Teraz jest piątek, 29 sierpnia 2025, 12:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Komunikat PZE ze spotkania w MKIDN i sprawy organizacyjn
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2018, 19:58 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja bym nie komplikowal. To prosta droga do namnozenia, instytucji, posad i "wielkich bratow" co wcale nie gwarantuje uproszczenia ani rozwiazania naszch czy archeo problemow. A razczej je zagmatwa.
Juz te instytucje, ktore dzis sa, jak sie okazalo, staly sie niewydolne i niepraktyczne. Maja rozciagnieta jak stare gacie definicje "zabytku" a i tak nie moga nia przykryc calego wstydu zaniedban i braku profesjonalnosci.
Ja juz proponowalem i wydaje mi sie, ze choc troche uprosciloby sprawe poszukiwan ustalenie ramy czasowej poza ktora w ogole nie powinnismy sobie zawracac glowy konserwatorami. (Chyba, ze dla wlasnych zachcianek).
Kolekcjonerow zas powinna dotyczyc tylko jedna zasada. Brak w kolekcji rzeczy ewidentnie skradzionych, czy to z kurchanow, czy z muzeow, czy ze strychu sasiada.

Na dzien dzisiejszy jest tak: "Posiadam kolekcjeszafkowych zegarow stojacych, dominujaca czesc to "spadek" po zmarlym bracie zegarmistrzu. Ani on gdy zyl, ani ja nie przewidzielismy, ze nagle okaze sie ze trzeba bedzie legalizowac zbior. Nie mam zadnej prawie dokumentacji odnosnie pozyskania kolekcji.
A tu na zlosc, zachodzi podejrzenie, ze gdy zostane przylapany w polu z wykrywka, nazajutrz w ramach przegladu mieszkania pod katem zrabowanych plodow archeologicznych moja kolecja moze zostac zatrzymana bo "rzeczoznawca" policyjny uzna, ze zegary szafkowe stojace moga pochodzic z wykopek."

Nie chcialbym aby ministerstwo skomplkowalo sprawe na tyle, ze ja sam bede musiac udowadniac, ze jestem niewinny nawet gdy nikt do mnie nie zapuka.

W innych krajach europejskich, ktore ja znam, instytucje archeo ciezko pracuja dla dobra zabytkow a nie dla dobra instytucji, muzeow czy posiadaczy. I w takim kierunku chialbym, zeby szly przekomarzania na spotkaniach u pani z ministerstwa a nie na mnozeniu przeszkod, czynnosci uporczywych, kradnacych czas i nikomu nie sluzacych. Jeszcze nie slyszalem aby udana identyfikacja guzika z okresu napoleonskiego cokolwiek wyjasnila odnosnie tej epoki lub w jakis sposob uratowala ten guzik przed utraceniem. (No chyba, ze kolekcjoner z FPS zadal sobie wysilek pozyskania, identyfikacji i ocalenia)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2018, 21:49 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Rzeczoznawca:
- weryfikuje i wydaje opinie wyłącznie dotyczące przedmiotów znalezionych z dołączoną informacją o miejscu znalezienia.
- wydaje decyzję z uzasadnieniem o wartości historycznej lub zabytkowej znalezionych przedmiotów lub o braku takich cech.
- zabezpiecza informacje o znalezionych zabytkach i o miejscu ich znalezienia.
- decyduje o przekazaniu zabytku do WKZ,
- reprezentuje znalazcę w przekazaniu zabytku do WKZ,
- przy unikatowych znaleziskach występuje o przyznanie nagrody dla znalazcy,
- informuje znalazcę o miejscu przechowywania, lub eksponowania zabytku,
- reprezentuje znalazcę w sporach z WKZ.
cd.:
- rzeczoznawca wydaje decyzję o przekazaniu znalezionych przedmiotów nie przekazanych do WKZ, lub zweryfikowanych jako pozbawionych wartości historycznej, lub zabytkowej właściwemu staroście, lub wydaje decyzję o przejęciu takich przedmiotów na własność przez znalazcę i właściciela nieruchomości na której przedmiot został znaleziony,
- przekazane przez rzeczoznawcę zabytki i zaakceptowane przez WKZ jako godne zachowania stają się własnością Skarbu Państwa,

Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 maja 2018, 22:03 przez frank, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2018, 22:03 
Moderator
Moderator

