Teraz jest sobota, 27 grudnia 2025, 10:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Ktory wykrywacz wybrac
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 12:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Wolfsschanze napisał(a):
Wielokrotnie proste nieskomplikowane wykrywacze udowodniły swoją wyższość i skuteczność w terenie. Brutalna i niewygodna prawda dla wielu.
Wielu doświadczonych detektorystów z bogatym doświadczeniem wraca do korzeni - świadomie wybiera proste analogi lub do maksimum uproszczone cyfrowe detektory, które jednocześnie oferują bardzo dużą skuteczność w każdych warunkach.

Oczywiście detektor powinien być uproszczony - należy upraszczać jak można ale nie bardziej :) Kluczem do sukcesu będzie jednak zrozumienie jak to działa - żeby lepiej zrozumieć napisze po angielsku to się utrwaliHow it's work W przypadku prostego układu jak i bardziej skomplikowanego. Prosty układ ma to do siebie, że nie trzeba mieć dużej wiedzy żeby go obsłużyć, natomiast detektor cyfrowy, który posiada dużą możliwość regulacji, wymaga wiedzy i doświadczenia. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że doświadczeni poszukiwacze przesiadają się na proste analogi ponieważ sam mając spore doświadczenie nie wyobrażam sobie wziąć do ręki nawet 6000 Di PRO SL, który jest analogowym majstersztykiem. Po prostu widzę braki i niedociągnięcia, które cyfrowo można łatwiej zrealizować lub poprawić. Pewnych funkcji nie da się po prostu zrealizować ponieważ wymagają więcej operacji matematycznych, etc. I te pewne funkcje są skorelowane z nowymi pomysłami, metodami, i nikt we współczesnym świecie zdominowanym przez mikrokontrolery i wyświetlacze LCD nie postąpi inaczej.

Natomiast same detektory analogowe nie różnią się zbytnio od siebie i zazwyczaj jest to układ dwu-kanałowy (bo musi taki być) + kanał ALL METAL dla celów pinpoint. Charakterystyka filtrów jest zawsze w tych detektorach taka sam, są to podwójne filtry, które pozwalają dość wolno przemiatać.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 13:01 
Podporucznik
Podporucznik

Osobiście mając kiedyś Teknetics G2, potem Deus xp doszedłem do wniosku że wolę coś prostszego, mniej klikania, kombinowania i super sprzęt nie ma wpływu na sukcesy w poszukiwaniach.
Szczęście i troszkę wiedzy min.historycznej
A reszta to morza szum, ptaków śpiew...powietrze, słoneczko... :D
Widziałem jak starszy Pan 250 wyciąga rzymki, grosze praskie, itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 13:05 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Mateusz F. napisał(a):
Osobiście mając kiedyś Teknetics G2, potem Deus xp doszedłem do wniosku że wolę coś prostszego, mniej klikania, kombinowania i super sprzęt nie ma wpływu na sukcesy w poszukiwaniach.
Szczęście i troszkę wiedzy min.historycznej
A reszta to morza szum, ptaków śpiew...powietrze, słoneczko... :D
Widziałem jak starszy Pan 250 wyciąga rzymki, grosze praskie, itp.

Oczywiście nie każdy ma predyspozycje - nie wiem czy to dobre słowo:) do detektorów bardziej zaawansowanych i dlatego zazwyczaj producenci mają szeroki wybór, nie tylko maszyny zaawansowane. Zazwyczaj pierwszy detektor kupiony nie jest właśnie tym trafionym.

