Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 21:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Skarb spod Torunia
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 11:54 
Pułkownik
Pułkownik

To wynik lekow i frustracji zalozycieli wynika z tych ocen...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 12:20 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Mamy pierwsze „odkrywki” takie nasze, detektorystyczne „coming outy". :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 15:47 
Generał Broni
Generał Broni

frank napisał(a):
Czyli waszym zdaniem aresztowania detektorystów, przeszukania, konfiskaty kolekcji to jakieś nie niosące żadnego zagrożenia nieważne, lub epizodyczne incydenty, więc jeżeli jest tak dobrze i nic złego się nie dzieje to po jaką cholerę są te rozmowy PZE w MKiDN i cała ta gadka o represjonowanych detektorystach. :666

O tym własnie mówię. Syndrom oblężonej twierdzy. Skąd w ogóle wysnułes taki wniosek? Czy ja coś takiego napisałem? Stwierdziłem wyraźnie, że system jest beznadziejny, opresyjny a policja zachowuje się jak bolszewicka jaczejka. Takie są fakty. I że system jest do zmiany. Ale z drugiej strony jeśli jest jakaś opcja, żeby w tym chorym systemie znaleźć choć odrobinę normalności to czemu tego nie robić? Dla Was to zaraz zdrada i kolboracja. Odsądzacie od czci i wiary chłopaków, których nawet nie znacie i nic o nich nie wiecie. Apelujecie o solidarność, ale sami stawiacie granice i poza wiecznym narzekaniem i wezwaniami do walki nie macie nic innego do zaoferowania. Ile można wypisywać to samo? Jeszcze się Wam nie znudziło? I co ma niby z tego wyniknąć?

P.S. A ja od lat czekam na Twój coming out Frank, kim naprawdę jesteś i kto się kryje za tym nickiem. Swoje podejrzenia mam, myślę że trafne :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 16:03 
Generał Broni
Generał Broni

VW? :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 16:41 
Generał Broni
Generał Broni

Niee, to w ogóle nie ta liga :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 18:09 
Pułkownik
Pułkownik

Na sto procent to nie Igor wedlug mnie ale nawet nie jestem tego ciekaw..
Dla mnie to frank. Nie zawsze sie zgadzam z jego wpisami ale facet ma racje w swojej ocenie rzeczywistosci i to juz od dawna. Razi merytoryczniei moim zdaniem jego energia sie marnuje.
A, ze nie napisal i nie przepchnal sam osobiscie wlasciwej dla nas ustawy w Sejmie to takze nasza wina bo wiekszosc z tych co mu przytakiwali w roku 2007, 2012 lub nawet w 2017 co sie z nim i innymi bratali i utawiali po jednej stronie bardziej lub mniej formalnie albo ugryzlo system dla siebie albo zostalo przez sytstem oswojonych. Albo juz niestety umarlo.
Dlatego mozna mu kpiaco pisac, ze wciaz siedzi w okopie partyzanta samemu zas udowadniac, ze da sie zyc i z takim systemem. Wystarczy sie poddac i pojsc zlozyc bron a nastepnie machac pozwoleniem na kilkaset ha i kpic z pozostalych oczekujacych jednak czegos lepszego na co bylismy od dawna przygotowywani i umowieni.
Jesli bys uwaznie czytal Lipek to reakcja taka a nie inna wynikla z dwoistosci systemu a nie z jakis wyimaginowanych stawianych granic... Tu juz nawet nie chodzi o tych chlopakow, bo kazdy nowy hobbista pojawiajacy sie dzis w tej rzeczywistosci nawet nie musi wiedziec, ze cos dzis zgrzyta, ze bylo kiedys lepiej albo ze moze byc lepiej.
A to, ze mamy w sobie duzo zalu do oblakawiaczy i utrwalaczy systemu bardziej lu mniej swiadomych oczekiwan innych to chyba nie powinno Cie dziwic bo ten zal towarzyszy trmu forum od bodajze pietnastu albo wiecej lat.
Te zarty o zaszytych kieszeniach to nic innego jak wyraz bezsilnosci wobec tego, ze przekaz budowany do negocjacji z pania minister, ze potrzebujemy zmian by zyc nie zgadza sie z przekazem jaki dostaje jako informacje zwrotna chociazby z tego dyskutowanego newsa. Lub ze statystyk. Ty masz inne oczekiwania niz "partyzanty" dopoki nie przyjda i do Ciebie.
Co powiesz Lipek pani Katarzynie Zalasinskiej gdy zapyta dlaczego chcialbys zniesienia zezwolen na poszukiwania skoro przeciez doskonale sie odnalazles w ukladzie SNAP - WKZ - detektorysta? I czy nie mozna tego nazwac krecia robota dla Jacka, Joanny i calego PZE?
Inna sprawa, ze to, ze ktos cos tam ze stolu chwycil wcale nie znaczy, ze tak bedzie zawsze...
Tak wiec partyzanci jak historia tego forum pokazuje beda, i beda komentowac sprawy dwuznaczne tak jak bylo to kilkanascie lat temu, kilka lat temu, kilka dni temu. Az pojawia sie zmiany o jakie wciaz w to wierze walczy PZE.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 19:36 
Moderator
Moderator

A co proponujesz, kolego nomenescio? Biegać bez pozwolenia i dać się łapać policji czy w ogóle przestać latać? Z obu rozwiązań SNAP się ucieszy niezmiernie. Ja myślę, że lepiej jest "walczyć" tak jak to robi PZE pokazując niewydolność systemu. A jak tę niewydolność pokazać? Trzeba się niestety w niego wpisać. Twoje rozwiązanie to grecka tragedia imo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 21:18 
Generał Broni
Generał Broni

Nie chce mi się po raz setny pisać tego samego kol.nomennescio, tym bardziej że Twój post pełen jest tez których nigdy nie napisałem, a które usilnie próbujesz włożyć mi w usta bo pasują do Twojej prostej wizji świata. Szkoda mi czasu na kopanie się z koniem.

Świat idzie do przodu, a Wy ciągle tkwicie w swoich okopach Świętej Trójcy walcząc z wrogiem, który nawet nie wie o Waszym istnieniu. To musi być frustrujące.

I nie pisz mi tylko o kreciej robocie, bo dla PZE zrobiłem na pewno więcej niż Ty swoimi litaniami wypisywanymi od lat na tym Forum. Tym się właśnie różnimy.

A Twoje słowa niech będą najlepszym podsumowaniem tej dyskusji:

Cytuj:
ten zal towarzyszy trmu forum od bodajze pietnastu albo wiecej lat.

Pozdrawiam internetowych partyzantów ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 22:36 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Fajnie odkrycie chłopaków , realizują pasję na swój sposób, mają do tego prawo nam nic do tego.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 października 2020, 23:55 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Ale smucenie, ja bierdole... podobny lament i foliarstwo wręcz jak z poszukiwaniami pod Grunwaldem. Normalni ludzie ze stowarzyszenia, działają legalnie, znaleźli coś fajnego i info idzie w świat że detektoryści dokonują legalnie ciekawych odkryć. To tylko działa na korzyść nas wszystkich. Po co szukać drugiego dna czy wysilać się na złośliwości?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 października 2020, 01:04 
Moderator
Moderator

No nie, frank i nommenescio. Radykalizujecie się tak jak nasi betonowi przeciwnicy i to nie jest wcale dobre. Nie potępiam nikogo za chodzenie bez pozwolenia ale i nie potępiam za posiadanie pozwolenia. To w ogóle nie jest kategoria którą oceniam. Dla mnie ważne jest czy ludzie mają właściwie poukładane w głowie i widzą potrzebę zmian oraz, czy potrafią walczyć o swoje prawa. Dla naszej sprawy jest to bardzo ważne. Potrzebni są nam wszyscy. Ci co poszukują "legalnie" po to, by pokazać, że poszukiwacze mają na swoim koncie ważne odkrycia i że państwo może na docenianiu tego faktu tylko zyskać. Dzięki nim i całej tej papierologii można w rozmowach pokazać namacalnie jaką wydmuszką jest ten system. Potrzebni są nam również "partyzanci" po to, by pokazać ilu z nas pozostało z różnych powodów poza tą fikcją i że system ten to nie ruski autobus, więcej już nie zassie.
Są oczywiście stowarzyszenia, które fajnie się poukładały i nie chcą wcale zmian, nie potrzebują ich bo jest im dobrze. Są też poszukiwacze, a może pseudoposzukiwacze troglodyci, którzy nie mają żadnych zasad. Jedni i drudzy są dla naszej sprawy szkodnikami i są kulą u nogi. Ale nas, tych pozostałych, powinno łączyć, to że chcemy zmian, niezależnie od tego w jaki sposób obecnie realizujemy swoją pasję. Nie dajmy się podzielić! Otwórzcie okna w swoich szałasach koledzy! ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 października 2020, 02:22 
Pułkownik
Pułkownik

Okna w szałasach? I to mnie tu ktoś karci za figury retoryczne jakich używam... Chyba macie rację, lepiej i już przyjemniej będzie dogadać się z WKZ eteami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 października 2020, 08:42 
Moderator
Moderator

nomennescio napisał(a):
Okna w szałasach? I to mnie tu ktoś karci za figury retoryczne jakich używam... Chyba macie rację, lepiej i już przyjemniej będzie dogadać się z WKZ eteami.

Tym komentarzem kolego pokazujesz, że nic nie wiesz i nic wiedzieć nie chcesz. WKZety to urzędnicy i nikt się z nimi nie dogaduje. Zmiany prawa wychodzą z ministerstwa i tam prowadzone są rozmowy. WKZety będą musieli po prostu nowe przepisy wdrożyć w swoich urzędach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 października 2020, 09:08 
Pułkownik
Pułkownik

kolego Nietajenko, jestes prosystemowy od zawsze, ale moze i Ty slyszales o dziwnych i niespojnych wymaganiach WKZ z roznych rejonow Polski oraz udziwnionych zewolenia przez owe WKZ ty wydawanych jak owe opisywane z zakazem kolokwialnie mowiac kopania.?
Dla mnie kolego juz temat zamkniety wymiana korespondencji z nimi jest przyjemniejsza niz wymiana opini z innymi i to mialem na mysli jako "dogadywanie" Mowiac jeszcze proscie zawrzec kompromis albo umowe. Jeszcz dzis przygotyje wymagana dokumentacje z zapytaniem czy znajdzie sie u nich smycz na moj rozmiar karku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 11 października 2020, 09:52 
Moderator
Moderator

Nommenescio. Nikomu nie musisz się podporządkowywać. Chodzi mi o to, że drwisz sobie z tych co wybrali inną drogę niż Ty, nie znając ich nawet. Dlatego mówię o radykalizacji i dlatego zalecam wywietrzenie swojego partyzanckiego szałasu. :) Ani włażenie w tyłki archeologom za wszelką cenę nie jest dobre ani opcja zero i chowanie się po krzakach nie przyniesie efektów. Musimy to zrozumieć i łączyć nasze siły.
P.s O jakim Igorze mówisz?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]