Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 14:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1572 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 101, 102, 103, 104, 105  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: deus v4 co wiemy
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 15:23 
Porucznik
Porucznik

Zeppo, w związku z materiałem, który przygotowuję zabrałem się za dokładniejsze porównanie skutecznej głębokości trzech wykrywaczy: Deus z cewkami 11" + 9"HF, Equinox 800 i Gerrett 400i.

Wkopałem w ogrodzie cienką rurkę PCV pd kątem 45st., następnie na jeszcze cieńszej rurkce zaznaczyłem podziałkę i powierciłem otwory do blokowania skoblem głębokości.
Grunt sporo łatwiejszy od ostatniego w filmiku - piach, glina i kamienie, trochę śmieci.

Ustawienia testowe:

Deus: zmodyfikowany program fabryczny Deep, modyfikacje: grunt 82, sens. 97, recovery 0, silencer -1, częstotliwość na cewace HF - 29kHz, na 11" - 18kHz (chyba że w tabeli zaznaczyłem inaczej, np. dla złota czy dużego srebra)

Equinox: zmodyfikowany program Park 2, grunt 8, czułość 23, recovery 0, Multi IQ-5 częstotliwości.

Garrett 400i: ON :) + sens o jedną działkę poniżej max.

Wypada dodać że przy w/w ustawieniach przy mojej glebie i zakłóceniach najstabilniej pracował Garrett, później Equinox odzywający się sporadycznie ale można już było odnotować że czułość ze 23 w tych warunkach to zbyt dużo dla komfortu. Na koniec Deus gadający cały czas i wyraźnie widać, że 97 to za dużo i cieżko byłoby w takim terenie szukać na takich nastawach.

Poniżej tabela i fota fantów:

Załącznik:
fot_przedmioty_testowe_a.jpg

Załącznik:
pomiaryaa.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 16:34 
Porucznik
Porucznik

Zapomniałem dopisać że Garrett na programie Jewellery :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 17:12 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Kryhu widzę że przyłożyłeś się do testów dziękuje raz jeszcze

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 17:44 
Specjalista
Specjalista

Kryhu... powiem dla mne to konkretny test...Equinoxa ,deusa y Garretta..,, y dla mne dobre porownane cewek 11 y 9hf od deusa nawzajem-/bo tez mam WS4y cewke 9, 11-ale neaktiwowane-wsystko ma inny soft :) / ...Jest wydac ze na dany typ fantu zmieniales frekvenciu na optimalnu- dla najlepsiego zasiegu na dany typ fanta... ;) . Equinox -....moze sie zgadza s tym co napisal jeden kolega z Czech-dlugorocny uzitkownik GMP....najmnej- to jest zasieg goldmax power + 5cm...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 20:04 
Porucznik
Porucznik

Mnie zainteresowało to, że niekoniecznie masa monety ma największe znaczenie ale przede wszystkim jej średnica - cieniutki półgrosz wypadł nadspodziewanie dobrze przy grubaskach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 20:37 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Problem leży w wysokich przewodnikach typu srebro. Sam producent o tym pisał w folderach reklamowych. Pytanie kiedy tą wadę wyleminują w E800. Na razie momnety na krawędzi srebrnej lub obrączki nie sygnalizuje tak samo jak na płask... mam nadzieję, że update to rozwiąże.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 21:29 
Kapitan
Kapitan

A wracając do tematu.
W 4.1 jest funkcja normal Id?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 21:36 
Specjalista
Specjalista

Na programach Park2,Pole2,Gold1,Gold2 nejest problem z Duzim srebrem na krawędzi -waga okolo 10-30 gram...Na programach Park1,Pole1,y Plaza1,2.. jest problem z jednej pozicii,...s fantem N3...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 21:46 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Kwestia softu mam nadzieję i następne update to wyeliminuje jeśli nie to niewiele jest wart ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 21:48 
Porucznik
Porucznik

Shelton napisał(a):
Problem leży w wysokich przewodnikach typu srebro. Sam producent o tym pisał w folderach reklamowych. Pytanie kiedy tą wadę wyleminują w E800.

