Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 00:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budynek z lat 70 tych ....zabytkiem
PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2019, 19:39 
Generał Broni
Generał Broni

Myślę, że to nie tylko była sprawa traktatów ratyfikujących umowy graniczne. Duże znaczenie miała przepaść cywilizacyjna. Ziemie odzyskane były bardzo rozwinięte a zasiedlone zostały przez ludzi często z lepianek. Starsi ludzie opowiadali, że w kamienicach widywało się ludzi dorosłych, którzy po schodach na piętro wchodzili na czworaka. Nie znali, co to schody. W ich okolicy jeśli jakieś były to w pałacu, a tam ich nikt nie zapraszał. W chałupie w stodółce mieli najwyżej drabinę. Na Dolnym Śląsku widywałem nowoczesne poniemieckie gospodarstwa, gdzie w stodole na pięterko siano i słomę podnosiła winda i obory, gdzie obornik był wywożony podwieszanym na szynie wózkiem. Wszystko zdewastowane. Gdy pytałem, czemu z tego nie korzystają, mówili: panie, a po co to komu. Pewnie, można siano wnosić na widłach po drabinie a gnój wozić taczką :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2019, 19:43 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Filip napisał(a):
Nie bierzecie pod uwagę jednej podstawowej sprawy. "Ziemie odzyskane" były traktowane przez ludność przesiedloną tam jako coś mocno niepewnego. Obstawiam że do początku lat 80 mieszkańcy bali się że "Niemiec wróci" i wszystko zabierze. Ludzie wszystko traktowali jako nie swoje i do końca nie wierzyli w własność. To zjawisko powodowało brak remontów, bo po co remontować nie swoje? Ludzie eksploatowali te tereny ile się tylko da, na wypadek jak by Niemcy mieli wrócić. Ja uważam że ta mentalność zmieniła się dopiero po 2000 roku, prawdopodobnie wraz z odejściem tego pokolenia które tam przyszło ze wschodu.

Tak to tłumaczono, ale główną przyczyną była przepaść kulturowa i cywilizacyjna w którą wdepnęli przybysze ze wschodu i do której długo nie potrafili się przystosować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2019, 19:50 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Filip, zmieniło się po grudniu 1970 kiedy RFN uznała granice na Odrze i Nysie
Co się zmieniło Zdzicho? W latach dziewięćdziesiątych mieszkałem w Nowej Rudzie i jakoś powszechnego przekonania, że "jest się u siebie" wśród ludzi nie zauważyłem. Szacunku dla własnego mienia również. Pierwszy raz w życiu widziałem kościół katolicki zrujnowany przez Katolików. Nawet ciężkie, kamienne stacje drogi krzyżowej wyrwali z ziemi i zostawili w krzakach. Postępowanie tłuszczy nie podlega międzynarodowym umowom dyplomatycznym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2019, 20:50 
Specjalista
Specjalista

O! To jesteśmy krajanie :)
Ja mam inne wspomnienia. Być może dlatego, że budynek w którym mieszkałem wyremontowany został po raz pierwszy po wojnie w 1971. W tym czasie powstał stadion sportowy, ośrodek sportu i rekreacji itp.
Miasteczko o którym mowa zasiedlone zostało w 1946 roku przez reemigrantów z Francji/ górnicy z rodzinami/ tak w 80%.
Reszta to reemigranci z Litwy, ale ton nadawali "Francuzi" nauczeni innych zachowań. Jeszcze w latach 60-tych na ulicy, w sklepie częściej słyszało się język francuski niż polski. Normalnością były sobotnie potańcówki przy akordeonie.
Czas świetności to lata 70-te i polowa 80-tych. Likwidacja zagłębia górniczego, to był wyrok śmierci. Powoli się od kilku lat
podnosi z ruin

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2019, 20:54 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
Filip, zmieniło się po grudniu 1970 kiedy RFN uznała granice na Odrze i Nysie

Gloryfikowania PRL ciąg dalszy :D

Wujek mojej matki dostał gospodarstwo pod Sławnem. Do końca lat 80 przyjeżdżał do niego były właściciel z Niemiec, który uciekł w 44r. Tak długo jak przyjeżdżał, tak długo wujek nic nie remontował, bo się bał że Niemiec wróci i mu zabierze. Wuj zmarł na początku lat 90 pozostawiając dość zrujnowane gospodarstwo.
Nikt z nas nie przeżył wojny i okrucieństwa "narodu poetów i filozofów" zza Odry, dlatego nie powinniśmy zbyt pochopnie oceniać tych ludzi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2019, 22:37 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

A Polska centralna błyszczała nowością i remontami stała przez cały okres PRL...
Z tego co pamiętam z wakacji to jeszcze w latach 80-tych głębokie Mazowsze stało podparte kołkiem a strzecha po wioskach nie była niczym szczególnym...
Oczywiście powodem była obawa, że wróci... No właśnie- kto? Carat?
A tak na serio. Niewiara w trwałość ' ziem odzyskanych' trwała lat kilka. No- mooooże do odwilży '56 w porywach.
Ale nie pitolcie głupot, że ktoś w latach 90-tych nie remontował bo się bał powrotu Niemca. Nie remontował bo nie miał za co, albo był paparuchem i tyle.

