Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 14:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 21:23 
Moderator
Moderator

Kredek napisał(a):
Przepisy prawa wyraźnie mówią w jakim trybie administracyjnym można zarejestrować broń jako kolekcjonerską oraz kto i wjaki sposób ma prawo pozbawiać ją cech użytkowych.
A z zatrzymaną bronią jest tak.

Dobrze wiesz Kredek, że najpierw musisz uzyskać zezwolenie na posiadanie broni kolekcjonerskiej. Uzyskanie tego dokumentu jest równie proste, jak na broń ostrą.
Nawet mając takie zezwolenie, egzemplarze do kolekcji pozyskiwać możesz wyłącznie z udokumentowanych źródeł. Czyli wykopy i strychowce do hut!
A jak to jest z zakupem broni zdeaktywowanej za granicą? Masz powiedzmy zezwolenie na posiadanie broni kolekcjonerskiej, jedziesz do Niemiec i tam w pierwszym z brzegu antykwariacie kupujesz za 100 Euro karabin. Docierasz do granicy i ...? Może, skoro posiadasz szeroką wiedzę prawniczą, naświetlisz nam co się dalej dzieje?
Kredek napisał(a):
Jako dowód przestępstwa do każdego przedmiotu sporządzony zostaje protokół do celów dochodzeniowo-sądowych.
Broń wędruje do Zakładu Kryminalistyki gdzie zostaje sprawdzona pod wieloma względami. Jakimi, nie będę pisał, bo to nieistotne. Jedynie dodam że wśród tych badań jest też sprawdzenie czy w minionych latach nie popełniono z przy jej użyciu przestępstwa. Czasem zdarza się "odnaleźć" utraconą broń.
Zajmuje to wiele czasu, pracy i pieniędzy (podatnika).

I co? Uważasz to za normalne, że wykop z wżerami głębokimi na palec i skręconą lufą, jest za Twoje i moje pieniądze dokładnie badany przez specjalistów? I przewożony pod konwojem?! Przeciez to jest teatr absurdu.
Kredek napisał(a):
I dopiero sąd orzeka o przepadku lub zwrocie właścicielowi przedmiotów.

Tak. Pięć lat od przeszukania, gdy zatrzymana broń w niczym już nie przypomina tej, którą Ci zabrali.
Kredek napisał(a):
A co do tego policjanta - kolekcjonera, to trudno się dziwić.
Istniała, bo nie wiem czy jeszcze istnieje, możliwość pozyskania broni z przepadku sądowego i oficjalnego zarejestrowania takowej.
I bardzo dobrze bo ciekawe egzemplarze nie trafią do huty. Przecież nikt nie będzie magazynował, konserwował złomowej jakości broni produkowanej w tysiącach sztuk. Oczywiście z wyjątkiem kolekcjonerów.

Twoim zdaniem normalne jest, że broń ta trafia w ręce wybranej grupy ludzi (i ewentualnie ich kolesi)? Czy my żyjemy w systemie kastowym, do cholery?! Albo jesteś prawnikiem (bo oni nie widzą w takich układach niczego zdrożnego), albo sobie żartujesz.
Natomiast jeżeli chodzi o losy tych egzemplarzy broni, których nie zechcą ukraść Komisarze i Nadkomisarze, i która trafia do huty, to jak to się ma do "Ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami"? Przecież to są kpiny z prawa w wykonaniu tych, którzy mają tego prawa strzec.

Ostatnio edytowano czwartek, 25 maja 2006, 21:25 przez Renald, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 21:23 
Weteran
Weteran

Toteż napisałem, że sąd rozstrzyga o zwrocie lub przepadku broni.
Osoba występująca w sądzie jako posiadacz nielegalnej broni może poprosić sąd o zwrot zatrzymanych przedmiotów. Dzieje się tak naogół jeśli sąd uzna niską szkodliwość społeczną posiadania broni w celach kolekcjonerskich. Niestety wtedy klient obciążony jest kosztami przeprowadzonych ekspertyz i zobowiązany do procedury rejestracj, oraz płacenia podatku od ilości egzemplaży.
Najczęściej podejrzani rezygnują ze zwrotu.
Wniosek - lepiej zadać sobie trud rejestracji, przy niewielkich kosztach i zalegalizować stan posiadania, niż podkładać się pod prawo i ponosić konsekwencje. Broń pochodząca z wykopu, najczęściej wychodzi obronną ręką, jako nie używana w celach przestępczych. Ze srychowcami może być różnie, bo znalazca nie ma żadnej pewności czy np. w latach 50-tych komuś nie była przydatna.
Mój kuzyn, jeszcze w PRL-u, jako łazik-zbieracz miał wyrok 4 lat, z czego rok odsiedział. Mój znajomy ma legalnie zarejestrowane trzy egz. broni krótkiej jako broń sportowa, z której miałem kiedyś przyjemność postrzelać (oczywiście na oficjalnej strzelnicy).
Cytuj:
A jeśli numery są zatarte?

Nawet w wykopkach, przy znakowaniu większości części składowych broni nie jest kłopotliwe ustalenie numeru. A na współczesnej nikt bez powodu numerów nie usuwa. Odczytanie usuniętych też nie jest filozofią.
Mało kto sobie zdaje sprawę że każdy przestepca (piszę ogólnie, a nie w kontekście tego tematu) jest jednostką z niewielkim zakresem wiedzy kryminalistycznej, natomiast przeciw niemu pracuje zespół ludzi, dysponujących całym dorobkiem nauki, do atomistyki włącznie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 21:32 
Weteran
Weteran

Cytuj:
Renald-

Czy ktokolwiek jest w stanie stworzyć prawo które będzie kwalifikowało broń zewzględu na stopień zeżarcia rdzą? -pomyśl chwilę!
Ani Ty, ani ja nie mamy wpływu (bezpośredniego) na tworzone prawo, więc mamy obowiązek przestrzegać to, które jest.
Mnie, jak i wielu innym niektóre przepisy wcale się nie podobają (np. podatki) ale wszyscy je płacimy - i tak zawsze, do końca życia będzie. :D
Cytuj:
Twoim zdaniem normalne jest, że broń ta trafia w ręce wybranej grupy ludzi

A Twoim zdaniem lepiej żeby rozdali ją przypadkowym przechodniom na Bałutach?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 22:00 
Moderator
Moderator

Kredek napisał(a):
Czy ktokolwiek jest w stanie stworzyć prawo które będzie kwalifikowało broń zewzględu na stopień zeżarcia rdzą?

Tak, zdrowy rozsądek. Posługują się nim z powodzeniem w Niemczech, posługują w Czechach. Jakoś się udaje. Myślę, że liczba koniecznych akspertyz spadłaby gwałtownie, gdyby funkcja biegłego w sądach stała się społeczną.
Kredek napisał(a):
Ani Ty, ani ja nie mamy wpływu (bezpośredniego) na tworzone prawo...

Obawiam się Kredek, że jednak jakiś wpływ mamy, ale jako społeczeństwo nie potrafimy z tego korzystać. I raczej nic nie wskazuje na to, ze coś się zmieni. Wręcz przeciwnie.
Poszedłem (jeszcze za poprzedniej kadencji Sejmu) do posła z mojego okręgu. Na przykładach pokazałem mu absurdalność sytuacji o której rozmawiamy. Kiwał głową, dziwił się, we wszystkim się ze mną zgadzał. I co? Znowu wygrał wybory (tyle ze tym razem z ramienia PiS) i oczywiscie guzik. Chyba zapomniał :)
Cytuj:
A Twoim zdaniem lepiej żeby rozdali ją przypadkowym przechodniom na Bałutach?

