Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 23:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: szkolenie PZE
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 15:14 
Moderator
Moderator

Widzę, że w narodzie tradycyjne sarmackie (czyt.warcholskie) bezrefleksyjne veto przeciwko wszystkiemu. Jedynie kolega zdzicho wydaje się tu być bardziej oświecony. Czy wy naprawdę nie trybicie tego, że aby stać się partnerem w dyskusji dla MKiDN czy dla innych podmiotów należy czymś się legitymować. Legitymacją dla archeologa jest 5 lat studiów magisterskich, uprawnienia nadzoru archeologicznego, otwarty przewód doktorski, doktorat, habilitacja etc. A czym się legitymuje przeciętny poszukiwacz? Ilością postów na forum? No wybaczcie. Instytucje poszukiwacza traktować będą jak kolesia wysiadującego na ławce i plującego słonecznikiem. Szkolenia PZE to procedura dla poszukiwaczy ale przede wszystkim dla instytucji administracji publicznej. To procedura, która pozwoli poszukiwaczom usiąść przy jednym stole z ministerstwem, ze środowiskiem archeologów, z zarządem lasów państwowych i negocjować warunki. To procedura dodająca powagi aktywności poszukiwawczej, dająca jej znamiona organizacyjne i środowiskowe. Tak jest urządzony świat i na tym polega funkcjonowanie państwa prawa i trzeba się z tym pogodzić czy się to komuś podoba czy nie. Bicie piany zostawmy w kuchni bo z tego to tylko dobre racuchy wyjdą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 15:20 
Specjalista
Specjalista

JaKuba napisał(a):
zdzicho napisał(a):
To,że wśród poszukiwaczy są ludzie posiadający wybitną wiedzę i umiejętności jakich pozazdrościć im mogą osoby z tytułami naukowymi nie oznacza,ze wszyscy poszukiwacze taką wiedzę posiadają.Jak oglądam zniszczone nieumiejętnym czyszczeniem lub połamane przy próbie prostowania monety,orzełki itp to szlag mnie trafia,a jednemu życzyłem aby dla dobra zabytków nic więcej nie znalazł.

zdzicho
Abstrahując od tematu szkolenia to chyba tu akurat się nieco zagalopowałeś. Nie trzeba mieć wybitnej wiedzy żeby prowadzić poszukiwania. Ale taką wiedzę jaką 4 godzinny program szkolenia zapewnia,większość rozsądnie podchodzących do poszukiwań ludzi już ma. Ale nawet nie bardzo chcę mówić o samej celowości szkoleń.Bardziej mnie interesują Wasze wrażenia, co dla Was było najciekawsze. Czego się dowiedzieliście nowego? Kto to prowadził? Czy każdy temat ktoś inny? Czy dostaliście jakieś materiały dla siebie,jakiś konspekt itp. Czy tylko ktoś do was mówił cały czas i pokazywał z rzutnika. No takie rzeczy mnie interesują
A co do poszukiwań z pozwoleniem to tylko Cię uprzedzę,że do takich osób też policja przychodzi i też zabiera przedmioty. I nie piszę tego złośliwie tylko po ,żebyś wiedział,że i tak bywa. :(

Nie zrozumiałeś.Nie uważam za właściwe określanie szkoleń biciem piany jeśli się na ich temat nic nie wie.
Mnie uprzedzać nie trzeba,bo jak ogólnie wiadomo nie kopię :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 15:55 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Nietajenko napisał(a):
Widzę, że w narodzie tradycyjne sarmackie (czyt.warcholskie) bezrefleksyjne veto przeciwko wszystkiemu. Jedynie kolega zdzicho wydaje się tu być bardziej oświecony.

:roll: mamy aż dwóch oświeconych. :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 16:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego Nietajdnko ty to sam wymyśliłeś?, ja cię kręcę ale ty masz wiedzę, a jakie to głębokie przemyślenia....

Przepraszam z góry koledzy za spam ale nie mogłem się powstrzymać tak to na mnie destrukcyjnie zadziałało.
A wszystko to dlatego że ktoś zapytał co było na szkoleniu

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 16:23 
Generał Broni
Generał Broni

Od dawna zauważyłem, że w/w kolega robi za adwokata PZE, nawet jeśli nikt tego Związku nie atakuje, a jedynie pyta z ciekawości.

P.S. Panie Jacku, kol. Nietajenko się marnuje bez stanowiska. Proponuję Go na rzecznika prasowego PZE! :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 16:33 
Kapitan
Kapitan

Nietajenko :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 16:44 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Tyle zamieszania i rozdętej propagandy o te całe szkolenia a ja mam następujące pytanie. Otóż, osoba poszukująca przedmiotów zabytkowych na podstawie pozwolenia uzyskanego od WKZetów po zakończeniu poszukiwań ZOBOWIĄZANA jest do przekazania wraz z protokołem WSZYSTKICH znalezionych przedmiotów. Dopiero WKZ określa co jest zabytkiem a co nie. Przedmioty nie będące zabytkami pozostają u znalazcy. I tutaj mam pytanie: ile osób oddających przedmioty uzyskało od WKZetów protokół na podstawie którego mogą przechowywać te przedmioty w domu? Czy na szkoleniach zwracana jest uwaga na ten wymóg ? Czy też utrzymuje się ludzi w błogiej nieświadomości?
Bez takiego protokołu w przypadku przeszukania przez policję traktowani są na równi z normalnymi poszukiwaczami.
Może PZE w pierwszej kolejności zajęłoby się zmuszenie WKZetów do respektowania tego
P.S. Oczywiście nie dotyczy to osób, które nigdy nic nie znajdują.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 17:03 
Generał Broni
Generał Broni

