Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 19:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: T2 classic vs Omega 8000 vs Fisher F70
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 17:40 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mam kilka pytań do użytkowników powyższych wykrywaczy (być może jest tutaj taki który miał w ręku 2 lub 3 z tej listy)?

1. Czy któryś wyróżnia się głębokością na tle pozostałych?
2. Który jest najbardziej skuteczny w zaśmieconym terenie?
3. Najbardziej stabilny dźwiękowo, najmniej hałaśliwy?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: T2 classic vs Omega 8000 vs Fisher F70
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 21:46 
Generał Broni
Generał Broni

Pamiętaj że jeżeli Omega lub F70 to celuj w sondę 11DD.
Trudno powiedzieć czy się wyróżnia ale ja osobiście bym szukał F70 ze względu na tryb Slow - polecam pomacać wszystkie.
Na zaśmiecony teren potrzebna snajperka.
Każdy z nich będzie cichy i stabilny pod warunkiem że sonda będzie prawidłowo zestrojona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 21:59 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Jak byłem na szkoleniu First Texas to na koniec zadałem pytanie prowadzącemu który z tych wszystkich wykrywaczy (fishery/teknetic) są najgłębsze. Bo o to pyta większkość klientów zainteresowanych ich szeroką gamą wykrywaczy. Prowadzący odpowiedział mi że generalnie wszystkie mają praktycznie taki sam zasięg.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 22:27 
Sierżant
Sierżant

:roll:
Konrad przecież miałeś lepszy wykrywacz od tych o które pytasz, MR 2.
Mój kolega od łopaty ma T2 i tak na szybko porównywaliśmy do MR 1 to zasięgami porównywalne z lekkim wskazaniem na Makro. Jak nie widać różnicy to po co przepłacać... Wiem wiem mr się psuje tylko że jako jedna z nie wielu firm potrafi usterkę usunąć w 3 dni robocze...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 23:00 
Plutonowy
Plutonowy

Mam takiego znajomego rolnika u którego kopiemy często na polu. Co sezon ma nowy motocykl. Twierdzi, że po prostu jeszcze nie trafił na ten właściwy, "jego" model. Z Konradem jest chyba podobnie :D

BTW. Konrad, może podjedź do Pruszkowa do Talcompu i przetestuj nowego Detecha Chasera. Głęboki, prosty i sprawia wrażenie stabilnego może Ci się spodobać. Właśnie go tam testują. Być może będzie w sprzedaży od lutego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 12 stycznia 2017, 23:14 
Kapral
Kapral

Na tych samych cewkach bedzie podobnie dla wszystkich . Zajrzyj do Proscana tam masz porównanie omegi z f70.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2017, 12:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

damiano napisał(a):
Pamiętaj że jeżeli Omega lub F70 to celuj w sondę 11DD.
Trudno powiedzieć czy się wyróżnia ale ja osobiście bym szukał F70 ze względu na tryb Slow - polecam pomacać wszystkie.
Na zaśmiecony teren potrzebna snajperka.
Każdy z nich będzie cichy i stabilny pod warunkiem że sonda będzie prawidłowo zestrojona.

Na zagranicznych forach piszą, że Omega i F70 są nieco głębsze niż T2 classic, ale ten ostatni jest niby bardziej stabilny. Właśnie w F70 celuję najbardziej, ale niestety używanych jak na lekarstwo.

saku napisał(a):
Jak byłem na szkoleniu First Texas to na koniec zadałem pytanie prowadzącemu który z tych wszystkich wykrywaczy (fishery/teknetic) są najgłębsze. Bo o to pyta większkość klientów zainteresowanych ich szeroką gamą wykrywaczy. Prowadzący odpowiedział mi że generalnie wszystkie mają praktycznie taki sam zasięg.

Te trzy modele wymienione w tytule są do siebie na prawdę podobne. Identyczne cewki, te same rozwiązania konstrukcyjne, a do tego bardzo podobny tor audio. W sumie dziwne by było gdyby któryś wyraźnie wyróżniał się na tle pozostałych, ale nie miałem nigdy Tekneticsa ani Fishera więc wolę dopytać bardziej doświadczonych. Swoją drogą, czy orientujesz się dlaczego T2 i F75 wyglądają praktycznie identycznie? Jedna firma zżyna rozwiązania od drugiej czy może mają jakiś wspólny patent na wygląd wykrywaczy?

Krzyselektron napisał(a):
:roll:
Konrad przecież miałeś lepszy wykrywacz od tych o które pytasz, MR 2.
Mój kolega od łopaty ma T2 i tak na szybko porównywaliśmy do MR 1 to zasięgami porównywalne z lekkim wskazaniem na Makro. Jak nie widać różnicy to po co przepłacać... Wiem wiem mr się psuje tylko że jako jedna z nie wielu firm potrafi usterkę usunąć w 3 dni robocze...

Lepszy to pojęcie względne. MR2 pogoniłem głównie z tego względu, że strasznie hałasował. Na 3 tonach był cichy, ale za to płytki. Jak przełączałem na 2 tony to zaczynała się dyskoteka (nie mam na myśli niestabilności tylko charakterystykę toru audio), natomiast głębokość wcale nie była lepsza niż w Euroace (testowane w gruncie). Szczerze mówiąc MR1 wydawał mi się bardzo spokojny także na 2 tonach i bardzo mi przypasował. Przeszedłem na MR2 licząc na to, że wykrywacz będzie lepiej wykonany i głębszy. Niestety dodanie głębokiego trybu nie poszło w parze z zachowaniem przejrzystości dźwięków czy poprawą jakości wykonania. Właśnie dlatego rozglądam się teraz za Fisherem czy Tekneticsem. Te wykrywacze mają bardzo podobne do Racera dźwięki, ale chyba są lepiej od niego wykonane i bardziej wyciszone niż MR2.

sulik84 napisał(a):
Mam takiego znajomego rolnika u którego kopiemy często na polu. Co sezon ma nowy motocykl. Twierdzi, że po prostu jeszcze nie trafił na ten właściwy, "jego" model. Z Konradem jest chyba podobnie :D

BTW. Konrad, może podjedź do Pruszkowa do Talcompu i przetestuj nowego Detecha Chasera. Głęboki, prosty i sprawia wrażenie stabilnego może Ci się spodobać. Właśnie go tam testują. Być może będzie w sprzedaży od lutego.

