Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 13:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 118  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2006, 20:12 
Pułkownik
Pułkownik

widziałem że niektóre pasy były normalnie stemplowane producentem i stemplem DOK - czy to reguła ? cieżko powiedzieć ... generalnie wszystkie powinny przechodzić jakiś odbiór i kontrolę ..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2006, 22:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dzięki. Jeśli chodzi o stemple to ich nie odczytam i nie da się potwierdzić natomiast interesuje mnie to tłoczenie na stemplu WP i pod nim 1939, bo ktoś kiedyś ze śmiechem stwierdził, że takich nie było. Pozdrawiam[/b]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2006, 22:24 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Sławek co do pieczatki to ja sie nie wypowidam na ten temat.....pierwszy raz taka widze.
Co do puszek hmmm moja koncepcja to to ze stosowali wszystko co bylo :jump czyli małe i duze........oto przykładowa fota na ktorej troche niewyraznie (refleksja słoneczna) widac duza puche z charakterystycznymi czterema lub jak kto woli piecioma "pregami"
AAA mam jeszcze pytanie mam puszke "mała" z wytłoczeniami u podstawy BF28 co to oznacza ???
[ img ]

i puszka z bliska
[ img ]

pozdro Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 lutego 2006, 23:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

Teraz cos od siebie zapytan ........
co te chopy maja na rekawie ??? Taka cos niby opaska ....jak to sie nazywało,w jakich okolicznosciach "nadawana"??? Prosze mi cos napisac na ten temat :wq
[ img ]
[ img ]

i juz na koniec nowe ciekawostki.....skrzynka na amo do polskiej pancerki (tks,7TP,wz34) oraz pas techniczny do mocowania skrzynek na platformie amunicyjnej.
Na skrzynce widac sporo zachowanej farby i charakterystyczny dla polskich fantów pomaranczowy podkład oraz szaro-błekitny utwardzacz no i piekne polskie khaki :]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
pozdro Marko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2006, 00:59 
Pułkownik
Pułkownik

Marek - fotka nr1 to małe puchy jak na moje oko - widać to z proporcji :) Fota numer dwa to podchorązy któregoś tam rocznika (chyba 1)

A co do stempli WP 1939 to od razu bym podchodził do takiego cuda z dużą rezerwą ... natomiast stemple intedentury, DOK itp - czyli standardowy zestaw jaki jest na kazdym elemencie wyposazenia zolnierskiego to zwykly fakt -zadko sie zachowuja po prpstu sie szybko wycierały w trakcie uzywania takiego pasa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2006, 10:01 
Porucznik
Porucznik

scz

Ostatnio edytowano środa, 27 lutego 2008, 11:41 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2006, 13:02 
Pułkownik
Pułkownik

Ja miałęm inne zupełnie - albo BF28 albo AF28 - wypukłe tłoczenie - litery ok. 2 cm wysokości - wrzucę fotkę wieczorem ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 lutego 2006, 14:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

ja mam BF 28 .....wlasnie takie wytoczenia jak pokazał Sławek! Co to takiego ? Moze to zaleciałosci z produkcji francuskiej???
pozdro Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2006, 01:32 
Pułkownik
Pułkownik

a takie w Krużewnikach widzieli ... ?
to ex-moje było wypukłe ...

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2006, 11:43 
Generał Brygady
Generał Brygady

a mam takie samo ;) no dobra dobra ale co to oznacza ??? Jakies pomysły ???
pozdro Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lutego 2006, 16:42 
Porucznik
Porucznik

,,,

Ostatnio edytowano niedziela, 7 czerwca 2009, 08:39 przez scz, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lutego 2006, 13:33 
Porucznik
Porucznik

marek123 napisał(a):
co te chopy maja na rekawie ???

Galon oznaczający podchorążych (absolwentów SPR) służby czynnej/rezerwy. Podchorążowie służby stałej mieli podobny (-e) galon(-ny) tylko przy wierzchniej krawędzi rękawa zagięte ku dołowi i dochodzące do końca mankietu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lutego 2006, 22:40 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

bolas napisał(a):
w takim razie lecimy dalej - nie ma takiego słowa w języku polskim !!! za bałagan we wstawaniu fotek ale wrzcuam akurat te które wcześniej przygotowywałem pod kątem publikacji książkowej - wydawca sie obija więc nie czekam ... a więc po kolei:

kilka wzorów manierek przedwojennego WP:
[ img ]

Cześć Bolas!

Czy znasz historię tego konkretnego egzemplarza amerykańskiej manierki M1910 (druga od lewej), którą pokazujesz na powyższym zdjęciu? Czy to wykopek? Czy to z jakiegoś bazarku militariów? Czy może z amerykańskiego antykwariatu? Jeśli to jest rzecz autentycznie pochodząca z Polski (czyli np. jeśli to wykopek) to czy mógłbyś podać, jak jest cechowana ta manierka?

Pozdrowienia

C. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lutego 2006, 23:18 
Pułkownik
Pułkownik

znaleziona w chacie pod Łodzią z paroma innymi duperelami z 1939 ... jakiś czas temu - nie mam jej pod ręką w tej chwili ale z tego co pamietam nie widać na niej żadnych bić ...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lutego 2006, 02:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

bolas napisał(a):
znaleziona w chacie pod Łodzią z paroma innymi duperelami z 1939 ... jakiś czas temu - nie mam jej pod ręką w tej chwili ale z tego co pamietam nie widać na niej żadnych bić ...

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Czyli raczej certyfikowana kampanijna wrześniowa. :) Gratulacje, bo że zlądowała w Polsce z USAAF to już naprawdę bardzo mało prawdopodobne. No, tak powiedzmy prawdopodobne na 1-2 proc.

Słuchaj, jak byś ją kiedyś miał w rękach to byłbym Ci niezmiernie wdzięczny za sprawdzenie bić, bo ona je ma - gwarantuję Ci na 100 proc. Tylko musisz wziąć lupę, a znajdziesz. Ta manierka to jest tzw. 3rd Pattern, jaki wszedł do produkcji po 1917 roku, a wtedy był po prostu terrorystyczny przymus cechowania manierek i menażek. Przed 1917 tak nie było, stąd manierki M1910 1st Pattern i 2nd Pattern mogą mieć cechy ale nie muszą.

Jak by Ci się chciało to weź lupkę i przepatrz dobrze tył manierki, głównie na dole (ale nie na dnie, tylko na normalnej pionowej tylnej płaszczyźnie). Tam było przepisowe miejsce wybijania cechy. Czasami te cechy są bardzo słabo wybite. Ja trafiłem kiedyś na sprzedawcę-amatora, który sprzedawał prawdziwą perłę za grosze, bo uznał, że to jakieś nie wiadomo co bez cechy. A to była fabrycznie nowa manierka M1910 3rd Pattern firmy Landers, Frary & Clark z roku 1918. I to wszystko jest wybite, tylko że słabo i widać to dopiero pod lupą, bo tlenek aluminium po prawie 90 latach też robi swoje i zaciera słabsze bicia.

Pozdrowienia

C. :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1756 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 118  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]