Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 15:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przykra sytuacja.
PostNapisane: środa, 7 lutego 2018, 23:55 
Sierżant
Sierżant

Cytuj:
Za wyrażenie zgody na rozebranie żydowskiej świątyni Januszowi T. grożą trzy lata pozbawienia wolności, zapowiada prokuratura, która wkrótce sporządzi akt oskarżenia przeciwko byłemu kierownikowi konińskiej delegatury Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków (WUOZ) w Poznaniu.
W lipcu 2016 r. właściciel synagogi i sąsiedniego domu talmudycznego zrównał ten drugi budynek z ziemią. Ponieważ rzecz całą przeprowadzono – świadomie zapewne – w piątkowe popołudnie, kiedy żadne urzędy już nie pracowały, nie można było w żaden sposób powstrzymać niszczenia zabytku. Sprawcy dysponowali bowiem zgodą kierownika konińskiej delegatury Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Poznaniu (na załączonym zdjęciu) i Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego.Choć jesienią 1941 r. większość konińskich Żydów została zagazowana w rudzickim lesie, pozostały po nich dwie świątynie: synagoga oraz dom modlitwy i studiów talmudycznych (w jidysz: bes medresz). Oba budynki zostały po latach odrestaurowane i przez kilka dziesięcioleci służyły mieszkańcom jako pomieszczenia biblioteki, przypominając jednocześnie o zamordowanej społeczności. W 2001 r. odzyskała je gmina żydowska we Wrocławiu, a ponieważ miasto nie skorzystało z prawa pierwokupu, dziesięć lat później sprzedała je konińskiemu przedsiębiorcy.
Zburzenie domu modlitwy i studiów talmudycznych 22 lipca 2016 r. wywołało wielkie poruszenie opinii publicznej, na co Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego (MKiDN) zareagowało odwołaniem ówczesnego kierownika delegatury WUOZ i skierowaniem do prokuratury zawiadomienie o podejrzeniu popełnieniu przez niego przestępstwa.W styczniu 2017 r. prokurator Joanna Dopierała postawiła Januszowi T. zarzut z art. 231 par. 1 kodeksu karnego, który brzmi: „Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3”.jesteś tutaj: Strona głównaAktualnościKonserwator zabytków zasiądzie wkrótce na ławie os ...
Konserwator zabytków zasiądzie wkrótce na ławie oskarżonych
W styczniu 2017 r. prokurator Joanna Dopierała postawiła Januszowi T. zarzut z art. 231 par. 1 kodeksu karnego, który brzmi: „Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3”.
Kara może być wyższa i sięgać nawet dziesięciu lat za kratami, jeśli urzędnikowi zostanie udowodnione, że przyjął łapówkę. – Badaliśmy sprawę pod tym kątem – przyznaje Magdalena Kudła, szefowa Prokuratury Rejonowej w Koninie – ale nie natrafiliśmy na żaden dowód, który by potwierdził takie przypuszczenie.
Sam Janusz T. nie przyznał się do winy. Tłumaczył, że podjął właściwą decyzję, na podstawie zgromadzonej w toku postępowania administracyjnego w tej sprawie dokumentacji na temat stanu zabytku.
Ponieważ w marcu 2017 r. MKiDN podjęło postępowanie administracyjne o stwierdzenie nieważności tej decyzji, prokuratura zawiesiła swoje śledztwo i podjęła je na nowo dopiero trzy tygodnie temu, kiedy uprawomocniła się decyzja ministerstwa, zgodnie z którą wydane przez Janusza T. pozwolenie na rozbiórkę bes medresz zostało unieważnione. Podejrzany zapoznał się już z aktami śledztwa i o ile nie złoży nowych wniosków dowodowych, prokurator Joanna Dopierała przystąpi do sporządzania aktu oskarżenia.
Prokuratura prowadziła swoje postępowanie w zakresie wskazanym w zawiadomieniu o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, nie badała więc prawidłowości wydania zgody na rozbiórkę zabytku przez Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego. Musiałaby otrzymać zapewne kolejne zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.
Bez odpowiedzi pozostaje też jak na razie pytanie o rolę w tym wszystkim samego prezydenta Józefa Nowickiego, który wcześniej zarzekał się, że miasto wyda właścicielowi zgodę jedynie na postawienie budynku nawiązującego bryłą do już wyburzonego, a teraz ustami swojego zastępcy ogłosił, że nie widzi przeszkód, żeby w tym miejscu stanął architektoniczny koszmarek, zupełnie nie pasujący ani do sąsiedniej synagogi, ani do tej części miasta. Ten temat zasługuje jednak na osobne omówienie, toteż poświęcę mu jeden z kolejnych artykułów w cyklu „Konin jest Nasz”.
Autor: Robert Olejnik
Źródło: https://www.lm.pl/aktualnosci/informacj ... ch/tekst/1