W jednej i drugiej wypowiedzi panów na literę "f" jest dużo fajnych rzeczy i w sumie jedna drugiej nie przeczy. Jakby przyjąć jakąś ramę czasową to jednak nadal musi istnieć jakaś "instytucja",która całą resztę tych starych przedmiotów i informacji o nich musi ogarnąć. Czy to będzie "ktosiek" opłacany ze składek członków PZE czy z NID-u to mniej istotne.Nadal uważam,że nikt jednak nie powinien się tłumaczyć ze swojej kolekcji starych zegarów czy innych. Mamy prawo nie chcieć,żeby ktokolwiek wiedział o rzeczach,które posiadamy. Nasz wkład we współpracę z NID-em powinien obejmować tylko i wyłącznie przedmioty deklarowane jako znalezione. Czyli niestety musi się opierać na zaufaniu do poszukiwaczy. A z tym jak wiemy może być problem. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 09:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Aska ta instytucja juz jest, to zadania i kompetencje WKZ-tow. Wystaczy tylko wyegzekwowac ich wlasciwa prace.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 11:36 
Moderator
Moderator

fishowiec napisał(a):
Aska ta instytucja juz jest, to zadania i kompetencje WKZ-tow. Wystaczy tylko wyegzekwowac ich wlasciwa prace.

Oczywiście masz rację,że istnieje już taka instytucja . Tylko wiemy jak to funkcjonuje. Jeśli konserwator może przyjechać dopiero za tydzień do uszkodzonego wichurą drzewa- zabytku,który grozi pensjonariuszom placówki medycznej to wiadomo ,że najpierw przyjedzie PSP i to drzewo zetnie. I nie wiem czy to jest zwykłe olewanie, brak ludzi czy jeszcze inne problemy w WKZ- ach. Nawet nie chce mi się w to wnikać. Jednak podejrzewam, że nic nie działa tak pobudzająco jak oddech konkurencji na plecach. Gdybyśmy zaproponawali ze swojej strony powołanie jakiejś tego typu instytucji być może te już istniejące szybciutko by się zorganizowały do działanie z obawy o odebranie im części kompetencji. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 maja 2018, 12:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Oczywiscie masz racje Aska. ( ;) ;) ;) )
Niemniej moim zdaniem raczej nie narzekamy na deficyt urzednikow a na styl i jakosc ich pracy i co moze jest nawet bardziej powszechne rozbudowane czynnosci nic nie wnoszace, ogrom papierologii oraz brak precyzyjnych procedur temu towarzyszacych. A takze co najwazniejsze mniemanie urzednika o byciu namaszczonym i stojacym ponad podatnikiem.
Dlatego zwiedziony milymi sygnalami wysylanymi przez pania K. Zalasinska, na omawianym tu spotkaniu, ludze sie, ze tak jak pani Katarzyna obiecala sie "przyjrzec" zaangazowaniu Stowarzyrzen czy PZE tak samo tez przyjrzy sie pracownikom struktur jej podleglym.
Raczej wystarczy mala reorganizacja systematyczne szkolenia oraz dyscyplinujacy nadzor a wtedy na kolejnych spotkaniach bedziemy mieli do czynienia nie tylko z ziewajacym ucielesnieniem myslenia "jestem Bogiem" a z rzetelym urzednikiem profesjonalista.
Z moich obserwacji mniej wiecej polowa problemow towarzyszaca naszemu hobby jest malo istotna dla nauki i pprzyszlych pokolen. Chociaz byc moze najbardziej zgrzyta. I te mniej wiecej polowe gdyby odpowiednio zagospodarowac juz istniejace struktury, ze mozna by wyeliminowac isteniacymi juz kadrami. Byly tu sygnalizowane zmiany w ustawach odnosnie rzeczy znalezionych, potrzeba rzetelnej bazy danych o juz isteniacych stanowiskach (systematycznie odswiezana) czy przyjazne aplikacje gdzie mozna by zglosic do wstepnej oceny znalezisko (cos brytyjski PAS).
Swojego czasu prowadzilem (w Szkocji jako poczatkujacy) korespondencje z pania "od zabytkow z mojego regionu zamieszkania" i ta pani zgrabnie mi wytlumaczyla czym nie powinienem zaprzatac sobie glowy (sobie a nie jej) w moich poszukiwaniach. Innymi slowy wytlumaczyla mi co naprawde jest wazne i godne zglaszania. Nie pisze tego, zeby cukierkowac rozwiazania brytyjskie bo rodzily sie w bolach i do dzis nie jest bajecznie, ale jest PROFESJONALNIE i nic nie stoi na przeszkodzie aby nasi urzednicy tez byli profesjonalistami.
Dlatego wszelkie rozwazania powinnismy prowadzic w oparciu o bloki - obszary gdzie rzeczywiscie zgrzyta nasza dzialalnosc z zachowaniem dziedzictwa narodowego a nie tam gdzie zgrzyta z powodu zlej woli jednej czy drugiej strony.
Podobnie jak Ty Aska uwazam, ze kolekcje zdobyte z (jak dotychczas) uczciwych zrodel nie powinny byc nawet brane pod uwage w naszych rozwazaniach. Niech sa to nawet kolekcje wykopanych tygrysow i zlotych pociagow skoro zotaly zgromadzone w zgodzie z dotychczasowym prawem i nie sa przedmiotem realnych roszczen krajowych czy zagranicznych wara od nich.
A jesli zmierzamy do nacjonalizacji kolekcji to nalezalo by nia objac wszystkich, takze archeo, politykow, ludzi ze swiecznika i Ryska z wysypiska bo tam tez mozna wygrzebac niezle co nieco.
Chyba jednak nie o uwlaszczenia chodzi nam wszystkim.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 10:24 
Moderator
Moderator