Oj, bałamutne jest to co napisałeś... Wystarczyłby prosty przetarg, raz do roku, dla posiadaczy odpowiednich zezwoleń. Tak, jak to robi wojsko.
Ale nie moze byc tak, ze prawo zakupu ma waska grupa osób, które z racji obowiazków służbowych, tą bronią sie zajmują. Naprawdę nie dostrzegasz w tym patologii?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 22:02 
Mr. Sturmgewehr

Kredek napisał(a):
Wniosek - lepiej zadać sobie trud rejestracji, przy niewielkich kosztach i zalegalizować stan posiadania, niż podkładać się pod prawo i ponosić konsekwencje.

99% rozmów dotyczących broni tutaj jest w kontekście wykopków, których jak powszechnie wiadomo nie ma jak zarejestrować bo nie mają udokumentowanego źródła pochodzenia.

Kredek napisał(a):
Broń pochodząca z wykopu, najczęściej wychodzi obronną ręką, jako nie używana w celach przestępczych.

O ile sąd uzna, że nie jest to broń tylko przedmiot o wyglądzie zewnętrznym broni. I nawet jeżeli uzna, że nadaje się toto do zwrotu to trzeba wrócić do tego co pisałeś o podatkach, opłatach etc.

Kredek napisał(a):
Nawet w wykopkach, przy znakowaniu większości części składowych broni nie jest kłopotliwe ustalenie numeru.

Nie zgodzę się. Przypuszczam, że ma być to numer na korpusie broni - a te bardzo często są częściowo lub w ogóle nieczytelne z powodu wżerów. Dobrze wiemy, że numery są czasem nabijane płytko.

Kredek napisał(a):
Mało kto sobie zdaje sprawę że każdy przestepca (piszę ogólnie, a nie w kontekście tego tematu) jest jednostką z niewielkim zakresem wiedzy kryminalistycznej, natomiast przeciw niemu pracuje zespół ludzi, dysponujących całym dorobkiem nauki, do atomistyki włącznie.

A to w kontekście czego? Nie słyszałem o przypadku popełnienia przestępstwa z użyciem drugowojennej broni palnej w III RP.

Renald napisał(a):
Tak, zdrowy rozsądek. Posługują się nim z powodzeniem w Niemczech, posługują w Czechach. Jakoś się udaje. Myślę, że liczba koniecznych akspertyz spadłaby gwałtownie, gdyby funkcja biegłego w sądach stała się społeczną.

Bardzo mądre stwierdzenie, podpisuję się pod nim obiema rękoma i nogami

Renald napisał(a):
Wystarczyłby prosty przetarg, raz do roku, dla posiadaczy odpowiednich zezwoleń. Tak, jak to robi wojsko.
Ale nie moze byc tak, ze prawo zakupu ma waska grupa osób, które z racji obowiazków służbowych, tą bronią sie zajmują. Naprawdę nie dostrzegasz w tym patologii?

Zgadzam się.

I na koniec jeszcze coś, wg. mnie absurdalnie proste rozwiązanie tego problemu. Znajdujesz broń, podoba Ci się, a nawet się zakochujesz i postanawiasz ją zatrzymać ---> idziesz na pały, mówisz jak jest, oni biorą broń w depozyt (płatny) i zlecają (płatną) ekspertyzę i deaktywację jednemu z licencjonowanych rusznikarzy w mieście (lub CLK KGP) ---> ten (ci) deaktywuje (płatnie) ją tak, żeby można było puknąć na sucho i nabija jakies znaczki, numery itp ---> broń wraca do policji, ta wpisuje ją do rejestru i wraz z jakimś papierkiem wydaje ją znalazcy. Piękna utopia, prawda?

Plusy: Ty jesteś happy bo masz fajny fant, państwo w osobie policji zarobiło, zarobił też rusznikarz, a broń jest zewidencjonowana i wiadomo co się z nią dzieje.
Minusy: trochę to kosztowało, ale jak komuś zależy to zapłaci.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 22:44 
Weteran
Weteran

