Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 16:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 46  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Whites Spectra V3i V3 VX3 - porady
PostNapisane: środa, 1 marca 2017, 06:48 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Lechowiec napisał(a):
Rozumiem że korzystacie z tego chodząc w samym dynamiku?

Tak tylko w dynamiku w statyku niestety nie działa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 marca 2017, 11:25 
Porucznik
Porucznik

opi napisał(a):
10) Ustawienie trybu "All metal" z "dyskryminacją tonową".
W ten sposób dźwięk dla przedmiotów żelaznych nie pojawi się i nie będzie rozpraszał naszej uwagi, a będziemy pracowali w trybie "All metal" (wszystkie obiekty akceptowalne).

Z tego opisu moje pierwsze wrażenie było takie że to jakaś pseudodyskryminacja tonowa w kanale statycznym i że coś zyskam na głębokości, ale skoro te ustawienia działają w dynamiku to chyba jedyne co można osiągnąć to pełniejszy/wyraźniejszy obraz tego co mamy pod cewką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 3 marca 2017, 20:07 
Specjalista
Specjalista

Zaleta tego ustawiena diskriminaci jest to,, ze sobie ustavis od terenu ile "zelaza" chces slychac ,,-to jest ruznica od mix mode,, y "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! krotke kolorove signali tez vycujes lepiej bo netne tyle signalu kolorovego fanta pri zelaze...y jasne botle cap off....abo nizky poziom....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 marca 2017, 08:34 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Czy zauważacie u siebie wpływ napięcia zasilania na pracę Spectry? Czy każdemu Spectra wyłącza się sama poniżej 8 V?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 4 marca 2017, 10:46 
Specjalista
Specjalista

U mne na starej V3 -1.1 soft na NI-mh akku bloku casamy pracovala na 6,8v- v bostu tez pripadkowo do 4,8V-ale nespravne,,mysle ze na 4,2volta to szie wylancala ,na novym Li-ion akku start na 12,4V to staram szie neschodzic pod 9,3 V-bez bosta -bo tam jest juz ostatnich 10 % energii,,s bostem do 8,8 V,,....tam jest zbylych 10-14 procent...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 7 marca 2017, 23:56 
Specjalista
Specjalista

Zrobilem master reset ma mojej V3 ,,teraz lepiej dycha,,- zo do sybkosci y citelnosci tonu audia -to na pewno dawacz Botle cap na OF,, bo juz na Botle cap-1 dosic znacne muly tony....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 09:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja swojej zrobiłem reset jak tylko do mnie przyjechała. Teraz żal by mi było moich ustawień. Brakuje możliwości przywrócenia bazy ustawień z kompa.

Panowie testujecie sondy? Interesują mnie wyniki dla Detecha białego i tej ukraińskiej 12. Na dniach wrzucę opis jak ja widzę procedurę takiego testu i wyniki dla Bm950 i Mars Goliath.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 20:54 
Specjalista
Specjalista

ok, ja zrobie na 12x10 sef,8X6 sef, 10x 6 whites,,6x4,whites...,, moze tak: start,-15minut- y 45 minut - vyniky na 3F y tez 1.f 22.5khz...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 23:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

El Nino jesteś niezawodny. Poczekaj jeszcze chwile i na razie nic nie rób. Chcę procedurę testu ogarnąć w jakąś jedną instrukcję i szkoda roboty zanim nie będzie to dobrze przemyślane. Ja jedną cewkę wliczając rozgrzewkę sprawdzam około godziny. Dobrze jest mieć drugą cewkę referencyjną którą testuje się zawsze razem z tą właściwą i porównuję wyniki. U mnie taką referencyjną cewką jest White's Bm 950. Z prostego testu robią się 2 godziny mając pod ręką tylko jedną Spectrę...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 23:12 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

jak zobaczycie odczyty z cewek 12" UA to się mocno zdziwicie

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 23:19 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lechowiec napisał(a):
El Nino jesteś niezawodny. Poczekaj jeszcze chwile i na razie nic nie rób. Chcę procedurę testu ogarnąć w jakąś jedną instrukcję i szkoda roboty zanim nie będzie to dobrze przemyślane. Ja jedną cewkę wliczając rozgrzewkę sprawdzam około godziny. Dobrze jest mieć drugą cewkę referencyjną którą testuje się zawsze razem z tą właściwą i porównuję wyniki. U mnie taką referencyjną cewką jest White's Bm 950. Z prostego testu robią się 2 godziny mając pod ręką tylko jedną Spectrę...

Lechowiec po co Tobie 2h? Termistor, kóry jest w sondzie "w prądzie" sam będzie miał straty i ta kompensacja zadziała szybciej bo innej w tym układzie nie ma. Już nie oczekujcie więcej od tych sond.