WKZ przejmuje od znalazcy zabytki archeologiczne, które z mocy ustawy są własnością Skarbu Państwa, inne przedmioty podlegają ustawie o rzeczach znalezionych i powinny być przekazane właściwemu staroście.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 17:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Chciałbym to widzieć jak starosta kwitnie odbiór, polmosów, boratynek itp. Bzdura na kółkach. A za boratynk lub podobne można dostać "zawiasy".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 17:11 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
Argo napisał(a):
Pytalem co mi to da poza kolejnym papierkiem, ale nadal widze ze niewiele.

Tobie i wielu innym pewnie nic, ale na pewno uprości to działania WKZ, policji, prokuratury i sądu, bo jeżeli dorwą Cię w terenie z detektorem, to już nie będzie tłumaczenia, że np.: detektor masz od miesiąca, że znajdujesz tylko zgnite monety, guziki i złom, że szukasz meteorytów, że nie znasz prawa o zabytkach bo Cię nie interesują, więc z mety będziesz oskarżony o świadome łamanie przepisów prawa o ochronie zabytków, o poszukiwanie zabytków bez zezwolenia WKZ, wydobywanie amunicji lub niewybuchów, zależy co u Ciebie znajdą i jak zinterpretują.

Spokojna twoja rozczochrana, mnie nie dorwą, bo po lesie ostatnio chodzę głownie ze sztucerem i w terenie gdzie wiekszosc lesników to moi kumple badz znajomi, ale pytam, co mi to ma dać ? OK -zrobie szkolenie, bede miał legitke PZE ( zakładam caly czas hipotetycznie) ...... i co dalej ? jak chodzic z piszczalka bez czajenia sie przed organami nie moglem, tak nie moge nadal, wiec ,jak dla mnie sztuka dla sztuki, pomijając szczegól ze dla mnie to zwykła strata czasu, bo zapewne niczego nowego sie na tym szkoleniu nie dowiem.

Frank właśnie bardzo pieknie wyjasniłeś czemu niewarta skórka wyprawki :666 bujasz sie caly dzien po jakis chaszczach, zimno jak cholera/goraco jak cholera, leje ci się za kołnierz albo pot albo deszcz , gryza cie meszki/kleszcze albo inne robactwo .... zeby na koniec oddac co znalazłeś, jak nie konserwie, to staroscie ..... dziekuje postoje, prosze sobie poszukać innego frajera, co sie zgodzi na taki układ - temu tez już praktycznie nie szukam - nie potrzebuje robić z siebie idioty i w dodatku za własne pieniądze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 17:35 
Generał Brygady
Generał Brygady

Stwarzanie pozorów dla zachowania formy ot i całe szkolenie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 18:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

panowie nie piszcie bzdur szkolenie nie było jedne tylko kilka w całej Polsce można zobaczyć na stronie PZE nie wiem kto i jak tam prowadził szkolenie a co do szkolenia to np szkolenie lasów państwowych były dość ciekawe bo nie wszyscy znają przepisy leśna jak kolega Argo.a nie wszyscy wiedzą że po zmroku nie wolno chodzić po lesie ze względu na myśliwych i że nie wolno chodzić w lesie do 4 metrów zresztą chyba kolega Argo wie lepiej to powinien nas uświadomić w.Lasy Pństwowe nie mają nic przeciwko wydawaniu pozwoleń i wydają takowe .A co do szkolenia saperskiego to można było się dowiedzieć sporo ciekawych tematów o ładunkach niebezpiecznych które czają się w ziemi i ne tylko.a skoro większość uważa się lepszych od archeologów i że mają większą wiedzę to nie będę się rozpisywać bo i tak ich nie przekonam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 19:19 
Generał Broni
Generał Broni

filek napisał(a):
Chciałbym to widzieć jak starosta kwitnie odbiór, polmosów, boratynek itp. Bzdura na kółkach. A za boratynk lub podobne można dostać "zawiasy".

Miejsce poszukiwań można określić jako wielokulturowe i zgodnie z założeniami archeologii współczesności skasować wszystkie przedmioty znalezione w obrębie danego obszaru i będzie po problemie.
Przedmioty ze względu na częstotliwość występowania w różnych miejscach kraju mogą być różnie traktowane przez lokalny WKZ, raz jako popularne znaleziska o małej wartości historycznej, gdzie indziej jako wyjątkowe zabytki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 19:26 
Specjalista
Specjalista

stachu1969 :1
Każdy ma swój rozum i wie co dla niego jest dobre.A malkontentów wystarczy ignorować.
malkontent: człowiek negatywnie nastawiony do życia, niezadowolony z rzeczywistości, we wszystkim doszukujący się ujemnych stron; maruda, zrzęda. https://sjp.pl/malkontent

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 listopada 2018, 19:28 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Frank.
Czyli jasno z tego wynika, że jest to totalna ruletka. Co więcej, będzie tak do momentu precyzyjnego określenia definicji zabytku. Niestety nie znosi się, żeby to szybko nastąpiło.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 19 listopada 2018, 19:31 przez filek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 203 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]