Grożą mu 3 lata to tak jak nam swoją drogą ciekawy jestem jak to dalej się potoczy . Kiepsko z łowcy stać się zwierzyną.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Przykra sytuacja.
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 17:23 
Major
Major

Oczywiści nie popieram niszczenia zabytków, ale z drugiej strony ciekawe czy prokuratura zadziałała by tak stanowczo gdyby chodziło o polskie dziedzictwo kulturowe?! Śmiem wątpić!!!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 20:00 
Moderator
Moderator

Odstaw Dziennik Telewizyjny, Gustaw.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 20:54 
Szeregowy
Szeregowy

Sądząc po zdjęciach znalezionych w internecie to synagoga stanowi owszem ładny budynek (i nie została zburzona) ale ten dom talmudyczny to raczej nie było wybitne dzieło architektoniczne. Nie wiem czy jest po czym płakać. I żeby nie było - nie oglądam Dziennika Telewizyjnego ;-)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 21:20 
Moderator
Moderator

Nie rozumiecie, że nie ma najmniejszego znaczenia czy budynek był ładny (architektonicznie nie odbiegał od innych konińskich osiągnięć budowlanych z tamtego okresu) ? I nieważne kto i kiedy z niego korzystał (chociaż dla kogoś ceniącego historię ma to znaczenie)?
Istotna w tej sprawie jest samowola urzędasów, szybkość i tryb postępowania... Nie razi Was to całkowite i bezkarne rozpasanie bandytów, których utrzymujemy za własne pieniądze?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 22:00 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Skoro o polskich obywatelach wyznania mojżeszowego, ale z polskim dowodem osobistym wywożonych do obozów pracy mówi się "żydzi" to tak samo można by powiedzieć, że ten budynek to nie było polskie dziedzictwo tylko jakaś obca naleciałość :D. Teraz pewnie powstanie tam jakiś Lidl albo Biedronka i 10 miejsc pracy za najniższą krajową, ale mało to dworków i pałacy na Dolnym Śląsku doprowadzono do zniszczenia przez nieudolność WKZ i brak funduszy ? Nikt za to nie beknął, a ponoć zaniechanie to też przestępstwo.
Polska to kraj licznych patologii w dziedzinie zabytków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 22:12 
Szeregowy
Szeregowy

Rozumiemy i razi ale ja bym się powstrzymał od nazywania kogokolwiek bandytą zanim zapadnie wyrok. A może na prawdę stan techniczny tego budynku był opłakany. Może utrzymywanie wielu zabytkowych trupów nie ma sensu bo właściciel nigdy go nie odbuduje bo jest to ekonomicznie niuzasadnione. Może czasem lepiej na nowym budynku powiesić tablicę, że tu był dom talmudyczny a nie patrzeć na walącą się ruinę. Może akurat w tym przypadku urzędas (który też płaci podatki jak inni) postąpił po ludzku. Nie znamy szczegółów więc nie nam oceniać tą sytuację. Wyraziłem swoje zdanie, że pamięć pozostała w postaci budynku synagogi. Można by też powiedzieć, że sami Żydzi nie bardzo są zainteresowani zachowaniem zabytku bo go sprzedali a mogli zachować i zadbać. Tylko pewnie uznali, że ważniejsza jest pamięć niż sam obiekt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 22:18 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/455495,twierdza-krakow-konserwator-odpowie-za-wyburzenie-bunkrow,id,t.html?cookie=1,
Wybrane fragmenty:
Cytuj:
Twierdza Kraków: konserwator odpowie za wyburzenie bunkrów?

Co więcej, sam konserwator Jan Janczykowski o wyburzeniach dowiedział się w sobotę (rozbiórka zaczęła się w piątek i trwała do poniedziałku), ale nie zareagował. Nasza reporterka telefonowała w tej sprawie do konserwatora w niedzielę. Powiedział tylko, że w wolny od pracy dzień ma prawo do prywatności i szybko odłożył słuchawkę. - Mogłem zacząć działać dopiero w poniedziałek i zaraz przygotowałem pismo wstrzymujące prace - wyjaśniał wczoraj Janczykowski.

Pytamy Jana Janczykowskiego, wojewódzkiego konserwatora zabytków

Inwestor przed przystąpieniem do wyburzenia elementów fortyfikacji zwrócił się do konserwatora o opinię. Dowiedział się, że obiekty na jego działce nie podlegają ochronie. To był Pana błąd?
Błąd moich pracowników. Rozumieli oni, że nie chodzi o działkę fortu, tylko o działkę obok. Dlatego stwierdzili, że usytuowane tam obiekty nie są chronione. Pomylili się, gdyż obiekt w ewidencji zabytków się znajdował. (...)