Obawy co do powrotu 'Niemca' były traktowane równie serio jak nadzieje wyrażone w popularnej wśród kresowian piosence:
''Jedna bomba atomowa i wrócimy znów do Lwowa
Jedna bomba silna i wrócimy też do Wilna''

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2019, 22:44 
Specjalista
Specjalista

Lipek, Ty masz jakiś problem? To, że w grudniu 1970 roku RFN uznała granice na Odrze i Nysie, to jest gloryfikowanie PRL?
To jeszcze powiedz, że wstąpienie Polski do UE, to gloryfikowanie SLD :roll:
Mój ojciec przez 40 lat nie mógł odwiedzić brata we Francji, bo się władza bała, że tam zostanie. Puknij się w głowę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 lipca 2019, 22:56 
Kapitan
Kapitan

J.H. :1
To nic innego jak typowa czerwona narracja, powtarzana i utrwalona w umysłach ..................... no właśnie czyich?
Ludzi światłych, wykształconych? tylko po to żeby plebs wierzył we wszystko?
Zdzicho jeżeli będziesz chciał to pokaże Ci zabytek z Twojej-naszej okolicy który niszczeje, i nikt nie ma pomysłu(kasy) co z tym zrobić.
PS.
Jest to drugi co do wielkości budynek dworca na Dolnym Śląsku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 lipca 2019, 01:54 
Moderator
Moderator

J.H. napisał(a):
Ale nie pitolcie głupot, że ktoś w latach 90-tych nie remontował bo się bał powrotu Niemca. Nie remontował bo nie miał za co, albo był paparuchem i tyle.
Niemiec funkcjonował jako bardzo wygodna wymówka. I na to że się nie remontuje, i na to że się niszczy, i że się nie opłaca, i że się pije, i że się nic nie robi... Zresztą tę funkcję w niektórych zakutych łbach Niemcy pełnią do dziś. I nie tylko Niemcy, niestety.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 lipca 2019, 08:18 
Specjalista
Specjalista

stiwen76 napisał(a):
To nic innego jak typowa czerwona narracja, powtarzana i utrwalona w umysłach ..................... no właśnie czyich?
Zdzicho jeżeli będziesz chciał to pokaże Ci zabytek z Twojej-naszej okolicy który niszczeje, i nikt nie ma pomysłu(kasy) co z tym zrobić.
PS.

stiwen76 napisał(a):
Co się proszę historyka zmieniło w ich poczynaniach?
A może Szanowny Pan napisać i potwierdzić, że oni to zaakceptowali.

O Dolnym Śląsku napisałem przecież: " To Polacy doprowadzili te zabytki do ruiny.Kto potrzebował, drzwi, futryn, cegieł na kurnik ten szedł i brał jak swoje. Do 1970 roku/ układ o uznaniu przez RFN granicy na Odrze i Nysie/ panował na Dolnym Śląsku stan tymczasowości i obawy, że Niemcy wrócą, a co za tym idzie nikt nie inwestował. Za Gierka zaczęło się to zmieniać, ale skala zniszczeń i zaniedbań była ogromna."
I nie musisz mi zrujnowanych zabytków pokazywać, bo wiem, że są. Napisałem: " Pieniądze na restauracje zabytku, to jedno, ale za co potem zabytek utrzymać. Stąd oferty sprzedaży zabytków przez gminy raz z dobrym, dwa złym skutkiem. Kolejna sprawa to mentalność ludzi sprzeciwiających się finansowaniu zabytkowych budynków będących w rękach prywatnych z pieniędzy publicznych. Jak jest mało pieniędzy, to gmina nie da na zabytki przecież. A na Dolnym Śląsku bez Wrocławia bieda aż piszczy w niektórych gminach."
Ja piszę z perspektywy małego miasteczka zasiedlonego przez reemigrantów z Francji o innym poziomie rozwoju cywilizacyjnego niż reemigranci ze Wschodu.
Po 1970 roku zmieniło się wiele. Państwo polskie zaczęło inwestować, a nie jak dotąd tylko wykorzystywać Dolny Śląsk.
W tym 4 tysięcznym miasteczku nie tylko zaczęto remonty budynków i dróg, ale powstało to co na zdjęciach. Wszystkie inwestycje to lata 70-te. I nie jest to Lipek gloryfikowanie PRL, a fakt.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 lipca 2019, 08:44 
Specjalista
Specjalista

stiwen76 napisał(a):
PS.

