Teraz jest sobota, 19 lipca 2025, 22:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Cewka mas 13 cali
PostNapisane: środa, 3 listopada 2021, 12:13 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witam. Ostatnio nabyłem 13 calowa sondę mas do rutusa argo ne. Chciałem zwiększyć zasięgi wykrywacza i pochodzić pi swoich starych miejscowkach . Po testach okazało się ze sonda zwiększa zasięg ale na większe przedmioty mnie chodziło natomiast o drobnicę, której ta cewka, odniosłem wrażenie bardzo słabo widzi. Chciał bym poznać wasze zdanie na ten temat. I ewentualne rady jaka inna cewka mogła by być głębsza prócz oryginalnych cewek rutusa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Cewka mas 13 cali
PostNapisane: środa, 3 listopada 2021, 12:20 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Na drobnice bierze się małe sondy,np 23 CC lub snajperkę od Marsa MD.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2021, 08:39 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Czytałem ze snajperki nadają się do powierzchniowego szukania, maja super separacje ale są bardzo płytkie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 listopada 2021, 14:07 
Specjalista
Specjalista

Myślę, że temat różnych cewek do Altera71 i Atrex do bardzo małych celów...0,1 gram złota, 0,5 gram złota i małe 14 mm -0,5 gram srebrnego denaru.., jest wystarczająco ciekawie i tak przetestowałem cewki 13" Marsa Md Discovery, Standardowa szpula Rutus 28 DD, a także szpule Rutus 23 DD, Rutus 23 CC i mała 7” szpula mars MD..

Najpierw porównałem detektory alter i Atrex na standardowej cewce 28 DD… do 0,1 grama złota…
stabilne ustawienie Altera71 i Atrex to: częstotliwość 17,4khz, filtr filtr 1, maskowanie 3 ..wzmocnienie - audio 20, a czułość obu detektorów była na maks. Alter71 na 90 max ... i Atrex /Multifilter ON / i czułość na 99 maks ..

Maksymalny stabilny zasięg Altera71 przy 0,1 gramie złota wynosił 16 cm..
Atrex osiągnął w tym teście stabilny zakres od 0,1 grama do 17,5 cm.. czyli 1,5 cm więcej... i dlatego zrobiłem kolejne porównanie cewek Tylko na Atrexie.. żeby lepiej widzieć jakiekolwiek różnice między cewkami ...

A więc zasięg Atrexa/multifilterON/Filtr gruntu1 przy maksymalnej czułości 99.... na 0,1 grama złota w różnych cewkach wynosi "

13" Mars Discovery - 17,5 cm ...

28cm DD Rutus Standard - 17,5cm ...

23cm DD Rutus -16cm ..

7" MARS LEW - 15cm ..

23cm CC Rutus- 14cm....

Zasięg 13" cewki Mars Discovery do celów takich jak 0,5 grama złota czy 14 mm - 0,5 grama srebrnego denaru jest już nieco większy niż standardowa cewka 28 DD….. i nawet podczas testów terenowych ten zakres jest widoczny ...

Cewka 23 CC osiągnęła w tym teście zaledwie 14cm… zakres 0,1 grama złota… Czyli nie będzie to jedna z najgłębszych cewek w tym teście….
Jednak zaletą tej cewki jest doskonały stosunek czułości i zasięgu do ekstremalnie mikro małych celów o niskiej przewodności… gdzie cewki typu DD będę miał już znacznie mniejszy zasięg.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 listopada 2021, 04:17 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Dziekuję za wyczerpująca temat odpowiedz. Właściwie mam argo ne, ale zastanawiam się nad kupnem wyższego modelu rutusa.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]