1. Myślę, że samo przetestowanie różnych detektorów wskaże różnice pomiędzy różnymi detektorami, ale także różnice pomiędzy programami tego samego wykrywacza - bo współczesne detektory mają zoptymalizowane programy dla określonego rodzaju terenu - a takie różnice zazwyczaj są nie zauważone przez zwykłego wykrywacza przy wykrywaniu w terenie...nawet po stosunkowo długim czasie...i tu też istotne jest ustawienie danego programu...
2. Na nowym terenie nie potrzebujesz kolejnego wykrywacza, ponieważ swoim używanym wykrywaczem nadal możesz trafić wystarczającą liczbę dobrych celów..... innym przypadkiem jest teren intensywnie uczęszczany, na którym spędziłeś ponad 100 godzin i na w tym samym czasie użyłem kilku cewek w detektorze. ..
...Pomóc tu może bardziej zaawansowany technicznie wykrywacz...który na takim terenie może działać i lepiej wykrywać..
...Jako tester Atrexa, przez długi czas testowałem i porównywałem z Alterą 71... i widzę, że Atrex jest lepszy. /w celu sprawdzenia wyniku nadal używałem Equinos 800 i ORX z cewką 9" hf/....i jako tester VERSA przeglądam obszary, w których testowałem i wykrywałem Atrexem i widzę kolejną zmianę na lepsze z VERSA...
A nowe oprogramowanie VERSA... 2. generacji przyniesie, powiedziałbym, innowacyjne ulepszenia w zakresie właściwości detekcji, a także "znacznie lepszą" reakcję audio na cele v detekcii..
3. Aby poprawić głębokość detekcji często wystarczy duża cewka 15" w połączeniu z dobrze ustawionym programem dla danego terenu...przykładem jest Atrex..
https://youtu.be/zNglwvwo6bc4.. Nowe detektory kładą nacisk na optymalizację programów wieloczęstotliwościowych lub 1-częstotliwościowych dla danego rodzaju terenu... lub rodzaju detekcji... żaden program nie będzie najlepszy dla każdego terenu i każdego rodzaju detekcji...
Z drugiej strony nawet na takich detektorach można znaleźć i zmodyfikować program, który będzie działał na 75-85% możliwości wykrywacza , czy to z punktu widzenia separacji czy maksymalnej głębokości detekcji..i .na szerokim spektrum różnych terenów...
Ps.. Jeśli masz możliwość wypróbowania niektórych detektorów na swoich polach... zrób to i sam sprawdź, co każdy detektor może wykryć... na polach wykrytych przez Alter71...