Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 00:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Gmerają w ustawie o broni ............
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 13:10 
Moderator
Moderator

Witcher, całkowita zgoda, moje doświadczenia podpowiadają to samo, dodałbym jeszcze do tego zestawu peacemakera 1873 , gdyby nie to, że to bardzo słabo udokumentowana konwersja wsteczna i bez prasy dziada nie załadujesz gdyż oryginalnie peacemaker byl od zera zaprojektowany na scalone i konstrukcyjnie nie przewidziano do niego pobojczyka ...ale jak juz go w koncu załadujesz to strzela się fajnie.

Sowa, akurat pisze o replikach ktore maja obecnie po 50 lat, nie wiem ile w tym prawdy, ale pokutuje opinia ze repliki z tamtych czasów sa jednak wykonane z lepszych materialów niz współczesne,nie badałem tego metalurgicznie :lol: natomiast faktem jest ze zarówno te stare jak i obecnie produkowane repliki sa z jakosciowo lepszych materiałow niż znaczna wiekszość oryginałow z epoki, bo oprócz produktów renomowanych wytworni, ktore pilnowały jakosci ale sie tez ceniły, obecne byly na rynku w dużych ilościach pirackie kopie, klepane przez różnych kowali pokątnie, tanie jak barszcz, ale bardzo często rozpadające sie nawet po kilku strzałach, czyli osławione Saturday night special :666
Oczywiście ze broń jak kazde urzadzenie mechaniczne w koncu sie zużyje, ale nie twierdziłbym tak kategorycznie ze to połaczenie na klin jest nieudane, w koncu bylo w użyciu naprawde kupe lat i jak pokazalo życie, sprawdzało sie nienajgorzej.
Cytuj:
Większy kaliber większa energia kinetyczna pocisku i siła obalająca,a ale i większa waga i gabaryt broni.

Przy replikach rewolwerow CP tak to nie dziala, wiekszy kaliber często bywa nieco lżejszy niz mniejszy ...wiesz czemu? producenci idą po bandzie i robia ten sam rewolwer w tych samych gabarytach ( bo taniej produkowac jeden element a potem dostosowywać go do potrzeb) w dwoch kalibrach i na rewolwerze w 44 jest mniej stali na lufie i bebnie (bo wiekszy kaliber) niz na tym samym rewolwerze ale w 36, skutkiem czego te w kalibrze 44 są nieco (ale nie jakos zauwazalnie) lżejsze, dlatego też przyznac trzeba uczciwie że część replik to nie wierne kopie broni z epoki, a raczej mniej lub bardziej udane wariacje na temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 14:29 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Generalnie masz rację. Miałem kiedyś w rękach Colta sprzed 100 lat i wszystko działało ładnie, ale luz bęben lufa był spory i podejrzewam że robiono to z rozmysłem, by po kilku strzałach nagar nie blokował bębna.
Z tym kalibrem lufy jest to prawda, ale generalnie broń konstruowana z założenia do większego kalibru i naważki (np Walker) jest masywniejsza niż ta do mniejszych kalibrów - np 31.

Co do Colta to najmniej udaną repliką CP jest Cattleman , jego konwersja wsteczna ma wadę fabryczną - kurek uderza tylko w połowę kominka, przez co dwa razy szybciej go sklepuje. Przy konwersji wstecznej nadal jest pobojczyk do wywalania łusek - zupełnie zbędny, strzelałem z takiego malucha kiedyś 3,5 cala - fajny kawałek żelaza, ale w krótkim trzeba odkręcić na stałe ten pobojczyk aby sprawnie wyjmować bęben.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 14:48 
Generał Broni
Generał Broni

Sowa, mam Remika Calvary, jak i rewolwer w kalibrze 44, 5,5", karabinek jest fajny, ale w Colcie bym mógł dokładać kolbę oraz zmieniać lufy. Fakt, trzeba by tak dobrać szpeje, by każda lufa miała przyzwoitą osiowość oraz właściwe luzy oraz szczelinę. Ale w życiu zawsze jest coś za coś. Remington wydaje się łatwiejszy w ładowaniu. Witcher, nie wiem, czy jakoś Colty łatwiej się zacinają od Remików z powodu pozostałości kapiszonów. To chyba zależy, na jaką partię kapiszonów trafisz, wydaje mi się, że niektóre lepiej fragmentują, inne nie. Nie mówiąc już o tym, że ten sam rodzaj kapiszonów z jednej partii ładnie odpala, a inne pudełko i już dużo niewypałów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 14:48 
Moderator
Moderator

Sowa74 napisał(a):

Co do Colta to najmniej udaną repliką CP jest Cattleman , jego konwersja wsteczna ma wadę fabryczną - kurek uderza tylko w połowę kominka, przez co dwa razy szybciej go sklepuje. Przy konwersji wstecznej nadal jest pobojczyk do wywalania łusek - zupełnie zbędny, strzelałem z takiego malucha kiedyś 3,5 cala - fajny kawałek żelaza, ale w krótkim trzeba odkręcić na stałe ten pobojczyk aby sprawnie wyjmować bęben.

