Teraz jest wtorek, 2 września 2025, 12:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona

Jaką kwotą jestem skłonny wesprzeć PZE ?
150 zł/rok wraz z ochroną prawną 46%  46%  [ 227 ]
100 zł/rok wraz z ochroną prawną 36%  36%  [ 176 ]
100 zł/rok ochrona prawna mnie nie interesuje 2%  2%  [ 8 ]
50 zł/rok 5%  5%  [ 24 ]
PZE nie jest mi do niczego potrzebne 4%  4%  [ 21 ]
Dorzucę więcej niż 150 zł rocznie bo idea jest tego warta 7%  7%  [ 34 ]
Liczba głosów : 490
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Składki w PZE - Ankieta - Bardzo ważne !!!
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2018, 18:08 
Generał Broni
Generał Broni

Do arpres
Przeczytaj dokładnie moje pierwsze zdanie, tam właśnie o to mi chodziło.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2018, 18:13 
Generał Broni
Generał Broni

Filip napisał(a):
Ja mam wrażenie że błędnie postrzegacie sens powstania PZE, pomoc prawna ma być tylko pobocznym działaniem, głównym zadaniem jest walka z "systemem" i doprowadzenie do tego żeby nikt już nie musiał korzystać z prawników jeżeli chce sobie połazić po plaży, czy polu za stodołą kolegi.

Nie chce być złośliwy ale jeden pan Antysystemowiec się już tu lansował,jak słysze walka z systemem to mam złe skojarzenie :( i mdłości :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2018, 18:21 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
To zamień słowo "system" na "beton". Czy to ma znaczenie jak to nazywamy?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2018, 18:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

a czy "zagraniczni" tez beda mogli nalezec do Zwiazku?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2018, 21:17 
Główny Administrator
Główny Administrator

stan12 napisał(a):
Ja myślę że składka członkowska 150 zł to jest za dużo i że wielu z nas nie zapłaci, chyba że chodzi o to żeby to był jakiś związek elitarny, ale ideą powstania tego związku była reprezentacja wszystkich "Całego środowiska poszukiwaczy skarbów a właściwie przygód ".

Wielu pracujących nie zarabia wiele, i większość chodzi może raz na dwa tygodnie a tu przecież panowie nie chodzi o to żeby bronić przed sądami, tylko aby lobbować przy uchwalaniu prawa a pomoc w obronie to ważny ale tylko dodatek w tej działalnośći
Jeżeli ktoś liczy na to że obrona, jeśli przekroczy się prawo będzie skuteczna przy aktualnym prawie to się przeliczy.

Myślę że składka w wysokości 50 zł przyniesie więcej kasy ogółem, bo zapłaci ją przypuszczam co najmniej 70% posiadaczy wykrywaczy, natomiast 150 zł dobrze będzie jak wpłaci 30% z szacowanych 100 tys. użytkowników.
Pieniądze mogą przecież być jeszcze z odpisu 1%, a nawet dodatkowych zrzutek na konkretny cel. czy nawet darowizny bogatych osób nas popierających, chociażby sprzedawców czy producentów sprzętu do poszukiwań ostatecznie to jeszcze można się zastanowić na wysokość 100 zł.
Chyba powinno założycielom związku PZE zależeć na tym aby był to związek powszechny i w tym bym upatrywał większą skuteczność wpływania na rządzących, niż grupa elitarnych użytkowników, chyba że się mylę ale to jest moje zdanie i nie mam zamiaru bronić i dyskutować więcej w temacie składki, napisałem co myślę i będę się cieszył jeżeli znajdzie się choć kilka osób podzielających moje zdanie. Liczę na rozsądek ludzi z zarządu i przedstawicieli na zjazd bo to od nich zależy i ufam że są to mądrzy ludzie którzy będą działać dla dobra całego środowiska.

Aby nie wyszło jak w tym przysłowiu " chytry dwa razy traci"

Od listopada, kiedy powstał PZE wydałem na wyjazdy i inne spotkania w sprawach poszukiwaczy ponad 3 000 zł
Oprócz pieniędzy poświęciłem swój czas kosztem firmy i rodziny.
Dla Ciebie za dużo jest 12 zł/miesięcznie.
Przełóż to teraz na swoje powiedzenie o chytrym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2018, 21:32 
Chorąży
Chorąży

No właśnie Jacku.
Tak też myślałem.Czas i sporo kasy.
Zaczeliśmy walke z tym chorym prawem i żałujemy głupich 150 zł.na rok? :roll:

Nawet jakbym nie pracował to butelek przez rok za 150 zł.bym uzbierał.
Mamy szanse coś osiągnąć a co niektórzy narzekają...Mnie to czasami ręce opadają na naszą mentalność...
I żeby nie było.Nie zarabiam kokosów ale te 150 zł to dla mnie wydatek jak "na chleb"

Niech każdy zada sobie pytanie czy coś chcemy zrobić?I niech postępuje według własnego sumienia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 marca 2018, 22:26 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jacek napisał(a):

Od listopada, kiedy powstał PZE wydałem na wyjazdy i inne spotkania w sprawach poszukiwaczy ponad 3 000 zł
Oprócz pieniędzy poświęciłem swój czas kosztem firmy i rodziny.
Dla Ciebie za dużo jest 12 zł/miesięcznie.
Przełóż to teraz na swoje powiedzenie o chytrym.