Od spotkania w MKiDN minął już miesiąc. Czy są jakieś nowe informacje w interesujących nas wszystkich kwestiach ? Czy są jakieś konkretne dalsze kroki czynione przez PZE ? Czy zostają nam tylko dowolne reminiscencje w komentarzach na FB ? Wiele pytań pozostaje bez odpowiedzi ze strony PZE.

Sprostowanie. Właśnie na stronie PZE ukazały się odpowiedzi na zadane wcześniej pytania przez Radka Biczaka. Natomiast nadal jesteśmy wszyscy ciekawi co dalej zamierza robić PZE ?
Wklejam zatem dla tych co nie korzystają z FB:
Zródło strona PZE
https://www.facebook.com/permalink.php? ... 3507612175
Cytuj:
Poniżej zamieszczamy odpowiedzi na pytania skierowane do PZE w dniu 8 czerwca br przez pana Radka Biczaka.

Gniezno, 10 czerwca 2018 r.

Sz. P.
Radek Biczak
Dziennikarz

Szanowny Panie!
W dniu wczorajszym Jacek Wielgus, prezes Zarządu Polskiego Związku Eksploratorów, przekazał mi – w imieniu Zarządu PZE – pytania, które opublikował Pan na swoim fanpagu.
Nie będę się odnosił do różnego rodzaju komentarzy, które pojawiły się pod tymi pytaniami, bo nie taka jest moja rola, jako rzecznika prasowego w Polskim Związku Eksploratorów. Moją rolą jest kontakt z mediami (prasą, radiem, telewizją i portalami internetowymi) oficjalnie zarejestrowanymi we właściwych sądach i dobra współpraca z dziennikarzami zainteresowanymi działaniami prowadzonymi przez PZE.

Poniżej publikuję – Pana pytania w oryginale – i moje odpowiedzi, skonsultowane z Zarządem PZE:

1) Dlaczego PZE zostało założone na Wydziale Archeologii UW?

