Teraz jest piątek, 26 września 2025, 07:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: wykrywacz PI, jednak nie jabel.
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 00:13 
Sierżant
Sierżant

witam mam prozbe, pytanie. czy ktos posiada moze schemat do takiego "cuda" jak na zdjeciu chodzi mi glownie o rozwiazanie nazwe to deskyminacji. jesli tak to prosilbym o przeslanie na wonski-21@neostrada.pl . pozdro i wielkie dzieki. a to krótki opis dzialania:

Złożyć wykrywacz, ustawić odpowiednią długość teleskopu. Włączyć wykrywacz (sondę unieść nieco do góry z uwagi na możliwość istnienia w danym miejscu metalowego przedmiotu, co uniemożliwiłoby zestrojenie). Pokrętłami strojenia sygnału akustycznego (P1 iP2) tzw. „zgrubnym” i „precyzyjnym” ustawić aby w głośniku słyszane były pojedyncze impulsy – około 1 impuls na sekundę, wskazówka miernika wychyłowego samoczynnie ustawi się na początku na zero. Kolejną czynnością jest ustawienie progu świecenia diody LED pełniącej funkcję dyskryminacji metali. Dokonuje się tego za pomocą pokrętła znajdującego się w górnej części aparatu po lewej stronie od wskaźnika wychyłowego. Pokrętłem ustawia się próg świecenia się diody LED (czerwona). Dioda ta winna (bez obecności metali) lekko świecić (ok. 20% max jasności). Po tych czynnościach przyrząd jest w zasadzie gotowy do pracy, sondę należy opuścić i prowadzić nad gruntem na wysokości kilku centymetrów. Obecność gruncie przedmiotów z metalu spowoduje wzrost częstotliwości impulsów dźwiękowych oraz wychylenia wskaźnika wychyłowego. Dioda (czerwona) zwiększy intensywność świecenia przy wykryciu drobnych metali o masie do około 20 gram, począwszy od obrączki, pierścionki, drobne monety maksymalnie do wielkości naboju karabinowego- głównie ze złota, miedzioniklu i aluminium. Na pozostałe metale z żelaza dioda ta gaśnie.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 00:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam , pozdrawiam .

Dysponuje podobnym rozwiazaniem , nigdy mi sie nie chcialo "rozgryzac" schematu . Powiem tylko tyle , ze to ustrojstwo ma dwa wskazniki , ktore ( podobno ) maja za zadanie rozrozniac objekty duze i male oraz zelazne i kolorowe ... ale jesli podsune mu obraczke ( zlota ) pod cewke to widzi duze lub male ... zelazne lub kolorowe - wszystko zaleznie od nastroju wykrywacza . Jesli Ci zalezy "na juz" , teraz i dzisiaj na schemacie to nie potrafie Ci pomoc ale jesli chcesz tylko te dwa wskazniki to bez zalu Ci je podesle . Bede mial mniej do noszenia i wykrywka bedzie poreczniejsza a zarazem bede wiedzial tyle samo na temat tego co wykrywacz znalazl :jump .

Pozdrawiam - Piotr

P.S. Wyglad plytki , obudowy , "trzymadelka" , pokretel ... , przykrecone "śruba" piszemy przez "u" - błąd ortograficzny!!! lub przyklejone pudelko na baterie - wszystko prawie identyczne , nawet przyklejony (?) glosniczek z oslonka ... symbole z ukladow scalonych starte (?) i cena okolo 500 - 700 Zlotych .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 11:07 
Sierżant
Sierżant

nie pali mi sie ze schematem ale im szybciej tym lepiej :-). a co do tych wskaznikow to moglbys sie odezwac domnie na gg 6191133 ? dzieki i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 listopada 2005, 20:56 
Moderator
Moderator

Jak widze to jeden z wyrobow Nowaka.
Chyba ze ktos go kopiuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 grudnia 2005, 13:17 
Sierżant
Sierżant

witam mam taki teoretyczny pomysl przynajmiej dlamnie teoretyczny, nieznam sie natyle aby to wykorzystac. mysle czy niedalo by sie wykorzystac ukladu lub jego czesci z wykrywaczy metali stosowanych przez ZGK lub inne zaklady zajmujace sie kanalizacja. z tego co mi wiadomo to te wykrywacze maja ogromny zasieg tj. ok 2m na rure kanalizacyjna(sr. ok 10cm.) co zwykly(standardowy, nie mowie o ramowych czy innych ustrojstwach) wykrywacz tego na pewno nie zbierze, jednak maja jedna wade mianowicie: mala powierzchnie "przeszukiwania", wieklosci wiekrzej solniczki. i tu pytanie do bardziej wtajemniczochy elektronikow czy nie dalo by sie zwiekrzyc powierzchni przemiatania tego wykrywacza albo zwiekrzenia zasiegu standardowych wykrywaczy na podstawie wykrywacza do kanalizacji. gdyby sie to udalo to chyba by byla "rewolucja" w odnosnie zasiegu amatorskich wykrywaczy. moze to i glupi pomysl ale zeby cos wykonac najwarzniejsza jest teoria a nastepnie wcielenie tej teori w zycie. pozdrawiam.
PS. jesli to glupi pomysl to prosze nie pisac uwag odstraszajacych ludzi ktorzy sie natym nie znaja a chca rozwijac sie w tym kierunku takich jak ja z gory dzieki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 grudnia 2005, 02:53 
Kapitan
Kapitan

Wyobraź sobie że znalazłeś coś na 2 metrach.
Teraz zastanów się ile metrów dziennie przejdziesz z takim cudem.
Mam nadzieję że Cię to nie odstraszyło

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]