Zeppo, w związku z materiałem, który przygotowuję zabrałem się za dokładniejsze porównanie skutecznej głębokości trzech wykrywaczy: Deus z cewkami 11" + 9"HF, Equinox 800 i Gerrett 400i.
Wkopałem w ogrodzie cienką rurkę PCV pd kątem 45st., następnie na jeszcze cieńszej rurkce zaznaczyłem podziałkę i powierciłem otwory do blokowania skoblem głębokości.
Grunt sporo łatwiejszy od ostatniego w filmiku - piach, glina i kamienie, trochę śmieci.
Ustawienia testowe:
Deus: zmodyfikowany program fabryczny Deep, modyfikacje: grunt 82, sens. 97, recovery 0, silencer -1, częstotliwość na cewace HF - 29kHz, na 11" - 18kHz (chyba że w tabeli zaznaczyłem inaczej, np. dla złota czy dużego srebra)
Equinox: zmodyfikowany program Park 2, grunt 8, czułość 23, recovery 0, Multi IQ-5 częstotliwości.
Garrett 400i: ON :) + sens o jedną działkę poniżej max.
Wypada dodać że przy w/w ustawieniach przy mojej glebie i zakłóceniach najstabilniej pracował Garrett, później Equinox odzywający się sporadycznie ale można już było odnotować że czułość ze 23 w tych warunkach to zbyt dużo dla komfortu. Na koniec Deus gadający cały czas i wyraźnie widać, że 97 to za dużo i cieżko byłoby w takim terenie szukać na takich nastawach.
Poniżej tabela i fota fantów:
Załącznik:
fot_przedmioty_testowe_a.jpg
Załącznik:
pomiaryaa.jpg