Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 19:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: czy od 02.01.2018 zdarzyły się incydenty z policją
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 19:09 
Generał Broni
Generał Broni

darek64 napisał(a):
Emil, to nie żaden głuchy telefon i bynajmniej nic zabawnego. Ja nie mam powodów by chłopakom nie wierzyć. Tym bardziej, że sprawa dotyczy ich kolegów i jest dość świeża.
Piszesz, że Policja, że prawo...jak nas zawijali rano z pola to sami nie wiedzieli za co a zarzuty wymyślali na siłę przy nas dopiero wieczorem. Nie opowiadaj więc bzdur, chłopie.

Piszesz więć że kolegi kolegów zwinęli, teraz że "was" z rana z pola. I powiedz ze miałeś jeszcze pozwolenie..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 19:09 
Generał Broni
Generał Broni

Nie, nie, to dwie różne sprawy. Z pola nas zwinęli w listopadzie a ja pisałem wcześniej o sytuacji sprzed niespełna tygodnia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 19:14 
Generał Broni
Generał Broni

To jeśli koledzy zostali zatrzymani pomimo posiadanych zezwoleń to powinni dostać dokument w którym opisany jest powód zatrzymania. Możesz ich poprosić o skan i wstawić w poście?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 19:16 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Drucik
Wywolales Anglie wiec podaj jaki wzor zezwolenia od angielskiego wkz potrzebujesz i jak wyglada procedura zwiazana ze znalezionym zabytkiem u odpowiednika angielskiego wkz, wtedy moze sobie uzmyslowisz dlaczego zdobywanie zezwolen od WKZ w Polsce na przeszukiwanie wykrywka gruntow na ktorych nie sa zarejstrowane zadne stanowiska archeo jest sporym naduzyciem. I dlaczego usystematyzowanie pojecia "zabytek" byloby mocno w kolizji z zasadnoscia zdobywania takiego zezwolenia.
Tylko moze juz naprawde w innym watku, bo tu niepotrzebnie zasmiecamy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 19:19 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

"To jeśli koledzy zostali zatrzymani pomimo posiadanych zezwoleń to powinni dostać dokument w którym opisany jest powód zatrzymania. Możesz ich poprosić o skan i wstawić w poście?"

"jak nas zawijali rano z pola to sami nie wiedzieli za co a zarzuty wymyślali na siłę przy nas dopiero wieczorem. Nie opowiadaj więc bzdur, chłopie."

ten chaos bedzie trwal dopoki nie zostana jasno okreslone przeslanki popelniania wykroczenia czy przestepstwa, poki co jedziemy na domniemaniu zarowno w prewencji jak i interwencji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 19:23 
Podpułkownik
Podpułkownik

Przeczytaj jeszcze raz fishowiec, co napisałem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 19:25 
Generał Broni
Generał Broni

Ok, więc jeszcze raz. Pisałem wcześniej, że spotkałem na polu chłopaków którzy opowiadali mi, że ich kolegów Policja zawinęła pomimo posiadanych pozwoleń. Potem mięli przeszukania. Prewencyjnie. Nie znam ich osobiście, to po prostu kopacze jak większość z nas. Jeśli są ta tym Forum to może sami się odezwą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 19:33 
Generał Broni
Generał Broni

to znaczy że koledzy Twoich nieznajomych przypadkowo spotkanych... To właśnie mam na myśli mówiąc o głuchym telefonie. Teraz jak bym na swoim polu kogoś spotkał to też bym mu takich pierdół nagadał że stąd zawijają żeby mi po miejscówce nie łaził. To chyba wyjaśnia wszystko

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 19:36 
Generał Broni
Generał Broni

Dobrze by było gdyby w tym wątku pojawiały się informacje z pierwszej ręki, gdzie wiarygodność byłaby pewniejsza, taka bez ewolucji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 19:57 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Opłata jest jednorazowa a to nie jest pozwolenie na wejście na pole bo na to trzeba pozwolenie rolnika, tylko na poszukiwania. Wpis trzeba opłacić. Zabytki w końcu zalegające na polach nie należą do rolnika <b><font color=red>według</font></b> prawa i dla czego dziwisz że na ich poszukiwanie i wydobywanie musisz mieć zezwolenie?

Erni.
Chyba niewłaściwie uzasadniasz opłatę za pozwolenie na poszukiwanie zabytków. Czy tzw "zabytki"wydobywane za pozwoleniem wydobywamy inaczej niż te bez pozwolenia ? Czy nie tracą one kontekstu przy wydobyciu jak te wykopywane bez kwitu ? Czym to się tak naprawdę różni i czemu pozwolenia mają tak naprawdę służyć ? Przecież wystarczy stworzyć system zgłaszania wszystkich przedmiotów od II WŚ do identyfikacji, nie na forum pasjonatów tylko" forum" konserwatorów -archeologów. Nie mam wątpliwości ,że pierdzielenie o pozwoleniach jest mydleniem ludziom oczu,że jakoby możemy robić to legalnie... Ilu z nas może się na to załapać. 1 tys ,10 tys. ...100 tysięcy ? Bez szans.Bo to technicznie niemożliwe do realizacji w sytuacji gdy konserwatorzy nie przewidują takiej współpracy bo nie ma osób ,które by mogły zająć się masową identyfikacją znalezisk . I wreszcie skoro zabytki zalegające na polu rolnika należą do SP co oczywiście wiemy, to czemu ten rolnik chcąc wybudować sobie dom w tym miejscu musi za ich wydobycie płacić ? To jakiś nonsens według mnie w ogóle nawet niezgodny z Konstytucją.
Co do zatrzymywania ludzi na polu posiadających zezwolenie na poszukiwanie zabytków to dawno już na tym forum przewidywaliśmy,że takie sytuacje będą miały miejsce. Po pierwsze pozwolenie mówi o poszukiwaniu zabytków a nie ich posiadaniu. Niech mi powiedzą z ręką na sercu ci co poszukują w oparciu o pozwolenia. Czy guzik,który znajdujecie na polu ,boratynkę,klamerkę zostawiacie in situ czy zabieracie do domu ? Oczywiście jesteście umówieni w WKZ na oględziny ale to dopiero przecież po niedzieli....w międzyczasie wpada do was policja ,żeby zobaczyć co tam też w domu macie. Czy jakiś archeolog ,konserwator weźmie za to odpowiedzialność ? Nie sądzę . Pytasz Erni na jakiej podstawie policja może przeszukiwać dom osoby mającej pozwolenie na poszukiwania zabytków ? Dokładnie takiej na jakiej policja może przeszukiwać dom osoby nie mającej tego pozwolenia. Jakieś: istnieje uzasadnione podejrzenie:(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 20:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Drucik
"gdzie możesz sam dysponować znalezionym zabytkiem. Od razu powiem - w Anglii nie możesz."

