Teraz jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 20:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Konferencja PZE w Sejmie
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2023, 14:12 
Moderator
Moderator

Koleżanki i Koledzy!

Pozwalam sobie założyć drugi wątek na ten temat, widząc brak skuteczności pierwszego. ;)
Może warto jednak ruszyć tyłki z ciepłych pieleszy i przybyć liczniej na to spotkanie? :)
System się z nami nie liczy, bo z kim się ma liczyć jak nas nigdzie nie ma?
:(
Pomyślcie o tym wszyscy.
Cytuj:
Z nieskrywaną satysfakcją, informuję Was o ważnym i być może przełomowym wydarzeniu dotyczącym praw poszukiwaczy w Polsce. W wyniku wielomiesięcznej pracy zespołu Polskiego Związku Eksploratorów, spotkań na najwyższych szczeblach władzy i szeroko zakrojonych konsultacji, umożliwiono przedstawienie naszych racji podczas konferencji zorganizowanej w Sejmie Rzeczpospolitej Polskiej, co umożliwiła nam Marszałek Sejmu Pani Elżbieta Witek. Wydarzenie to jest kulminacją rozmów i negocjacji w sprawie zmian w ustawie o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami, które prowadziło PZE. W konferencji przewidziano uczestnictwo przedstawicieli instytucji odpowiedzialnych za ochronę zabytków tj. Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Generalnego Konserwatora Zabytków, Narodowego Instytutu Dziedzictwa, innych instytucji: Komendy Głównej Policji, Rzecznika Praw Obywatelskich, Najwyższej Izby Kontroli, Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych, Uniwersytetu Warszawskiego, Posłów i Senatorów, a także organizacji pozarządowych, przedstawicieli środowiska kolekcjonerów, muzealników prywatnych, prawników.

Będzie to wydarzenie doniosłe i o tyle istotne, że po raz pierwszy, środowisko reprezentowane przez Polski Związek Eksploratorów jest jego gospodarzem. Będziemy mogli wobec szerokiego grona uczestników, w tym posłów na Sejm, przedstawić aktualne i projektowane zapisy ustawy, które w swojej niedookreśloności stanowią podstawę do nadużyć organów administracji i tym samym są opresyjne względem obywateli. Omówimy przepisy wykluczające się i absurdalne, które nie chronią zabytków, a także zbędne procedury administracyjne, które czynią administrację państwową indolentną w tym zakresie. Przedstawimy rozwiązania, które przyczynią się do postulowanego w międzynarodowych konwencjach, czynnego i realnego udziału strony społecznej w szeroko pojętej ochronie zabytków, a także postulowanego działania przepisów wprost i odejście od procedury administracyjnej przy poszukiwaniach na terenach pozostających poza ochroną konserwatorską.

Liczymy na dużą frekwencję strony społecznej, przedstawicieli stowarzyszeń i fundacji sfederowanych w Polskim Związku Eksploratorów, ale także pozostałych zainteresowanych osób, stowarzyszeń, fundacji oraz grup nieformalnych. Bardzo zależy nam na szerokim froncie reprezentacji środowiska poszukiwaczy. Kolektywnym działaniem łatwiej osiągnąć stawiane sobie cele. Prosimy chętnych w uczestnictwie, do zgłaszania się pod adresem:biuro@pze.org.pl. Konferencja odbędzie się 2 marca 2023r. o godz. 11 w budynku Komisji Sejmowych „G”, w sali nr 22. Rejestracja uczestników przez Straż Marszałkowską od godz. 9.00

Prezes Polskiego Związku Eksploratorów
Jacek Wielgus

https://pze.org.pl/konferencja-w-sejmie ... ty-prawne/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Konferencja PZE w Sejmie
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2023, 18:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Że z szałasu się wychylić? Jeszcze palisady nie skończyłem.
Taka mała rada, ktokolwiek będzie wcześnie niech uczuli Straż Marszałkowską że ci z Komendy Głównej Policji to z granatnikami wszędzie łażą. Niech ich sprawdzą porządnie na bramkach.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 18 lutego 2023, 18:13 
Moderator
Moderator

Tak właśnie, trzeba koledzy wyjść z szałasu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2023, 11:35 
Moderator
Moderator