Szanowni dyskutanci.
Za chwilę zostanę posądzony o wszelkie nieszczęścia związane z obowiązującyn prawem.
Przecież w moich wypowiedziach staram się uzmysłowić jaka jest rzeczywistość i jak to wygląda od strony technicznej.
Sam lubię pochodzić z wykrywką, wprawdzie nie na militarkę, bo to mnie nie bawi, ale z zamysłem aby nie naruszać prawa.
Wiadomo: szacunek dla miejsc pochówków, omijanie stanowisk archeologicznych, zgoda właścicieli pól itd.
Jeśli ktoś chce łazić po okopach - jego sprawa i ryzyko, pośrednie i bezpośrednie.
Co tam można znaleźć wszyscy wiemy. Też nie dziwmy się źe szczęśliwy znalazca automatycznie może być podpadziochą.
Ja osobiście wolę znaleźć guzik i medalik niż zardzewiałe żelaztwo i to jest wszystko co w tym temacie mam do powiedzenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 22:51 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

nie blagam tylko nie do huty ... z tym cholernym panstwem z tym je*** potworem trzeba sie raz na zawsze rozprawic ..bojownicy o wolnosc nie o taka polske walczyli !!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 23:01 
Generał Broni
Generał Broni

No tak... Padają tutaj słowa, że niektóre egzemplarze takich Mosinów czy innych Mauserów (nie znam się w ogóle na broni i nie kolekcjonuję jej więc stąd wynika mój brak wiedzy) trafiają po całej procedurze do huty. Z czyjego polecenia? Bo przecież ktośmusi o tym zadecydować? W takim razie czemu ten ktoś (decydujący o wysłaniu np. zardzewiałej lufy od karabinu do huty) nie stanie przed sądem i nie poniesie zasłużonej kary za niszczenie zabytków? Czemu tak nie jest? Odpowiedzcie proszę, może ktoś to wie a może to ja się mylę w swoim rozumowaniu?
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 23:05 
Generał Broni
Generał Broni

Kredek napisał(a):
Sam lubię pochodzić z wykrywką, wprawdzie nie na militarkę, bo to mnie nie bawi, ale z zamysłem aby nie naruszać prawa.

z zamysłem aby nie naruszać prawa? jak by na to nie patrzeć to każde włączenie wykrywacza w lesie jest w/g naszego prawa przestępstwem, wiec nie wiem jak tobie udaje się nie naruszać naszego cudownego prawa :666

powiem tylko tyle - prawo odnośnie militarnych wykopków jest CHORE , posiadanie przerdzewialego, niekompletnego mausera z zgietą lufą to groźne przestępstwo, a z drugiej strony mozna pójść kupic w sklepie w pełni sprawny 6 strzałowy rewolwer Colta zupelnie legalnie :kolko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 23:06 
Podporucznik
Podporucznik

I wy się zastanówcie co piszecie i czytajcie uważniej!! NIGDZIE NIE NAPISAŁEM ŻE POCHWALAM TAKIE DZIAŁANIA TYLKO ŻE PRÓBUJĘ (PRÓ BU JE!!)PATRZEĆ NA TO Z INNEJ STRONY!! Tak właśnie myśli nasza władza. A co do tego że jakiś komisarz zgromadził sobie kolekcję broni krótkiej za którą nie zapłacił ani złotówki to już inny aspekt. Działa wbrew prawu i to jest oczywiste, ale czy widziałeś kiedyś "grabie które by grabiły od siebie" (pisze w to oczywiście w przenośni a jak sobie to zinterpretujecie to inna już wasza sprawa). Zgłoś to do odpowiednich władz, a jeśli myślisz że wszyscy tylko działają po to aby uprzykrzyć zwykłym obywatelom życie to pora pomyśleć nad zmianą obywatelstwa skoro ojczyzna nie kocha. Dlaczego nawet na forum już nie można porozmawiać w sposób normalny tylko wszystko ząb za ząb, byle komuś dogryźć? Nie było mnie tu zaledwie parę godzin i już widze atak! Dziękuję za takie rozmowy jeśli chcecie ciągnąć to dalej to bez mojej obecności, czołem!
Przepraszam autora tematu za :offf

Pozdrawiam Stachu :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 23:08 
Generał Broni
Generał Broni

