witam mam prozbe, pytanie. czy ktos posiada moze schemat do takiego "cuda" jak na zdjeciu chodzi mi glownie o rozwiazanie nazwe to deskyminacji. jesli tak to prosilbym o przeslanie na wonski-21@neostrada.pl . pozdro i wielkie dzieki. a to krótki opis dzialania:
Złożyć wykrywacz, ustawić odpowiednią długość teleskopu. Włączyć wykrywacz (sondę unieść nieco do góry z uwagi na możliwość istnienia w danym miejscu metalowego przedmiotu, co uniemożliwiłoby zestrojenie). Pokrętłami strojenia sygnału akustycznego (P1 iP2) tzw. „zgrubnym” i „precyzyjnym” ustawić aby w głośniku słyszane były pojedyncze impulsy – około 1 impuls na sekundę, wskazówka miernika wychyłowego samoczynnie ustawi się na początku na zero. Kolejną czynnością jest ustawienie progu świecenia diody LED pełniącej funkcję dyskryminacji metali. Dokonuje się tego za pomocą pokrętła znajdującego się w górnej części aparatu po lewej stronie od wskaźnika wychyłowego. Pokrętłem ustawia się próg świecenia się diody LED (czerwona). Dioda ta winna (bez obecności metali) lekko świecić (ok. 20% max jasności). Po tych czynnościach przyrząd jest w zasadzie gotowy do pracy, sondę należy opuścić i prowadzić nad gruntem na wysokości kilku centymetrów. Obecność gruncie przedmiotów z metalu spowoduje wzrost częstotliwości impulsów dźwiękowych oraz wychylenia wskaźnika wychyłowego. Dioda (czerwona) zwiększy intensywność świecenia przy wykryciu drobnych metali o masie do około 20 gram, począwszy od obrączki, pierścionki, drobne monety maksymalnie do wielkości naboju karabinowego- głównie ze złota, miedzioniklu i aluminium. Na pozostałe metale z żelaza dioda ta gaśnie.