ODPOWIEDŹ:
Polski Związek Eksploratorów został powołany w Gnieźnie (a nie w Warszawie), w sobotę, 18 listopada 2017 r. Odbyło się tam zebranie założycielskie PZE z udziałem blisko 60 osób, reprezentujących ponad dwadzieścia stowarzyszeń i fundacji z całej Polski. Głównym punktem zjazdu było przyjęcie statutu i powołania Zarządu do którego weszli: Michał Łukawski z Lubuskiej Grupy Eksploracyjnej „Nadodrze”, Robert Michalski ze Stowarzyszenia Eksploracyjno -Historycznego „Grupa Łódź” oraz Piotr Brzozowski z Ostrołęckiego Stowarzyszenia Eksploracyjnego.
Jednogłośnie wówczas ustalono, że Zarząd ten zajmie się sprawami związanymi z rejestracją organizacji w Krajowym Rejestrze Sądowym. Polskie prawo (Art. 22.1 – Prawo o stowarzyszeniach) przewiduje, że taki związek jak PZE mogą utworzyć co najmniej trzy stowarzyszenia. Dlatego wspomniane trzy stowarzyszenia powołały PZE. Na tym walnym ustalono też, że po rejestracji PZE w KRS, wspomniany Zarząd rozpocznie procedurę przyjmowania do PZE tych pozostałych stowarzyszeń i fundacji, które były obecne w Gnieźnie. I w kolejnych tygodniach, po rejestracji PZE w KRS, tak się działo. W pewnym momencie wspomniany Zarząd uznał, że ich misja została wypełniona i czas na powołanie Zarządu (i Komisji Rewizyjnej) w pełnych, według statutu PZE, 5-osobowych składach, które będę rozwijać działalność PZE i przyjmować nowych członków Związku: stowarzyszenia, fundacje i osoby niezrzeszone.
I w tym właśnie celu odbyło się 7 maja 2018 r. w siedzibie Instytutu Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego Walne Zebranie Polskiego Związku Eksploratorów w trakcie którego wybrano Zarząd i Komisję Rewizyjną.
Zapewne Pan zapyta, dlaczego miejscem spotkania był IAUW? Już odpowiadam: propozycji miejsca tego walnego było kilka. Ostatecznie wybór padł na wspomniany Instytut i stolicę naszego kraju, ze względu na: prestiż miejsca (Uniwersytet Warszawski), rangę miasta (Warszawa jest stolicą naszego kraju), historyczne znaczenie tego walnego i pokazanie, iż PZE ma siłę, by w takim miejscu zorganizować walne. Ważnym argumentem przemawiającym za zorganizowaniem walnego w Instytucie był fakt, że IAUW użyczył nam salę bezpłatnie.

2) Jesteś poszukiwaczem, a zarazem archeologiem. Czy nie uważasz, że założenie Stowarzyszenia przy Wydziale archeologii UW od razu stawia je na pozycji poddanej archeologom?

ODPOWIEDŹ:
Z informacji uzyskanych od samego zainteresowanego wynika, że z zawodu jest inżynierem budowy maszyn przemysłowych o specjalizacji restrukturyzacja przemysłu, ponadto ma fakultet pedagogiczny. Nie jest archeologiem, a bycie poszukiwaczem to jego wielka pasja.
Na drugą część Pańskiego pytania odpowiedziałem w punkcie 1.

3) Dalczego przed spotkaniem w MKiDN PZE spotkało się na Wydziale Archeologii UW i z kim, o czym była rozmowa?

ODPOWIEDŻ:
Panie Radku jeśli pisząc o spotkaniu na „Wydziale archeologii UW” ma Pan na myśli Walne PZE, to odpowiedź znajdzie Pan w punkcie 1.
Żadne inne spotkanie, które miałoby poprzedzać spotkanie w MKiDN, nigdy się nie odbyło.

4) Z filmu zamieszczonego przez kolegę Majchrowicza widać było, że nie ma wśród gości ze strony społecznej jedności. Odniosłem wrażenie, że każdy tam reprezentował swoje interesy. Dlaczego nie było tej spójności skoro cel był jeden ? Widać to było wyraźnie, ponieważ kolega Majchrowicz powiedział, że nie jest członkiem PZE, ale was gorąco popierał. Dlaczego więc nie skonsultowaliście razem wspólnie, że całe nagranie z tego spotkania powinno zostać opublikowane ? Kolega Majchrowicz zmontował to nagranie tak, że wyglądało to jakby poszukiwacze, to były niedouczone barany, które trzeba edukować, a służby konserwatorskie przedstawione zostały jak anioły, które nic nie robią tylko chronią zabytki. Poza tym dlaczego kolega Majchrowicz usuwał nie wygodne komentarze pod swoimi filmami ?