wiec opisz jak wyglada procedura zwiazana ze zglaszaniem znaleziska co do ktorego zachodzi podejrzenie, ze jest zabyykiem, i jak wygladaja jego dalsze losy (jesli wiesz) albo wiecej nie wywoluj Anglii bo to naprawde zly przyklad.
Nasz acheobeton od lat sie broni przed konfrontacja z angielskimi rozwiazaniami...

Teraz zeby bylo na temat.
Obowiazuje zezwolenie na szukanie zabytkow... jesli juz go znajdziesz wedlug wytycznych betonu powinienes go pozostawic i zglosic, jesli go wykopiesz niszczysz kontekst.
Kopiesz Policja podjezdza sprawdza czy masz zezwolenie i czy ukrywasz juz wykopane zabytki... (przy sobie a nastepnie w domu)
Do zatrzymania i przeszukania wystarczy Policji wydumane domniemanie (zawsze nawet kierowcy na drodze).
Dopiero potem nastepuje dopasowywanie zarowno powodu zatrzymania na dolku o ile takie nastapi jak i opisywanie znalezionych przedmiotow jako zabytkow... bo w Polsce zabytkiem moze byc wszystko.
To wersja skrajnie negatywna ale niestety prawdziwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 20:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Achhh bo zapomnialem.
Pozostale zas rzeczy typu monety bizuteria itd, ktore jawnie nie sa zabytkami masz obowiazek umiescic w biurze dawniej zwanym rzeczy znalezionych

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 20:27 
Moderator
Moderator

Zgadzam się w tej kwestii z fishowcem. Dokładnie tak to wygląda. W tym temacie wystarczy zgłoszenie sąsiada,kierowcy ,który oglądał jakiś program o grabieżcach czyli nielegalnych poszukiwaczach itp. i policja musi to sprawdzić. Niestety tak to jest,że policja nie jest fachowcem w tym temacie i jak znajdzie w domu jakieś przedmioty przypominające starocie to wam to zatrzyma do wyjaśnienia,czyli opinii biegłego. Policja będzie też chciała zweryfikować pismo ,które macie czy aby na pewno jest prawdziwe . W dodatku będzie musiała sprawdzić czy teren po ,którym się poruszaliście jest zgodny z zadeklarowanym na kwicie , a więc trochę to trwa, bo nawet konserwator jak będzie na polu na oględzinach nie wie od ręki czy dany teren ...to jest ten sam teren :D ...W informacji o zawinięciu chłopaków z pola nie ma jednoznacznie mowy o ich zatrzymaniu. Z reguły jest to zabranie z pola,przesłuchanie i przeszukanie w sprawie,ale w charakterze świadka bo dla policji to mniej roboty,można to zrobić natychmiast na legitymację bez nakazu prokuratora a dla delikwenta niezbyt wygodna sytuacja bo nie może np odmówić składania zeznań...Ciekawa jestem czy pojawi się jakaś dokładniejsza informacja na temat tego wydarzenia. Póki co nic mnie w tej sytuacji nie dziwi choć niezmiennie bulwersuje. :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 20:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja zas z przyjemnoscia zgodze sie z Aska72 ze: " Nie mam wątpliwości ,że pierdzielenie o pozwoleniach jest mydleniem ludziom oczu,że jakoby możemy robić to legalnie.."
marchewka ktora daje daje sanse uzywac "malego archeologa" (najczesciej wyciagnieta do mniej lub bardziej zrzeszonych, ktorzy zawarli przymierze z Wielkim Uzurpatorem) wszedzie gdy zajdzie potrzeba wykonania wiekszego projektu typu Grunwald, abstrahujac od intencji prowadzacego ten projekt.
Czyli tam gdzie potrzebna "masa".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 stycznia 2018, 20:57 
Generał Broni
Generał Broni

erni1979 napisał(a):
darek64 napisał(a):
Ok, więc jeszcze raz. Pisałem wcześniej, że spotkałem na polu chłopaków którzy opowiadali mi, że ich kolegów Policja zawinęła pomimo posiadanych pozwoleń. Potem mięli przeszukania. Prewencyjnie. Nie znam ich osobiście, to po prostu kopacze jak większość z nas. Jeśli są ta tym Forum to może sami się odezwą.

to znaczy że koledzy Twoich nieznajomych przypadkowo spotkanych... To właśnie mam na myśli mówiąc o głuchym telefonie. Teraz jak bym na swoim polu kogoś spotkał to też bym mu takich pierdół nagadał że stąd zawijają żeby mi po miejscówce nie łaził. To chyba wyjaśnia wszystko

Widzę, że masz szklaną kulę i do tego monopol na prawdę. I to chyba wyjaśnia wszystko :h

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 188 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]