Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 11:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zebranie Walne PZE - 7 IV 2018 - Zaproszenie !
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 21:17 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
@ Drucik czytaj zdanie wyżej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 21:22 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
Całkowite zawieszenie współpracy solidarnie przez wszystkie stowarzyszenia i wszystkich indywidualnych detektorystów, może być jedynym skutecznym argumentem w walce o nasze prawa, przymuszeniem drugiej strony

W cuda wierzysz.
Po jakie licho potrzebna Im współpraca.Już niedługo sezon na leszczy się zacznie, Policja po kolei za free !!!, na tacach będzie znosiła złom ale i cuda , cudeńka Im pod nos. A kontekst niestety dla Nas, poznają z akt.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 21:25 
Podpułkownik
Podpułkownik

Powiem szczerze - jest mi kompletnie nieznany rozmiar tej darmowej siły roboczej. Tylko sporadycznie jakieś stowarzyszenie podaje informację o współpracy z archeologami. Według mojej wiedzy ta darmowa siła to w skali kraju właściwie incydenty, ale chętnie dowiem się więcej.
Co do korzystania z wiedzy poszukiwaczy, to wystarczy założyć kilkanaście kont na różnych forach i żadne stowarzyszenie nie jest potrzebne.
Co do monitorowania - w jaki niby sposób te jakieś kilkaset osób w stowarzyszeniach monitoruje kilkadziesiąt tysięcy niezrzeszonych poszukiwaczy?

Ogólnie twoja wypowiedź to dla mnie jakaś teoria spisku, ale chętnie dowiem się więcej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 21:25 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Filip ja nie jestem przeciw, jestem za. Tylko nawiedzaja mnie upiory, ze juz niedlugo bede musial unikac nie tylko WKZ, Policji i Archeo ale takze i "Stowarzyszen" ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 21:31 
Kapral
Kapral

fishowiec napisał(a):
Filip ja nie jestem przeciw, jestem za. Tylko nawiedzaja mnie upiory, ze juz niedlugo bede musial unikac nie tylko WKZ, Policji i Archeo ale takze i "Stowarzyszen" ....

Kto wie może i PZE :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 21:33 
Moderator
Moderator

Filip napisał(a):
@Aśka, Padła propozycja że ludzie mogą się zapisywać do już istniejących stowarzyszeń, problem w tym, że jeżeli by się chcieli gdziekolwiek zapisać to już by to zrobili... ja wiem jak świat wygląda, ludzie są skłóceni od wieków i właśnie możliwość zapisania się do czegoś nowego i świeżego była szansą na pozbycie się animozji. Powiem jeszcze raz, KAŻDY może się zapisać do PZE lub wspierać je bez zapisania się, tyle że nie będzie miał prawa głosu na zebraniach. Ja uważam że większości ludzi to nie przeszkadza. Pewne stowarzyszenia wygłosiły teorię że oni więcej robią niż niezrzeszeni - dla mnie bujda, znam osoby co zrobiły w swoim krótkim życiu więcej jako wolni strzelcy niż nie jedno stowarzyszenie. Samo takie stwierdzenie świadczy o braku wiedzy co się dzieje w naszym środowisku.

Filip. Tak oczywiście można się zapisać do już istniejącego stowarzyszenia. Ale wielu ludziom niezrzeszonym nie pasuje zbytnio formuła wspólnych zaplanowanych projektów, poszukiwań w oparciu o pozwolenia itp. I mają do tego prawo. I na przykład powstanie stowarzyszenia ,którego celem statutowym jest tylko i wyłącznie praca na rzecz zmiany przepisów..itd lub cokolwiek innego co różnych ludzi połączy.Dzięki temu moglibyśmy mieć swoje zdanie w PZE Może to by się dało zrobić a może i nie . Obiektywnie to nie znam się za bardzo na stowarzyszeniach :) Mnie bardziej tylko nawet boli samo podejście tych zrzeszonych do nas niezrzeszonych . Skoro niektóre stowarzyszenia wygłaszają teorię ,że zrobiły więcej niż niezrzeszeni to najlepszy przykład lekceważenia jednych przez drugich. I przykry dowód ,że dla stowarzyszonych jesteśmy tylko kłopotliwą ciotką,która jest tolerowana jak zapłaci ale prawa głosu nie powinna mieć. I jeśli tak jak kolega Drucik ,który nie rozumie o co mi chodzi,wszyscy stowarzyszeni uważają ,że PZE nie będzie bronił osoby ,która chodziła z wykrywaczem bez POZWOLENIA...To niestety chyba nie będzie w PZE zbyt wielu członków. I bardzo by mi zależało,żeby na ten temat wypowiedział się Jacek. Generalnie chodzi mi o uściślenie komu PZE będzie skłonne udzielić pomocy prawnej ? Dla mnie to jest kluczowe oraz to na jakich konkretnie zmianach prawnych docelowo zależy związkowi ?

Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 21:40 przez Aśka72, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 21:36 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Widzisz, ja mam nadzieję że to stowarzyszenie jest inne i że warto jeszcze coś zrobić. Na forum mamy kilka osób które już unikają stowarzyszeń, ja też zawsze unikałem wszelkiej fory nakładania ram na to hobby, uważam że tak samo skutecznie można było szukać i dzielić się swoimi osiągnięciami z instytucjami będąc samotnikiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 21:38 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
@Aśka, tak, ja miałem takie samo odczucie, dlatego może odrobinę wzburzony broniłem tych co od zawsze szukają sami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 21:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Aska72 dlatego u mnie pojawily sie watpliwosci czy to rzeczywiscie o moj interes chodzi? 150 zyli to zadna kasa jesli chodzi o realizacje marzen ale tylko wtedy jesli to beda moje marzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 21:47 
Malkontent

Asia - Drucikowi jak mniemam nie chodziło o łażenie bez pozwolenia właściciela gruntu. Łażenie po stanowiskach - wykluczamy.

Po jaką cholerę potrzebne jest mi błogosławieństwo WKZ-etu ?

Frank i Qalityk dobrze kombinują ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 21:56 
Podpułkownik
Podpułkownik

Skojarzyło mi się z szukaniem zabytków bez wyjątku, bo na to sam jestem nastawiony, a to jest na dzień dzisiejszy bardzo trudne do obrony prawnej. Filip uściślił, że osoby zbierające różne drobiazgi o znikomym znaczeniu archeologicznym bez papierka z WKZ też będą bronione, co mi się naprawdę podoba. Tylko tyle. Takie szczegóły jak sposób dogadywania się z właścicielem gruntu w ogóle nie przyszły mi do głowy - dzięki Olek :) .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 22:00 
Moderator
Moderator

No domyślam ,że nie chodziło Drucikowi o zgodę właściciela terenu tylko raczej o pozwolenie WKZ ...i tu z mety dziękuję za współpracę. Mam nadzieję,że PZE nie idzie jednak tą drogą,a kolega Drucik się jednak przejęzyczył.

OK. Drucik ,ale co masz na myśli pisząc szukanie tylko zabytków bez wyjątków ? Myślisz ,że ci niezrzeszeni w "łikendy" poszukują z założenia zabytków archeologicznych ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 22:26 
Podpułkownik
Podpułkownik

To znaczy - jak kogoś zatrzyma policja i będzie miał przy sobie np. monety rzymskie, to dla mnie to jest sytuacja nie do obrony. Z drugiej strony - jak np. zrobią komuś nalot w domu i znajdą przykładowo tylko guziki albo kolekcję wystrzelonych łusek, to jak Filip wspomniał, takiej osobie zostanie udzielona pomoc. Mówię tylko o osobach bez żadnego papierka.

A tak w ogóle nie mam nic przeciwko pomaganiu wszystkim eksploratorom - wydawało mi się to jedynie w pewnych przypadkach mało realne. Ale jak są ludzie, którzy widzą to szerzej niż ja, to chętnie się ograniczę do płacenia składek bez prawa głosu. :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 22:28 
Moderator
Moderator

Asiu : to, ze jedno stowarzyszenie zrobilo wiecej od drugiego, czy osob niezrzeszonych to normalne ... zawsze jest ktos kto pracuje i ktos kto sie przyglada, ale rowniez wypina piers po medale ;) Nie oskarzam nikogo, to prawda stara jak swiat.

Mnie martwi, ze niektorym stowarzyszeniom czy tam jego czlonkom uderzy sodowka do glowy i zaczna sie wojenki ... od przeganiania po denuncjowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 22:59 
Generał Broni
Generał Broni

No i wreszcie zaczęła się prawdziwa debata bez ochów i achów.
Mój apel to Wszystkich Ojców Założycieli, którzy najwięcej wnoszą do coś robienia w Naszej sprawie: nie obrażajcie się, wysuchajcie i wyciągnięcie wnioski. Bo jak ma to nie zdechnąć to Ci nie zrzeszeni "ze stadionu narodowego" mogą wnieść najwięcej, by PZE miało tlen by się nie udusić.

Debata ta, to dla tych nie zrzeszonych prawo głosu... :ang

Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 kwietnia 2018, 23:21 przez belhior, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]