Teraz jest środa, 20 sierpnia 2025, 22:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kolejny artykuł o skarbach , złych i dobrych detektoryst
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2019, 20:03 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Zdzicho, nasz forumowy kolega unikną kłopotów tylko dzięki nagłośnieni sprawy. Jeżeli nie byłoby szumu w okół tej sprawy to by miał przynajmniej kilka lat i kilka tysięcy złotych w plecy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2019, 20:06 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

zdzicho napisał(a):
Nie. Znalezisko zwarte/skarb, depozyt/ to nie to samo co znaleziska rozproszone.

A jak potraktujesz skarb złożony z różnych monet rozorany i rozwleczony przez maszyny rolnicze na kilkunastu arach? Jak udowodnisz, że to monety ze skarbu a nie pojedyncze znaleziska? Przypomnę, że za skarb archeolog uzna nawet kilka monet.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2019, 20:14 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
frank napisał(a):
zdzicho napisał(a):
Trzeba mieć jednak świadomość, że często przy braku źródeł pisanych znaleziska monet są niezwykle cennym źródłem informacji. Jak takie znalezisko zostanie rozproszone, to źródło wiedzy znika.
Nie dla archeologów, nie dla urzędników, a dla dobra nauki takie znaleziska powinny być zgłaszane.

Dzisiaj przekazując jakikolwiek zabytek należy liczyć się z poważnymi konsekwencjami, trzeba być wręcz totalnym idiotą, żeby w imię dobra nauki ryzykować, dać się zgnoić i upodlić policji, urzędnikom, sądom i mediom. :666

Tak, wiem opcja 0 :hahaha

Możesz podać przykład, że ktoś znalazł skarb i go zgłosił, a został "zgnojony, upodlony przez policję, sądy i urzędników"?

No ja słyszałam o przypadkach takich zgłoszeń,gdzie znalazca( w dwóch przypadkach znalazca a w trzecim pośrednik) miał z tego tytułu spore kłopoty. Co prawda może nie było to zgnojenie...chociaż zależy jak na to spojrzeć właściwie. Wystarczyło na tyle żeby na drugi raz dobrze się zastanowić czy w ogóle coś zgłaszać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2019, 20:18 
Plutonowy
Plutonowy

Żadna, zwłaszcza źle pojęta ochrona dziedzictwa, wypaczone pojęcie kontekstu itp. nie usprawiedliwiają niszczenia i poniewierania ludźmi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2019, 20:24 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja teraz sobie przypomniałem moje pierwsze spotkanie z PMA, chyba z 25 lat temu, chciałem zidentyfikować odważnik monetarny, po pierwsze nikt nie potrafił tego zrobić, po drugie panie po usłyszeniu słowa "wykrywacz" dostały piany na ustach. Ci ludzie wyssali nienawiść do wykrywaczy z mlekiem matki, tego nie da się zmienić, wyleczyć, załagodzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2019, 20:41 
Specjalista
Specjalista

Aśka72 napisał(a):
No ja słyszałam o przypadkach takich zgłoszeń,gdzie znalazca( w dwóch przypadkach znalazca a w trzecim pośrednik) miał z tego tytułu spore kłopoty. Co prawda może nie było to zgnojenie...chociaż zależy jak na to spojrzeć właściwie. Wystarczyło na tyle żeby na drugi raz dobrze się zastanowić czy w ogóle coś zgłaszać.

A można prosić o jakieś konkrety? Jakiś link do artykułu prasowego itp? Ktoś znalazł skarb, zgłosił jak prawo mówi i miał kłopoty? Pytam, bo nie spotkałem się z taką sytuacją.
Była żenująca sytuacja kiedy znalazcy cennego skarbu minister nie chciał przyznać nagrody: http://chojnice24.pl/artykul/26536/znal ... a-nagrode/ ,
ten owszem miał kłopoty: https://www.o2.pl/artykul/znalazl-zabyt ... 873739393a ale na własne życzenie
Gdyby tak było jak piszesz, to byłby skandal i przynajmniej prasa regionalna by o tym pisała. Może mi umknęło

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2019, 21:45 
Moderator
Moderator

Szczerze to nie wiem czy prasa regionalna pisała ? Mi wystarczy ,że ja ich znam i nie mam powodu nie wierzyć. Sprawy nie były też jakoś bardzo spektakularne choć dla nich dość przykre. W jednym przypadku był to nauczyciel,który nie jest nawet poszukiwaczem, tylko nauczycielem historii . Przyniesiono mu znalezisko a on powiadomił muzeum...I tylko dobra opinia, kontakty i znajomość z dyrektorem muzeum uratowały go przed restrykcjami,bo WKZ-et psy już spuścił. Myślę,że takich spraw mało medialnych jest bardzo dużo. Po prostu o nich nie wiemy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2019, 21:47 
Generał Broni
Generał Broni

A w ostatnich latach jakiś forumowicz znalazł gar chyba z monetami z czasów Zygmunta III , oddał do muzeum, to się nawet umiarkowanie ucieszyli. Ale jak wkrótce znalazł chyba gar krzyżówek, noooo!!! to miarka się przebrała :666 Było chyba o tym na Forum, no chyba, że mi się przyśniło :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 10 marca 2019, 21:57 
Podpułkownik
Podpułkownik

Kolejność odwrotna Ryjcu, ale fakt , problemy były.
Znam osobę ,która chciała oddać anonimowo coś do muzeum, ale na szczęście szybko opuściła muzeum nie podając mimo nagabywania danych osobowych, bo policja była już wzywana.
Ale temat dotyczy kawałków śmieciowych monet , bo kilkanaście takich to żaden skarb, ani jeśli chodzi o informację ani o wartość. Jak kolega słusznie zauważył wcześniej wala się tego na co drugim polu. Opisywanie tego jako sensacja czy przełomowe odkrycie to bełkot, i trzeba to jasno podkreślić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 10:05 
Specjalista
Specjalista

To sprawa sprzed 6 lat naszego forumowego kolegi papudraka22.
WKZ Warszawa za pierwszy depozyt pięknie z nim postąpił. Jak znalazł drugi depozyt to trafił na WKZ Łódź gdzie zamiast mu podziękować mieli pretensje, że depozyt wyjął, a zgodnie z prawem powinien zostawić i WKZ zawiadomić. Ostatecznie nic złego mu się nie stało.