Jest na to prosta metoda - unikać programów Park1 i Field1:

https://www.youtube.com/watch?v=2ZIX8OgyhnM

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 czerwca 2018, 21:58 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Przynajmniej na razie... Deus też przechodził podobne bolączki. Zobaczymy jak będzie dalej. Powiem szczerze, że liczyłem na następcę CTXa a tu trudno mówić o następcy. Są porównania na YT. Jest szybszy i prostszy w obsłudze, ale ID także jest uboższe. Musiał bym potestować wersję komercyjną, bo prototyp w UK był po prostu nie gotowy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 00:30 
Porucznik
Porucznik

Shelton napisał(a):
Przynajmniej na razie... Deus też przechodził podobne bolączki. Zobaczymy jak będzie dalej. Powiem szczerze, że liczyłem na następcę CTXa a tu trudno mówić o następcy.

Chyba trzeba zacząć wątek w odpowiedniej części forum bo moderator nas pogoni :)

Teraz narażę się fanom Deusa - wybaczcie :)
Podsumuję tylko - Equinox to jest moim zdaniem faktycznie "game changer" czy jak to oni tam o nim pisali.
W polu jest miazga, pomimo niedociągnięć oprogramowania.
Można go wysoko wkręcić bez obaw o kakofonię jak w Deusie, do tego konkretne ID wskazujące może nie precyzyjnie co mamy pod cewką ale wyraźnie sygnalizujące, że mamy do czynienie z czymś ciekawym. Jak do tego dodamy czesanie od 5 do 40kHz za jednym machnięciem, to więcej już nic nie trzeba.

W sobotę byliśmy z ekipą 16 osób (16 wykrywek) na badaniach archeo, 1 Equinox na Deusy, Garretty At Gold At Pro i jeszcze kilka innych. Regularnie z premedytacją łaziłem za innymi wyciągając wczesnośredniowieczne odważniki.
Wpadły o ile się orientuję tylko 2 srebrne siekańce denarów, zgadnij jakim sprzętem wyciągnięte?
I to nie jakieś ledwie słyszalne sygnały, Equinox w Multi IQ sygnalizował wyraźne sygnały, które w pojedynczych częstotliwościach były wątpliwe albo ledwie słyszalne nawet na 13" cewkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 czerwca 2018, 00:13 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Antonior napisał(a):
A wracając do tematu.
W 4.1 jest funkcja normal Id?

jest ale działa tylko z czarnymi cewkami

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 13 czerwca 2018, 10:17 
Kapitan
Kapitan

Dzięki, nie mogłem znaleźć.
To jak tx power.
Szkoda że nie ma bo zmieniają mi się dźwięki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 11:34 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Kryhu napisał(a):
Shelton napisał(a):
Przynajmniej na razie... Deus też przechodził podobne bolączki. Zobaczymy jak będzie dalej. Powiem szczerze, że liczyłem na następcę CTXa a tu trudno mówić o następcy.

Chyba trzeba zacząć wątek w odpowiedniej części forum bo moderator nas pogoni :)

Teraz narażę się fanom Deusa - wybaczcie :)
Podsumuję tylko - Equinox to jest moim zdaniem faktycznie "game changer" czy jak to oni tam o nim pisali.
W polu jest miazga, pomimo niedociągnięć oprogramowania.
Można go wysoko wkręcić bez obaw o kakofonię jak w Deusie, do tego konkretne ID wskazujące może nie precyzyjnie co mamy pod cewką ale wyraźnie sygnalizujące, że mamy do czynienie z czymś ciekawym. Jak do tego dodamy czesanie od 5 do 40kHz za jednym machnięciem, to więcej już nic nie trzeba.
zastanawia mnie jak to możliwe że niskie częstotliwości nie maskują drobnych kolorów dużym głębokim żelazem :? może ktoś to sensownie wytłumaczyć
W sobotę byliśmy z ekipą 16 osób (16 wykrywek) na badaniach archeo, 1 Equinox na Deusy, Garretty At Gold At Pro i jeszcze kilka innych. Regularnie z premedytacją łaziłem za innymi wyciągając wczesnośredniowieczne odważniki.
Wpadły o ile się orientuję tylko 2 srebrne siekańce denarów, zgadnij jakim sprzętem wyciągnięte?
I to nie jakieś ledwie słyszalne sygnały, Equinox w Multi IQ sygnalizował wyraźne sygnały, które w pojedynczych częstotliwościach były wątpliwe albo ledwie słyszalne nawet na 13" cewkach.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1572 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 101, 102, 103, 104, 105  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]