Minęło kilka dni i jakoś zainteresowania nie widzę. Pomijam deklarację uczestnictwa ale nikt nawet nie zadał pytania, po co na co i dlaczego. Kto został zaproszony, kto przyjdzie etc. Zero.
Trzeba sobie powiedzieć jasno. Poszukiwacze nie dorośli do żadnych zmian i na nie nie zasługują zwyczajnie. W zdecydowanej większości swoją postawą pokazują, że im na tym nie zależy niestety. Nasz świat dzieli się na tych co utknęli w latach 90 tych i na tych co wykonają każde polecenie konserwatora byle dostać decyzję. Tych co walczą o swoje prawa z jednej i drugiej strony wymienionych, jest tak naprawdę garstka. Jedni nie wyjdą nigdy z ukrycia bo mają zbyt wiele do stracenia, drudzy...to samo, mają zbyt wiele ich zdaniem do stracenia...Każdego więc dnia system odcina wam jaja po kawałku i się na to godzicie, nie powalczycie bo macie zbyt wiele do stracenia...
Celem tego systemu jest jednak polaryzacja naszego środowiska. To się od kilku lat udaje. Powstały swego rodzaju dwa getta, w których dochodzi do planowych eksterminacji. Jedni mówią, że to wina tych drugich zamiast skupić się na tych trzecich co im rzeczywiście taki los zafundowali.
Wczoraj usłyszałam tekst, który całkowicie odebrał mi chęć do pracy: "Ludzie rezygnują z wspierania PZE, bo przestaje im odpowiadać nasze działanie w temacie uzyskiwania pozwoleń i zbyt mocne ciśnięcie na walkę z urzędami". Pomijam, że na razie statystycznie ten rok niczym się nie różni od poprzednich jeśli chodzi o członkostwo... Szanowni koledzy. A Wy dlaczego nie wspieracie PZE? Domyślam się, że z podobnego powodu... za bardzo ciśniemy na walkę z urzędami. :) Dlatego poszukiwacze pozostaną zamknięci w dwóch odrębnych gettach, które jednak z biegiem czasu będą się kurczyć. Każdy jednak będzie miał nadzieję, że tym razem nie padnie jeszcze bezpośrednio na niego.
Bardzo mi przykro, że tak musiałam o tym napisać. Każdemu, kogo to "obraża" mówię jednak, że takie prawo daje mi już kilkuletnie doświadczenie i współpraca z jedną i drugą "stroną" poszukiwaczy.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2023, 16:19 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Aśka72 napisał(a):
Celem tego systemu jest jednak polaryzacja naszego środowiska. To się od kilku lat udaje. Powstały swego rodzaju dwa getta, w których dochodzi do planowych eksterminacji.

Moim zdaniem podziałów może być dużo więcej:
- poszukiwacze zrzeszeni i niezrzeszeni,
- poszukiwacze występujący o zezwolenia i przeciwni zezwoleniom,
- poszukiwacze popierający obecnie patologiczny system i przeciwni systemowi,
- poszukiwacze próbujący walczyć z systemem, wpisujący się w system, poszukiwacze omijający system.

W tym:
- stowarzyszenia,
- małe grupki „partyzantów”,
- „partyzanci” samotnicy,
- samotnicy współpracujący z archeologami.

Ekstremum:
- poszukiwacze donosiciele,
- archeolodzy pod przykrywką poszukiwaczy.

Poza klasyfikacją:
- poszukiwacze, typowi złomiarze,
- niedzielni poszukiwacze z zabawkowymi detektorami z Biedronki.

Nakręcają postęp w zaostrzaniu przepisów prawa:
- poszukiwacze-handlarze
- nieodpowiedzialni, lub chorobliwi poszukiwacze-ekshibicjoniści chwalący się w necie każdym swoim znaleziskiem.
- komercyjni poszukiwacze, youtubisie bez umiaru i bez grama litości dla początkujących poszukiwaczy, naiwnych oglądaczy, czy marzycieli, opowiadający w filmikach jakie to skarby kryje nasza ziemia.
- youtubisie, poszukiwacze-kryptodealerzy detektorów i innego sprzętu dla poszukiwaczy.
- youtubisie szukający sensacji w każdej nawet byle jakiej eksploatacji i podniecający się znalezionym śmieciami, nazywając je cennymi zabytkami.