I oto dlaczego tak się boją,by Polacy dostepu do broni nie mieli :666 (patrz-post BS Wolfa) a ta stara szczególnie jest niebezpieczna!!!Zwłaszcza gdy się już z wieloma okupantami i zaborcami wszelkiej maści rozprawiała :wq :666 budzi grozę nawet jak jest destruktem :jump Ale jak dojdzie co do czego-nawet taki zdekowany POLAK zawsze cóś z pod strzechy wyciągnie :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 23:27 
Mr. Sturmgewehr

SQ5JRS Stachu napisał(a):
I wy się zastanówcie co piszecie i czytajcie uważniej!! NIGDZIE NIE NAPISAŁEM ŻE POCHWALAM TAKIE DZIAŁANIA TYLKO ŻE PRÓBUJĘ (PRÓ BU JE!!)PATRZEĆ NA TO Z INNEJ STRONY!! Tak właśnie myśli nasza władza. A co do tego że jakiś komisarz zgromadził sobie kolekcję broni krótkiej za którą nie zapłacił ani złotówki to już inny aspekt. Działa wbrew prawu i to jest oczywiste, ale czy widziałeś kiedyś "grabie które by grabiły od siebie" (pisze w to oczywiście w przenośni a jak sobie to zinterpretujecie to inna już wasza sprawa). Zgłoś to do odpowiednich władz, a jeśli myślisz że wszyscy tylko działają po to aby uprzykrzyć zwykłym obywatelom życie to pora pomyśleć nad zmianą obywatelstwa skoro ojczyzna nie kocha. Dlaczego nawet na forum już nie można porozmawiać w sposób normalny tylko wszystko ząb za ząb, byle komuś dogryźć? Nie było mnie tu zaledwie parę godzin i już widze atak! Dziękuję za takie rozmowy jeśli chcecie ciągnąć to dalej to bez mojej obecności, czołem!
Przepraszam autora tematu za :offf

Bez nerwów :) Ojczyna nas kocha tylko tak trochę po swojemu ;) i nie widzę powodu żeby zmieniać obywatelsto. Nie uważam, że "waadza" na każdym kroku myśli jak tu uprzykrzyć życie, ale akurat w tym temacie przepisy do tego trochę skłaniają.

I jak widzisz, rozmawiamy normalnie, nikt się na nikogo nie rzuca tylko trwa kulturalna dyskusja, nikt sobie nie dogryza tylko wymieniamy poglądy. I kto Cię atakuje?

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 maja 2006, 23:46 
Podporucznik
Podporucznik

Widzisz dect zrobiło się całkiem wporządku, niech tak będzie. A to że dziadek z wnuczkiem stracili kolekcję w sposób tak drastyczny, to nawet teraz trudno mi znaleźć słowa określające takie działanie. Weszliśmy do unii może trzeba poczekać, może trzeba dopchać się do stołka, może trzeba zmienić hobby, a może wszystko zostanie tak jak jest i trzeba będzie nadal uważać co gdzie się pisze i co komu się pokazuje, niestety...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 00:09 
Mr. Sturmgewehr

SQ5JRS Stachu napisał(a):
<b>trzeba będzie nadal uważać co gdzie się pisze i co komu się pokazuje, niestety..</b>

I tu, niestety, masz 100% racji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 maja 2006, 00:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A niby jak do huty? Kto by miał tą broń pilnować w drodze do huty? Kto miałby ją prasować?- Policja raczej pras nie posiada, a te zresztą i tak służą raczej do blachy. I jeszcze jedno: huty przyjmują złom stalowy, czy to blachy czy wsadowy na setki ton a nie na pojedyncze sztuki, rurki, etc., więc musiała by być w chucie komisja do spraw niszczenia tego typu sprzętu, a czy jest?? Jakoś sobie tego nie wyobrażam, na zdrowy rozum: jeśli fanty nie podlegają pod ustawe to gość sie może odwołać- a prawo jest prawo i nie można go dwojako interpretować- jest biegły jest orzeczenie, a jeśli podchodzi to i tak będzie zalegać w policyjnych magazynach. To tak na mój gust.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]