Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 15:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1572 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: deus v4 co wiemy
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 20:50 
Porucznik
Porucznik

Shelton napisał(a):
Pytanie jak dźwięk się zmienia od ustawionej dyskryminacji... i innych ustawień.

Jak zapewne wiesz w trybie multitone bez dyskryminacji Deus przypisuje wysokość tonu dźwięku indywidualnie dla każdej wartości ID, żelazo czy kolor, nie ma znaczenia.
Różnica jest taka, że przy dyskryminacji detektor jedynie usiłuje odcinać dźwięk poniżej założonego progu dyskryminacji ID.
Wiele osób rezygnuje z używania dyskryminacji w trybie multitone ze względu na "otoczkę dźwiękową", która w przypadku Deusa potrafi dużo powiedzieć o zalegającym fancie, a dyskryminacja przycina tą otoczkę i zbyt wysoka spowoduje "czkawkę" audio.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 20:52 
Specjalista
Specjalista

Uziwas programu park1?.., :) - praktycne jeden z mnej culych na najmiense drobiazgy program Equinoxa.? :) ale..Wiem ze na sreberka jest ok.... ;)

Ostatnio edytowano czwartek, 7 czerwca 2018, 21:21 przez EL NINO, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 20:54 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

I pytanie jak oprogramowanie to robi uwzględniając poza stałymi wartościami częstotliwości audio. Jak na przycinanie tonów wpływa cała reszta. To jest tor cyfrowy który podlega ciągłej obróbce... pytanie czy to mylące przełamanie będzie występowało na innych programch i przy innych ustawieniach. Tutaj tak trzeba na to patrzeć to nie jest analog.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 21:16 
Specjalista
Specjalista

U equinoxa odezwa audio jest ustawiana: 2ton-jest powiem analogowy..., 50- ton ,separacia na normal teren,y tez duzo zelaza ,5-ton -powiem ma dobru odezwe na najglebse znajdky-to jest znajdky co pokazuju ID s id 2..6-8...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 21:25 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Kryhu napisał(a):
zeppo035 napisał(a):
deus dla mnie nie wypadł zile a eq nie powala przewagą poza stabilnością jeszcze raz dziękuje (eq u mnie nie zagości )

Ja na całość patrzę z praktycznego punktu widzenia - niespecjalnie często trafiają się średniowieczne siekańce wagi 0,5g ale juz decydowanie częściej cienkie sreberka klasy półgrosza 1.3g.
Takie fanty najczęściej znajdziemy w miejscach noszących pozostałości wieków osadnictwa, czyli nafaszerowane żelazem i innymi śmieciami.
Właśnie ten półgrosz na końcu filmiku mnie powalił - Deus z 10 cm przy płasko leżącej monecie aż razi "żelaznym" dźwiękiem bez żadnego ID, podrapałbym się za uchem solidnie zanim bym go "kopnął" w miejscu gdzie co pół metra będzie podobny zagadkowy sygnał.
W tych samych warunkach Equinox jeszcze na 20 cm pokazuje sensowne cyfrowe ID z ładnym dźwiękiem na kolor, a do 30cm mamy dźwiękowe ID na kolor. Dla mnie to jest powalająca różnica.

zauważ że deus na 20 i na 25 daje lepszy sygnał niż przy 10 cm (tu właśnie zabiła go reaktywność 0 w takim terenie na hf nie ustawiłbym mniej niż 2 i wyciszył bym żelazo żeby sygnały maskowane były czytelniejsze )sygnały eq jednostronne jak dla mnie za mało czytelne (podejrzewam że kute skorodowane żelazo da podobny odczyt ) ale to moje spekulacje nie sprawdzone w terenie gdyż nie miałem eq w ręku

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 21:58 
Porucznik
Porucznik

EL NINO napisał(a):
Uziwas programu park1?.., :) - praktycne jeden z mnej culych na najmiense drobiazgy program Equinoxa.? :) ale..Wiem ze na sreberka jest ok.... ;)

Czy są jakieś parametry niedostępne dla użytkownika związane z fabrycznymi programami?
Jeśli nie, to wydaje mi się że nie ma znaczenia na której pozycji "zbudujemy" własny program, mylę się? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 22:12 
Porucznik
Porucznik

zeppo035 napisał(a):
zauważ że deus na 20 i na 25 daje lepszy sygnał niż przy 10 cm

Masz rację, nie widzę na to wytłumaczenia, chyba że jakieś przesterowanie reaktywności 0 w połączeniu z wysoką czułością.

zeppo035 napisał(a):
(tu właśnie zabiła go reaktywność 0 w takim terenie na hf nie ustawiłbym mniej niż 2 i wyciszył bym żelazo żeby sygnały maskowane były czytelniejsze )

Zrobiłbym trochę inaczej (zostawiłbym bez dyskryminacji - lubię słuchać wszystkiego) ale z tą reaktywnością na 0 to dlatego, że starałem się zbliżyć do zadania które mi dałeś :)
Zazwyczaj nie schodzę poniżej reaktywności 2.

