Teraz jest środa, 24 grudnia 2025, 01:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wielki Ogólnopolski TEST wykrywaczy metalu - zaproszenie
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 18:01 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Kolejna teoria spiskowa...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 18:31 
Moderator
Moderator

jacobs napisał(a):
Brawo Rutus!
Jedyny głos rozsądku w tej dyskusji nad tą niepoważną (aczkolwiek celową) propozycją.

Zadziwiająca jest zbieżność pewnych wydarzeń: otóż całkiem niedawno kolega Taktyk zwrócił się do znanych Konstruktorów i Producentów detektorów metali w PL w celu zorganizowania swego rodzaju konsylium mającego na celu wymianę doświadczeń, i ewentualnie zaprojektowaniu takiego krajowego, polskiego wykrywacza.
Żeby nie było tak kolorowo to jednocześnie zaaranżował akcję głównie wymierzoną w Rutusa celem skłócenia środowiska Konstruktorów.
I Taktyk nie strasz mnie znowu sądem bo to są fakty.

Propozycja kolegi saku(z czynnym poparciem kolegi Taktyk) ma głównie na celu uderzenie w Rutusa, nie dało się tego zrobić na forach(totalna krytyka altera przez Taktyka), wykrywacz nadal dobrze się sprzedaje więc trzeba z innej strony...
Saku, nieudolnie zdradziłeś te intencje w tym złośliwym komentarzu dotyczącym Rutusa.

Uważnemu słuchaczowi poddaje pod wnikliwe rozważenie kwestii kto chętnie chce przystąpić do tego testu: grupa youtuberów , gadżeciarzy, wyznawców nailboard testów itp.

Nie wspomnę już o fakcie że testowanie wykrywaczy o różnej specyfikacji na tych samych obiektach to wyraz dużej indolencji...

Co ma z tego wyniknąć? Rutus to dobrze zdiagnozował: próba zaorania co po niektórych, tych którzy osiągnęli sukces.

Tak, wiem, zaraz spadną na mnie gromy, ale zgodnie z konkluzją Prymka korzystam z prawa do swobodnej wypowiedzi.

Na koniec pytanie: Czy są tu prawdziwi Poszukiwacze Skarbów?

Oczywiście każdy na tym forum ma równe prawa i również prawo do własnego zdania - twoją ocenę poznaliśmy - każdy może przeczytać i ocenić jednak ja mam w tym dziale funkcję "administracyjną" a moim priorytetem jest nie dopuszczenie do kłótni i awantur . Chciałbym że by to forum było jak najbardziej "friendly" ale to najbardziej zależy od jego użytkowników . Podsumowując , twoje zdanie poznaliśmy i dalej w to nie brnij - nic osobistego po prostu ma być spokój

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 18:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

jacobs napisał(a):
Brawo Rutus!
Jedyny głos rozsądku w tej dyskusji nad tą niepoważną (aczkolwiek celową) propozycją.

Zadziwiająca jest zbieżność pewnych wydarzeń: otóż całkiem niedawno kolega Taktyk zwrócił się do znanych Konstruktorów i Producentów detektorów metali w PL w celu zorganizowania swego rodzaju konsylium mającego na celu wymianę doświadczeń, i ewentualnie zaprojektowaniu takiego krajowego, polskiego wykrywacza.
Żeby nie było tak kolorowo to jednocześnie zaaranżował akcję głównie wymierzoną w Rutusa celem skłócenia środowiska Konstruktorów.
I Taktyk nie strasz mnie znowu sądem bo to są fakty.

Propozycja kolegi saku(z czynnym poparciem kolegi Taktyk) ma głównie na celu uderzenie w Rutusa, nie dało się tego zrobić na forach(totalna krytyka altera przez Taktyka), wykrywacz nadal dobrze się sprzedaje więc trzeba z innej strony...
Saku, nieudolnie zdradziłeś te intencje w tym złośliwym komentarzu dotyczącym Rutusa.