TAKTYK

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 13:17 
Kapitan
Kapitan

Współczesne proste w obsłudze konstrukcje nie są urządzeniami prymitywnymi i zacofanymi, często kryją się w nich zaawansowane technologię gwarantujące z jednej strony łatwość konfiguracji i prostotę ich obsługi a z drugiej zaś niespotykaną w droższych i bardziej zaawansowanych detektorach skuteczność w KAŻDYCH warunkach. Dla mnie takim detektorem jest GM5+ - producent uprościł maksymalnie jego obsługę, ilość nastaw jest też ograniczona jednak wprowadzają one istotne i dostrzegalne zmiany w zachowaniu detektora. Jest intuicyjny i łatwy do przyswojenia nawet dla absolutnego laika, jednocześnie pozwala na dobór ustawień zadowalający nawet zaawansowanego detektorystę. Bułgara używam na przemian z Francuzem w różnych często trudnych warunkach terenowych i prosty Bułgar nie ustępuje skutecznością zaawansowanemu Francuzowi.
I tutaj powrót do korzeni mi osobiście kojarzy się z obsługą detektora maksymalnie uproszczonego w zakresie jego obsługi i możliwości konfiguracyjnych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 maja 2017, 17:11 
Specjalista
Specjalista

No to moze pora zakupic Big Nela do mojego G2 :),,-bo juz ultimate na G2 u mne na pewno wie sporo zamaskowac kolor v terene,,ale kazdy nech chodzi s tym co mu pasuje...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 maja 2017, 22:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Taktyk napisał(a):
Wolfsschanze napisał(a):
Wielokrotnie proste nieskomplikowane wykrywacze udowodniły swoją wyższość i skuteczność w terenie. Brutalna i niewygodna prawda dla wielu.
Wielu doświadczonych detektorystów z bogatym doświadczeniem wraca do korzeni - świadomie wybiera proste analogi lub do maksimum uproszczone cyfrowe detektory, które jednocześnie oferują bardzo dużą skuteczność w każdych warunkach.

Oczywiście detektor powinien być uproszczony - należy upraszczać jak można ale nie bardziej :) Kluczem do sukcesu będzie jednak zrozumienie jak to działa - żeby lepiej zrozumieć napisze po angielsku to się utrwaliHow it's work W przypadku prostego układu jak i bardziej skomplikowanego. Prosty układ ma to do siebie, że nie trzeba mieć dużej wiedzy żeby go obsłużyć, natomiast detektor cyfrowy, który posiada dużą możliwość regulacji, wymaga wiedzy i doświadczenia. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że doświadczeni poszukiwacze przesiadają się na proste analogi ponieważ sam mając spore doświadczenie nie wyobrażam sobie wziąć do ręki nawet 6000 Di PRO SL, który jest analogowym majstersztykiem. Po prostu widzę braki i niedociągnięcia, które cyfrowo można łatwiej zrealizować lub poprawić. Pewnych funkcji nie da się po prostu zrealizować ponieważ wymagają więcej operacji matematycznych, etc. I te pewne funkcje są skorelowane z nowymi pomysłami, metodami, i nikt we współczesnym świecie zdominowanym przez mikrokontrolery i wyświetlacze LCD nie postąpi inaczej.

Natomiast same detektory analogowe nie różnią się zbytnio od siebie i zazwyczaj jest to układ dwu-kanałowy (bo musi taki być) + kanał ALL METAL dla celów pinpoint. Charakterystyka filtrów jest zawsze w tych detektorach taka sam, są to podwójne filtry, które pozwalają dość wolno przemiatać.

TAKTYK

W dobie mikrokontrolerów coraz lepszych głupotą byłoby składanie na siłę czegokolwiek z elementów dyskretnych i to w celach komercyjnych. Cyfra weszła praktycznie wszędzie i praktycznie wszędzie wyparła konstrukcje analogowe na elementach dyskretnych. Analogówka została tylko tam gdzie musiała.

Mam 5900 Di Pro Sl i leży sobie głównie w oczekiwaniu na tfu tfu awarię Spectry:). W5900 jest fajny ale w użytkowaniu to nie to. Nie ta identyfikacja. Nie ta dyskryminacja. Wolne upierdliwe strojenie do gruntu. Brak regulacji Sat. Sat odstraja i przywraca próg dźwieku w tym samym czasie co spowalnia pracę i wymaga dodatkowej uwagi. O regulowanych filtrach, częstotliwościach i pięknym intuicyjnym interfejsie użytkownika już nawet nie wspominam bo przecież wiadomo. To są tematy poza zasięgiem sprzetu z "tamtej" epoki...

