Teraz jest sobota, 2 maja 2026, 12:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Podziemia imielińskie
PostNapisane: piątek, 28 kwietnia 2006, 22:09 
Pułkownik
Pułkownik

Na wiosnę tego roku w Imielinie odsłonił się dostęp do podziemi pod tym miastem opisanych na stronie internetowej Urzędu Miasta Imielin www.imielin.com.pl/miasto/wydarzenia/napisali.php ( nie zawsze otwiera się ta strona ! )
- można sie tam tez dostać wpisując w przegladarce Google hasło: lochy w Imielinie.

Na zboczu wzniesienia przy ulicy Ks Piotra Ściegiennego powstały w małym zapadlisku 2 otwory, blisko siebie prowadzace do łaczącego się poniżej korytarza.
Widać ze ok 10m dalej jest kupa gruzu która spowodowała powstanie małego ale chyba głębokiego jeziorka bo dalej jest sucho. Wybieram się tam wkrótce bo myślę ze warto to zbadać tym bardziej że otwory mogą być szybko zasypane przez służby drogowe lub miejscowych - nie daleko jest dzikie wysypisko.
W związku z tym mam pytanie czy ktoś kiedys penetrował te sztolnie i z jakim skutkiem ?

Oto artykuł z powyzszej strony:

Skarby i tajemnice

Niewielki Imielin, liczący obecnie 7,6 tys. mieszkańców, kryje wiele ciekawostek i tajemnic. Jedną z nich jest zegar słoneczny znajdujący się na placu kościoła parafialnego. Jego konstruktorem i wykonawcą był w latach 70. Tadeusz Przypkowski, najsławniejszy polski znawca zegarów słonecznych. Jego dziełem są m.in. zegary na kościele Mariackim w Krakowie, na ratuszu w Sandomierzu, a także na obserwatorium astronomicznym w Greenwich pod Londynem. Zegar w Imielinie, w odróżnieniu od innych tego typu, namalowany jest na poziomej płycie, a nie na pionowej ścianie.
Innymi atrakcjami, jeszcze nie zbadanymi, są podobno kilometrowe lochy i podziemne chodniki. O ile wierzyć podaniom, cały Imielin zbudowany jest z części naziemnej i podziemnej. Przykładem może być tajemne przejście pod murowaną zabytkową kaplicą z barokowym ołtarzem. Gdy w latach międzywojennych remontowano posadzkę kaplicy, natrafiono na fragment schodów prowadzących pod ziemię. Niestety, jak dotąd nie udało się sprawdzić, czy jest to zejście do krypty, czy też zapomnianych lochów.
Jednak prawdziwy gąszcz podziemnych tuneli związany jest z wydobywaniem rudy cynku. Prawdopodobnie płytkie chodniki zaczęły powstawać już w XIV wieku i, co ciekawe, znaczna część z nich przebiegała w miejscu dzisiejszego parkingu przy Urzędzie Miasta. Obecnie część tuneli jest zasypana, lecz wciąż ich fragmenty muszą znajdować się w dobrym stanie, gdyż z powodzeniem spełniają rolę kanałów dla wód opadowych.
Ostatnie udokumentowane zejście do sztolni miało miejsce na początku lat siedemdziesiątych. Wtedy to bowiem przestała wypływać woda z ujęcia na Stoku, z którego okoliczna ludność od kilkudziesięciu lat obok zabytkowej figury św. Jana Nepomucena czerpała wodę do picia. Umożliwiło to spenetrowanie podziemnych tuneli suchą stopą. Sztolnia miała kilka kilometrów długości i wiele odgałęzień. Jej szerokość dochodziła do 1,20 m, a wysokość do 1,60 m.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 kwietnia 2006, 10:17 
Generał Broni
Generał Broni

Ta fotka to jakaś taka zmyślana czy co....
Niewyraźna...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 kwietnia 2006, 12:45 
Pułkownik
Pułkownik

Wyszła nieostra bo ruszyłem aparatem
w momencie jej zrobienia
- szkoda że nie zobaczyłem tego na miejscu
bo zrobiłbym kolejną.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 kwietnia 2006, 18:33 
Generał Broni
Generał Broni

Geologu ja też w Imielinie i okolicach prowadziłem prace Inwentaryzacyjne i poszukiwałem legendarnych kopalń lecz ich nie znalzłem, za wyjątkiem głębokich i czynnych kamieniołomów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 kwietnia 2006, 20:20 
Pułkownik
Pułkownik