Uważnemu słuchaczowi poddaje pod wnikliwe rozważenie kwestii kto chętnie chce przystąpić do tego testu: grupa youtuberów , gadżeciarzy, wyznawców nailboard testów itp.

Nie wspomnę już o fakcie że testowanie wykrywaczy o różnej specyfikacji na tych samych obiektach to wyraz dużej indolencji...

Co ma z tego wyniknąć? Rutus to dobrze zdiagnozował: próba zaorania co po niektórych, tych którzy osiągnęli sukces.

Tak, wiem, zaraz spadną na mnie gromy, ale zgodnie z konkluzją Prymka korzystam z prawa do swobodnej wypowiedzi.

Na koniec pytanie: Czy są tu prawdziwi Poszukiwacze Skarbów?

Ja już nie wiem czy mam odpowiadać na te zaczepki, czy nie Prymek? Zakładam jednak, że pojawianie się mojej osoby i działań jest z ogólną korzyścią - jak napisał Shelton, przy premierze musi być skandal, czy jakoś tak :) Ok, wykorzystam to!

Jestem otwarty i możemy współpracować. Projekt na forum "o" był próbą otwarcia na świeżość, wiem, że są gdzieś obok ludzie, i nie chodzi o fimry ale także o totalnych amatorów, którzy mają swoje pomysły ale nie mają środków. Zawsze starałem się mieć w tej kwestii zaufanie - to na samym początku jest bardzo ważne. Zarzucanie mi chęci do inicjatywy, chęci do działania pozostawię bez komentarza. Propozycja projektu na "o" była chyba 2 lata temu. Jacobs napisał , że całkiem niedawno :lol: Nawet w chronologii zdarzeń nie potrafi się odnaleźć. Nieistotne.

Nigdy nie uderzałem w Rutusa i życzę mu jak najlepiej. Na całym wykrywaczowym świecie starczy dla wszystkich miejsca. I jeśli polskie produkty, będą lepsze od tych z US, to będzie ok! Chociaż jakimś przesadnym patriotą to ja nie jestem.

Myślę, że Saku ma czyste intencje i mimo faktu, że wcześniej się spieraliśmy to, podoba mi się jego inicjatywa. I jeśli termin będzie majowy, to zorganizuję nawet wywrotkę wysoko zmineralizowanego gruntu z Dolnego Śląska! :)

TAKTYK

Ostatnio edytowano czwartek, 9 marca 2017, 18:57 przez Taktyk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 18:56 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Saku przyjadę z Alterem , E trac , kilkoma first texasami i z Argo , jak sie uda bedzie Nokta Impact ,wolał bym żeby Rutus sam testował swoje wykrywacze , bo może źle ustawie albo coś . Tak czy siak zrobimy dobry materiał edukacyjny , przy okazji będzie gril i piwo gratis do bólu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 19:03 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Do Rutusa wystarczy operator Saper, z którym mam nadzieje, że na początku przyszłego tygodnia się spotkam.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 19:15 
Plutonowy
Plutonowy

jacobs przesadzasz, Marcin z Taktykiem częściej się spierali niż zgadzali. Brniesz z tymi teoriami w dziwne rejony.

Moim zdaniem skierowanie tego przedsięwzięcia do podmiotów komercyjnych jest absolutnie chybione.
Podmiot komercyjny działa w celu osiągnięcia zysku. To znaczy, że w swojej działalności zawsze powinien kalkulować ryzyko biznesowe podejmowanych decyzji. Z punktu widzenia podmiotu produkującego lub dystrybuującego wykrywacze metalu udział w takim teście po prostu się nie opłaca. Obszar niepewności co do osiągnięcia pozytywnego rezultatu jest ogromny i przerasta potencjalne zyski z jego uzyskania. Ujmując to inaczej zwycięzca może być tylko jeden, a przegranych cała reszta. Symboliczne różnice pomiędzy wynikami poszczególnych wykrywaczy mogą się przełożyć na radykalny odpływ konsumentów.