ODPOWIEDŹ:
Panie Radku, nie jestem w stanie odpowiedź na pierwszą część tego pytania, ponieważ nie mam wpływu na to, jakie odnosi Pan wrażenia po obejrzeniu wspomnianego filmu zamieszczonego na YT przez pana Michała Majchrowicza.
Odpowiadając na drugą część Pańskiego pytania: PZE na spotkanie w MKiDN szło z długą listą postulatów, które przed spotkaniem w Ministerstwie zostały opublikowane na fanpagu PZE i każdy mógł się z nimi zapoznać. I były to postulaty dotyczące całego środowiska poszukiwaczy.
Odpowiadając zaś na ostatnią część Pańskiego pytania – z tymi wszystkim wątpliwościami, zastrzeżeniami czy też pytaniami, proszę zwrócić się do pana M. Majchrowicza. Do niego powinien Pan kierować te pytania. Kanał pana M. Majchrowicza na YT jest jego autorskim kanałem, na który PZE nie ma żadnego wpływu, dlatego jeszcze raz apeluję do Pana, Panie Radku: proszę zwrócić się do Pana Michała z tymi pytaniami.

5) Dlaczego PZE nie udowodniło archeologom i tej ekipie, która tam była ze strony urzędników, że to oni są przestępcami i na każdym kroku łamią prawo, a prokuratura ich chroni. Jest tak wielki materiał na ich przekręty, który mieliście w garści. Wyglądało to tak, że najeżdżali na poszukiwaczy, a Wy to przyjmowaliście jako dobrą monetę, bo myślicie, że oni ułożą dla Was korzystne przepisy, albo może na tym UW przed spotkaniem PZE zwarło z nimi jakiś układ ? Chciałbym prosić o wyjaśnienie tych kwestii.

ODPOWIEDŹ:
Panie Radku, postulaty z którymi PZE szedł na wspomniane spotkanie w MKiDN - jak wspomniałem wcześniej – są dostępne na naszym fanpagu.
Jeśli zaś Pan ma dowody na to, cytuję: „archeologom i tej ekipie, która tam była ze strony urzędników, że to oni są przestępcami i na każdym kroku łamią prawo, a prokuratura ich chroni” to – zgodnie z treścią przepisu art. 304 Kodeksu Postępowania Karnego – ma Pan społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub policję.

6) Dlaczego Jacku Wielgusie powiedziałeś mi w rozmowie prywatnej, że więcej nie będziecie publikować żadnych nagrań z kolejnych spotkań w MKiDN. Wygląda to tak, jakbyście mieli coś do ukrycia, albo nie chcieli, aby członkowie PZE i niezrzeszeni poszukiwacze dowiedzieli się o rozmowach za kulisowych.

ODPOWIEDŹ:
Panie Radku, co do zarzutu zawartego w powyższym pytaniu wyjaśniam, że PZE nie nagrywał spotkania w MKiDN w dniu 11 maja a co za tym idzie nie mógł publikować takiego nagrania. PZE nie ma też zamiaru nagrywać kolejnych takich spotkań, bo naszym zadaniem podczas tych spotkań, nie jest bawienie się w filmowców, tylko walka o interesy środowiska poszukiwaczy. Po spotkaniu w dniu 11 maja PZE wydał komunikat i po kolejnych spotkaniach będziemy czynić podobnie. Spotkanie w dniu 11 maja nagrał i we fragmentach upublicznił wspomniany już pan Michał Majchrowicz, który nie jest członkiem PZE.
Po drugie, PZE nie ma nic do ukrycia przed niezrzeszonymi poszukiwaczami, a to z prostego powodu. Zbyt wiele doświadczonych i cenionych (w środowisku poszukiwaczy) osób ze stowarzyszeń i fundacji z różnych stron Polski (którzy sami kiedyś byli niezrzeszeni) zaangażowało się w projekt jakim jest PZE, by narażać swoje dobre imię poprzez ukrywanie czegokolwiek. Transparentność to podstawa dla PZE. Brak tej przejrzystości w działaniach naszego Związku, stanowić będzie poważną barierę rozwojową i nie pozwoli na podejmowanie racjonalnych decyzji przez PZE.
I po trzecie: jak możemy ukrywać cokolwiek przed poszukiwaczami, tymi niezrzeszonymi, jeśli za chwilę chcemy by oni przystąpili do PZE i z nami wspólnie działali? To byłoby absurdalne.

