Teraz jest wtorek, 22 lipca 2025, 00:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Garret at Pro - cewka Nel Tornado 12x13 opinia
PostNapisane: środa, 30 października 2019, 14:35 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Olek_65 napisał(a):
Może Dawhos zaprzyjaźnij się ze swoim Garrecikiem ?
To jest już fajny sprzęt. Posłuchaj go ... On do Ciebie nieustannie mówi.
Podobnie jest z ''kanarkiem'' - ważny jest operator ... nie cewka czy inne bajery.
Jak wysoko prowadzisz cewkę nad gruntem ? Może te 5 - 8 cm. gubisz ?
Spróbuj - to nic nie kosztuje.

:) Olek ogólnie staram się jak mogę aby chodzić z cewką nad gruntem jak najbardziej optymalnie blisko i zarazem bezpiecznie :) uważam że wykorzystałem optymalnie AT pro :) aczkolwiek może inne ustawienia tego jakże bardzo dobrego kija (polecę każdemu) pozwolą na zejście z sygnałem niżej :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 października 2019, 14:36 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

ROMULUS napisał(a):
Z mojego (kilkunastoletniego) doświadczenia wynika że ZAWSZE najlepsza i najbardziej uniwersalna jest cewka standardowa z którą wykrywacz zazwyczaj jest sprzedawany .
I wiem że jeżeli "brakuje zasięgu" trzeba zmienić wykrywacz , nie cewkę :666

:pa

Skoro w tę stronę iść :) to co byś polecił z Garreta AT PRO który kierunek obrać? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 października 2019, 15:17 
Major
Major

dawhos napisał(a):
ROMULUS napisał(a):
Z mojego (kilkunastoletniego) doświadczenia wynika że ZAWSZE najlepsza i najbardziej uniwersalna jest cewka standardowa z którą wykrywacz zazwyczaj jest sprzedawany .
I wiem że jeżeli "brakuje zasięgu" trzeba zmienić wykrywacz , nie cewkę :666

Skoro w tę stronę iść :) to co byś polecił z Garreta AT PRO który kierunek obrać? :)

Piszesz że interesuje Cię głównie "kolorowa drobnica" , to zwróć uwagę że 90% tego co Cię interesuje zalega do około 20 cm głębokości i najczęściej na "zaśmieconych" terenach a do tego wręcz nie wskazana jest duża cewka ponieważ duże cewki mają na ogół problemy z separacją celów ,więc albo rybki albo ......

Przerobiłem w swoim życiu trochę różnych wykrywaczy i ta nauka była niestety bardzo kosztowna bo nigdy nie odsprzedaż wykrywacza tak aby na tym nie stracić :usta
Jeżeli miałbym szukać kolorowej drobnicy to wybrałbym coś z wykrywaczy analogowych np. Tesoro Tejon albo Golden Mask 4Pro (18kHz) . Są do dość proste wykrywacze do opanowania , bardzo lekkie i ergonomiczne a co najważniejsze bardzo skuteczne. Po "osłuchaniu" się będziesz królem pól i ugorów :1

P.S. Jeżeli już upierasz się przy większej cewce i nie chcesz rozstawać się ze swoim Garrettem to uzbrój się w Detecha Ultimate 13" tak jak radzili Ci wcześniej koledzy .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 października 2019, 15:21 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kup sobie Equinoxa. Jeśli za drogi to poczekaj i dozbieraj do Equinoxa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 30 października 2019, 17:27 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Eqinox nie jest lekiem na wszystko i jak każdy detektor ma swoje wady i zalety. Używałem, sprawdzałem, testowałem i oddałem. Jak z kobietami i samochodami, każda potwora znajdzie swojego amatora. Dla mnie skala id, audio i odróżniane żelaza czy kapsli było nie do przyjęcia w eqinoxie. Być może za mało godzin spędzonych w terenie, być może nowy soft rozwiązał część problemów. Posłuchaj kolegi ROMULUS chłop dobrze prawi.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 4 grudnia 2019, 11:11 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Witajcie ponownie :)
Więc tak jestem po zakupie nowej cewki nel tornado 12x13 i teraz mogę sam osobiście wyrazić swoją opinię na temat tejże cewki :)

Jak pisaliście o wadach:
- ciężko namierzyć cel "doły jak gejzery" : zgadza się na samym początku tak było lecz po kilku godzinach osłuchania się jesteśmy w stanie namierzać cel w miarę precyzyjnie tak żeby nie kopać dołów olbrzymów :) Mimo to pin pointer przyda się. Ważna rzecz - punkt w którym łapie położenie celu to środek cewki. Oczywiście wyłapuje już na obwodzie cewki ale wówczas sygnał jest słabszy jak najedziemy centralną częścią cewki wówczas sygnał jest bardziej wyraźny/głośniejszy.
- głębokość: może nie jest to +20 cm ale jest głębiej i różnicę mamy. Po złażonym już terenie cewką standardową dalej kopałem ciekawe rzeczy.
- zaśmiecony teren: tutaj niestety ze względu na wielkość cewki, dość ciężko jest wyłapać sygnał który chcemy kopać bo inne śmieci go przesłaniają, mimo to jak byśmy dokładnie i powoli przemiatali to jesteśmy w stanie dany sygnał zidentyfikować.
- samo osłuchanie: tutaj mój pierwszy dzień to jakaś masakra :) chciałem wziąć i od razu wymienić z powrotem na standard lecz po kilku dniach/godzinach człowiek zaczyna łapać dźwięk i wszystko wraca do normy. Co ciekawe kopię mniej śmieci.

Podsumowując:
Jestem zadowolony z zakupu i śmiało polecam bo osiągi są głębsze niż przy standardowej cewce + przemiatamy większe pole oraz też trzeba dodać że praktycznie nie ma różnicy w wadze między tornado a standardową cewką.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]