Niestety tak sie konczy zrobienie czegos co faktycznie w epoce nie istniało ( choc podobno jest gdzies w USA epokowy egzemplarz konwersji wsteczne tego modelu - nie wiem, nie widzialem fotek)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 17:28 
Kapitan
Kapitan

Przepraszam za literowke kal.36

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 20:51 
Podporucznik
Podporucznik

Ryjec napisał(a):
Sowa, mam Remika Calvary, jak i rewolwer w kalibrze 44, 5,5", karabinek jest fajny, ale w Colcie bym mógł dokładać kolbę oraz zmieniać lufy. Fakt, trzeba by tak dobrać szpeje, by każda lufa miała przyzwoitą osiowość oraz właściwe luzy oraz szczelinę. Ale w życiu zawsze jest coś za coś. Remington wydaje się łatwiejszy w ładowaniu. Witcher, nie wiem, czy jakoś Colty łatwiej się zacinają od Remików z powodu pozostałości kapiszonów. To chyba zależy, na jaką partię kapiszonów trafisz, wydaje mi się, że niektóre lepiej fragmentują, inne nie. Nie mówiąc już o tym, że ten sam rodzaj kapiszonów z jednej partii ładnie odpala, a inne pudełko i już dużo niewypałów.

Tylko czekałem aż Ryjec wejdzie w temat :D Poczytać i posłuchać mądrego z doświadczeniem w temacie, to nigdy strata czasu :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 sierpnia 2018, 22:50 
Generał Broni
Generał Broni

Ech, Długi, przeceniasz mnie, jestem tym zażenowany :oops: Dopiero zdobywam doświadczenie, i im dłużej to robię tym bardziej mnie to uczy pokory ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 17:22 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ryjec napisał(a):
... Witcher, nie wiem, czy jakoś Colty łatwiej się zacinają od Remików z powodu pozostałości kapiszonów. To chyba zależy, na jaką partię kapiszonów trafisz, wydaje mi się, że niektóre lepiej fragmentują, inne nie. Nie mówiąc już o tym, że ten sam rodzaj kapiszonów z jednej partii ładnie odpala, a inne pudełko i już dużo niewypałów.

Odciongni kurek w colcie, to zobaczysz otwór idealnie przystosowany do indeksowania całych nawet kapiszonów. Prosto w teile.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 29 sierpnia 2018, 18:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Trzeba zrobić jak ja mam 6 sztuk ,rózne kalibry i modele ,kolekcja sie powieksza i dalej mam niedosyt co prawda.Pierwszy był szerif 44 z 5'' lufą do dzisiaj ulubiony i dla mnie najpiekniejszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2018, 12:39 
Moderator
Moderator

Witcher napisał(a):

Odciongni kurek w colcie, to zobaczysz otwór idealnie przystosowany do indeksowania całych nawet kapiszonów. Prosto w teile.

Dokładnie, z tego tytułu rozbieralem juz moje colty przynajmniej dwukrotnie, pod tym względem remington jest jednak bardziej przemyślany.
13wojtek13 napisał(a):
Trzeba zrobić jak ja mam 6 sztuk ,rózne kalibry i modele ,kolekcja sie powieksza i dalej mam niedosyt co prawda.Pierwszy był szerif 44 z 5'' lufą do dzisiaj ulubiony i dla mnie najpiekniejszy.

Heheh te rewolwery to troche jak nałóg, niby wartość kolekcjonerska niewielka, bo to współczesne repliki , ale zabawa przednia- pełne retro :D , z tego sie strzela zupełnie inaczej niz z współczesnej broni krótkiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2018, 17:02 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jak już postrzela ktoś ze współczesnej to czuć różnicę - wyraźnie na korzyść współczesnej. Mniejszy gabaryt, mniej zachodu z ładowaniem, więcej strzelania, mniej zacięć i mniej czyszczenia. No i po wywaleniu całego magazynka widać tarczę, a nie kłęby dymu. Jednak efekt końcowy na 25 metrów na tarczy podobny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2018, 21:07 
Moderator
Moderator

Dla mnie przeskok był w drugą strone, wcześniej mialem juz doswiadczenia z bronia nitro krotka i dlugą i po pierwszym strzale z navy bylem zaskoczony, bo spodziewalem sie czegos innego np wiekszego odrzutu, sadzac po kalibrze, tu rzekł mnie archaizm tej broni , jej uroda ( co by nie powiedziec te rewolwery sa zwyczajnie ladne ) i klimaty ze spagetti-westernow :lol: , nigdy nie traktowalem tej broni jako erzacu wspólczesnej co sie czesto zarzuca jej posiadaczom bo po pierwsze pomysł z praktycznego punktu widzenia kompletnie bezsensowny, po drugie nie musze, bo mam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2018, 00:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Kopnięcie z CP jest bardziej miękkie (pocisk stopniowo rozpędza się w lufie, a nie od razu dostaje właściwej prędkości jak przy prochu nitro), strzelało z CP się przyjemniej. Z powodu upierdliwego czyszczenia i suszenia sprawiłem sobie kiedyś inoxa, łatwiej go myć i nie rdzewieje.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 maja 2019, 20:26 
Generał Broni
Generał Broni

Teraz sobie dopiero pogmerają przy czarnoprochowej:

https://pomorska.pl/strzaly-w-szkole-w- ... 1-14164383

https://wiadomosci.wp.pl/brzesc-kujawsk ... 791729793a

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 maja 2019, 21:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

bjar_1 napisał(a):

No to sądzę, że zaorane. W świetle wydarzenia tak silnie oddziałującego na emocje jak strzały w szkole, żaden choćby najbardziej logiczny argument za niezaostrzaniem przepisów nie wygra.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]