Teraz jest niedziela, 21 września 2025, 00:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Absolutny debiut ;)
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 22:33 
Starszy Sierżant Sztabowy

Witam wszystkich! Chciałbym podzielić się z Wami wrażeniami z bardzo ciekawego wydarzenia jakim był mój debiutowy wypad z wykrywaczem. Dodam tylko, że wykrywacz miałem pierwszy raz w życiu w rękach (na szczęście „kanarek” okazał się faktycznie banalny w obsłudze). Sprzęt wypożyczyłem od lokalnego dilera na weekend –chciałem się przekonać na własnej skórze jak wygląda szukanie skarbów przeszłości przy pomocy wykrywacza. Celem moich poszukiwań były z założenia monety jak się jednak okazało: na moniakach się nie skończyło ;)
Przyjechałem z wyrywką do domu, szybki montaż, jeszcze rzut oka w instrukcję (po lekturze tematów na forum żadna „nowość” nie zwróciła mojej uwagi;) i jazda w pole. Wybrałem się na pola w pobliżu mojego domu, do kopania zabrałem (uwaga): ŁOPATKĘ OGRODOWĄ ;) Okazało się to kiepskim pomysłem (straszna susza) i szybko wróciłem po jak mi się wydawało dużo lepszą do kopania „sztychówkę”. Przy pomocy „ogrodówki” wykopałem tylko jednego „polmosika” i konieczna była wcześniej wspomniana zmiana sprzętu. Odpowiednio zaopatrzony ruszyłem z jeszcze większym zapałem do szukania. Kilkanaście pierwszych dołków to same śmieci (miażdżąca przewaga zakrętek od wody ognistej), ale nadziei nie traciłem. No i w końcu doczekałem się! Jest pierwsza moneta! Heh, śmiać mi się zachciało jak zobaczyłem co to (1 pfening 1964), ale pomyślałem, że na dobry początek może być ;). W dalszej kolejności znowu trochę śmieci i wreszcie kolejny moniak. Tym razem już całkiem spoko, ponad stuletnia monetka: 1 krajcar 1861 B. Zważywszy na stan wartość oczywiście znikoma, ale jaka radość była fiufiu… Kolejne znaleziska to kilka PRLi, później znowu krajcar (1885) & 5/10 krajacra 1859 A itd. Nie będę się rozpisywał na temat poszczególnych znalezisk, pochwalę się tylko co w sumie znalazłem. Więc tak:
1 krajcar 1861 B,
1 krajcar 1885,
5/10 krajcara 1859 A - 2 sztuki,
1 krajcar 1800,
1/2 krajcara 1797 bite dla Śląska,
5 groszy 1939,
2 grosze 1936,
Trzy boratynki (roczniki niestety nieczytelne) i około dziesięć monet z okresu PRL,
Trzy ciekawe guziki, jeden z nich w linku poniżej:
viewtopic.php?t=32570
Przypinka austrowęgierska:
viewtopic.php?t=32537
łuski z tematu poniżej:
viewtopic.php?t=32665
oraz kilka innych przedmiotów: spinka do mankietów, mosiężna ozdoba do jakiego mebla…etc.

Podsumowując: ustawienia wykrywacza wedle zaleceń z forum, niestety cholernie twardo jest i to trochę utrudnia sprawę przy kiepskim sprzęcie do kopania („następczyni ogrodówki” niestety nie podołała ;) , myślę, że „pinpoint” może okazać się bardzo przydatną funkcją –sprawdze to niebawem testując wyższy model „kanarka”.

To tyle ode mnie na początek, mam nadzieje, że znajdzie się ktoś komu się będzie chciało przeczytać te „kilka słów”, a być może zachęcę do poszukiwań i w ten sposób poznawania historii początkujących i nie przekonanych.

SZUKANIE SKARBÓW JEST W DECHĘ ! ! ! :luv :luv :luv

Pozdrawiam, Paweł.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 23:40 
Weteran
Weteran

Ocho.. Kolejny Pacjent złapał bakcyla....
Gratuluję wcale niezłych znalezisk, Jak na pierwszy raz to i tak jesteś chyba rekordzistą.
Witam w gronie "Zakręconych inaczej"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 października 2006, 23:48 
Porucznik
Porucznik

siostro pavulon :666

Następny wariat :jump

Gratulujemy i powodzenia na nowej drodze życia....

dywizja...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 00:09 
Kapitan
Kapitan

Człowieku jak ja bym miał taki pierwszy raz to bym miał chyba mokre spodnie :D Gratulacje !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 00:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

No Panie dobrodzieju - gratulacje. Ja za pierwszym razem mialem kilka korkow i 2 PRL'e. Po tym wypadzie wroze ci skarbowa przyszlosc :1 a miejscowki kolo Krakowa na monete sa galante.

Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 10:31 
Moderator
Moderator

Moje gratulacje. Super monetki. Ja nie miałem do tej pory takich trafień jednego dnia. Gratulacje.Nawet nie chcę mysleć co znajdziesz jak będziesz miał już swój sprzęt i będziesz wprawiony w te klocki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 10:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witaj Pavveł!

Gratuluję udanych pierwszych wykopków :) . Ja z "kanarkiem" biegam juz około roku. Mój pierwszy wypad nie był tak owocny jak Twój. Wykopałem zaledwie jednego trojaka SAP, do tego straszliwy wycieruch. W zasadzie pomimo tego, że ace jest bardzo przyjazny dla początkujących byłem nieco zagubiony, ale w miarę upływu czasu i zwiększającej się ilości zaliczonych wypadów moje zagubienie malało :) . Jesli zamierzasz kontynuowac przygodę z ace to poszperaj trochę w archiwum forum, mozna już znaleźć trochę przydatnych informacji np. nt ustawień i interpretacji wskazań.
Życzę Ci dalszych owocnych wypraw i niewyczerpujących się miejscówek :).

pozdrawiam
bogdans

PS. C.h.o.l.e.r.a. ... a u mnie boratynki ni huhu :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 11:30 

Dzięki wszystkim za mile slowa, też mi się wydawalo, że jak na pierwszy raz to jest to spoko wynik ;) Mieszkam w miejscu, gdzie chyba zasobność gleby w monetki jest dosyc przyzwoita (wcześniej "gołym okiem" znalazłem kilka austrowęgierskich i boratynek)... Niestety stan znajdywanych miedziaków pozostawia wiele do życzenia...

Hmmm... Fajnie sie szukało (mimo obecnego "zakwasu" prawego bicepsa ;) Chciałbym jeszcze przed zimą wyskoczyć z 250, a w zimie może zdecyduję się coś zakupić... (pewien pogląd na temat wykrywaczy po lekturze forum sobie wyrobiłem)

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 3 października 2006, 21:34 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

cooger napisał(a):
Człowieku jak ja bym miał taki pierwszy raz to bym miał chyba mokre spodnie :D Gratulacje !

naserio jak na pierwszy raz to niezle :1 tez bym tak chciał

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 22:07 
Szeregowy
Szeregowy

Masakra! ja miałem swoj debiut w ostatnia sobotę, na podstawie fantów które wykopałem mogłbym zrobić okoliczną mape najbardziej uczęszczanych miejsc przez smakoszy wody ognistej, ba! a jaka to kolorowa kolekcja! hyhy. Szczerze gratuluje Pavveł, dla mnie szok. Pozdrawiam! :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 22:20 
Generał Brygady
Generał Brygady

Super jak na pierwszy raz. Ja jeszcze nie mam wykrywki, ale już w grudniu powinna być, wiec wtedy podziele się z wami moimi wrażeniami z pierwszych wykopków.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 22:31 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

musiex napisał(a):
Super jak na pierwszy raz. Ja jeszcze nie mam wykrywki, ale już w grudniu powinna być, wiec wtedy podziele się z wami moimi wrażeniami z pierwszych wykopków.

O ile mi wiadomo to w grudniu niezabardzo czas na wykopki z przyczyn atmosferycznych :jump ale Polak potarfi :1 :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 4 października 2006, 22:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

No wiem że na pewno wtedy nie będe robił poszukiwań, ale jak się ociepli. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 7 października 2006, 16:13 
Generał Broni
Generał Broni

Irontomy, zima to tak samo dobry okres na kopanie, jak każdy inny. A nawet lepszy, bo nie ma komarów i upałów :1 Oczywiscie, wszystko zależy od 'srogości' zimy, ale oglólnie ja sobie chwalę tę porę roku.
A kolejnemu zakręconemu poszukiwaczowi gratuluję fantów, robią wrażenie. Oby dalej było już tylko lepiej :666 :piwo
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 października 2006, 11:46 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Ja swój pierwszy wypadzik zaliczyłem jakieś dwa tygodnie temu :) Wykrywacz pożyczony - Smętek. Kopnąłem około 40 łusek od Mośka i 3 od Mauserka :) Oprócz tego, troche kapsli od vodki, kawałek obudowy silnika, i worek z puszkami po konserwach. Pozdrawiam ;]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]