Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 22:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Problem.
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2018, 19:43 
Pułkownik
Pułkownik

Tak naprawdę to każde pole leży przy stanowisku archeo. Bliżej czy dalej ale leży. A interpretacja i osąd tego wymogu będzie dokładnie taka jak interpretacja i osąd zabytku. Same pozwolenia pomysł chybiony. Bedzie to przyczyna nadużyć, przekupień czy innej paralogii a w niczym nie zagwarantuje należytego obchodzenia się z zabytkami. Proszę posłużyć sieanalogią już istniejącej grupy upoważnionej do pracy z zabytkami. Mam na myśli archeologów. Czy bycie archeo gwarantuje uczciwość alboprofesjonalność? Podkreślam licencje to chybiony pomysł chba, że tylko jako forma winiety, znaczka czy innej opłaty skarbowej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2018, 20:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nietajenko napisał(a):
filek napisał(a):
Czy ktoś z Was widział opracowanie znalezisk po badaniach archeologicznych? Do tego potrzebna jest potężna wiedza archeologiczna, którą nie przekażą żadne kursy. Z myślą o kim został umieszczony ten wpis?

Kontestacja dla kontestacji czy naprawdę chcesz to wiedzieć? ;) IMO chodzi o to co się robi obecnie przy rocznym rozliczeniu pozwolenia - inwentaryzacja znalezisk wraz z koordynatami miejsca znalezienia, a nie opracowanie badań archeologicznych.

Chyba znowu czegoś nie zrozumiałem. To jak to w końcu jest?

Oświadczenie ze strony PZE dot. spotkania w ministerstwie dnia 19.11.2018 r.
„Poza PZE wszyscy uczestnicy spotkania poparli pomysł wprowadzenia licencji na poszukiwanie zabytków a przedstawiciele Ministerstwa zasugerowali, że licencje to inicjatywa samych poszukiwaczy. Prezes Polskiego Związku Eksploratorów sprostował tą sugestię i wyjaśnił uczestnikom spotkania, że licencje to pomysł Ministerstwa, który został poddany w środowisku pod dyskusję.”

Treść w listu do ministerstwa z dnia 10.10.2018 r.
„Ponadto proponujemy pod rozważnie propozycję minimalizującą biurokrację poprzez wprowadzenie licencji poszukiwacza. Licencja taka otrzymywana by była po odbyciu odpowiedniego przeszkolenia z zakresu rozpoznawania zabytków i zabytków archeologicznych, prawa w zakresie ustawy o ochronie zabytków oraz procedur dotyczących dokumentacji przekazania oraz opracowania znalezionych zabytków. Posiadacze licencji mieli by prawo poszukiwań zabytków na terenach znajdujących się w strefach ochrony konserwatorskiej.”

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2018, 22:31 
Moderator
Moderator

Kolego boniek, zgłoszenie ma być po to, aby urzędnik mógł ci odpisać, że na przykład nie wolno ci chodzić w północnej części działki bo tam jest stanowisko archeo. Tak rozumiem intencje PZE. Póki co nie ma zintegrowanej bazy stanowisk archeo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2018, 23:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

boniek napisał(a):
Zgłoszenie że śmieci chcesz poszukać na polu... no i komu to chcesz zgłaszać? Zgłoszenie powinno być jak faktycznie coś znalazłeś (co uznałeś za zabytek) i tyle!

Nie kolego boniek miałem na myśli że zgłaszam że poszukuje przedmiotów wykrywaczem metalu, konserwatorowi, czy w gminie jakaś forma zgłoszenia przecież musi być, nie może to być wolna amerykanka każdy robi co chce. Zgłaszam raz i szukam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2018, 23:33 
Malkontent

Ja bym się jednak wstrzymał z dywagacjami i poczekał na Jacka.
On najbardziej zna temat - później może pozostać niesmak, że ktoś jakąś łatkę przykleił a sprawa wyglądała inaczej ...
Takie moje zdanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2018, 23:40 
Podpułkownik
Podpułkownik

Olek_65 napisał(a):
Ja bym się jednak wstrzymał z dywagacjami i poczekał na Jacka.
On najbardziej zna temat - później może pozostać niesmak, że ktoś jakąś łatkę przykleił a sprawa wyglądała inaczej ...
Takie moje zdanie.

Padłem. :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2018, 23:49 
Malkontent

Drucik napisał(a):
Padłem. :?

A ''dlaczemu'' ? - nie aż taki ze mnie troll by tylko bezsensownie kłapać dziobem ... :666
Mam jedynie nadzieję że Jacek odniesie się do pytań ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2018, 00:03 
Podpułkownik
Podpułkownik

To szacunek, kolego Olek. A tak na marginesie po tym ostatnim spotkaniu w ministerstwie po raz pierwszy straciłem trochę optymizmu. Ale poczekajmy na rozwój wypadków, gorzej chyba nie będzie :lol: .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2018, 00:06 
Malkontent

A dziękuje Koledze :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2018, 09:35 
Chorąży
Chorąży

filek napisał(a):
dumadar napisał(a):
Według mnie, licencja proponowana w punkcie 4 przez PZE, dotyczy tylko i wyłącznie poszukiwań zabytków na terenach będących w strefach ochrony konserwatorskiej. Przynajmniej ja to tak odczytuję. Jeżeli w rzeczywistości taki był zamysł, nie wiem o co tyle szumu.

