maciek7309 napisał(a):
Aśka72 napisał(a):
maciek7309 napisał(a):
Z definicjami to się tak nie śpieszcie, bo wszystko zależy od kontekstu. Szwabska klamra w okolicach Sztutowa czy Treblinki pewnie zabytkiem będzie. I racja.
Nie no sorrki . Pytałam o kontekst to mi nie odpowiedziałeś w jaki sposób go... eh...ustalasz. To teraz wracamy do punktu wyjścia?
To Ty masz ocenić. Jak wykopiesz fibulę, a obok jest jeszcze 10 podobnych sygnałów to nie ryjesz w ziemi tylko oznaczasz miejsce i zawiadamiasz.
No to mnie teraz ubawiłeś. Ty tak serio? Hmm. Obok mam 10 sygnałów podobnych do fibuli ? Zazdroszczę. Masz super wykrywacz :) . Ale tak zupełnie serio. Metr wcześniej trafiło się opakowanie po prezerwatywie i łuska z I WŚ. Obie na głębokości 20 cm. Zaraz trafiłam fibulę na 10 cm a wkrótce słyszę następne sygnały . Z czego wnosisz,że będą to fibule lub coś z tego okresu ? Może jednak coś innego ? Nie daj Boże trafić fibulę na samym początku. Przewalone. Oczywiście mam na myśli pole orne ...wiem na pewno,że do pewnej głębokości kontekst można sobie miedzy bajki włożyć. Naprawdę.Nie ma różnicy czy wykopiesz to Ty czy archeolog.Wiem ,bo właśnie na to pole wchodzę taką olbrzymią wyoraną bruzdą po same kolana,aż się dziwię,że to tak może wyglądać...
Kontekst:
"Przy rekonstrukcji minionych działań ludzkich na danym stanowisku niezwykle ważne jest to, aby zrozumieć kontekst znaleziska, niezależnie od tego, czy chodzi o artefakt, obiekt, konstrukcję czy też pozostałość organiczną. Na kontekst znaleziska składa się jego bezpośrednia warstwa macierzysta, to jest materiał otaczający je (zazwyczaj jakaś warstwa osadowa jak żwir, piasek czy glina); ponadto jego pochodzenie, czyli pozioma lub pionowa pozycja w obrębie warstwy macierzystej, a także związek z innymi znaleziskami, czyli współwystępowanie wraz z innymi pozostałościami archeologicznymi, zazwyczaj w obrębie tej samej warstwy macierzystej."
Jeśli jednak uznamy,że nie chodzi jedynie o warstwę macierzystą a będziemy chcieli badać powiedzmy tą znalezioną fibulę w kontekście pozostałości z innej warstwy to równie dobrze można uznać ,że brak fibuli ,czytaj wyjęcie jej przez poszukiwacza też jest kontekstem. Taki sobie logiczny mały żarcik na dobranoc. :ups: