Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 13:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Księgozbiór zmarłego powstańca uratowany ze śmietnika
PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 19:39 
Podporucznik
Podporucznik

J.H. napisał(a):
Mityczne dokumenty, którymi próbuje się grać ludziom na emocjach to w większości korespondencja związana z dodatkami do emerytur...

Każdy dziadek - zbowidowiec miał takie ''archiwum'' w szufladzie szafki nocnej. Jedni trzymają na pamiątkę, inni wywalają. Takie życie.

Też mam na strychu dwa kartony takich bezcennych, współczesnych artefaktów archeologii współczesnej. Po moim dziadku. Są to w dziewięćdziesięciu procentach różne pisma do i z urzędów różnej maści, z pieczątkami a jakże i dotyczą głównie dodatków do emerytury. Jest kilka zdjęć z jakichś dekoracji medalami i orderami które tłukli w milionach a tych do dekorowania żyło jeszcze raptem może z tysiąc. Próbowałem kiedyś rodzinę, tą bliższą i dalszą zainteresować tymi pamiątkami, wszyscy stwierdzili że najlepiej będzie jak ja to będę miał bo mam miejsce gdzie to mogę trzymać. Więcej tego tematu nie poruszałem.
Taka niestety proza życia. Życie toczy się dalej i nic na to nie poradzimy. Nastały czasy innych wartości, portali internetowych i wyścig szczurów w korporacjach.
Zastanawiałem się, po przeczytaniu tego artykułu, co by było gdym ja to wywalił do kontenera na śmieci i jakiś nawiedzony sygnalista by to znalazł. Strach się bać.
Dla mnie to pamiątki, takie czy owakie ale pamiątki. Dla innych śmieci. Tak to wygląda.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 20:12 
Generał Broni
Generał Broni

Na tym zdjęciu to członkowie Stowarzyszenia Grupy Historycznej "Zgrupowanie Radosław"..?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 21:27 
Specjalista
Specjalista

Jeszcze tak wracając do ewentualnego tematu dziadkowych kombatanckich "skarbów".
Gostek zmarł pod koniec grudnia 2019 roku, mamy praktycznie 2,5 miesiąca od tego czasu. Zapewne "guru" (specjalnie w cudzysłowiu) tj wielce szanowne i oświecone Muzeum Powstania Warszawskiego wiedziało o tym fakcie - przecież oni mają spisy kombatantów powstania, działają w tym temacie i współpracują z kombatantami ( albo tylko tak się chwalą). Co owe muzeum zrobiło w temacie ewentualnego zabezpieczenia pamiątek po zmarlym?. Ja wiem że oni tylko czychają na "dary" i to na darmowe, ale po coś tam ludzie pracują i to zapewne w sporej liczbie. Można było wysłać/zostawić w głupiej skrzynce na listy jakąś informację dla rodziny w sprawie ewentualnego przyjęcia pamiątek, jeśli rodzina nie będzie miała co z nimi zrobić. Inna kwestia widzę, że jegomość nie umarł "po cichu", pogrzeb był z pompą, na Powązkach i "firmowany" przez Zarząd Główny Związku Powstańców Warszawskich. Co w w/w sprawie zrobili koledzy zmarłego ? Świetnie się postarali jak widać, nawet jeśli to by były najgorsze śmieci, powinien jeden z drugim pomyśleć, że może warto się tym zainteresować i lub zainteresować Muzeum PW.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 21:38 
Kapral
Kapral

Co zrobili koledzy? Zdajesz sobie sprawę, że powstańcy kręcą się dziś blisko 100lat?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 22:03 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Zeliwomuffin, niestety masz racje. Powstańców jest już tak mało, że nie powinno być problemem monitorowanie każdego z nich, oczywiście z pominięciem tych którzy sobie tego nie życzą. Jak dla mnie to wyszło "jak zawsze" :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 22:18 
Specjalista
Specjalista

radudzik napisał(a):
Co zrobili koledzy? Zdajesz sobie sprawę, że powstańcy kręcą się dziś blisko 100lat?

Serio ? No coś Ty ? To powstanie nie było w czasie Stanu wojennego?

A zdajesz sobie sprawę czym jest Zarząd Główny Związku Powstańców Warszawskich (albo inne związki kombatanckie)? Jeśli nawet nie należy i nie działa tam żaden powstaniec, bo już nie zyje, ta organizacja nadal działa, nie jest to pusta nazwa - dzialają w niej dzieci, wnuczkowie powstanców, osoby ktorym dobro szeroko pojętego Powstania Warszawskiego leży na sercu itd itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 22:26 
Generał Broni
Generał Broni

Zeliwomuffin napisał(a):
Serio ? No coś Ty ? To powstanie nie było w czasie Stanu wojennego?

Kazik śpiewał:

"Pamiętam powstanie warszawskie
bo powstałem po imprezie we Warszawie właśnie"

Może o to chodzi?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 23:00 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Zeliwomuffin napisał(a):
Gostek zmarł ...