No właśnie o to cały czas chodziła JaKubie, żeby upublicznić to pismo. Tak sobie myślę, właściwie to komu zależy na podgrzewaniu emocji na tym forum?

Mnie natomiast niepokoi jeden specyficzny akapit:
"Ponadto proponujemy pod rozważnie propozycję minimalizującą biurokrację poprzez wprowadzenie licencji poszukiwacza. Licencja taka otrzymywana by była po odbyciu odpowiedniego przeszkolenia z zakresu rozpoznawania zabytków i zabytków archeologicznych, prawa w zakresie ustawy o ochronie zabytków oraz procedur dotyczących dokumentacji przekazania oraz opracowania znalezionych zabytków. Posiadacze licencji mieli by prawo poszukiwań zabytków na terenach znajdujących się w strefach ochrony konserwatorskiej."

Czy ktoś z Was widział opracowanie znalezisk po badaniach archeologicznych? Do tego potrzebna jest potężna wiedza archeologiczna, którą nie przekażą żadne kursy. Z myślą o kim został umieszczony ten wpis?

Kolego Filek, to, co proponuje w tym aspekcie PZE jest niczym wobec tego, czego chcą i proponują duże stowarzyszenia. Przykładem niech będzie pewna organizacja z Susza. Czepiacie się PZE i jego działań, a nie wiecie, co szykują dla Was duże organizacje skupiające poszukiwaczy. Nie skupiajcie się tylko na działaniach PZE, zwróćcie również uwagę na stanowiska organizacji o charakterze eksploratorskim, które nie wchodzą w struktury tego związku, a są zapraszane na spotkania w MKiDN.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2018, 10:03 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Proszę, naświetl nam temat innych dużych organizacji i ich pomysłów na spętanie zwykłego poszukiwacza bo nie znam sprawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2018, 10:30 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dumadar.
Być może jest tak jak piszesz ale dlaczego w takim razie nikt z PZE nie sygnalizuje tych zakusów? Skąd szary poszukiwacz ma wiedzieć co knują inni zaproszeni przez ministerstwo? Ja nic na ten temat nie słyszałem ale to nie znaczy, że problemu nie ma.
Sam widzisz, że panuje tutaj totalny brak informacji kluczowych dla szarego poszukiwacza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2018, 10:36 
Główny Administrator
Główny Administrator

Jak odzyskam komputer z serwisu to wkleję materiały z których dowiecie się jak to dobrze, że zaostrzono przepisy ale dalej są zbyt liberalne i że niedzielnych poszukiwaczy niezrzeszonych w ogóle nie powinno być. W ramach przeciwwagi dla PZE takie stowarzyszenia zapraszane są do stołu rozmów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2018, 10:55 
Pułkownik
Pułkownik

Toż to było do przewidzenia, cześć srodowiska poszukiwaczy (jak każde inne) potrafi przystosować sie do najgorszych warunków i zasymilować nawet z najgorszym wrogiem. Nie zawsze uczciwymi praktykami. W swej pysze i arogancji podejmuja następnie kroki aby zepchnąć z pola widzenia konkurencję (całkim jak archeo). Dlatego zamiast wozić sie na forum z Aśka, Kuba i kilkunastoma jeszcze innymi użytkownikami, ktorzy tak naprawde są przecież po tej samej stronie co PZE, zamiast dzielić batony i wykluczenia dla zwykłych kontestatorów czy dociekliwych trzeba było skupić sie na jasnym przekazie co tak naprawde sie dzieję wokół przygotowywanych przez ministerstwo zmian. Trzeba było odpowiadać i przytaczać kontrpropozycję z innych kręgów. Niestety setki próśb i apeli o szczegóły i informacje uznane zostały przy głośnym poklepywaniu aktywistów za ataki na jaśnie wielmożnych jeszcze niestety nam niepanaujących. Dziś kiedy okazuje się, że następczyni swej poprzedniczki z ministerswa niestety nie jest jej kopią i do gry dopuszcza także inne podmioty a wkrótce może nastąpić zmiana pupila, to nagle można i na forum PS uchylić rąbka tajemnicy. Coś jakby nieśmiała próba powiedzenia Asiu, Kubo ja nie jestem taki zły z tym PZE, ci z Susza to są draby! Ja jestem ten dobry, ratuujcieee!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2018, 11:30 
Generał Broni
Generał Broni

Jeszcze się okaże że za rok, dwa, pięć samo posiadanie wykrywacza bez pozwolenia bedzie przestępstwem.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]