Myślę że nie zrozumiałeś mnie, a właściwie tego co chciałem podkreślić umieszczając to powiedzenie... może faktycznie źle dobrałem powiedzenie i było nie fortunne skoro tak zostało zrozumiane, ale chodziło mi o to że nie zawsze najwyższa kwota może przynieść największy dochód środków koniecznych na działalność związku, mając na uwadze ilość ludzi którzy przystąpią do związku i opłacą składki.
Jeżeli chodzi o wkład pracy poświęcenie i wolny czas jaki poświęcasz ty i pozostali którzy są w zarządzie, to patrzę z podziwem i jestem wdzięczny za twoje bezinteresowne zaangażowanie i nawet przez myśl mi nie przeszło że udzielasz się dla korzyści tym bardziej dla pieniędzy.
Jeżeli umieszczenie tego powiedzenia obraziło Ciebie Jacku to bardzo przepraszam, nie było to moim zamiarem.

To że mam zaufanie do ludzi którzy poświęcają czas dla środowiska i robią to bezinteresownie, niech świadczy wpis w tym samym poście w którym napisałem że
Cytuj:
Liczę na rozsądek ludzi z zarządu i przedstawicieli na zjazd bo to od nich zależy i ufam że są to mądrzy ludzie którzy będą działać dla dobra całego środowiska.

To że praca społeczna jest trudna i nie koniecznie wszyscy wiedzą ile własnych środków, czasu i nerwów dokłada się aby walczyć o wspólne sprawy i dobro środowiska zmam osobiście od 40 lat pracując społecznie i wiem że nie zawsze otrzymuje się za to dobre słowo...

Uważam jednak dalej i przekazałem to w dyskusji że nie zawsze najwyższa kwota składki daje większą kwotę środków, bo wiem że wielu z nas liczy każdą złotówkę a czasami nie starcza na wszystko, i nawet te 12 zł może być problematyczne, przy emeryturze na rękę 950 zł. Poza tym to ilość członków i poparcie dla PZE ma dla załatwianych spraw duże znaczenie a myślę że ilość ta będzie zależna od wysokości składki. Jest to jednak moje zdanie i każdy może mieć inne ale takie jest moje.
z poważaniem Stanisław.

PS. Kolego Rysiu z Klanu, pozwolisz że będę miał inne zdanie od Ciebie, a jak przyjdzie ci kiedyś czego ci nie życzę zbierać te butelki to może zrozumiesz o czym piszę... mi także wystarczy aby tę składkę zapłacić ale ja nie tylko o sobie myślę wiem że nie każdemu starczy, masz jednak prawo do swojej opinii i ją szanuję

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 00:50 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja osobiście mogę wpłacić w obecnej sytuacji 100 ale ten stan jest przejściowy .Koszty jakie ponosi związek nie powinny obciążać tylko tego wąskiego grona co walczy o nasze wspólne sprawy ,im większa kwota się uzbiera tym większe szanse są na sukces bo w dzisiejszych czasach to bez funduszy to można tylko sobie pokrzyczeć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 01:46 
Szeregowy
Szeregowy

100 + 50 dobrowolnie, jakby ktoś liczył na pomoc w razie W, choć dla człowieka, który żuje gumę, żeby zabić głód to i tak dużo będzie. Tak czy siak ja się pisze, tylko napiszcie gdzieś w końcu jak zwykła osoba może się dostać do związku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 06:39 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Liczba oddanych głosów w ankiecie w ilości 216 nie jest zadawalająca wg mojego odczucia. Ciekawe ile osób rzeczywiście wpłaci na PZE?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 08:59 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Moim zdaniem 150 zł jest Ok

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 15:36 
Porucznik
Porucznik

Oczywiście, że 150 zł za rok to śmieszna kwota i ja się pod nią podpisuję. Jeśli stać kogoś na wykrywacz, paliwo na wyjazdy i inne perfyeryjne wydatki związane z tą pasją, to nie uwierzę, że 150 zł rocznie kogoś zaboli...ja deklaruję, że jeśli to ruszy to mogę nawet większą składkę zapłacić bylebym mógł nadal kontynuować tę pasję bez bólów karku od ciągłego odwracania się, czy ktoś mnie już nie namierzył na polu....

Mam tylko jedno pytanie. Czy osoba wpłacająca składkę otrzymuje jakąś legitymacje członkowską ? Na zasadzie jak to ma się w PZW z książeczką wędkarza? Przepraszam, pewnie gdzieś jest o tym napisane, ale mam takie braki czasowe że nie mam kiedy czytać wszystkiego.

Pozdrawiam serdecznie oraz życzę wszystkim Wesołych świąt wielkanocnych :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 15:47 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

drglinka napisał(a):
100 + 50 dobrowolnie, jakby ktoś liczył na pomoc w razie W, choć dla człowieka, który żuje gumę, żeby zabić głód to i tak dużo będzie. Tak czy siak ja się pisze, tylko napiszcie gdzieś w końcu jak zwykła osoba może się dostać do związku.

Właśnie, jak będę w związku to chętnie zapłacę 150 z ochroną i zaznaczam właśnie tę opcję. pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 18:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Wiem że 150 może być dużą kwotą dla niektórych, zwłaszcza u mnie na ścianie wschodniej, ale jestem gotów wpłacić 150zł i tak zaznaczyłem. Mam tylko jedno pytanie: Czy pomoc prawna obejmować będzie kogoś kogo zdejmą z pola bez zezwolenia? Uzyskanie zezwolenia na obecnych zasadach to debilizm i nie mam zamiaru się podporządkowywać obecnemu prawu, zwłaszcza ze moje wypady to spontany i jadę gdzie mnie oczy niosą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 30 marca 2018, 18:57 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Myślę że przydało by się aby ktoś wyjaśnił co oznacza "pomoc prawna" od PZW bo wydaje mi się że wielu uważa że będzie sobie chodził bez wymaganych zezwoleń i w razie wpadki to związek go wybroni, przy prawie obowiązującym na dzień dzisiejszy.
Przed nowelizacją to było łatwiejsze teraz to już tak prosto nie będzie.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 182 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]