Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 17:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Detektorysta wyklęty
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:04 
Moderator
Moderator

Loslau napisał(a):
Błahsze wpisy "o lekkim zabarwieniu politycznym" na forum sam blokowałeś kłódeczką na tej zasadzie. Co się zmieniło?
I to był moim zdaniem błąd. Przyznaję. Inni moderatorzy nie zgadzają się ze mną, ale ja uważam, że uciekanie od polityki prowadzi donikąd. Dlaczego, napisałem wcześniej.

Loslau napisał(a):
Oj renaldzie, patrząc jak od 3 tyg. stawiają u nas bunkry przy jarmarkach... naprawdę chciałbym mieć takie zmartwienia jak wy żyjący w tym strasznym reżimie, spoza terenów Rheinland-Pfalz :666
Mam w Niemczech sporą część rodziny i połowę kolegów ze szkoły. Jakoś nie drżą ze strachu, więc tymi kombatanckimi opowieściami wrażenia na mnie nie zrobisz. Wystarczy, że nie pójdziesz na jarmark.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:07 
Plutonowy
Plutonowy

Renald napisał(a):
A ja mam serdecznie dosyć tego, że cała sprawa jest odbierana przez fanatyków jako atak na ich "wartości". Nieważne jaka polityczna opcja byłaby w tej sytuacji u władzy, nie mielibyśmy prawa milczeć.
Chyba że nie mamy ani przyzwoitości, ani szacunku dla samych siebie. Jeśli ja głosowałbym na tych ludzi, byłbym podwójnie wściekły, bo czułbym się dodatkowo oszukany. I tyle.
Nie wymagam od nikogo zmiany poglądów. Chcę wyłącznie uczciwości bo tylko z uczciwymi ludźmi można walczyć o swoje prawa.

Witam
@Renald Czyli twoja opcja polityczna głosowała przeciwko ustawie ?? To znaczy że nie ma jej w sejmie albo jesteś podwójne oszukany ?? Jak jestem na tym forum od 12 lat a takiej agitacji politycznej nie widziałem i to od moderatora . Co mają poglądy polityczne do dzisiejszej sytuacji , to nie politycy lobbowali za tą ustawą tylko środowisko archeo . Każdy kto szuka wie że społeczeństwa czy polityków to nie interesuje . Przeczytali że obrona dziedzictwa i wszyscy podnieśli rękę na tak . Trzeba tłumaczyć i edukować społeczeństwo a nie się obrażać i szukać winnych czy strzelac fochy. Tyle ode mnie w temacie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:15 
Moderator
Moderator

Panowie, nie kłućmy się o politykę, prawda jest taka że każda z obecnych opcji politycznych to klepnęła. Jesteśmy liczną ale zupełnie nie liczącą się grupą, do tego bardzo łatwo jest nam przykleić gębę przestępców i rabusiów.
Rozumiem że ci bardziej zaangażowani politycznie próbują jakoś racjonalizować sobie tą sprawę i chca uwierzyć że to nie "nasi" tylko "wasi" bo tak będzie im łatwiej żyć. Tymczasem za głosowała i opozycja, i partia rządząca, i Kukiz, większość posłów pewnie nawet tej ustawy nie czytała i nie wyrobiła sobie własnego zdania, to dla nich sprawa marginalna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:24 
Moderator
Moderator

Selim napisał(a):
Panowie, nie kłućmy się o politykę, prawda jest taka że każda z obecnych opcji politycznych to klepnęła.

No pewnie, że nie czytała. Na zmianę ustawy zgodziły się wszystkie kluby poselskie nim ona jeszcze powstała. Pisałem już o tym kiedyś. Proszę bardzo: http://www.rp.pl/Nieruchomosci/31103992 ... zycie.html
Doszło do jakiegoś handlu politycznego i tyle.
Dzi@dek napisał(a):
Witam
@Renald Czyli twoja opcja polityczna głosowała przeciwko ustawie ?? To znaczy że nie ma jej w sejmie albo jesteś podwójne oszukany ?? Jak jestem na tym forum od 12 lat a takiej agitacji politycznej nie widziałem i to od moderatora . Co mają poglądy polityczne do dzisiejszej sytuacji , to nie politycy lobbowali za tą ustawą tylko środowisko archeo . Każdy kto szuka wie że społeczeństwa czy polityków to nie interesuje . Przeczytali że obrona dziedzictwa i wszyscy podnieśli rękę na tak . Trzeba tłumaczyć i edukować społeczeństwo a nie się obrażać i szukać winnych czy strzelac fochy. Tyle ode mnie w temacie.
Jakie fochy? Kto strzela fochy? I kto ma tłumaczyć i za pośrednictwem czego? Mamy iść w lud i go edukować? Sadzisz, że masz większą siłę przebicia niż pani z telewizji? No to w drogę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:25 
Pułkownik
Pułkownik

Renald napisał(a):
A ja mam serdecznie dosyć tego, że cała sprawa jest odbierana przez fanatyków jako atak na ich "wartości". Nieważne jaka polityczna opcja byłaby w tej sytuacji u władzy, nie mielibyśmy prawa milczeć. Bez względu na poglądy nie możemy pozwolić, aby posługując się kłamstwem, robiono z nas bandytów. Chyba że nie mamy ani przyzwoitości, ani szacunku dla samych siebie. Jeśli ja głosowałbym na tych ludzi, byłbym podwójnie wściekły, bo czułbym się dodatkowo oszukany. I tyle.
Nie wymagam od nikogo zmiany poglądów. Chcę wyłącznie uczciwości bo tylko z uczciwymi ludźmi można walczyć o swoje prawa.

Zgoda,ale... przecież od dawna gnoi się poszukiwaczy (przykład sapera chociażby) ale i wielu wielu innych Kolegów zostało zmieszanych z błotem i nazwanych złodziejami wandalami itp epitetami ,do tego publicznie i to w ostatnich latach kiedy to ,,żyło się lepiej,,. Pytam gdzie byliśmy ? Każdy wtedy mówił że jego to nie dotyczy. Kardynalny błąd,już wtedy dotyczyło to każdego z nas ,to wtedy ten ,,nowotwór,, prawny zaczął się rozwijać ale nikt nie reagował stanowczo,nikt nie bronił. Efekt dobitnie widać w obecnych zmianach prawnych ,pozwoliliśmy na to i zgadzaliśmy się na to od lat by w końcu ,,żyło się lepiej,, Jednym słowem wydymano nas. Jedynie silne Stowarzyszenie może to zmienić,trzeba ludzi zrzeszyć bo w pojedynkę to sobie można pobożne życzenia pisać. Musi być coś na wzór zwolenników broni w USA ,wtedy coś się zdziała i nie ważne czy ktoś będzie lewy czy prawy będzie poszukiwaczem który ma głos i ten głos będzie słychać bo dotychczasowe wysiłki w tym zakresie brzmią jak pierdnięcie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:27 
Moderator
Moderator

No to generalnie się zgadzamy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Niestety obecna władza upolityczniła policję wmanewrowując tę formację w swoje partyjne gierki. Mierni , ale wierni otrzymali szansę od losu i zaczynają realizować swoje ambicje zawodowe wydając swoim podwładnym polecenia wykonywania czynności , które często pozostają w kolizji z porządkiem prawnym. Obecna policyjna wierchuszka czując się w tej chwili bezkarnie zrobi wszystko by przypodobać się swoim panom , a w związku z tym ,że są marni to zajmują się takimi banałami jak detektoryści.
Niestety w związku z tym , że jesteśmy łatwym łupem , to czasy pogaduszek poszukiwacza z przypadkowym potrolem policji już minęły.
Teraz albo posiadasz , albo szukasz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:32 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja pierwsze najazdy na poszukiwaczy pamiętam z połowy lat 90 ubiegłego wieku. Retoryka była identyczna, rozkopane groby, bomby walające się po trawniku, dostarczanie broni do mafii, chyba mniej było o archeo. Tylko nikt się nie spodziewał, że to zajdzie tak daleko. Odbierali nam wolność po kawałku, tak żeby nikt nie krzyczał.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:33 
Specjalista
Specjalista

Odbiegając na moment od polityki;
Ja jestem zdania iż to nie mogło skończyć się inaczej. Dlaczego? spójrzcie jak wszystko się zmieniło na przestrzeni lat.
Ktoś tu napisał iż "za PRL to można było sobie kopać w środku miasta" - zgadza się. W kolejnych latach również, pomimo incydentów - nie było źle. Temat był tak "niszowy" iż nikt się nami tak naprawdę nie interesował. Mieliśmy swoje hermetyczne fora, zloty, pisma papierowe - i sami potrafiliśmy "filtrować" środowisko odcinając się co od bardziej podejrzanych elementów.
Co mamy dzisiaj? dzisiaj mamy modę na poszukiwania. Kopiących przybyło, automatycznie przybyło też elementu niepożądanego Mamy programy na Polsacie, Lidary, chińskie wykrywacze na półkach w TESCO i milion grup na facebookach o wykopkach, wycenach, kupię-sprzedam ect. Zobaczcie jak wyglądają proporcje, - na forum bida aż piszczy, a na w/w portalach społecznościowych aż wrze! Kiedyś zbędnymi "fantami" obracało się na allezło, dziś fb aż kipi od postów "wykopałem, - ile to warte? oddam za 200". Piękne dowody podane na srebrnej tacy. Krety, śledzący fora dotychczas mieli pliki JPEG + jakiś pseudonim artystyczny "sprawcy", na w/w mają wszystko ładnie z imienia i nazwiska czasem nawet z lokalizacją :666
Z drugiej strony barykady stoi coraz bardziej zdenerwowany, a co najważniejsze wpływowy archeobeton - jak wam się zdawało? że ile takie eldorado jeszcze potrwa?