Do tego dochodzi polaryzacja na gruncie politycznym.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2023, 18:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Aśka72 napisał(a):
Minęło kilka dni i jakoś zainteresowania nie widzę. Pomijam deklarację uczestnictwa ale nikt nawet nie zadał pytania, po co na co i dlaczego. Kto został zaproszony, kto przyjdzie etc. Zero.
Trzeba sobie powiedzieć jasno. Poszukiwacze nie dorośli do żadnych zmian i na nie nie zasługują zwyczajnie. W zdecydowanej większości swoją postawą pokazują, że im na tym nie zależy niestety. Nasz świat dzieli się na tych co utknęli w latach 90 tych i na tych co wykonają każde polecenie konserwatora byle dostać decyzję. Tych co walczą o swoje prawa z jednej i drugiej strony wymienionych, jest tak naprawdę garstka. Jedni nie wyjdą nigdy z ukrycia bo mają zbyt wiele do stracenia, drudzy...to samo, mają zbyt wiele ich zdaniem do stracenia...Każdego więc dnia system odcina wam jaja po kawałku i się na to godzicie, nie powalczycie bo macie zbyt wiele do stracenia...
Celem tego systemu jest jednak polaryzacja naszego środowiska. To się od kilku lat udaje. Powstały swego rodzaju dwa getta, w których dochodzi do planowych eksterminacji. Jedni mówią, że to wina tych drugich zamiast skupić się na tych trzecich co im rzeczywiście taki los zafundowali.
Wczoraj usłyszałam tekst, który całkowicie odebrał mi chęć do pracy: "Ludzie rezygnują z wspierania PZE, bo przestaje im odpowiadać nasze działanie w temacie uzyskiwania pozwoleń i zbyt mocne ciśnięcie na walkę z urzędami". Pomijam, że na razie statystycznie ten rok niczym się nie różni od poprzednich jeśli chodzi o członkostwo... Szanowni koledzy. A Wy dlaczego nie wspieracie PZE? Domyślam się, że z podobnego powodu... za bardzo ciśniemy na walkę z urzędami. :) Dlatego poszukiwacze pozostaną zamknięci w dwóch odrębnych gettach, które jednak z biegiem czasu będą się kurczyć. Każdy jednak będzie miał nadzieję, że tym razem nie padnie jeszcze bezpośrednio na niego.
Bardzo mi przykro, że tak musiałam o tym napisać. Każdemu, kogo to "obraża" mówię jednak, że takie prawo daje mi już kilkuletnie doświadczenie i współpraca z jedną i drugą "stroną" poszukiwaczy.
Pozdrawiam

Asia nie obraź się ale....
Wy sami nie wiecie o jakie zmiany walczycie i co chcecie osiągną swoją walką a oczekujesz że poprze was szary uzyszkodnik wykrywacza.
Ja wiem że kropla ja wiem że male kroczki ja wiem że ulepszenia ....
Oni nas jednym jednym cięciem brzytwy załatwili
a my w rewanżu gilamy ich piórkiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2023, 18:06 
Generał Broni
Generał Broni

Będzie transmitowane?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2023, 18:25 
Moderator
Moderator

Są też blondyni i bruneci ale to bez znaczenia...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 22 lutego 2023, 22:44 
Moderator
Moderator

toska napisał(a):
Aśka72 napisał(a):
Pozdrawiam

Asia nie obraź się ale....
Wy sami nie wiecie o jakie zmiany walczycie i co chcecie osiągną swoją walką a oczekujesz że poprze was szary uzyszkodnik wykrywacza.
Ja wiem że kropla ja wiem że male kroczki ja wiem że ulepszenia ....
Oni nas jednym jednym cięciem brzytwy załatwili
a my w rewanżu gilamy ich piórkiem.

Toska nie obraź się ale my wiemy o co walczymy, nasze cele się nie zmieniły. Celem jest możliwość poszukiwań z wykrywaczem bez konieczności uzyskiwania pozwoleń administracyjnych poza miejscami wpisanymi do rejestru i ewidencji zabytków. Nie musisz nas popierać. Post jest informacyjny, bo uznałam, że to dość ważne.
Nie wiem co masz na myśli pisząc "gilamy" ich piórkiem. Według Ciebie powinnam się wysadzić pod Sejmem? :roll:
Jak masz jakiś pomysł to pisz. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2023, 00:05 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Asia żeby była jasność chwała wam za to co robicie mimo to że to walka z wiatrakami.
Czy ja dobrze pojąłem koncepcję walki o zmianę prawa na zasadzie wykazywania niekompetencji instytucji i urzędów oraz urzędników którzy tym prawem się posługują? Szeroką gamą nadużyć i błędnych interpretacji jakimi operują?
Wybacz ale co najwyżej możecie dojechać jakiegoś marnego urzędasa ale prawa to raczej nie zmieni
Ciężko mi to przez klawiaturę przechodzi i uważałem to za pewnego rodzaju nie własciwe ale czy nie pora na jakiś projekt typowo polityczny?
Wiem że desperacko to brzmi ale co pozostaje?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2023, 21:38 
Generał Brygady
Generał Brygady

