsza jest maskowanie,szybkość i zasięgi... no i oczywiście możliwość "grzebania" przy dźwiękach- tak żebym mógł słyszeć te, które mnie interesują. Muszą być totalnie inne w stekach dźwięków jakie płyną z głośników słuchawek. Wtedy jest szansa trafić coś na przeszukanych miejscówkach !

Po kilu dniach mogę stwierdzić, że Alter jest swoistą mieszanką smentka z etrakiem, fakt brakuje mi podbicia dźwięku "long"... ale może kiedyś doczekam się takiej zmiany w sofcie.

Etrac działa w wielu częstotliwościach równocześnie i wydaje mi się, że jest to świetny patent, ale niestety przez to traci na szybkości i z etrakiem trzeba chodzić bardzo wolno. Alter według mnie zdecydowanie szybciej reaguje, ale czy przez brak "wieloczęstotliwości" w czasie rzeczywistym czegoś nie miniemy... nie wiem!

Pogoda robi się coraz lepsza tak że Altera zweryfikuje teren.
W dalszym ciągu twierdze że wykrywacz ma olbrzymi potencjał i do tego mam wrażenie, że producent uważnie słucha opinii użytkowników.

Tak się zastanawiam nad jeszcze jedną rzeczą... skoro można zmieniać częstotliwość ręcznie to może, udało by się zrobić taki program, który w czasie rzeczywistym będzie sam zmieniał częstotliwość ?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 13:46 

Może być ciekawy efekt, trzeba po testować. Mógłbyś zrobić rozpiskę częstotliwości względem ID?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 17:22 
Podporucznik
Podporucznik

mik_e21 napisał(a):
(...) fakt brakuje mi podbicia dźwięku "long"... ale może kiedyś doczekam się takiej zmiany w sofcie.

Pisałem o tym że to w wykrywaczach AKA nazywa się "Duration" też bym oczekiwał takiej opcji.
Jednak Alter żeby głębiej sięgnął wymaga wolnego przemiatania cewką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 17:27 

tui napisał(a):
mik_e21 napisał(a):
(...) fakt brakuje mi podbicia dźwięku "long"... ale może kiedyś doczekam się takiej zmiany w sofcie.

Pisałem o tym że to w wykrywaczach AKA nazywa się "Duration" też bym oczekiwał takiej opcji.
Jednak Alter żeby głębiej sięgnął wymaga wolnego przemiatania cewką.

Mi tak szczerze mówiąc nie chodzi o to żeby sięgał głębiej... chodzi mi o przedłużenie drobnych małych i średnich sygnałów. Wiem, że to może zabrzmieć nie prawdziwie ale ja na opcji "long" chodziłem w śmietnikacc i pomimo wielkiej "dyskoteki" wyłaniałem interesujące mnie sygnały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 17:55 
Podporucznik
Podporucznik

Może źle się wyraziłem bo w 2 zdaniach 2 myśli napisałem. Duration czy tam long (ja to tak rozumiem) ma za zadanie wydłużyć lub skrócić dźwięki wg uznania na danym filtrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 23:13 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Przepraszam najmocniej że jeszcze nie wrzuciłem poradnika, jeszcze tylko kilka zdań i kończę.

mik_e21 Patrząc na profil tonów które zrobiłeś, toż to do niczego innego nie służy jak do "czesania" monet :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 23:59 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Wprowadziłem ten profil tonów, może nie identycznie ale jak machne monetką przed cewką to odrywa mi wlazł kotek na płotek i mruga.... ;)

Dziś skromne testy w terenie bo deszcz mnie przegonił ale wniosek wyciągnięty jeden, głębszy niż deus ;) z pięknymi dźwiękami na głębokie znajdki. Swój profil audio muszę jeszcze dopracować i będzie git. Jedyne co mi dokucza to jednak waga ;) ...rozpieszczony przez wagę piórkową deusa ... ;)

Ostatnio edytowano niedziela, 11 grudnia 2016, 00:00 przez Dropek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2016, 23:59 

saper napisał(a):
Przepraszam najmocniej że jeszcze nie wrzuciłem poradnika, jeszcze tylko kilka zdań i kończę.

mik_e21 Patrząc na profil tonów które zrobiłeś, toż to do niczego innego nie służy jak do "czesania" monet :D

Taaaa wygląda jak grzebień... Tak że można czesać!
To tylko testowe ustawienia, a dźwięki są nie przyjemne dla ucha... Ale mówią to co pokazuje Id.

Cały ten temat o dźwiękach jest dziwny ;)
Id działa tak precyzyjnie, że tak naprawdę można chodzić w jednym tonie.

Choć dzięki całemu zamieszaniu z dźwiękami, solidnie sprawdziłem działanie "audio" w Alterze... Komplet baterii został zużyty.

Doszedłem do jednego wniosku... Nie ważne jakie będą ustawienia audio, ważne żeby używać cały czas takich samych. Warto zmienić we wszystkich programach rodzaj Id, dzięki temu w każdym programie Id danych przedmiotów będzie bardzo zbliżone do siebie, za czym idzie ten sam dźwięk dla danych przedmiotów, tzn. że monetka w programie moneta będzie brzmiała tak samo jak w programie d. srebro.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 594 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 40  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]