5900 trzymam z sentymentu. Był to obiekt moich westchnień kiedy byłem dzieckiem i zaczynałem się interesować poszukiwaniami. Przedłużam mu żywota na siłę jak mogę. Ma wbudowane tone id, nadajnik słuchawek, przerobione zasilanie i wymienione wszystko co już nie działałało ze starości. I co z tego. Zarezerwował sobie go mój tato ale nie bardzo idzie mu z obsługą:). Ja mam Spectre a moi synowie za te 10 lat nawet nie popatrzą na taki zabytek jakim już jest 5900. Piękne to były czasy te lata 90 te. Ale to już było:).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 17:04 
Podporucznik
Podporucznik

Niechaj każdy wybierze co mu pasuje a świat będzie lepszy :D
Wszystkie wykrywacze są ok.
Jak w wędkarstwie super lekkie wędki, drogie a ryba nie bierze :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 maja 2017, 17:18 
Generał Broni
Generał Broni

Heh a obok siedzi dziadek z bambusami uzbrojonymi w "Delfiny" nomier 4 i szarpie rybki aż miło [emoji1]

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 14 maja 2017, 22:57 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Rybki i cały ten sprzęt to jest dopiero stan umysłu. Wykrywacze na szczęście jeszcze nie są na tym levelu. Ale nie zdziwił bym się jak za jakiś czas ktoś będzie pisał że dany wykrywacz jest lepszy przy pełni, albo że sreberka kiepsko idą bo niskie ciśnienie, więc najskuteczniejsza jest 8 calowa nisko ciśnieniówka ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 09:16 
Moderator
Moderator

Manieczko1234 : zakladasz watek za watkiem i powielasz te same pytania. Nie mozesz pisac wszystkiego w jednym miejscu ? Chyba w takim celu zalozyles swoj watek ...

Wyjasnienia dostales na PW (z tym, ze trzeba je najpierw odebrac :) )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 09:27 
Kapral
Kapral

Myślałem , że jak założę nowy wątek to szybciej dostane odpwiedź :). Juz rozumiem . Przepraszammm Moj błąddd ;). Już tak nie bedę robił :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 09:31 
Kapral
Kapral

Wiec lepszy bedzie ten Whites Metal tracker ? czy Argo Rutus ? Kanarka sprzedałem i sie zastanawiam ktory bedzie lepszy :) I prosze o sugestie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 10:43 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Obydwa wykrywacze maja bardzo dobre opinie. Najlepiej samemu pomacać, który lepiej w łapce leży, posłuchać i wtedy wybrać. Jednoznacznej odpowiedzi nikt ci nie udzieli. Jeden woli ogórki a drugi ogrodnika córki ;) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 11:11 
Moderator
Moderator

Mxt jest łatwiejszy do opanowania ale pewnie droższy , jeśli gleby masz piaszczyste to cewka koncentryczna 9.5 cala powinna wystarczyć , jeśli gleby cięższe i bardziej zmineralizowane to cewka w systemie DD to konieczność . Raczej myślę że na dzień dzisiejszy Argo to dobry wybór - znacznie bardziej popularny niż mxt wiele wiedzy na forach i osób które mogą ci pomóc na poczatku , myślę że bardziej dla osoby która chce się uczyć wykrywacza i go poznawać , na rynku wtórnym ceny szokująco niskie , bardzo dobry serwis no i "made in Poland"

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 18 maja 2017, 11:42 
Kapral
Kapral

Whites ma koncentyczną cewke czy dd ?? Rutusa i Whitsa moge miec w tych samych cenach wiec pytam kolega smiga z tym whitesem i spodobał mi sie . Jeny metlik w głowie co wybrac miałem garretta 250 z cewka big nel . Pisali ze żły bo ślepy bedzie . a porownywałem do rutusa argo i tego whitesa to niektore monety zakopane niżej garrett widział (big nel) a tamte wykrywki nie . Wiec ja nie wiem juz jaki wykrywcz kupic zmieniam co chwile . Bo po prostu sam juz nie wiem co wybrać . Chciałbym jeden w przystepnej cenie do 2000 tys uzywke . I zostawić go sobie ... POMOCY :PPPP chce zeby była głęboka i czuła :P

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]