zeppo035 napisał(a):
sygnały eq jednostronne jak dla mnie za mało czytelne (podejrzewam że kute skorodowane żelazo da podobny odczyt ) ale to moje spekulacje nie sprawdzone w terenie gdyż nie miałem eq w ręku

Kopię tego typu sygnały Equinox'em i nie trafiłem jeszcze żelaza przy takim sygnale, ładnie je wycisza.
Dopiero na duże żelazo zaczyna przebijać ostro szarpanymi sygnałami koloru ale w towarzystwie silnego pomruku żelaza. I to też kopię - duże żelazo bywa ciekawe :)

Co do jednostronnego sygnału bardziej podejrzewam wielkość cewki i wchodzące bokami maskujące sygnały żelaza.
Na filmiku słabo słychać pomruki żelaza bo mam dość mocno ściszone żelazo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 22:31 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

wiem że tego chciałem z rea 0 i znawcy deusa wyciągną z tego testu odpowiednie wnioski ja dla mnie test ok wiem co chciałem wiedzieć poczekam na odpowiedz francuza na eq :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 22:38 
Specjalista
Specjalista

Kryhu napisał(a):
EL NINO napisał(a):

Czy są jakieś parametry niedostępne dla użytkownika związane z fabrycznymi programami?
Jeśli nie, to wydaje mi się że nie ma znaczenia na której pozycji "zbudujemy" własny program, mylę się? :)
...Tak programy typu 1v Multi - su mnej cule na najmensie drobiazgy -Park1,Pole1,Beach1,Beach2-.. u mne -"nedetekuju" ani na najvyzsej culocsi max 25.. :idea . zloty segment O 5mmx3.5mm-0.05grama ... -na glebokosci 10 cm v ziemy.... y mam wrazenie ze ani na 8cm...Ale programy Park2,Pole2,gold1,Gold2 detekuju ten drobny zloty segment na glebokosci 10cm v ziemy juz od culosci 20-21...s ID...wcewsnej probowalem na glebokosci-8cm-bylo OK,, to zakopalem na 10cm...-to jest dla mie najwieksa diferencia miedzy danymy programami Equinoxa..ale na calych denarkach juz nema tak duzej diferencii.... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 22:48 
Porucznik
Porucznik

EL NINO napisał(a):
...Tak programy typu 1v Multi - su mnej cule na najmensie drobiazgy -Park1,Pole1,Beach1,Beach2-.. u mne -"nedetekuju" ani na najvyzsej culocsi max 25.. :idea .

Muszę to sprawdzić, dzięki za info :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 22:51 
Porucznik
Porucznik

zeppo035 napisał(a):
wiem że tego chciałem z rea 0 i znawcy deusa wyciągną z tego testu odpowiednie wnioski ja dla mnie test ok wiem co chciałem wiedzieć poczekam na odpowiedz francuza na eq :666

Fajnie by było bo komfort i ergonomia Deusa są bajkowe.
Choć patrząc po ślamazarności XP to sam update z 3.2 na 4.1 zajął im lata, o mitycznym two box nie wspominając.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 22:54 
Specjalista
Specjalista

Tu jest airtest culosc na drobiazgy...dala poruwnania airtest v Park2 na zloty O segment byl u equinoxu culosci 20 -byl 12.5cm...,ale juz u programu beach2- 1.5 cm...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano czwartek, 7 czerwca 2018, 23:20 przez EL NINO, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 7 czerwca 2018, 23:20 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

prawo rynku albo coś zrobią albo padną :666 ja na razie zostanę przy ergonomii :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2018, 10:39 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kryhu napisał(a):
Choć patrząc po ślamazarności XP to sam update z 3.2 na 4.1 zajął im lata, o mitycznym two box nie wspominając.

Tak, ale śmiem ze stanowczością stwierdzić iż jeśli chodzi o osiągi na czarnych cewkach to 3.2 jest o niebo lepszym wyborem niż 4.1... chodzi o to, że starszy soft jest stabilniejszy na wyższych nastawach - mniejsze ryzyko przeoczenia minimalnego, dobrego sygnału. Z drugiej jednak strony 4.1 współpracuje z nowymi HF cewkami i PP... z czegoś trzeba zrezygnować na rzecz innego... Ponadto 4.1 jest o jakieś 25-30% bardziej prądożerny w stosunku do wersji 3.2... a gdyby tak w wersji 2.0 był tryb multitone.... ;)

Soft 4.1 nadal nie jest dopracowany pod względem łączności z pinpointerem w momencie używania cewki typu HF - zrywa czasami połączenie z cewką po użyciu PP. Z czarnymi cewkami jest ok. Soft 4.1 jest tak wyśrubowany jeśli chodzi o zegar pracy układów, że słuchać ich prace w postaci pisku - uciążliwe w szczególności podczas używania WS4..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 8 czerwca 2018, 11:59 
Kapitan
Kapitan

Ja za namową jednego takiego wsadzilem dwa dni temu 4,1 nie wiem czy nie jest w powietrzu plytsza na złoty łańcuszek.
Jutro rano pojadę w teren na kilka godzin to zobaczę co i jak się spisuje.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1572 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]