7) Dlaczego wymyśliłeś, a może ktoś Ci podpowiedział pomysł, który prezentowałeś na filmie kolegi Majchrowicza, że wszystkie kolekcje prywatne będą musiały być spisane i udostępnione urzędnikom. Jacku to pomysł z czystego komunizmu. Obywatel ma wszystko pokazać i oddać to, na co urzędnicy będą mieli ochotę. A co z tymi przedmiotami dalej się będzie działo ? Trafią do muzeów ? Czy Ty widziałeś ile w Polsce muzeów zostało okradzionych przez pracowników i większość spraw umorzono. Napiszę nie długo na ten temat artykuł. Czy Ty wyobrażasz sobie, żeby w Niemczech, Francji, Belgii, USA, Wielkiej Brytanii urzędnicy latali po domach i okradali obywateli. A gdzie prawo własności ? To w czystej postaci szmalcownictwo, które dzięki nagłaśnianiu takich pomysłów już się dzieje ze strony urzędników. Zabierają ludziom współczesne przedmioty z domów. Do czego Ty chcesz doprowadzić ?

ODPOWIEDŹ:
W filmie zamieszczonym na YT, w którym pan Michał Majchrowicz rozmawia z prezesem PZE, Jackiem Wielgusem, była mowa o różnych pomysłach, m.in. o kolekcjach zabytków archeologicznych, które w obecnym brzmieniu prawa, posiadane są nielegalnie. Jako PZE nie uważamy się za „wszystko wiedzących”, dlatego będziemy chcieli wypracować stanowisko w tej kwestii – stąd poruszamy ten temat publicznie we wspomnianym filmie – które przedstawimy do konsultacji. Jesteśmy też otwarci na Pana propozycję w tej sprawie.

8) Pytanie Piotra Lewandowskiego:
Ktoś z szanownych Państwa czytał opracowane w ramach Krajowego programu ochrony zabytków i opieki nad zabytkami 2014-2017 dokumenty? Zgaduję, że nie. A to w nich właśnie jest wszystko o czym piszę. Teraz czytam dokument pt. "Zadanie IV - Założenia zmian legislacyjnych w zakresie ochrony zabytków ruchomych" i tak sobie myślę jak to z obywateli robi się durni i kantuje się przy "zielonym stoliku".

ODPOWIEDŹ:
„Krajowy program ochrony zabytków i opieki nad zabytkami”, przyjęty Uchwałą nr 125/2014 Rady Ministrów z dnia 24 czerwca 2014 r. (w okresie gdy premierem rządu był Donald Tusk) na lata 2014 – 2017, wskazywał zagadnienia priorytetowe w obszarze ochrony zabytków, przyjęte do realizacji do końca 2017 roku.
Znając aktualne uwarunkowania polityczne wiadomo, że obecne kierownictwo MKiDN ma zupełnie inne priorytety niż poprzednicy.

9) Dlaczego jeden z członków PZE udał się po decyzje na poszukiwania i jej nie otrzymał, a z tym samym kwitem poszła inna osoba z PZE i otrzymała pozwolenie ? Czy nie uważasz, że to wygląda tak, że jak konserwator kogoś nie zna z PZE to mu nie da, a jak zna to da. To bardzo dziwne sytuacje

ODPOWIEDŹ: Nie mogę odnieść się do tego pytania, ponieważ nie znam szczegółów tak ogólnikowo opisanej przez Pana sytuacji.

10) Jakie ma plany PZE, bo to jest najważniejsze w tym wszystkim.
ODPOWIEDŻ:
Panie Radku, by odpowiedzieć na to pytanie, musiałbym napisać kilkanaście stron odpowiedzi. PZE ma bogate plany, które na bieżąco są i będą prezentowane zarówno na fanpagu PZE, jak i na stronie internetowej PZE, która wkrótce zostanie uruchomiona. Zachęcam do lektury.

Szanowny Panie Radku, mam nadzieję, że odpowiedzi, które Panu przedstawiłem są dla Pana chociaż w jakimś stopniu satysfakcjonujące. Chociaż jestem pewien, że za chwilę będzie Pan tworzył kolejne pytania.
Mam też prośbę, by poinformował mnie Pan, w jakiej publikacji i w której gazecie (portalu) będą wykorzystane te odpowiedzi, bo skoro zadaje je Pan „jako dziennikarz”, to rozumiem, że stoi za Panem jakaś redakcja. Proszę o to, bo chciałbym ten artykuł mieć później w archiwum PZE.

Pozdrawiam serdecznie i liczę na dobrą współpracę.