Nie dziwie się, że p. Rutyna odmówił udziału.

Marcinie, ten Test skierować należy do pasjonatów-operatorów maszyn. Dzięki temu producent czy dystrybutor zachowa swoją enklawę bezpieczeństwa i zawsze będzie mógł zwalić winę na operatora ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 19:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

sulik84 napisał(a):
jacobs przesadzasz, Marcin z Taktykiem częściej się spierali niż zgadzali. Brniesz z tymi teoriami w dziwne rejony.

Moim zdaniem skierowanie tego przedsięwzięcia do podmiotów komercyjnych jest absolutnie chybione.
Podmiot komercyjny działa w celu osiągnięcia zysku. To znaczy, że w swojej działalności zawsze powinien kalkulować ryzyko biznesowe podejmowanych decyzji. Z punktu widzenia podmiotu produkującego lub dystrybuującego wykrywacze metalu udział w takim teście po prostu się nie kalkuluje. Obszar niepewności co do osiągnięcia pozytywnego rezultatu jest ogromny i przerasta potencjalne zyski z jego uzyskania. Ujmując to inaczej zwycięzca może być tylko jeden, a przegranych cała reszta. Symboliczne różnice pomiędzy wynikami poszczególnych wykrywaczy mogą się przełożyć na radykalny odpływ konsumentów.

Nie dziwie się, że p. Rutyna odmówił udziału.

Marcinie, ten Test skierować należy do pasjonatów-operatorów maszyn. Dzięki temu producent czy dystrybutor zachowa swoją enklawę bezpieczeństwa i zawsze będzie mógł zwalić winę na operatora ;)

100%-owa racja. Tylko czy wszytko w tym życiu musu być tak skalkulowane? Czy nie ważniejszy jest czasami spontan, chęć działania i nowe pomysły. Ja nie zamykam się w standardach i wyliczeniach działu marketingu, którego zresztą nie mam:), ale mam chęć tworzenia lepszego produktu.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 19:28 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Taktyk napisał(a):
100%-owa racja. Tylko czy wszytko w tym życiu musu być tak skalkulowane? Czy nie ważniejszy jest czasami spontan, chęć działania i nowe pomysły. Ja nie zamykam się w standardach i wyliczeniach działu marketingu, którego zresztą nie mam:), ale mam chęć tworzenia lepszego produktu.

TAKTYK

URD1 - 4299,00zł. Brawo Ty!

Czyżby problem z totalnym wyalienowaniem? Pełen spontan!

Ostatnio edytowano czwartek, 9 marca 2017, 19:32 przez jacobs, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 19:30 
Plutonowy
Plutonowy

Taktyku
Możesz sobie pozwolić na takie ryzyko bo produkcja wykrywaczy dla poszukiwaczy skarbów to margines twojej działalności (z tego co wiem).

Ja popieram ten Test, sam chętnie wziąłbym w nim udział z moim 2 sprzętami. Nie wierzę w ich magiczność czy lepszość. Ciekaw jestem tego co potrafią na tle innych wykrywaczy. Nie pogniewałbym się gdyby wypadły gorzej od sprzętów w swojej klasie. Dla mnie to coś interesującego bez podtekstu ambicjonalnego. Poza tym fajnie byłoby zobaczyć i pomacać inne detektory, których nie miało się w rękach :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 19:45 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

No jestem, ponieważ mam cały czas w swoich rękach różne detektory i nie mam obawy. Wiem więcej ale zdaje sobie także sprawę, że ta moja wiedza jest czasami za bardzo narzucająca się i wywołuje kontrowersje . Nie przesądzam czy poszukiwacze to margines ale myślę, że to raczej jest to main stream, w którym jest spora konkurencja. Faktycznie jednak celuje w klienta instytucjonalnego, pewnego, itd.

