Teraz jest sobota, 5 lipca 2025, 18:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Znalazł i oddał miecz – nasłano na niego policję
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2021, 19:48 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
https://www.zwiadowcahistorii.pl/znalazl-i-oddal-sredniowieczny-miecz-naslano-na-niego-policje/
Cytuj:
Znalazł i oddał średniowieczny miecz – nasłano na niego policję

Przedstawię Wam dziś krótki wywiad a w nim dwie historie. Jedna z nich będzie o wielkim odkryciu i niezwykłym zabytku przekazanym do muzeum. Druga natomiast o przypadkowym odkrywcy, który nie tylko został niewłaściwie potraktowany ale na dodatek jest anonimowy.

Będzie to relacja i krótki wywiad z Tomaszem który blisko dwa lata temu przypadkiem znalazł średniowieczny miecz. Do odkrycia doszło na zaoranym polu w pobliżu rzeki Gwdy w miejscowości Ptusza, położonej w województwie wielkopolskim, w powiecie złotowskim, w gminie Tarnówka.

Opisz nam proszę jak wyglądał moment odkrycia tego zabytku?

– „Miecz leżał płasko, wystając fragmentem ostrza poza poziom świeżego gruntu. Głownia nie była widoczna. Być może, gdyby nie względne zaśmiecenie terenu innym, współczesnym żelastwem, ktoś przede mną chwyciłby za ten „płaskownik”, ujawniając jego prawdziwą istotę.” – wspomina Tomasz

Co wtedy zrobiłeś z tym niezwykłym znaleziskiem?

– „Skierowałem się do lokalnego muzeum. Tam właśnie spotkała mnie pierwsza niespodzianka. Dowiedziałem się że – „w myśl nowego prawa nie możemy tego wziąć od ciebie, zawieź do Konserwatora”. Powiedziałem – nie ma sprawy. Przy okazji miecz do bagażnika i do WUOZu. Tam cała procedura, kiedy, gdzie, co i jak.” – przytacza znalazca

Czy dostałeś więc jakiś protokół z przekazania i zgłoszenia tego przypadkowo odkrytego zabytku?

– „Totalnie nic. W urzędzie podpisywałem „zeznania”, odręcznie napisanie skąd pochodzi zabytek i w jaki sposób do mnie trafił. To pismo zostało w WUOZie. Pytano mnie także, czy komukolwiek okazywałem ten przedmiot. Żadnego jednak pisma nie otrzymałem.” – odpowiada odkrywca miecza

Co więc wydarzyło się dalej?

– „Następnego dnia przemiłe panie z urzędu, po uprzednim umówieniu się przyjeżdżają w celu oględzin miejsca znalezienia. Na odchodne jednak rzucają groteskowo: – „musimy sprawę znalezienia bardziej zweryfikować”. Długo nie czekałem. Nazajutrz czekał na mnie radiowóz z wezwaniem na komendę. Opowiedziałem kolejny raz tę samą historię, lecz widocznie o coś zapomnieli zapytać – wkrótce dostałem kolejne wezwanie. Na policji kolejne tłumaczenie, że znaleziony bez sprzętu… a ja chciałem tylko spełnić obywatelski obowiązek.” – opisuje wydarzenia Tomasz

Jak więc zakończyła się sprawa przesłuchań i Twojego odkrycia?

– „Od tamtej pory cisza. Nikt nikomu nie podziękował. Dziś natomiast muzeum chwali się mieczem, który trafił na ekspozycję stałą a darczyńcą okazał się Wojewódzki Urząd Ochrony Zabytków! Z mojej strony pragnę pogratulować WUOZowi fenomenalnego znaleziska, życząc kolejnych, a także dziękuje za wyjątkowe podejście.” – odpowiada ironicznie zawiedziony znalazca

Faktycznie, średniowieczny miecz odnaleziony przez anonimową osobę został przekazany końcem ubiegłego roku do do Muzeum Ziemi Złotowskiej – co można przeczytać również na stronie muzeum. Następnie został wysłany na konserwację i powrócił do muzeum na ekspozycję.

Historia miejscowości, w której został znaleziony sięga czasów właśnie wczesnośredniowiecznych, jednak jej rozwój zastąpił w XVI w. Dobra ziemiańskie najpierw należały do właścicieli pobliskiego Jastrowia, jednak z czasem stały się odrębną miejscowością.

Istotnym elementem tego krajobrazu jest rzeka Gwda, przepływająca przez środek wsi. To właśnie w jej pobliżu, wręcz na jej skraju na odcinku znajdował się zaorany grunt, być może powstały w wyniku czyszczenia korytowania rzeki. Cały teren jest bogaty w graty z minionych epok, właśnie ze względu bliskości Gwdy, a właściwie dwóch rzek, które łączą się tam ze sobą. Miejscowi pasjonaci mam nadzieję się nie zrażą i ewentualne odkrycia będą dalej zgłaszać… bogatsi o lekcję Tomasza – biorąc zawsze protokół z przekazania i zgłoszenia ewentualnych zabytków.