Może i tak, ale ja nie mam z tym problemu :) Nie traktuję wykrywacza jako czegoś absolutnego co musi być idealnie wybrane i kupione na całe życie. Po prostu mam frajdę z testowania różnych sprzętów, rozmawiania o tym, zastanawiania się co lepsze a co gorsze i tyle, nie ma tu jakiejś wielkiej filozofii. To trochę tak jak z samochodem. Jeden kupuje model z salonu i jeździ nim 20 lat, a drugi kupuje używane auto, po to żeby za 3 lata sprzedać i kupić następny. Na całe życie to się wybiera tylko żonę albo Euroace :D Tego ostatniego jeszcze nie sprzedałem i w sumie nie zamierzam :)

Co do Chasera - czytałem trochę o nim, ale jakoś mnie nie przekonuje. Może dlatego, ze trochę zraziłem się do nowości. Celuję raczej w sprawdzone konstrukcje.

ezelab napisał(a):
Na tych samych cewkach bedzie podobnie dla wszystkich . Zajrzyj do Proscana tam masz porównanie omegi z f70.

Oglądałem już wcześniej. Wbrew temu co autor mówi w końcówce filmu, wydaje mi się że Fisher zdecydowanie lepiej ogarnął temat. Wraz ze wzrostem głębokości dźwięki w Omedzie stają się bardziej rwane i uciekają w kierunku żelaza. Fisher na wszystkich dołkach dawał praktycznie ten sam stabilny i jednoznaczny dźwięk na kolor. Tak to przynajmniej słychać na filmie, nie wiem jak w rzeczywistości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2017, 12:46 
Generał Broni
Generał Broni

Paluszki to także przewaga jeżeli chodzi o czas pracy.
9V akumulator to jedynie około 8h pracy, na plus że zawsze możesz mieć drugi w kieszeni. Nawet trzeba, nic nie waży a może uratować życie.
Omega mocno wariuje przy słabej baterii i zasięg spada znacząco.
Niestety F70 po prostu ma abstrakcyjną cenę.... Zarówno zakupu jak i później sprzedaży.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2017, 13:09 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

konrad_wawa napisał(a):

saku napisał(a):

Te trzy modele wymienione w tytule są do siebie na prawdę podobne. Identyczne cewki, te same rozwiązania konstrukcyjne, a do tego bardzo podobny tor audio. W sumie dziwne by było gdyby któryś wyraźnie wyróżniał się na tle pozostałych, ale nie miałem nigdy Tekneticsa ani Fishera więc wolę dopytać bardziej doświadczonych. Swoją drogą, czy orientujesz się dlaczego T2 i F75 wyglądają praktycznie identycznie? Jedna firma zżyna rozwiązania od drugiej czy może mają jakiś wspólny patent na wygląd wykrywaczy?

To jest jedna i ta sama firma. Z tym że linia wykrywaczy Teknetics to bardziej ekonomiczne wersje

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2017, 13:11 
Generał Brygady
Generał Brygady

damiano napisał(a):
Paluszki to także przewaga jeżeli chodzi o czas pracy.
9V akumulator to jedynie około 8h pracy, na plus że zawsze możesz mieć drugi w kieszeni. Nawet trzeba, nic nie waży a może uratować życie.
Omega mocno wariuje przy słabej baterii i zasięg spada znacząco.
Niestety F70 po prostu ma abstrakcyjną cenę.... Zarówno zakupu jak i później sprzedaży.

No właśnie, mi również paluszki wydają się najbardziej sensowną opcją. Nie wiem po co producent wrzucił tam baterię 9V.

PS. Zauważyłem, że w opisach F70 w różnych sklepach, raz podawane jest zasilanie 2x 9V (np. w MocnySygnal.pl) a kiedy indziej 4x AA. To jak to jest z tym zasilaniem w Fisherach? Błąd opisu czy po prostu są dwa typy tych wykrywaczy z różnymi rodzajami zasilania?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2017, 15:17 
Generał Broni
Generał Broni

Odnośnie F70 to tylko błąd w opisie.
Zasilanie takie same jak w F75 i T2.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2017, 19:37 
Kapral
Kapral

Z tych trzech w najbardziej rozsądnej cenie bedzie T2 gren z nowym softem chyba 9 . Kolega trafił uzywanego f70 z cewką ultimate i jest bardzo szczęsliwy naprawdę głeboka maszyna w trybie Sl .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 stycznia 2017, 21:15 
Szeregowy
Szeregowy

Tu masz Omege 8500
https://www.olx.pl/oferta/wykrywacz-met ... a;promoted

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2017, 00:30 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki koledzy za wszelkie sugestie! Kupiłem T2.

Szczerze mówiąc miałem plan żeby zapolować na używanego F70, ale Kolba zrobiła dzisiaj takie promocje na piątek 13-tego, że nie dali mi wyboru (złapałem nowego T2 w cenie używanego) :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 stycznia 2017, 20:33 
Kapral
Kapral

Daj znac jak się spisuje .Ma w tym nowym sofcie wyciszenie żelaza

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]