Sam test na wykrywalność/zasięg nie oddaje wszystkiego. W profesjonalnych zastosowaniach liczy się głównie jakość wykonania bo sama czułość detektora jest na samym początku z góry założona i później zrealizowana.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 21:52 
Generał Broni
Generał Broni

Czytam i oczom nie wierzę. Producenci dostali doskonałą okazję, aby na równych zasadach pokazać co potrafią ich sprzęty. Czy może być lepsza reklama dobrego produktu, niż skonfrontowanie go z wyrobami konkurencji?
Saku zaproponował, że wspólnie można ustalić zasady, regulamin, metodologię. Zrzekł się nawet możliwości własnego udziału w imprezie ze swoim sprzętem, aby zachować obiektywizm. Czego więcej można wymagać? Gdzie tu niby miałby być haczyk?

Ale nie, u nas jak w lesie. Zaraz powstają teorie spiskowe wypisywanie przez internetowych trolli. Saku z Taktykiem pewnie od lat knuli tą intrygę i specjalnie zrobili poletko testowe, aby zniszczyć konkurencję :spoko Co najmniej jakby chodziło o milionowe kontrakty na dostawy broni do Konga czy koncesje na wydobycie ropy na Saharze. To nawet nie jest śmieszne, to jest żałosne. Criminal story z Pierdziszewa Górnego. No cóż, jacy producenci takie Watergate.

Widzisz Saku, chciałeś dobrze a zrobili z Ciebie konspiratora. Moja rada: olej januszy marketingu i zaproś na swoje poletko doświadczonych, znanych w środowisku poszukiwaczy. Każdego z innym sprzętem. Myślę, że wyjdzie lepiej niż współpraca z nabzdyczonymi producentami.

P.S. Również proponowałem kiedyś współpracę Rutusowi - chciałem sprzedawać jego wykrywacze (bo uważam je za bardzo dobry produkt, sam miałem onegdaj Ultrę II) w swoim sklepie odwiedzanym przez tysiące osób miesięcznie. Usłyszałem jednak, że nie mam sklepu stacjonarnego, więc nie jest zainteresowany. Ok, takie zasady. Zabawne jest tylko to, że zasada ta nie dotyczy innych :) Nie mój cyrk i nie moje małpy, radzę sobie i bez tego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 22:10 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Lipek napisał(a):
Czytam i oczom nie wierzę. Producenci dostali doskonałą okazję, aby na równych zasadach pokazać co potrafią ich sprzęty. Czy może być lepsza reklama dobrego produktu, niż skonfrontowanie go z wyrobami konkurencji?
Saku zaproponował, że wspólnie można ustalić zasady, regulamin, metodologię. Zrzekł się nawet możliwości własnego udziału w imprezie ze swoim sprzętem, aby zachować obiektywizm. Czego więcej można wymagać? Gdzie tu niby miałby być haczyk?

Ale nie, u nas jak w lesie. Zaraz powstają teorie spiskowe wypisywanie przez internetowych trolli. Saku z Taktykiem pewnie od lat knuli tą intrygę i specjalnie zrobili poletko testowe, aby zniszczyć konkurencję :spoko Co najmniej jakby chodziło o milionowe kontrakty na dostawy broni do Konga czy koncesje na wydobycie ropy na Saharze. To nawet nie jest śmieszne, to jest żałosne. Criminal story z Pierdziszewa Górnego. No cóż, jacy producenci takie Watergate.

Widzisz Saku, chciałeś dobrze a zrobili z Ciebie konspiratora. Moja rada: olej januszy marketingu i zaproś na swoje poletko doświadczonych, znanych w środowisku poszukiwaczy. Każdego z innym sprzętem. Myślę, że wyjdzie lepiej niż współpraca z nabzdyczonymi producentami.

P.S. Również proponowałem kiedyś współpracę Rutusowi - chciałem sprzedawać jego wykrywacze (bo uważam je za bardzo dobry produkt, sam miałem onegdaj Ultrę II) w swoim sklepie odwiedzanym przez tysiące osób miesięcznie. Usłyszałem jednak, że nie mam sklepu stacjonarnego, więc nie jest zainteresowany. Ok, takie zasady. Zabawne jest tylko to, że zasada ta nie dotyczy innych :) Nie mój cyrk i nie moje małpy, radzę sobie i bez tego.

