Arystrach Murłykin napisał(a):
Swoją drogą w takich szkolnych Izbach Pamięci bywały czasami naprawdę ciekawe eksponaty ,znajomy kolekcjoner opowiadał mi historię jak to w latach 90tych od koleżanki -nauczycielki otrzymał telefon z informacją że robią generalne porządki i w związku z tym wyrzucają na śmietnik różne szpargały w tym militaria wyjęte z jakiegoś zapomnianego szkolnego schowka , w porę przyjechał i wprost ze śmieciowego kontenera wyjął strychowy polski hełm wz. 31 Salamandrę z fasunkiem , niemiecką bluzę mundurową i mnóstwo pośledniejszych śmieci które przed laty przynosiły dzieciaki do sali historycznej.
Mnie w ten sposob wpadło troche polskich rzeczy i niestety uciekł niemiecki hełm z formacji "pod wysokim napieciem" ( spóźnilem sie, znajomy mnie ubiegł ) natomiast wracajac do meritum, obejrzalem sobie te znaleziska i poziom debilizmu zgłaszajacego to jako zagrozenie , mnie zwyczajnie poraził, jakim trzeba byc skonczonym kretynem zeby robic afere z wiadra wystrzelonych łusek i resztek mausera ? Msci sie, jak to ktos słusznie zauwazył, brak obycia z tymi klimatami i brak podstawowej wiedzy, jednego cymbała z drugim prze.....olic na unitarce, chocby nawet tylko te trzy miesiace, przegonic z kalachem po transzejach i po strzelnicy, dac prawdziwy granat do łapy, zeby mial pojecie jak sie toto obsluguje , to wróca im własciwe relacje ...... rosnie nam niestety pokolenie gejowanych/
wulgaryzm rurkowcow ze srajfonami w dłoni, ktorzy za chwile na widok wiatrówki i petardy popuszcza w owe rurki ze strachu, bo to pewnie niebezpieczne :lol: