Aśka72 napisał(a):
No widzę, że nie da się wszystkim dogodzić Frank. I tak uważam, że przepis 109c w tym brzmieniu nie może pozostać. To niedorzeczny przepis....Jego zmiana jak widać nie wszystkim pasuje. ;) Opina przedstawiona przez Trzcińskiego brzmi jak z brukowca. Ale przyznam szczerze, że czekam na ten zapowiadany wywiad z Trzcińskim i panią Zalasińską. ;)
Chyba dość wyraźnie wyjaśniłem dlaczego mi nie pasuje :) . Moje dwie wersje Art. 109c.:
- Kto na stanowiskach archeologicznych bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia poszukuje ukrytych lub porzuconych zabytków, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
- Kto przy stanowiskach archeologicznych bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia poszukuje ukrytych lub porzuconych zabytków, w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, podlega karze grzywny.
O matko Frank. Chyba się nie rozumiemy. Mi wiele rzeczy nie pasuje, tylko mówię, że wolę żeby tego artykułu nie było niż żeby był. A to co strona społeczna zaproponowała to niestety zupełnie inna sprawa.
Nasza propozycja brzmiała podobnie:
Załącznik:
a prop..JPG
Podstawową i najważniejszą kwestią do rozwiązania jest problem wyraźnego rozróżnienia poszukiwania zabytków i poszukiwania innych przedmiotów.