Tak jak napisałem otwór odsłonił sie niedawno
tuż po zejściu śniegów i nawet jeszcze
chyba nikogo w nim nie było
( brak jakichkolwiek śladów w otworze )
ja będe sie tam wybierał po majówce
więc możemy jak coś jechać razem
bo sądze że mogą go szybko zasypać
jest bowiem w dość idocznym miejscu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 kwietnia 2006, 21:21 
Generał Broni
Generał Broni

Jak by co to pisz do mnie w tej sprawie. :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Imielin podziemia
PostNapisane: sobota, 6 maja 2006, 21:25 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam podobno wybierano pod Imielinem jakieś minerały i są pod miastem tunele jeden prowadzi właśnie z Ściegiennego do centrum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 6 maja 2006, 22:27 
Pułkownik
Pułkownik

Właśnie dzisiaj byłem w Imielinie dość przypadkowo bo tego nie planowałem przygotowując wyjazd na niedzielę w inne miejsce.
Korzystajac z okazji wszedłem do tego otworu co sie odsłonił. Po krótkim odkopaniu udało przejść mi się przez punktowy zawał i dostałem sie do dość dobrze zachowanego pod względem górniczym korytarza który ( nie miałem kompasu ) generalnie kierował się na zachód- co by się zgadzało, że w stronę centrum Imielina.
Po drodze była krzyżówka z której odchodziły niskie korytarze, w które jednak nie wchodziłem.
Dalej też odchodziły boczne korytarze - niektóre ślepe, a chodnik skrecał nieznacznie w lewo czyli wynikałoby, że ku południowi.
W dwóch miejscach wszedłem do wiekszych sal. Napotkałem też ślepe kominy i 4 szyby ( z tego 2 zalane wodą ) niedużej głębokości około 10-20m które mogą kryć dolny poziom korytarzy ale może on być zalany wodą.
Wody generalnie było bardzo dużo - moje gumowce zdecydowanie nie wystarczyły i dość przez to zmarzłem.
Niestety nie wziałem ze sobą aparatu, ale pewnie tam wkrótce wrócę choć mam napięty grafik wyjazdów - m.in. jaskinia Dująca potem Słowacja. Co ciekawe dawno tu nie było człowieka bo nie spotkałem żadnych śmieci natomiast bardzo bogatą szatę naciekową - na ścianie wśród dolomitów były liczne wkładki chyba wapienia bo w tych miejscach tworzyły się liczne makarony, draperie, a na spągu misy marticowe z pizolitami oraz perłami jaskiniowymi podobne choć większe niż w podziemiach tarnogórskich.Dużo też jest miejscami błota co utrudnia poruszanie się. Nie spotkałem natomiast co mnie troche zdziwiło nietoperzy. Generalnie szacuje że spenetrowałem prawie 1-1,5 km ciągów podziemnych co w porównaniu z Tarnowskimi Górami nie jest dużo. Korytarze mają wymiary ok 1,5-1,9m wysokości i ok 1-1,5mszerokości ( ten główny ) a te boczne są mniejsze.
Najwieksza sala zaś około 10m długości, do 5m szerokości i wysokości. Ze względu na bogactwo form naciekowych po wyjściu oba otwory odpowiednio zabezpieczyłem przez ciekawskimi.
Ciekaw jestem czy ktoś penetrował wcześniej lub ma informację o tych podziemiach bo w latach 70 tych i 80 tych można było wejść innym otworem do tych podziemi, który został zasypany.
Raczej nie sądze że wybierano tu jakies minerały tylko rudy cynku i ołowiu ale nie spotkałem na ten temat wiarygodnych informacji.
Proszę o info na: mapak@wp.pl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 15 maja 2006, 19:58 
Plutonowy
Plutonowy

jeśli na dzień dobry puściło 1,5 km to może warto pojechać większą ekipą ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2006, 18:02 
Generał Broni
Generał Broni

No to Panowie kiedy jedziemy na ogledziny i eksploracje dalszych ciągów tego obiektu....
Może na privat to uzgodnimy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 16 maja 2006, 22:22 
Pułkownik
Pułkownik

Wyjazd do Imielina w celu dalszej eksploracji i fotografowania planowany jest po wypadzie miechowickim w czerwcu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]