Z poważaniem

W imieniu Zarządu Polskiego Związku Eksploratorów

Karol Soberski
rzecznik prasowy
e-mail: rzecznik@pze.org.pl

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 12:20 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Gościu z wygórowanymi ambicjami przywódczymi pewnie przeżył zawód, nie założył PZE, nie został prezesem, teraz najwyraźniej nerwowo się czepia, bezsprzecznie pytania są kompletnie nieprzygotowane, bezsensowne, aż typowe dla przeciętnego, niezorientowanego w temacie, nierozgarniętego prowincjonalnego dziennikarza, porażka. :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 12:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Do poczytania . Lektura interesująca acz żenująca. Ciekawe kto jest kim i kogo dyma. Wstyd.
https://www.facebook.com/radek.biczak.9 ... 8572093232

Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 czerwca 2018, 12:54 przez JaKuba, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 12:52 
Generał Broni
Generał Broni

Biczak jest tylko pożytecznym idiotą i narzędziem do mącenia w rekach kogoś innego. Nie wymagaj od niego zbyt wiele, wykonuje tylko polecenia tak jak umie :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 13:00 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Edytowałem , gdyż źle wkleiłem adres. Teraz link poprawny.
Kolego Lipek,nie chodzi o Biczaka lecz o całość treści w temacie. Wkleiłem niewłaściwy link, a Ty już wyraziłeś opinię choć nie wiedziałeś o co kaman. A kto pracuje na czyje zlecenie tego nie wiem,kto jest pożytecznym idiotą też nie wiem,ale coś mi sie wydaje , że raczej nie pracują na rzecz "zwykłego Kowalskiego" :D Bardzo ciekawa dyskusja w komentarzach. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 13:06 
Generał Broni
Generał Broni

Wiedziałem o co Ci chodzi, bo jestem "na bieżąco". I chodzi mi o całą ostatnią aktywność Biczaka w internecie. To co wkleiłeś to tylko jakaś część. Gość daje się wykorzystywać jak dzieciak, na dodatek nie za bardzo wie o czym mówi i poza insynuacjami i rzucaniem na oślep zarzutów nic nie ma w zanadrzu. Żal na to patrzeć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 13:31 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Do swojego wpisu chciałem jeszcze dodać,że nawet już nie chodzi mi o pytania (Biczaka) i odpowiedzi rzecznika tylko samo podejście rzecznika do pytającego.
Bardzo mnie zdziwiła wypowiedź,że rzecznik będzie rozmawiał z :" oficjalnie zarejestrowanymi we właściwych sądach ". Stąd rodzi się pytanie , kiedy Kowalski będzie mógł zadawać pytania ? Nawet jak to napisał "frank" niezbyt mądre z punktu widzenia PZE. Na FB dochodzi do bardzo nieprzyjemnej wymiany zdań między kilkoma osobami,ale tam pomiędzy jest też sporo ciekawych wypowiedzi i spostrzeżeń...Nie dziwmy się zatem ,że to wzbudza naprawdę sporo emocji . Tym bardziej,że póki co strona nie rusza a szary Kowalski nie bardzo wie co PZE robiło przez ostatni miesiąc ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 16:34 
Generał Broni
Generał Broni

Czy problemy omawiane w wątku dotyczącym archeologii współczesności są w obszarze zainteresowań PZE? Czy jacyś reprezentanci zamierzają skorzystać z zaproszenia i pojechać na seminarium, ewentualnie zaprezentować stanowisko PZE, zakładając, że takowe istnieje? Szybko rozwijająca się dyskusja w tym wątku wskazuje, że jest on dla poszukiwaczy ważny. Nie, żebym coś sugerował lub próbował egzekwować jakieś działania, tylko pytam. Za odpowiedź z góry dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 czerwca 2018, 19:11 
Główny Administrator
Główny Administrator

Jesteśmy wszędzie gdzie się da.
Ławka kadrowa krótka a oczekiwań mnóstwo.
Do tej pory nie wpłynęła złotówka od "zwykłych Kowalskich"
Za to nastąpiła fala hejtu a nasi przeciwnicy przyglądają się z radością.
Już nawet nas nie atakują.
Mało tego odnoszę wrażenie, że z powodu bierności oczekujących poszukiwaczy SNAP zacznie nas za chwilę bronić :666
Pozdrawiam
JW

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 212 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]