Czy pracownicy, którzy popełnili błąd, dostaną karę?
Trudno mi karać za tego rodzaju błąd. Ale mają nauczkę, aby dokładniej zajmować się prawidłową identyfikacją miejsca. Mogli zażądać planu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 22:40 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Martinesss, utrzymanie jakichkolwiek zabytków nie jest ekonomicznie uzasadnione. Właśnie z tej przyczyny wszystkie są finansowane z budżetu. Dla mnie jedyne wytłumaczenie to to że mają mało kasy i musieli wybierać co mogą ratować, a co ma gnić i rozpadać się.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 23:07 
Szeregowy
Szeregowy

Zabytki są utrzymywane z budżetu?! A czyjego? Bo chyba nie Państwa?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 23:12 
Moderator
Moderator

martinesss napisał(a):
Rozumiemy i razi ale ja bym się powstrzymał od nazywania kogokolwiek bandytą zanim zapadnie wyrok. A może na prawdę stan techniczny tego budynku był opłakany. Może utrzymywanie wielu zabytkowych trupów nie ma sensu bo właściciel nigdy go nie odbuduje bo jest to ekonomicznie niuzasadnione.
A może chodziło o kopertę, która powędrowała z jednego chciwego łapska do drugiego, o podobnych cechach?
"W lipcu 2016 r. właściciel synagogi i sąsiedniego domu talmudycznego zrównał ten drugi budynek z ziemią. Ponieważ rzecz całą przeprowadzono – świadomie zapewne – w piątkowe popołudnie, kiedy żadne urzędy już nie pracowały, nie można było w żaden sposób powstrzymać niszczenia zabytku." - czy to nie jest postępowanie bandyckie?
martinesss napisał(a):
Można by też powiedzieć, że sami Żydzi nie bardzo są zainteresowani zachowaniem zabytku bo go sprzedali a mogli zachować i zadbać. Tylko pewnie uznali, że ważniejsza jest pamięć niż sam obiekt.
Możliwe, ale to nie ma nic do rzeczy. Nie chodzi o Żydów i ich pragnienia. Chodzi o prawo, o przyzwoitość, o szacunek dla państwa któremu się służy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 8 lutego 2018, 23:41 
Szeregowy
Szeregowy

Renald, może chodzi o kopertę a może nie. Ja tego nie wiem więc nie rzucam wyroków W swojej pracy stykam się bardzo często z fanaberiami konserwatorów zabytków, którzy potrafią uznać za nienaruszalny pokomunistyczny chodnik zrobiony przed zabytkowym budynkiem. Ale zdarzają się też tacy, którzy potrafią wysłuchać i przychylić się do argumentacji. I nie ma tam żadnych kopert. Po prostu jak wszędzie są ludzie i ludziska. A z tym służeniem to też nie przesadzaj. Urzędnik, policjant to zawód jak każdy inny. Na tym forum na pewno jest wielu różnych urzędników i policjantów bo też mają pasję. Ludzie jak wszyscy inni. I takie jednoznaczne plucie na nich wszystkich na pewno nie pomaga. Odpowiem Ci Twoimi słowami. Mniej Dziennika ale i mniej Faktów i Uwagi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2018, 03:52 
Moderator
Moderator

Po pierwsze: absolutnie nigdzie nie stwierdziłem, że to co piszę odnosi się do wszystkich urzędników. Zaprezentowana została konkretna sytuacja i wypowiadałem się wyłącznie o niej.
Niedawno, na tym Forum prosiłem aby nie wrzucać wszystkich archeologów do jednego wora. Możesz sobie poszukać tej wypowiedzi i zobaczyć z jaką spotkała się reakcją.
Nie do mnie z podobnymi pretensjami.
Po drugie: nie mam i nigdy nie miałem telewizora.
Współczesny Dziennik Telewizyjny oglądam sporadycznie w necie, gdy w gronie znajomych chcemy się serdecznie pośmiać.
Dlatego nie za bardzo wiem co chciałeś zasugerować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2018, 10:21 
Pułkownik
Pułkownik

A ja to bym chciał żeby pejsate sami opłacali sobie utrzymanie swoich zabytków,w skali kraju to spore pieniądze. Chyba że jako ich oprawcy musimy to robić w geście zadośćuczynienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2018, 10:22 
Major
Major

Renald, nie chciałem odpisywać na Twoje stwierdzenie
Renald napisał(a):
Odstaw Dziennik Telewizyjny, Gustaw.

ale po przeczytaniu tego :
Renald napisał(a):
Współczesny Dziennik Telewizyjny oglądam sporadycznie w necie, gdy w gronie znajomych chcemy się serdecznie pośmiać.

zdecydowałem że jednak coś wystukam na klawiaturze :8)

Widzisz ja wolę posłuchać Wiadomości TVP i czasem się uśmiechnąć, niż oglądać Fakty albo Wydarzenia, po obejrzeniu których jest się przerażonym nagonka na Polskę i Polaków!!!

Pozdrawiam i przepraszam za wywód nie związany z tematem wątku :ang

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]