Przywołano 2 konkretne sprawy sapera i papudraka sprzed lat i to z czasów zanim prawo zostało zaostrzone.

Czyli te opowieści o zgnojeniu i upodleniu oddających znaleziska, to bzdury wyssane z palca i samo nakręcająca się plotka nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 10:54 
Specjalista
Specjalista

Przekonaj się sam kolego czy żyjemy w państwie prawa. Weź garśc boratynek , zanieś do najbliższego muzeum i powiedz że szukając wykrywaczem metali meteorytów , przypadkiem je znalazłeś. Po wszystkim napisz nam jak było.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 10:57 
Pułkownik
Pułkownik

Opcja zero i zakopywanie. Tylko w ten sposob poszukiwacze i ich kolekcje przetrwaja.
Kto nie wierzy, niech zglasza.
Jak ktos naprawde lubi adrenaline niech sfotografuje swoje kolekcje (zdzicho tez moze sprobuj) i uda sie do WKZ z zapytaniem gdzie moze oddac owe przedmioty bo juz nie ma miejsca w domu bo tyle sie tego nazbieralo i tu niech sie posluzy fotografiami.

A jak juz opusci areszt niech opisze jaki to "skarb" odnalazla policja w jego domu.
Ja lubie zdzicho Twoja propanstwowa postawe, tez jestem zwolennikiem legalizmu zarowno w sprawach hobby jak i biznesu ale... poki co tak sie nie da.

PS.

ooo kolego slimak mnie ubiegl swoim wnioskiem :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 11:41 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
To sprawa sprzed 6 lat naszego forumowego kolegi papudraka22.
WKZ Warszawa za pierwszy depozyt pięknie z nim postąpił. Jak znalazł drugi depozyt to trafił na WKZ Łódź gdzie zamiast mu podziękować mieli pretensje, że depozyt wyjął, a zgodnie z prawem powinien zostawić i WKZ zawiadomić. Ostatecznie nic złego mu się nie stało.

Przywołano 2 konkretne sprawy sapera i papudraka sprzed lat i to z czasów zanim prawo zostało zaostrzone.

Czyli te opowieści o zgnojeniu i upodleniu oddających znaleziska, to bzdury wyssane z palca i samo nakręcająca się plotka nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością :)

Zdzicho manipulujesz słowami,które mają wywołać określone emocje . Celowo przeciwstawiasz słowa "mieli pretensje", tym o silniejszym ładunku, "o zgnojeniu i upodleniu oddających znaleziska. To zwykła zagrywka. Ale to ,że nie było publicznej chłosty w świetle kamer nie znaczy,że osoby o których mówisz nie miały z tego tytułu bardzo dużych kłopotów. Ich uczucia ,psychika również ucierpiały. Czasem na tyle,żeby sobie odpuścić temat współpracy z całą tą za przeproszeniem "kulturą" . I ja się im nie dziwię. Jestem zdziwiona jednak ,że Ty tego nie rozumiesz. Dziwię się tym bardziej ,że pisałam o człowieku z Twojej profesji czyli nauczycielu. Gdyby nie inni "ważni"ludzie ,których znał,mógłby zostać zawieszony w pracy. To mało ? Dyrektor muzeum wziął to na siebie ,przez co też miał kłopoty z konserwą. To normalne? Jako argument podajesz ,że to są sprawy sprzed zaostrzenia prawa...czyli,że co teraz jest lepiej ? :o A przychodzi Ci do głowy ,że jest gorzej ,bo Ci dobrzy ,uczciwi zastanowią się teraz 10 razy zanim cokolwiek zgłoszą ? Mam wrażenie,że orbitujesz gdzieś naprawdę daleko ze swoimi poglądami na rzeczywistość.
A tu masz jeszcze jeden przykład .
https://gazetalubuska.pl/pan-mieczyslaw ... r/10054554
A najlepiej zrób tak jak radzą koledzy. Zanieś coś do WKZ-etu lub muzeum i przetestuj jak to działa. A jeszcze jakbyś miał przypadkiem wykrywacz to może i na sprawę medialną się załapiesz. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 11:50 
Specjalista
Specjalista

nomennescio
Większość monet z mojego zbioru jest od lat dostępna publicznie tutaj:
viewtopic.php?f=52&t=103301
viewtopic.php?f=52&t=179552
viewtopic.php?f=52&t=179757
viewtopic.php?f=52&t=179796
viewtopic.php?f=52&t=179879
oraz na forum TPZN:
http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,11986.0.html
http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,11992.0.html
i w paru innych wątkach na forum TPZN
Artykuły, które napisałem na bazie mojego zbioru można poczytać tutaj : http://www.katalogmonet.pl/Newsy-numizm ... -1660-1661
Zapraszam serdecznie :)
Jak tylko Muzeum Ziemi Lubuskiej będzie zainteresowane, to otrzyma mój zbiór w spadku

ślimak nie mam wykrywacza. Nikt nie podał jednego konkretnego przykładu na - jak to frank napisał- zgnojenie i upodlenie znalazcy ,który zgłosił i oddał znaleziony skarb. Tyle

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 11 marca 2019, 11:59 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Ile razy przytaczałem Ci przykład Piotra Kani ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]