Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 22:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wykrywacze powyżej 5000
PostNapisane: sobota, 14 października 2023, 17:41 
Kapral
Kapral

Masz za dużo rozkmin. Kup sobie dobry sprawdzony wykrywacz (nie żadne nowości co dopiero weszły na rynek). Jakiegoś Xp-ka, Minelaba czy Golden maska. Za 3k masz już dobry wykrywacz a jeśli cię stać to kup sobie i za 10k, to jest nie istotne. Liczy się jedynie miejscówka! W dobie celebrytów wykopkowych z youtuba, którzy napędzają "wyścig zbrojeń" moja opinia będzie niepopularna, aleee myślę że starzy wyjadacze zgodzą się ze mna :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 października 2023, 19:04 
Pułkownik
Pułkownik

Zgadza się, miejscówka jest ważniejsza niż sprzęt. Wiem to doskonałe., ale powtarzam: gdy już jest miejscówka i doświadczenie zaczyna mieć znaczenie sprzęt.
Piszecie mądre rzeczy o najważniejszych kwestiach. Ja szukam odpowiedzi na mniej istotne pytanie. O ile i czy w ogóle sprzęt bardzo drogi, technologicznie zwiększa możliwości w stosunku do tych za ok 3tys.
Przydały by się konkrety ludzi, którzy mieli porównanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 października 2023, 20:44 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No ta... szukasz detektora ostatecznego.
Nie da rady, operator i miejscówka są najważniejsze.

Nie ma takiego detektora, który nie wymaga operatora.
Nikt jeszcze nie wymyślił perfekcyjnego śledzenia gruntu, perfekcyjnej dyskryminacji, separacji itp. itd.

Nawet najlepszy technologicznie detektor jest zawsze ograniczony wiedzą i doświadczeniem operatora.

Czy Manticore jest lepszy od Altera? Technologicznie i w testach ściśle laboratoryjnych, być może.
Jeśli szukasz suchych cyferek, wykresów, procentów i innych twardych danych, to najlepszymi źródłami takich informacji są tylko chyba twórcy patyków.

Czyli:
Masz 92% wiedzy o Manticore --- będzie on lepszy od Altera
Masz 88% wiedzy o Manticore --- będzie gorszy od Altera

p.s.
procenty z kosmosu, tylko dla przykładu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 października 2023, 21:48 
Kapral
Kapral

W końcowym rozrachunku droższy sprzęt teoretycznie ma więcej ustawień i będzie lepszy w niektórych warunkach i na niektórych celach. A w jakich warunkach, jak często takie zachodzą i o ile będzie lepszy? Nie wiem. Siedź i rozkmniaj który jest kilka centymetrów głębszy, który trochę szybszy, a którego da się lepiej dostroić do gruntu :lol: tylko wydaje mi się że z takim podejściem to zawsze będziesz mieć jakieś wątpliwości co do swojego wyboru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 października 2023, 22:05 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

A po co się stresować jaki model jest najlepszy?
Kolega Prymek już w swoich fimikach również pokazał, że technologia vLF dawno już dobiła do bandy i sprzęty sprzed dwudziestu lat potrafia być głębsze od obecnie będących w sprzedaży...
Moim zdaniem wybór wykrywacza sprowadza się do wygody, własnych preferencji co do koloru czy logo. Jedne są oczywiście szybsze inne wolniejsze, jedne mają ładniejsze audio inne jaśniej świecą w nocy ale wszystkie znajdują jeśli coś tylko w tej ziemi jeszcze zostało. Od pewnego poziomu wszystkie sprzęty potrafią praktycznie to samo a testy sprowadzają się jedynie do testów ficzycznych możliwości cewek w takim czy innym kształcie i rozmiarze.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 14 października 2023, 23:12 
Specjalista
Specjalista

1. Myślę, że samo przetestowanie różnych detektorów wskaże różnice pomiędzy różnymi detektorami, ale także różnice pomiędzy programami tego samego wykrywacza - bo współczesne detektory mają zoptymalizowane programy dla określonego rodzaju terenu - a takie różnice zazwyczaj są nie zauważone przez zwykłego wykrywacza przy wykrywaniu w terenie...nawet po stosunkowo długim czasie...i tu też istotne jest ustawienie danego programu...

2. Na nowym terenie nie potrzebujesz kolejnego wykrywacza, ponieważ swoim używanym wykrywaczem nadal możesz trafić wystarczającą liczbę dobrych celów..... innym przypadkiem jest teren intensywnie uczęszczany, na którym spędziłeś ponad 100 godzin i na w tym samym czasie użyłem kilku cewek w detektorze. ..
...Pomóc tu może bardziej zaawansowany technicznie wykrywacz...który na takim terenie może działać i lepiej wykrywać..