:666 :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 23:05 
Generał Broni
Generał Broni

rodzina napisała zaraz po tym jak mieszkańcy wywęszyli te kniżki, że to dublety i pozycje których nikt z rodziny już nie chciał
teraz niby mówią ze to firma sprzątająca wywiozła bez ich wiedzy
myślę że I wersja jest prawdziwa
taka jest po prostu kolej rzeczy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 23:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Filip napisał(a):
Ja powiem coś może niepopularnego, to że my się w jakimś tam stopniu interesujemy historią, nie znaczy że reszta społeczeństwa też się interesuje. Powiem więcej, szeroko pojętą historią nie wiem czy się interesuje 1% społeczeństwa. Większość ma to w d...e. Dla większości liczy się tylko "dzisiaj" i ewentualnie "jutro". Podsumowując, to MY jesteśmy jacyś dziwni, że zaprzątamy sobie umysł czymś, co dla ogromnej większości mogło by nie istnieć.
ps.
Jak by w mieszkaniu była kolekcja wódek, to by nie trafiła do kontenera :666

Niestety, ale w pełni się z Tobą zgodzę. Większość ludzi na przestrzeni życia dobiera sobie jednak znajomych na podobnym poziomie, przez co żyjemy pod szklanym kloszem, wierząc, że historia może być istotna dla większości społeczeństwa, tymczasem jest dokładnie odwrotnie.

Prawda jest jednak taka, że masa ludzi (nie będę tu procentowo szacował) ma to głęboko gdzieś. Największe zderzenie ze ścianą przeżyłem tuż po studiach, gdy nie znajdując pracy w zawodzie, zaciągnąłem się jako fizyczny do pracy w magazynie. Rozmawiając z innymi pracownikami w moim wieku... i nie mówię tu o jakiś "łysych pałach" z inteligencją na poziomie ameby, tylko o ludziach którzy naprawdę robili dobre wrażenie, teoretycznie niby "wykształceni", potrafili się elokwentnie wysłowić... Jeden nie wiedział kiedy wybuchła II wojna światowa (nie potrafił nawet oszacować... w końcu strzelił że chyba w 1943?), drugi nie słyszał nigdy o wojnie secesyjnej a Napoleona umieszczał w XX wieku... Pytałem, czemu nie interesują ich nawet takie podstawowe rzeczy, usłyszałem tylko: "Paweł, a na co mi to? Do czego to mi się może przydać w życiu?"

Większość orbituje wokół schematu Współczesność -> PRL -> Wojna (ta z Niemcem Hitlerem) -> "dawne czasy" (wszystko inne wymieszane niczym zupa). Przykro mi to mówić, ale historia pozostaje tematem zainteresowania nielicznych osób. W tym wypadku dla rodziny to były po prostu graty.

Nie przedłużając, pozwolę sobie zacytować Józefa (Jurgena) Stroopa komentującego sprzedaż odziedziczonej kolekcji starodruków: "Nigdy nie myślałem, że taki szajs może być tyle wart". To tyle względem szacunku do Historii.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 lutego 2020, 23:54 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Feldwebel, ja nie wiem czy z tym 1% to nawet nie przesadziłem. Znajomy wydał kilka książek, ilość sprzedanych egzemplarzy przeraża :) My żyjemy w własnym świecie, pracujemy nad czymś co jest ciekawe dla kilkuset osób w całym kraju. Najgorsze jest to, że większość nabywców i tak się zna. Taka trochę sztuka dla sztuki. Na dobrą sprawę powinno się książki rozdać znajomym, bo aż głupio im sprzedawać :D Tyle że całe przedsięwzięcie i tak jest mocno deficytowe.
ps.
Ja powoli wątpię w sens kolekcjonowania czegokolwiek, dbania o zabytki, starania się zachować je dla następnego pokolenia. Większości ludzi jest to obojętne.
Najlepiej widać to w muzeach, ludzie zwiedzają totalnie bezrefleksyjnie, poczytają podpisy popatrzą i lecą dalej. Dla większości karabin xxx to karabin, mundur jakiś tam to mundur, super rzadka odznaka czy moneta, to tylko fantazyjny kawałek metalu, tak samo obrazy, meble porcelana.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2020, 00:24 
Kapitan
Kapitan

Te wszelakie związki kombatanckie jedyne czym się interesują to tylko kasa ze składek.
Przerabiałem to w rodzinie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2020, 00:54 
Malkontent

Niestety Szanowni Koledzy macie rację.
Próbowałem przez lata ''zarazić'' syna historią i tym co znalazłem.
Poległem ...
Teraz większość oddaje kolegom od szpadla - szkoda żeby po mojej śmierci wylądowały w kontenerze na śmieci ...
Takie czasy nastały - jeszcze brakuje żeby Zenek został ministrem kultury .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2020, 02:43 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

nasi dziadowie posiadają prawdziwe skarby w szufladach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 lutego 2020, 08:26 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Zapewne w tej chwili na jakimś forum dla miłośniczek haftów krzyżykowych toczy się pełna utyskiwań dyskusja o tym, że prawie nikt nie zajmuje się haftowaniem...

Historia to hobby jak każde inne. Zawsze było niszowe i zawsze będzie.
Problemem nie jest to, że mało kto się nią interesuje, ale fakt, że sami zainteresowani próbują na chama wymuszać od innych, by podzielali ich zainteresowanie.

JA uważam, że wyrzucanie starych klamotów po dziadku jest be, więc TY tego nie rób i utrzymuj setki instytucji, które będą obsługiwały moje hobby.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]