Nietajenko napisał(a):
Sowa74 napisał(a):
jeżeli właścicielem działki jest podmiot prawny np Spółka Komandytowa lub Spółka z.oo z siedzibą w mieście X ( a jest to częste w przypadku gospodarki wielkoobszarowej na terenach rolnych) to komu chcesz dać pół litra? Procedura wtedy jest taka, że musisz ustalić prawa własności na podstawie KW, a zgodę od właściciela otrzymać na piśmie.
Robisz wywiad w terenie u okolicznych rolników. Oni najlepiej wiedzą kto jest ich sąsiadem. Numery działek znajdziesz np. w BDL.
Sowa74 napisał(a):
Jak ustalisz właściciela działki rolnej np w środku lasu? Komu tam dasz pół litra? Zostawisz pod amboną mapkę gdzie jest schowana flaszka?
Robisz wywiad w nadleśnictwie. Oni doskonale wiedzą z kim graniczą ich oddziały. Numery działek znajdziesz np. w BDL.
Chyba żyjemy w dwóch osobnych rzeczywistościach - ty w świecie Pana Samochodzika, a ja w Polsce. Możliwe też że , stosujesz zasadę "nie znam się więc się wypowiem".
Rolnicy już nie zawsze wiedzą kto jest sąsiadem, to nie te czasy, a jak sąsiadem jest właściciel Spółka Komandytowa z siedzibą w innym miejscu niż obręb ewidencyjny w którym szukasz to przeczytaj co napisałem w poprzednim poście. Rolnik zna użytkownika działki co ją uprawia, ale niekoniecznie już właściciela tej działki i tysiąca okolicznych hektarów np sytuacja Bielany Wrocławskie.
Co do Nadleśnictwa to również się mylisz. Wywiad "Na gębę" ? - nikt ci nic nie ujawni ( RODO i kilka innych obostrzeń) , ale i nie dopuści ( procedura, pismo, uzasadnienie ) do zasobów ewidencyjnych w Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych , w których niekoniecznie mogą być dane właściciela sąsiedniej działki rolnej.
A teraz pomyśl jak to wygląda bo widzę, że bujasz w obłokach:
-piszesz wniosek do WKZ i dajesz notatkę - właściciel Józek, zgodził się słownie (za flaszkę), dane właściciela powiedział mi leśniczy, a Józek potwierdził że to jego. Podstawy prawna i waga dokumentu ZERO.
lub opcja druga - lądujemy na ziemię :
-piszesz wniosek do WKZ, w załączniku : odpis z KW z nr działki i danymi aktualnego właściciela np Spółdzielnia rolnicza, Spólka zoo itp plus oświadczenie właściciela o zgodzie na prace w terminie od dnia do dnia na działce nr... z datą i podpisem.
Po twardym lądowaniu już nie wprowadzaj ludzi w błąd.