Ostatnio edytowano niedziela, 3 grudnia 2017, 20:39 przez Loslau, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:34 
Pułkownik
Pułkownik

JaKuba napisał(a):
Niestety obecna władza upolityczniła policję wmanewrowując tę formację w swoje partyjne gierki. Mierni , ale wierni otrzymali szansę od losu i zaczynają realizować swoje ambicje zawodowe wydając swoim podwładnym polecenia wykonywania czynności , które często pozostają w kolizji z porządkiem prawnym. Obecna policyjna wierchuszka czując się w tej chwili bezkarnie zrobi wszystko by przypodobać się swoim panom , a w związku z tym ,że są marni to zajmują się takimi banałami jak detektoryści.
Niestety w związku z tym , że jesteśmy łatwym łupem , to czasy pogaduszek poszukiwacza z przypadkowym potrolem policji już minęły.

Błagam ,idźże na jaki onet,wp i tam się wyżyj -ja tak robię i pomaga uwierz. Nawet o atlasie z kotami za 25000 można pisać:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:38 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

To po co się tu kręcisz. Zmykaj paplać tam gdzie lubisz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:39 
Pułkownik
Pułkownik

Loslau napisał(a):
Odbiegając na moment od polityki;
Ja jestem zdania iż to nie mogło skończyć się inaczej. Dlaczego? spójrzcie jak wszystko się zmieniło na przestrzeni lat.
Ktoś tu napisał iż "za PRL to można było sobie kopać w środku miasta" - zgadza się. W kolejnych latach również, pomimo incydentów - nie było źle. Temat był tak "niszowy" iż nikt się nami tak naprawdę nie interesował. Mieliśmy swoje hermetyczne fora, zloty, pisma papierowe - i sami potrafiliśmy "filtrować" środowisko odcinając się co od bardziej podejrzanych elementów.
Co mamy dzisiaj? dzisiaj mamy modę na poszukiwania. Kopiących przybyło, automatycznie przybyło też elementu niepożądanego Mamy programy na Polsacie, Lidary, chińskie wykrywacze na półkach w TESCO i milion grup na facebookach o wykopkach, wycenach, kupię-sprzedam ect. Zobaczcie jak wyglądają proporcje, - na forum bida aż piszczy, a na w/w portalach społecznościowych aż wrze! Kiedyś zbędnymi "fantami" obracało się na allezło, dziś fb aż kipi od postów "wykopałem, - ile to warte? oddam za 200". Piękne dowody podane na srebrnej tacy. Z drugiej strony coraz bardziej wqurwiony, a co najważniejsze wpływowy archeobeton - jak wam się zdawało? że ile takie eldorado jeszcze potrwa?

@Loslau po nowemu dużo niepożądanego elementu odpadnie,już po wykrywaczach widać na aukcjach:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:41 
Pułkownik
Pułkownik

JaKuba napisał(a):
To po co się tu kręcisz. Zmykaj paplać tam gdzie lubisz.

Po to coby kierować tam takich jak Ty ,żeby znaleźli ukojenie pomstując na dobrą zmianę:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:42 
Moderator
Moderator

Loslau napisał(a):
(...)Co mamy dzisiaj? dzisiaj mamy modę na poszukiwania. Kopiących przybyło, automatycznie przybyło też elementu niepożądanego Mamy programy na Polsacie, Lidary, chińskie wykrywacze na półkach w TESCO i milion grup na facebookach o wykopkach, wycenach, kupię-sprzedam ect. Zobaczcie jak wyglądają proporcje, - na forum bida aż piszczy, a na w/w portalach społecznościowych aż wrze! Kiedyś zbędnymi "fantami" obracało się na allezło, dziś fb aż kipi od postów "wykopałem, - ile to warte? oddam za 200". Piękne dowody podane na srebrnej tacy. Z drugiej strony coraz bardziej wqurwiony, a co najważniejsze wpływowy archeobeton - jak wam się zdawało? że ile takie eldorado jeszcze potrwa?
To prawda. Staliśmy się po prostu widzialni. Na nieszczęście zaczęło się zbierać od tego cholernego, "Złotego Pociągu". Ludzie zgłupieli. Mnie o wykopki zaczął wypytywać kuzyn, który całe życie był sztygarem i tyle z kopaniem miał wspólnego. Gdy mu powiedziałem, że kokosów z tego mieć nie będzie, zrobił się bardzo podejrzliwy. Kolejna zasługa rynsztokowych mediów.

JaKuba napisał(a):
Kuba, to wynika ze zmiany klasyfikacji czynu. Funkcjonariusz państwowy wobec podejrzenia przestępstwa (a tym będą poszukiwania) nie może pozostać bierny. Grożą mu za to sankcje służbowe więc jakieś szczególne naciski z góry nie mają znaczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 3 grudnia 2017, 20:48 
Malkontent

A ja mam to w dupie.
Tylko te cholerne kleszcze mnie przerażają - na polach było mniej ...
:666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]