Filip napisał(a):
@Aśka, Padła propozycja że ludzie mogą się zapisywać do już istniejących stowarzyszeń, problem w tym, że jeżeli by się chcieli gdziekolwiek zapisać to już by to zrobili... ja wiem jak świat wygląda, ludzie są skłóceni od wieków i właśnie możliwość zapisania się do czegoś nowego i świeżego była szansą na pozbycie się animozji. Powiem jeszcze raz, KAŻDY może się zapisać do PZE lub wspierać je bez zapisania się, tyle że nie będzie miał prawa głosu na zebraniach. Ja uważam że większości ludzi to nie przeszkadza. Pewne stowarzyszenia wygłosiły teorię że oni więcej robią niż niezrzeszeni - dla mnie bujda, znam osoby co zrobiły w swoim krótkim życiu więcej jako wolni strzelcy niż nie jedno stowarzyszenie. Samo takie stwierdzenie świadczy o braku wiedzy co się dzieje w naszym środowisku.
Filip. Tak oczywiście można się zapisać do już istniejącego stowarzyszenia. Ale wielu ludziom niezrzeszonym nie pasuje zbytnio formuła wspólnych zaplanowanych projektów, poszukiwań w oparciu o pozwolenia itp. I mają do tego prawo. I na przykład powstanie stowarzyszenia ,którego celem statutowym jest tylko i wyłącznie praca na rzecz zmiany przepisów..itd lub cokolwiek innego co różnych ludzi połączy.Dzięki temu moglibyśmy mieć swoje zdanie w PZE Może to by się dało zrobić a może i nie . Obiektywnie to nie znam się za bardzo na stowarzyszeniach :) Mnie bardziej tylko nawet boli samo podejście tych zrzeszonych do nas niezrzeszonych . Skoro niektóre stowarzyszenia wygłaszają teorię ,że zrobiły więcej niż niezrzeszeni to najlepszy przykład lekceważenia jednych przez drugich. I przykry dowód ,że dla stowarzyszonych jesteśmy tylko kłopotliwą ciotką,która jest tolerowana jak zapłaci ale prawa głosu nie powinna mieć. I jeśli tak jak kolega Drucik ,który nie rozumie o co mi chodzi,wszyscy stowarzyszeni uważają ,że PZE nie będzie bronił osoby ,która chodziła z wykrywaczem bez POZWOLENIA...To niestety chyba nie będzie w PZE zbyt wielu członków. I bardzo by mi zależało,żeby na ten temat wypowiedział się Jacek. Generalnie chodzi mi o uściślenie komu PZE będzie skłonne udzielić pomocy prawnej ? Dla mnie to jest kluczowe oraz to na jakich konkretnie zmianach prawnych docelowo zależy związkowi ?