Przykrym jednak jest słuchanie o takich sytuacjach, gdyż sam się znalazłem w podobnej zgłaszając coś prawie 6 lat temu. Jak widać wciąż są miejsca i okoliczności w których nawet obywatelska postawa musi zmierzyć się z urzędniczą złośliwością. Warto jednak by takie sprawy były nagłaśniane a podobni urzędnicy jak Ci którzy pracują (lub pracowali) w WUOZ w Poznaniu z delegaturą w Pile… czerpali z tego lekcję. Ostateczną ocenę tej sytuacji pozostawię jednak Wam.

Muzeum Ziemi Złotowskiej: https://www.facebook.com/muzeumzlotow/posts/2578689889043145

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Znalazł i oddał miecz – nasłano na niego policję
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2021, 20:42 
Generał Broni
Generał Broni

Powtorzę to, co napisałem w wątku o mieczu nr 1 (skasowany):

Śmierć frajerom. Nagrody się spodziewał?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2021, 20:48 
Specjalista
Specjalista

Na fejsbuku piszą, że nabytek, może gdzieś na aukcji kupili :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2021, 20:50 
Pułkownik
Pułkownik

Byla tu kiedys odezwa Komitetu Wyzszej niz Normalna Kultury o wyciaganie mieczy z szaf i piwnic i oddawanie ich na poczet rozwoju muzeum bodajze bitwy pod Grunwaldem..
Nie dalem sie nabrac, owaszem miecze , roznorakie groty, powyciagalem z szafy i spod podlogi i razem z resztkami materialu uzytego do budowy ogrodzenia oddalem na zlom.
Mam nadzieje, ze dzis leza gdzies dumnie zalane betonem w postaci pretu zbrojrniowego u innego kogos w stropie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2021, 20:53 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Cóż tu deliberować każdy wie jakie należy wyciągnąć wnioski z tej sprawy :8)
Jak widać to państwo rękoma urzędniczej kasty bardzo szybko stawia do pionu naiwnych entuzjastów obywatelskiej postawy wobec w/w państwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2021, 21:07 
Generał Broni
Generał Broni

nomennescio napisał(a):
Byla tu kiedys odezwa Komitetu Wyzszej niz Normalna Kultury o wyciaganie mieczy z szaf i piwnic i oddawanie ich na poczet rozwoju muzeum bodajze bitwy pod Grunwaldem..

Fakt, zapomniałem o tym. Jeden pacjent tutaj srogo agitował. Z perspektywy czasu widac jak na dłoni jakich tutaj mamy uczynnych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2021, 21:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Mi się kojarzy to z działaczem Solidarności, który przynosi ulotki agitacyjne do SB w celu zasilenia przyszłego muzeum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 19 stycznia 2021, 21:35 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Uważam że ten post powinien być przyklejony w ogłoszeniach na wsze czasy.
Ludzie są naiwni (ja też), zapominają gdzie mieszkają, mają jakieś chwile słabości i wszystko się kończy kilkoma rozprawami., odwołaniami, dziesiątkami pism :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2021, 12:32 
Moderator
Moderator

Spoko, nie ma nad czy deliberować. Człowiek znalazł, oddał, urząd nadużył władzy nasyłając policję, ale znalazca nie dał sobie niczego wmówić. Jesteśmy w kontakcie. Wszystko jest już ok. poza oczywistym faktem, że WUOZ zapomniał jak widać kto jest znalazcą miecza i to trzeba naprostować. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2021, 15:09 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Aśka72 napisał(a):
Spoko, nie ma nad czy deliberować. Człowiek znalazł, oddał, urząd nadużył władzy nasyłając policję, ale znalazca nie dał sobie niczego wmówić. Jesteśmy w kontakcie. Wszystko jest już ok. poza oczywistym faktem, że WUOZ zapomniał jak widać kto jest znalazcą miecza i to trzeba naprostować. ;)
MOIM ZDANIEm Nic nie jest Ok Ta sprawa to obraz patologi działania WUOZ gość mało puchy za ten miecz nie wyłapał a na 100%by siedział do sprawy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2021, 17:19 
Malkontent

Marcin ma słuszność !
A swoją drogą gdzie nagroda ja się pytam ?
Chyba że w tamtej okolicy takich mieczy jest jak psów - na każdym polu kilka się wala ... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2021, 17:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Oni tam na wsi jeszcze kroją i smarują chleb takimi mieczami

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2021, 17:57 
Pułkownik
Pułkownik

Cytuj:
Oni tam na wsi jeszcze kroją i smarują chleb takimi mieczami

hahahahaaaa dobre

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2021, 18:02 
Kapitan
Kapitan

Olek_65 napisał(a):
Marcin ma słuszność !
A swoją drogą gdzie nagroda ja się pytam ?
Chyba że w tamtej okolicy takich mieczy jest jak psów - na każdym polu kilka się wala ... ;)

Przecież nagrodę już dostał, a dyplomy szukaj w prokuraturze .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2021, 18:30 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Na WKZ można kogoś nasłać?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]