Witcher, całkowita zgoda, moje doświadczenia podpowiadają to samo, dodałbym jeszcze do tego zestawu peacemakera 1873 , gdyby nie to, że to bardzo słabo udokumentowana konwersja wsteczna i bez prasy dziada nie załadujesz gdyż oryginalnie peacemaker byl od zera zaprojektowany na scalone i konstrukcyjnie nie przewidziano do niego pobojczyka ...ale jak juz go w koncu załadujesz to strzela się fajnie.
Sowa, akurat pisze o replikach ktore maja obecnie po 50 lat, nie wiem ile w tym prawdy, ale pokutuje opinia ze repliki z tamtych czasów sa jednak wykonane z lepszych materialów niz współczesne,nie badałem tego metalurgicznie :lol: natomiast faktem jest ze zarówno te stare jak i obecnie produkowane repliki sa z jakosciowo lepszych materiałow niż znaczna wiekszość oryginałow z epoki, bo oprócz produktów renomowanych wytworni, ktore pilnowały jakosci ale sie tez ceniły, obecne byly na rynku w dużych ilościach pirackie kopie, klepane przez różnych kowali pokątnie, tanie jak barszcz, ale bardzo często rozpadające sie nawet po kilku strzałach, czyli osławione Saturday night special :666
Oczywiście ze broń jak kazde urzadzenie mechaniczne w koncu sie zużyje, ale nie twierdziłbym tak kategorycznie ze to połaczenie na klin jest nieudane, w koncu bylo w użyciu naprawde kupe lat i jak pokazalo życie, sprawdzało sie nienajgorzej.
Cytuj:
Większy kaliber większa energia kinetyczna pocisku i siła obalająca,a ale i większa waga i gabaryt broni.
Przy replikach rewolwerow CP tak to nie dziala, wiekszy kaliber często bywa nieco lżejszy niz mniejszy ...wiesz czemu? producenci idą po bandzie i robia ten sam rewolwer w tych samych gabarytach ( bo taniej produkowac jeden element a potem dostosowywać go do potrzeb) w dwoch kalibrach i na rewolwerze w 44 jest mniej stali na lufie i bebnie (bo wiekszy kaliber) niz na tym samym rewolwerze ale w 36, skutkiem czego te w kalibrze 44 są nieco (ale nie jakos zauwazalnie) lżejsze, dlatego też przyznac trzeba uczciwie że część replik to nie wierne kopie broni z epoki, a raczej mniej lub bardziej udane wariacje na temat.