Lipek widzę, że masz właściwy ogląd sytuacji. Jednak w przypadku pomysłu Saku zastrzegam, że wezmę w tym udział jeśli warunki będą "różne".

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 22:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk napisał(a):
Pomysł fajny i generalnie jestem za. Tylko jest mały szkopuł. Test pokaże zasięgi w gruncie, który Ty tam masz. W gruncie bardziej zmineralizowanym np. na Dolnym Śląsku wyniki mogą być już zupełnie inne.

Podam przykład zdradzając nieco szczegółów technicznych. W moim detektorze jest aktywny stabilizator napięcia w sondzie nadawczej. Poprzez dodatkowy układ badany jest poziom tego napięcia i w razie zmniejszenia się poziomu, a dzieje się tak gdy sonda znajduje się nad ośrodkiem o wysokiej mineralizacji, aktywny stabilizator koryguje te straty energii.

Jeśli weźmiesz dwa detektory, jeden z takim rozwiązaniem a drugi bez, to w piaseczku, normalnej glebie zasięgi będą powiedzmy równe. Natomiast jak będziesz je testował je w cięższym gruncie to wyniki będziesz miał z goła odmienne.

Nie wiem jakie warunki gruntowe jesteś w stanie u siebie zapewnić.

TAKTYK

Jestem z Dolnego Śląska Kotlina Kłodzka i widzę że chyba tu kopałeś bo po Twoich wpisach wnioskuję że wiesz co w tej wrednej glebie piszczy.

O ile dobrze pamiętam w Mxt też był taki stabilizator??

Mam pole, niestety nie moje gdzie wykłada się kaźdy wykrywacz. Wszystko co testowałem pada na tym polu przez niejednorodny grunt. Te wytrącenia/niejednorodności w fazie gruntu hamsko przechodzą przez gruntowe filtry. Co ciekawe prospect scan w Spectrze każe unikać częstotliwości 2.5 khz co w połączeniu z szybszym filtrem gruntowym trochę pomaga. Wszystkie detektory 1f na tym polu kończą tak samo... Wejdziecie na to pole razem i razem wszyscy je opuścicie;). W pokorze;). Tam chyba lepiej przyjść od razu z sitem:).

Ostatnio edytowano czwartek, 9 marca 2017, 23:11 przez Lechowiec, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 23:11 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

TAKTYK: Co masz na myśli pisząc "różne" warunki?

Lipek: Dzięki za komentarz. Co do teorii spiskowych i konspiracji to nikt trzeźwo myślący nie weźmie ich na serio. Ogólnie to kiepski oręż, ludzie już nie są tak głupi by dać się zmanipulować. Generalnie myślałem że będzie gorzej ;-)

Co do Rutusa to decyzja taka a nie inna, trzeba ją uszanować. Czysta kalkulacja. Mało do zyskania, sporo do stracenia

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 9 marca 2017, 23:20 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

saku napisał(a):
TAKTYK: Co masz na myśli pisząc "różne" warunki?

Lipek: Dzięki za komentarz. Co do teorii spiskowych i konspiracji to nikt trzeźwo myślący nie weźmie ich na serio. Ogólnie to kiepski oręż, ludzie już nie są tak głupi by dać się zmanipulować. Generalnie myślałem że będzie gorzej ;-)

Co do Rutusa to decyzja taka a nie inna, trzeba ją uszanować. Czysta kalkulacja. Mało do zyskania, sporo do stracenia

Pozdrawiam

Mam na myśli, że zapewnisz warunki glebowe takie jakie mamy na Dolnym Śląsku. Mógłbym zapewnić takie warunki ale nie wiem czy w ramach rekompensaty i za chwilę forumowe trole mnie nie zaszczekają ;)

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]