Noooo powiem może bardzo nie ładnie ale niech wyjdą z szałasów osoby które macie zrzeszone ? Gdzie one są ? te znaczki na czapkach z daszkiem czy też na ramieniu. Oczywiście szanuje wasze zaangażowanie, pracę i wkład ale niestety w tym kraju będzie wam ciężko, bo większość osób które zrzeszacie zapłaciła składkę i ma wywalone czeka na efekty... ale z emblematem PZŁ zdjęć na FB co nie miara. Tak więc życzę wam powodzenia, cierpliwości i realizacji celu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2023, 22:26 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:

Toska nie obraź się ale my wiemy o co walczymy, nasze cele się nie zmieniły. Celem jest możliwość poszukiwań z wykrywaczem bez konieczności uzyskiwania pozwoleń administracyjnych poza miejscami wpisanymi do rejestru i ewidencji zabytków. Nie musisz nas popierać. Post jest informacyjny, bo uznałam, że to dość ważne.
Nie wiem co masz na myśli pisząc "gilamy" ich piórkiem. Według Ciebie powinnam się wysadzić pod Sejmem? :roll:

Jak większość nie wiem. Czy to do zrzeszonych ze składkami czy do wszystkich.

Edit.
Nie mam już siły poprawiać na telefonie. Można się zorientować o co kaman.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2023, 22:40 
Generał Broni
Generał Broni

darekoli napisał(a):

Jak większość nie wiem. Czy to do zrzeszonych ze składkami czy do wszystkich.

Edit.
Nie mam już siły poprawiać na telefonie. Można się zorientować o co kaman.[/quote]

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2023, 23:19 
Moderator
Moderator

Od jakiegoś czasu wiem niestety, że praca społeczna to ciężki i niewdzięczny kawałek chleba :roll: ....darekoli, o jakich zrzeszonych mówisz? Mam na myśli wszystkich obywateli. Natomiast ważne jest by jednak środowisko miało tak jak w innych krajach, w których poszukiwania poza stanowiskami nie są objęte żadną dodatkową procedurą administracyjną jakiegoś swojego przedstawiciela, jakąś organizację "strażniczą", "lobbującą", ponieważ nawet jeśli coś wywalczymy to nie musi to trwać wiecznie. Trzeba to mieć na uwadze. I nie nie muszę być w tej organizacji, spokojnie zamierzam przejść na "emeryturę" i mieć więcej czasu dla siebie. Tak tylko informuję, uprzedzając ewentualne pytania. ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2023, 23:29 
Moderator
Moderator

podlasiak napisał(a):
Noooo powiem może bardzo nie ładnie ale niech wyjdą z szałasów osoby które macie zrzeszone ? Gdzie one są ? te znaczki na czapkach z daszkiem czy też na ramieniu. Oczywiście szanuje wasze zaangażowanie, pracę i wkład ale niestety w tym kraju będzie wam ciężko, bo większość osób które zrzeszacie zapłaciła składkę i ma wywalone czeka na efekty... ale z emblematem PZŁ zdjęć na FB co nie miara. Tak więc życzę wam powodzenia, cierpliwości i realizacji celu.

Wiesz dlaczego tak ciężko jest coś zmienić? Dlatego, że nie okazujecie wsparcia jedynej tak naprawdę organizacji, która stara się coś zmienić dla nas wszystkich. Ty mi piszesz, że powinny wyjść z szałasu te osoby, które mamy zrzeszone, tymczasem mają one wywalone i czekają na efekty...a gdzie jest reszta poszukiwaczy? Też czekają na efekty i nawet nie chciało im się zapisać do PZE jako głos obywatela w danej sprawie, w swojej sprawie tak naprawdę....I ile to jest co niemiara podlasiak? Ja ich widzę bardzo mało w całej masie poszukiwaczy.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 142 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]