...Jako tester Atrexa, przez długi czas testowałem i porównywałem z Alterą 71... i widzę, że Atrex jest lepszy. /w celu sprawdzenia wyniku nadal używałem Equinos 800 i ORX z cewką 9" hf/....i jako tester VERSA przeglądam obszary, w których testowałem i wykrywałem Atrexem i widzę kolejną zmianę na lepsze z VERSA...
A nowe oprogramowanie VERSA... 2. generacji przyniesie, powiedziałbym, innowacyjne ulepszenia w zakresie właściwości detekcji, a także "znacznie lepszą" reakcję audio na cele v detekcii..

3. Aby poprawić głębokość detekcji często wystarczy duża cewka 15" w połączeniu z dobrze ustawionym programem dla danego terenu...przykładem jest Atrex..
https://youtu.be/zNglwvwo6bc

4.. Nowe detektory kładą nacisk na optymalizację programów wieloczęstotliwościowych lub 1-częstotliwościowych dla danego rodzaju terenu... lub rodzaju detekcji... żaden program nie będzie najlepszy dla każdego terenu i każdego rodzaju detekcji...
Z drugiej strony nawet na takich detektorach można znaleźć i zmodyfikować program, który będzie działał na 75-85% możliwości wykrywacza , czy to z punktu widzenia separacji czy maksymalnej głębokości detekcji..i .na szerokim spektrum różnych terenów...

Ps.. Jeśli masz możliwość wypróbowania niektórych detektorów na swoich polach... zrób to i sam sprawdź, co każdy detektor może wykryć... na polach wykrytych przez Alter71...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 października 2023, 16:03 
Pułkownik
Pułkownik

Dzięki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 25 października 2023, 22:32 
Pułkownik
Pułkownik

Minęło partę dni, więc pozwolę sobie wrócić do tematu.
Wygląda na to, że próba odpowiedzi na pytanie: "czy wykrywacz za 8 tys. jest skuteczniejszy od sprzętu za 4 tys.?" zaowocowała takim wnioskiem ogólnym: nie zawsze, nie wszędzie i przede wszystkim nie w każdych rękach.
I zgoda, tu nie ma wątpliwości. Myślę, że nie tylko moja chęć dotarcia do wiedzy i ciekawość nie została w pełni zaspokojona.

Koledzy, proszę, jeśli jednak ktoś z was uważa , że zamiana przyzwoitego wykrywacza, na taki z najwyższej półki cenowej może przynieść wymierną korzyść w postaci skuteczniejszych poszukiwań, jeśli używaliście, lub porównywaliście wasz wykrywacz z tymi najdroższymi, proszę podzielcie się wiedzą. Czy warto? A jeśli tak, jaki konkretny model polecacie i dlaczego?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 października 2023, 19:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

Powinni Cię mianować na forum największym "męczybułą" ;)

Ile można pytać o to samo ;)

Kup sobie d2 i manticora...pochodzisz trochę i jednego sprzedaż....w ten sposób rozwiejesz wszystkie swoje wątpliwości...nikt inny tego za Ciebie nie zrobi

Miłego

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 października 2023, 21:11 
Generał Broni
Generał Broni

A może być też tak, że kupisz wykrywacz za 8k i nie będziesz zadowolony, bo z Alterem chodzi Ci się po prostu przyjemniej. Ja tak mam z D1. Mimo posiadania całej gamy innych sprzętów i tak w 90% wybieram D1, bo po prostu ten wykrywacz traktuję jak przedłużenie ręki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 października 2023, 21:53 
Pułkownik
Pułkownik

Om, kolejna odpowiedź nie na temat. Właśnie dlatego ponawiam pytania. Miłego.
Lipek, dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 26 października 2023, 22:01 
Plutonowy
Plutonowy

altertomek napisał(a):
Om, kolejna odpowiedź nie na temat. Właśnie dlatego ponawiam pytania. Miłego.
Lipek, dzięki.

Jako ze masz dowiadczenie z Alterem to polecił bym Ci Verse. Nowy soft do niej naprawdę robi piorunujące wrażenie. Ma tez narzędzia na takie przeszukane miejscówki . Więcej na razie nie mogę powiedzieć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 października 2023, 00:12 
Pułkownik
Pułkownik

O, dziękuję za ciekawą wiadomość.
Nie jesteś pierwszą osobą, która jest pod wrażeniem nowego softu Versy i nic nie może więcej powiedzieć :)
To czekam, aż to cudo zostanie ujawnione. Gdyby to nastąpiło, to bardzo proszę o jakiś link w tym poście.
Dzięki!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 października 2023, 18:35 
Kapral
Kapral

Zadzwoń do któregoś ze sprzedawców wykrywaczy i tam otrzymasz taka odpowiedź na jaką liczysz ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 27 października 2023, 19:49 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Większość sprzedawców ma wykrywacze "demo". Idź do takiego i się dogadaj, dasz kasę na zastaw i testuj, aż trafisz ten jedyny najwspanialszy :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]