Tak jak pisałem wcześniej, jak już będą gotowe pełne sondy nierezonansowe, to chętnie prześle je Wam do testów. Lechowiec i El NINO podajcie mi swój adres dostawy na priv. I jakich sond do tego detektora generalnie potrzebujecie?

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 8 marca 2017, 23:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

SaperDębica napisał(a):
jak zobaczycie odczyty z cewek 12" UA to się mocno zdziwicie

Saper dzięki za aktywność w wątku. W ramach podgrzania atmosfery miałeś na myśli zdziwienie w sensie negatywnym?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 00:18 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk napisał(a):
Lechowiec napisał(a):

Lechowiec po co Tobie 2h? Termistor, kóry jest w sondzie "w prądzie" sam będzie miał straty i ta kompensacja zadziała szybciej bo innej w tym układzie nie ma. Już nie oczekujcie więcej od tych sond.

Tak jak pisałem wcześniej, jak już będą gotowe pełne sondy nierezonansowe, to chętnie prześle je Wam do testów. Lechowiec i El NINO podajcie mi swój adres dostawy na priv. I jakich sond do tego detektora generalnie potrzebujecie?

TAKTYK

Widzisz Taktyk my zgłębiamy tajniki tych naszych Spectr a na to potrzeba czasu. Z sondą coś się dzieje że w czasie około 20 - 40 minut po rozruchu jej parametry się zmieniają. Albo na plus albo na minus. Czynnikiem który ma też znaczenie jest temperatura zewnętrzna. Sonda która lekko powyżej zera Celsjusza ma signal na poziomie niższym niż 20 % (Tx boost on) może w temperaturze 18 stopni mieć już około 40%. Sondy do Spectry to jednak coś więcej niż przemyślane kilka zwoi drutu. Jedne sondy są lepiej zestrojone dla wyższych f, inne dla niższych. Te skomplikowane strojenie sprawia że trudno nabyć sondę która będzie dla tego wykrywacza za dobra. Zdjęcie charaktetystyki sondy w funkcji Rx gain zajmuje około godziny nie wliczając czasu na znaleziemie miejsca wolnego od zakłóceń oraz wklepanie potem wyników w kompa aby porównać charaktetystyki sond na wykresach.Warto sprawdzić czy na wszystkich ustawieniach detektor z daną sondą prawidłowo pracuje.

Ja osobiście nie widziałem jeszcze sondy która by równo chodziła na wszystkich 3 f patrząc na parametry które wyświetla sama Spectra. Zawsze są jakieś asymetrie i im są one większe tym sonda gorzej pracuje. W miarę pogarszania się parametrów sondy wykrywacz działa coraz gorzej. Zaczyna się wzbudzać jakby sonda sama produkowała zakłócenia i na odbiornik trafiały jakieś śmieci z ktorymi wyktywacz sobie nie radzi. A wszystkie te testy robimy po to by zweryfikować mity o super sondach, poznać ograniczenia swoich sond i potem świadomie używać odpowiednich ustawień oraz być może przywrócić dobre imię Whitesowi.

Do Spectry potrzeba generalnie tego czego Whites nie zapewnia czyli duże sondy około 12 cali DD.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 00:33 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Sam wiesz, że do whitesa nic nie mam ;) Ale zobacz wrzucę coś szybko z iphone:
Załącznik:
i7.jpg

Jak widzicie szału nie ma. Inaczej. Należałoby sprawdzić oryginalną sondę od W. i porównać z alternatywną. W zakresie temperatur powiedzmy od -10 do +50st. To wystarczy.

Tak naprawdę jest tak, że kiedy produkcja idzie to nikt się tym nie przejmuje. W moim przypadku nie ma jeszcze masówki dlatego możemy sobie poeksperymentować. Szukam takiej konstrukcji mechanicznej sondy, która będzie idealna ( i będzie to totalny monolit).

Sam chcę mieć bardzo dobrą technologię dla sond szerokopasmowych dla detektora z 4f, to wymaga jednak wielu pomiarów i badań.

TAKTYK

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 07:41 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja już zdjąłem charakterystykę sondy Whitesa w temperaturze 6 stopni Celsjusza. W tych samych warunkach pomierzyłem sondę Mars Goliath. Teraz trzeba czekać aż matka natura zapewni inne warunki termiczne bo mam w zasadzie nie do przejścia problem techniczny:). Do lodówki sondy nie włożę. Ratuje jedynie zabezpieczenie sondy jakimś izolatorem ale z drugiej strony temperatura w trakcie długich pomiarów nie będzie stała. Pomiary muszą być robione daleko od domu w zagłębieniu terenu bo przyglądam się też zakłóceniom które obrazuje parametr noise. Pomiar wymaga stałej temperatury przez dłuższy czas aby sonda miała temperaturę ustabilizowaną w całej objętości.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 690 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 46  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]