Masz ma myśli dworzec w Lubawce?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 lipca 2019, 09:30 
Kapitan
Kapitan

Tak :1
I teraz wystarczy porównać ten sztuczny twór w Warszawie, z budynkiem w Lubawce.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 lipca 2019, 10:04 
Kapitan
Kapitan

zdzicho napisał(a):
stiwen76 napisał(a):
PS.

stiwen76 napisał(a):
Co się proszę historyka zmieniło w ich poczynaniach?
A może Szanowny Pan napisać i potwierdzić, że oni to zaakceptowali.

O Dolnym Śląsku napisałem przecież: " To Polacy doprowadzili te zabytki do ruiny.Kto potrzebował, drzwi, futryn, cegieł na kurnik ten szedł i brał jak swoje. Do 1970 roku/ układ o uznaniu przez RFN granicy na Odrze i Nysie/ panował na Dolnym Śląsku stan tymczasowości i obawy, że Niemcy wrócą, a co za tym idzie nikt nie inwestował. Za Gierka zaczęło się to zmieniać, ale skala zniszczeń i zaniedbań była ogromna."
I nie musisz mi zrujnowanych zabytków pokazywać, bo wiem, że są. Napisałem: " Pieniądze na restauracje zabytku, to jedno, ale za co potem zabytek utrzymać. Stąd oferty sprzedaży zabytków przez gminy raz z dobrym, dwa złym skutkiem. Kolejna sprawa to mentalność ludzi sprzeciwiających się finansowaniu zabytkowych budynków będących w rękach prywatnych z pieniędzy publicznych. Jak jest mało pieniędzy, to gmina nie da na zabytki przecież. A na Dolnym Śląsku bez Wrocławia bieda aż piszczy w niektórych gminach."
Ja piszę z perspektywy małego miasteczka zasiedlonego przez reemigrantów z Francji o innym poziomie rozwoju cywilizacyjnego niż reemigranci ze Wschodu.
Po 1970 roku zmieniło się wiele. Państwo polskie zaczęło inwestować, a nie jak dotąd tylko wykorzystywać Dolny Śląsk.
W tym 4 tysięcznym miasteczku nie tylko zaczęto remonty budynków i dróg, ale powstało to co na zdjęciach. Wszystkie inwestycje to lata 70-te. I nie jest to Lipek gloryfikowanie PRL, a fakt.

Kim ty jesteś ?
Piszesz że to Polacy doprowadzili do wszelkich zniszczeń i grabieży?
Proponuję ściągnąć czerwone okulary, które dostałeś będąc młodym i podatnym na kacapoły które piszesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 lipca 2019, 10:52 
Specjalista
Specjalista

Nie wiem jakie nosisz okulary, ale naucz się czytać ze zrozumieniem. Napisałem "Większość budowli w małych miastach i na wsi ocalała w czasie wojny. Natomiast przez kilka lat po wojnie Dolny Śląsk był takim dzikim zachodem.Przyjeżdżały tu tysiące ludzi z całej Polski rabując i wywożąc co się tylko dało, bo poniemieckie i niczyje. Polityka władz też była nastawiona na likwidację śladów"niemczyzny. Te budynki gdzie stacjonowało wojsko, administracja, gdzie powstały szkoły,PGR-y miały większą szanse przetrwania. Nikt przecież nie będzie bronił niemczyzny. To Polacy doprowadzili te zabytki do ruiny.Kto potrzebował, drzwi, futryn, cegieł na kurnik ten szedł i brał jak swoje."
Oczywistą oczywistością jest, że Rosjanie w ramach zdobyczy wojennej wywozili ile się dało, ale cała reszta przez następne lata to polska zasługa. Ten dworzec w Lubawce, to kto doprowadził do takiego stanu kosmici?
O szabrowaniu słyszałeś? Jak nie, to poczytaj. Wiesz dlaczego nie odbudowano starówki w Kostrzynie nad Odrą? Zburzono, to co zostało i wszystkie cegły pojechały do centralnej Polski. O przymusowych kontyngentach na dostawy cegieł z Dolnego Ślaska słyszałeś? Zanim zaczniesz kogoś pouczać, to trochę poczytaj i spróbuj dyskutować bez wycieczek osobistych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 31 lipca 2019, 11:20 
Kapitan
Kapitan

Raz piszesz że Polacy niszczyli wszystko przez 25 lat, następnie piszesz że przez kilka lat :ups: (wycieczek personalnych nie robię! ) Po raz kolejny pytam się kim jesteś że masz czelność obrażać WSZYSTKIE OSOBY które na te tereny nie jednokrotnie były zmuszane przyjechać.
Wracając do tematu, widzę że dalej nic nie widzisz, a wszystko to przez te okulary.
Spróbuj porównać te dwa dworce, może dostrzeżesz różnicę.
Za kilka dni postaram się wrzucić kilka zdjęć dworca w Lubawce.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]