nomennescio no cóż. Ten wątek liczy już 10 stron i wydawało mi się, że na podstawie tego co napisałem na temat definicji zabytku uzyskałeś odpowiedź na zadane pytanie. Ale skoro chcesz konkretnie, to proszę bardzo.
Rozumiem, ze chodzi o ten przywołany cytat:
Cytuj:
To teraz udowodnij zabytkowość carskiej klamry ,licznego znaku czy odznaki oraz prawo państwa do posiadania tych rzeczy ,które należały do carskiej Rosji .Może trzeba do rosyjskiej ambasady wnioskować
1/ Sprawa proweniencji/pochodzenia/
Państwo polskie ma prawo do wszystkich zabytków znalezionych na terenie Polski bez względu na to gdzie zabytek został wytworzony/ czy w Rosji, III Rzeszy, Szwecji, Francji, bądź gdziekolwiek indziej/.
2/ Czy ta carska klamra jest zabytkiem?
Wedle ustawy o ochronie zabytków jest zabytkiem i to archeologicznym. Za nielegalne posiadanie zabytku archeologicznego do 2 lat więzienia, a jak dodać ewentualne uszkodzenie zabytku kara wzrasta do lat 8/ czy jakoś tak/.
Moje zdanie.Oczywiście,że jest zabytkiem, ale nie zabytkiem archeologicznym. Ze względu na masowość produkcji, powszechność występowania nie spełnia warunków wartości historycznej, naukowej i artystycznej zawartych w ustawie i w związku z powyższym kolekcjoner spokojnie może klamrę posiadać, kupić,sprzedać gdyz posiadanie i obrót zabytkami nie jest w Polsce zabronione